Fürdőmánia

Fürdőmánia

2022. január 17. - fürdőmánia

Szaunaprogramok, az egészség testőrei

Legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a szaunázás kedvező hatással van a szervezetre, fokozza az anyagcserét, ezáltal kedvezően befolyásolja az immunrendszer működését, szépíti, tisztítja a bőrt, valamint kedvező hatása van a keringési rendszerre. De azt vajon tudják, hogy ezen felül milyen szaunaprogramokban van lehetőségük részt venni?

1_kep.png

A szaunaprogram, szaunaszeánsz, szaunaceremónia, szaunashow és felöntés szavak ugyanazt a fogalmat takarják: egy sokkal intenzívebb élményszerzési formát, mint a hagyományos szaunázás. Nemcsak az élmények vonatkozásában, de egészségügyi hatásait tekintve is elmondható, hogy a szaunaprogramok során a szaunázás minden tulajdonsága, mely a szervezetet befolyásolja, többszörösére erősödik. A szakképzett szaunamesterek által vezetett programok egészségügyi hatásai mellett a lelket is ápolják. A felöntések során megismerkedhetünk a szaunázás kultúrájával, történetével és sokat tanulhatunk erről a kikapcsolódási formáról. A kikapcsolódás mellett azonban az is fontos, hogy mindenféleképpen tisztában legyünk a szaunaetikettel, és tartsuk be a programokra vonatkozó szabályokat.

A szaunaprogram általában egy 10-20 perces (ennyi idő ugyanis elegendő és egészséges szaunázási időtartamot biztosít) program, amelyet egy képzett szaunamester vezet. A mester a program alatt a forró kövekre különféle illóolajokkal illatosított vizet locsol vagy jeget helyez, ezzel emeli folyamatosan és egyenletesen a hőérzetet a szaunában, miközben törölközőkkel, zászlókkal és más kellékekkel különféle legyezési technikákat hajt végre, így a résztvevők testét különféle irányú és erősségű levegő éri. Igyekszik a vendégre figyelni, a reakciók és a visszajelzések alapján személyre szabott ventillációt nyújtani.

A szaunaprogramoknak több változata létezik, amelyek szabadon kombinálhatóak s szaunamesterek által. A képzett szakemberek legyezési technikákat alkalmaznak, amelyekkel magasabb szintre emelik a szaunaszeánszokat egy egyszerű szaunázáshoz képest. A különböző illóolajok jótékony hatásait a célnak megfelelően választják, emellett használhatnak különböző bőrápoló termékeket, valamint a hőmérséklettel és a pára mennyiségével is játszhatnak. Ezek mellett fontos a megfelelő zene kiválasztása, és egy jó társasággal garantált a jó hangulat.

A szaunaceremónia egyik legfontosabb eleme az illóolajok megfelelő kiválasztása. Különböző olajok más és más hatást nyújtanak, a szaunamesterek pedig tudatosan választanak ezek közül. Használhat frissítő, felpezsdítő olajokat, mint például a menta és a citrusos, trópusi illatok; vagy a megnyugvást és ellazulást segítő kamillát, levendulát vagy szantálfát. Emellett választhat gyógynövényes illóolajokat is, amelyek az ellazításon vagy felpezsdítésen felül gyógyító hatással is bírnak.

2_kep.jpg

A programok alkalmával a mester természetes anyagokból készített bőrápoló termékeket használ: a testradír után kellemes hidratáló pakolás kerül a bőrre. A leggyakoribb ilyen testradír a tengeri só, ám emellett cukrot és őrölt kávét is alkalmazhatnak. A verejtéktől nedves bőrt a szaunázók tengeri sóval dörzsölik be, így megszabadulnak a szaunázás alatt megduzzadt és elhalt hámsejtektől, a bőr puha és tiszta lesz, az apróbb sebek összehúzódnak és 3 millió verejtékmirigy válik sokkal aktívabbá. Az ezt követő hidratálást általában mézzel végzik. A gőzkabin melegét és a méz jótékony hatását egyesítve, egyenletesen a bőrbe masszírozva beépül és felszívódik, nem hagy maga után ragacsos nyomot. A méz segítségével a bőr fellélegzik, selymessé válik és szinte újjászületik. Eközben a szaunamester vízzel locsolja a köveket, jobban megnyitva a bőr pórusait, intenzívebbé téve az izzadást.

