Fürdőmánia

Fürdőmánia

Az illatok bűvöletében

2022. április 09. - fürdőmánia

Az idei tavasz meglehetősen ravasz módon érkezik, szeszélyesen viselkedik: hol megmutatja magát, hol pedig teljesen eltűnik. Egy biztos, a levegő folyamatosan telik a legcsábítóbb illatokkal.  Szerencsére a finom esszenciák nem évszakhoz kötöttek, üvegbe zárt formáik egész évben elérhetőek és így teszik szebbé és egészségesebbé mindennapjainkat

Nem kevés emlékünk fűződik az illatokhoz, egy pillanat elég ahhoz, hogy beszippantva egy kellemes parfümöt vagy illóolajat élmények tucatjai tóduljanak az elménkbe. Inhalálva egyes esszenciákat, nyugodtabbnak, frissebbnek, energiával telítettebbnek érezhetjük magunkat.Számos terápia, kezelés és tudomány alapszik ezen a működési elven.

sea-salt-towels-aroma-oil-bottles-flowers-vintage-wooden-background_1.jpg

A legnépszerűbbek illatok

Az illatok képesek befolyásolni testi, lelki, szellemi állapotunkat, nem véletlen ezért, hogy a fürdők világában számos formában jelennek meg a legvonzóbb illatok, legyen szó szaunaprogramokról vagy épp masszázskezelésekről. Minden illóolajnak megvan a maga szerepe, amelyek képesek gyógyítani bennünket vagy hangulatunkat pozitív irányba változtatni. Számos módon felhasználható egy-egy illóolaj, mindezekről fontos, hogy a vásárlás helyén tájékozódjunk, hogy pontosan milyen módon élvezhetjük a termék előnyeit: csak inhalálható, bőrre is kenhető vagy adott esetben szájon át is fogyasztható. Mindig is voltak népszerű illóolajok, amelyeket szauna programokon előszeretettel használnak a szaunamesterek a vendégek nagy elégedettségére, de sokat választanak közülük a masszőrök is. 

Legnépszerűbb illatok

Bergamott: Görcsoldó, feszültségoldó, nyugtató hatású.
Indiai citromfű: Élénkítő, fájdalomcsillapító hatású.
Eukaliptusz: Erősítő, fertőtlenítő hatása miatt használják reumatikus megbetegedésekben, illetve egyéb ízületi gyulladások kezelésében.
Teafa: Általános gyengeség kezelésekor immunerősítő hatása van.
Geránium: Fájdalomcsillapító.
Levendula: Görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású. Kiválóan alkalmazható izomgörcsök kezelésére, valamint alvászavarok, depresszió, fáradtság, szorongás esetén.
Borsmenta: Idegnyugtató, javítja a koncentrációt, görcsoldó, erősítő hatású, alkalmas lehet bénulás következményeinek a felszámolására, ideggyulladás kezelésére, reumás megbetegedések kezelésére.
Fodormenta: Idegnyugtató, közérzetjavító.
Erdei fenyő: Erősítő, frissítő hatása miatt fáradtság, levertség esetén alkalmazható. Emeli a vérnyomást, nyákoldó és fájdalomcsillapító. Kiválóan alkalmas isiász, lumbágó, ízületi gyulladások, izomgörcsök kezelésére.
Szegfűszeg: Frissítő, közérzetjavító, gondűző hatású.
Édes narancs: Nyugtató, bőrnyugtató hatása van.
Citrom: Serkentő, élénkítő, frissítő és üdítő hatása van.

Masszázs illatfelhőben

Amikor masszázsra érkezünk, jó, ha előre tisztázzuk a kikapcsolódást biztosító masszőrrel, hogy milyen anyagot fog használni. Fontos, hogy tisztázzuk azt is, van-e esetleges allergiánk egy-egy anyaggal szemben. Mindenki mást preferál, van, aki a krémeket, van, aki az olajokat. Sok félreértés kerülhető el vele, nem beszélve arról, hogy vendégként kikapcsolódni érkeztünk, nem pedig felidegesíteni magunkat. Nem vagyunk egyformák és ez így is van rendjén, mint ahogy az is, hogy míg az egyik ember bizonyos illóolajoktól ámulatba esik, a másik legszívesebben kiszaladna attól a világból.

young-woman-using-massage-oil-her-client_1.jpg

A masszázsokhoz használt úgynevezett bázisolajok a teljesség igénye nélkül az aloeolaj, az édes mandulaolaj, a körömvirágolaj, a mogyoróolaj, a jojobaolaj, sárgabarackmag olaj, szezámolaj, búzacsíraolaj, avokádóolaj. Vannak köztük olyanok, amelyek bőrtápláló, regeneráló, méregtelenítő vagy éppen nyugtató hatásúak. Különböző típusú masszázsok más-más vivőanyagot igényelnek. Nyugtató masszázshoz használhatnak levendula, ylang-ylang, bergamott, citromfű illóolajokat. Frissítő masszázshoz a fenyőfélék olajai ajánlhatóak. Izomlazító masszázshoz a rozmaring, cajaputi, levendula, illetve borsmenta olajokat érdemes használni.

Az egyedi masszázsolaj kikeverésének titka

Általában 100 ml bázisolajhoz 15-30 csepp illóolajat kell adni. Általánosságban elmondható, hogy 1-1 testrészre (természetesen mérettől, testfelülettől függően 15-20 ml masszázsolaj, illetve -krém használható fel, míg a teljes testre 30-40 ml. Az illóolaj adagolása a minimum 1%-os olajkivonat tartalomtól a 3 %-os maximumig terjedhet. Az olajjal, krémmel való masszírozás hátránya lehet, ha a kezelő nem tudja jól adagolni a vivőanyagot és például, túl sokat használ 1-1 területre. Ilyenkor a kezelt felület nagyon csúszik, az izomzatig szinte nem is tud hatolni a fogások túlnyomó része. Az aromás olaj mennyisége attól függ, hogy milyen hatást kívánunk elérni: az erősebb koncentráció a testi problémákra, a higítottabb olajok a lelki eredetű problémák kezelése esetén ajánlottak. Az illatok nagyszerűsége talán abban rejlik, hogy könnyen hozzáférhetőek és hatásuk viszonylag gyors. Éljünk vele bátran, otthoni és professzionális környezetben is élvezhetjük előnyeit.

Források:
Az illóolajok. A szépség és egészség illatai. (Princepe D. S. & Mondo L. ,2008).
Gyógyító illatok (Biegelbauer, 2007).

süti beállítások módosítása