Ezt követően, a szaunaprogram lezárásaként általában jeges felöntésre kerül sor, ami során a szaunamester jeget helyez a forró kályhakövekre, melyeket a szertartás előtt akár különböző illatú illóolajjal is fűszerezhet. Emellett a vendégek testüket jéggel dörzsölhetik. A lépés lényege, hogy serkentse a vérkeringést, valamint edzze a tüdőt

A hagyományos szaunaszertartásokon kívül különlegesebb programokkal is találkozhatunk. Ilyen például a sörös felöntés, ahol a sör (vízzel megfelelő arányban keverve) a kövekre kerül és gőzzé alakulva maláta és árpa keverékének illatával telíti a levegőt. Ennek illata nagyban hasonlít a frissen sült kenyéréhez. Nagy mennyiségben szabadul fel, és csapódik le bőrünkön a sörben fellelhető E és D vitamin, mely bőrünkbe épülve selymessé, finom tapintásúvá teszi azt. Ilyen különleges összetevő lehet a csokoládé is, amelyet bőrünkre kenve használhatunk. A kakaóban található polifenolok antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően kimagaslóan jó öregedésgátló hatásúak, mivel kiváló hatással vannak a bőr mikrokeringésére. A kakaó proteinek pedig táplálják, hidratálják, feltöltik a bőrt, erősítik a bőrszöveteket. A benne lévő esszenciális olajok mennyei illata segíti a tökéletes testi, szellemi ellazulást.

Ha tehát megjött a kedvük a kipróbálásához, vagy újra elmerülnének ebben az élményben, keressék az aktuális programajánlatot a szaunaprogramot kínáló létesítményekben.

 3_kep.jpg

 

https://erzsebetfurdo.morahalom.hu/media/thumbs/im/ag/e2/image_2fb0b301c16e12059f70cd61b840dc4b-934e033b-674994.jpg

https://www.budapestgyogyfurdoi.hu/static/dokumentumtar/Csillaghegy/a20.jpg

https://www.szechenyifurdo.hu/static/dokumentumtar/IMG_0647.jpg

 

 

Thalasso terápia — a gyógyító tenger

A tengervíz és a tengerből származó hatóanyagok egészségmegőrző és szépítő hatásai már régóta ismertek. Modern kori felhasználásuk azonban széleskörűbb, mint valaha.

            A thalasso terápia fogalma a görög thalassa (tenger) és therapeia (gyógyítás) szavakból született. Szó szerint lefordítva a thalasso terápia jelentése: „tenger általi gyógykezelés”. A termálfürdők és a kapcsolódó kezelések eredete a távoli ókorba vezethető vissza. A rómaiak hittek a termálvizek és a thalasso terápia pozitív hatásában és már az ókori Görögországban és Egyiptomban is használták a tengert az egészség érdekében. Hippokratész írásaiban is megtalálhatók ilyen kezelési módok reuma és isiász esetére, valamint a történelem során a tengeri népek egyszerűen a mindennapokban “algafürdőt” vettek, a halászok pedig gyerekeiket dörzsölték be algával, hogy ettől erősödjenek. Az idő során azonban ez a tudás feledésbe merült, ám évszázadokkal később újra foglalkoztatni kezdte az embereket.

A portugáliai Povoa de Varzimban, ahol a tengeri köd miatt magas a jódkoncentráció, 1725 óta bevett gyakorlat volt a tengeri fürdés, amelyet bencés szerzetesek vezettek be. 1750-ben egy londoni orvos megállapította, hogy a tengerparton lakók ritkábban betegednek meg, mint a máshol élők, ezért betegeit tengervizes fürdőkben gyógyította. Egyes források szerint a thalassoterápiát a franciaországi Bretagne tengerparti városaiban fejlesztették ki a 19. században, majd 1865-ben egy francia orvos, Joseph de la Bonnadiere nyilvánosságra hozta egy doktori munkáját „Thalasso terápia” címmel, amelyben először definiálta tenger általi gyógymódként és ismertette meg a világgal.

A bizonytalan eredetét félretéve, ezt követően biológusok bebizonyították, hogy a tengervíz összetétele hasonlít az emberi vérplazmáéra ásványi anyagok és nyomelemek szempontjából; tele van jóddal és cinkkel, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára. Továbbá a benne található algák igazi ,,ősi erővel” bírnak: bioaktív vegyületek, amelyek visszavezetnek az élet forrásához — a tengerhez és a vízhez. Hihetetlenül gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, koncentrálják a tenger értékes kincseit, magnéziumot, vasat, cinket, szelént, jódot, vitaminokat, aminosavakat. Ezek a bőrön keresztül bejutva rendkívül jó hatással vannak az emberi szervezetre. A tenger és a belőle nyert természetes készítmények csodálatos hatásukat fürdés közben fejtik ki, amikor is a bőrön keresztül cseretranszport játszódik le, ahol a szervezet a számára hiányzó létfontosságú anyagokat a tengervízből szerzi vissza.

A tenger mélyéről összegyűjtött iszap képes a meleg, valamint a víz megtartására, így kiválóan alkalmazható a test- és arckezeléseknél. A korábbi, pusztán tengervízkezelés az utóbbi években egy tenger körüli gyógykezeléssé nőtte ki magát, ugyanis a tengervíz gyógyító hatása mellett pakolásokat vagy iszap- és algafürdőket, illetve egészséges tengeri klímában való időtöltést is alkalmaznak egyidejűleg, valamint emellet a szépségiparban is elkezdték használni a tenger és a tengeri élővilág jótékony hatásait.

A thalasso terápia gyógyító célú alkalmazásai igen sokrétűek: stressz, kimerültség, magas koleszterinszint, szív- és keringési problémák, visszérbetegségek, reumatikus fájdalmak, sportsérülések, bélbetegségek esetén használnak, valamint védelmet nyújtanak a fizikai megerőltetéssel szemben, erősítik az immunrendszert, védik a hajat, a bőrt és a körmöket, regenerálnak és fenntartják a szervezet öngyógyító erejét. A sós víz ezen kívül fertőtlenít antiszeptikusan, vérzéscsillapító, s így sokféle bőrbetegségen is segít: hatékony az ekcéma, a pszoriózis és az allergiás bőrpanaszok kezelése terén is.

Ilyen thalasso kezelések az algafürdők, a tengervizes medencében végzett mozgásterápiák, víz alatti masszázs, tengeri sóval végzett peeling, alga- és iszappakolások vagy a masszírozás. A thalasso algapakolás során algakivonatokkal kezelik a testet, melynek hatására értékes ásványi anyagok jutnak a szervezetbe, javul a bőr feszessége és a szerkezete. Kiemelkedő még a thalasso iszappakolás, melynek során vitalizáló ásványi anyagok nyugtatják, tisztítják és fertőtlenítik a bőrt. Hatásos a tengervizes fürdő is, amely javítja a szövetek oxigénellátását, izomlazító és relaxáló hatású. Fokozza az anyagcserét, és elősegíti a szervezet méregtelenítését. A víz magas ásványi anyag és nyomelem tartalma revitalizálja, hidratálja a bőrt, és serkenti a méregtelenítő folyamatokat. A thalasso masszázs után bőrünk látványosan puha és lágy lesz, köszönhetően a tengeri kivonatokat tartalmazó ápoló és hidratáló krémeknek. Népszerű még a body wrapping, más néven testtekercselés, melynek során a testet olyan vászonba csavarják, melyet méregtelenítő anyagokkal itattak át. A kezelés karcsúsít és feszesíti a bőrt, méregtelenítő és relaxációs hatással van szervezetünkre.

Amennyiben ilyen thalasso terápiás kezelésekre vágyunk Budapesten, feltétlenül látogassunk el a Széchenyi vagy a Pesterzsébeti fürdőbe, ahol igénybe vehetjük ezeket a szolgáltatásokat.

 

 

http://www.avrvm.it/avrvmeu/wp-content/uploads/sites/3/2016/05/Valle-dellErica_benessere_piscina.jpg
https://www.szechenyifurdo.hu/static/dokumentumtar/Thalasso/THALION%20F%C3%9CRD%C5%90.jpg
https://www.hepburnbathhouse.com/BelgraviaMedia/HepburnBathhouseAndSpa/Images/CTA%20Panels/thermal-mineral-mud-bath.jpg?ext=.jpg