Fürdőmánia

Fürdőmánia

Stresszoldás fürdőzéssel

2021. június 24. - fürdőmánia

A mai rohanó világban a legtöbb ember szinte természetesnek veszi a stressz jelenlétét az életében, hiszen sokszor nyomás alatt állunk, ám arra is fontos lenne odafigyelni, hogy valahogy kieresszük a gőzt. Ebben sokat segíthet, ha felkeresünk egy gyógyfürdőt, hogy engedjük magunkat ellazulni és kiszakadjunk egy kicsit a mindennapi mókuskerékből.

Amikor ellátogatunk egy gyógyfürdőbe, sokszor bele sem gondolunk a mentális egészségünkre gyakorolt hatására, a lelki felüdülésre, amit nyújthat számunkra. Ezeknek pedig fontos szempontoknak kellene lenniük, amikor arról döntünk, hogy a kikapcsolódás mely formáját választjuk. A gyógyfürdők látogatása rengeteg jótékony hatással bír, ám van köztük egy, amit semmiféleképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni, ez pedig nem más, mint a stresszoldás. Temérdek kutatás igazolja a fürdőzés stresszre gyakorolt pozitív hatását, emellett a gyógyfürdők vizeinek különleges tulajdonságai és ásványianyag-tartalma tovább fokozzák ezeket. Ennek és a fürdőzés további – a szervezetre gyakorolt – hatására az idegrendszer különböző hormonokat (szerotonin, oxitocin, endorfin, dopamin) kezd el termelni, amelyek felelősek a jó közérzetért, a nyugalomért és a boldogságért.

A fürdőzés nyugtató hatása nem új felfedezés, rengeteg kultúrában évszázados múltra tekint vissza, és manapság is egyre több helyen bevett szokásnak számít. Hagyományosan nemcsak a megmártózásnak tulajdonították a stressz megszűnését, hanem arra is nagy hangsúlyt fektettek, hogy ez milyen közegben történik. Legyen bármennyire is megnyugtató egy fürdőzés, önmagában ez nem mindig elég az embernek. Az is fontos, hogy az őt körülölelő miliő szintén nyugalmat sugározzon. Az igényes környezet, a szép kilátás és maga a vízcsobogás hangja is mind hozzájárul az ideális körülmények megteremtéséhez.

A stresszoldásban a víz nagyon különleges szerepet játszik, de emellett azt is fontos kihangsúlyozni, hogy a különböző hőmérsékletű vizek különböző hatással bírnak. A szervezet meleg vízre adott reakcióját ahhoz lehet hasonlítani, mint amikor napsütés éri a bőrünket. Az értágító hatásának köszönhetően lelassítja a vérkeringést, ezzel segít ellazulni, megnyugodni, kiegyensúlyozott állapotba hozni a testet és a lelket. Ellazítja az izmokat, elálmosít, amivel szinte pihenésre kényszerít, ezzel is oldva a stresszt. A meleg gyógyvíz közvetlenül a stresszre gyakorolt hatása mellett enyhíti azokat a tüneteket is, amelyek további stresszt okozhatnak. Ilyenek például az ízületi és egyéb fájdalmak, a magas vérnyomás, valamint az álmatlanság. Ezen felül a gyógyvíz párájának belélegzése is jótékony hatással rendelkezik, ráadásul a víz mellkasra gyakorolt enyhe nyomása segíti a nyugodt, egyenletes légzést.

Ezzel együtt, vagy akár önmagában is csodákra képes a hideg víz is. A meleg vízzel ellentétben összeszűkíti az ereket, amitől felgyorsul a vérkeringés, friss vér jut az agyba és a szervekbe. Felpezsdít, engedi, hogy tisztábban gondolkodjunk, egyfajta megújulást eredményez. A két különböző hőmérsékletű vízben felváltva fürdőzve is különleges eredményeket érhetünk el. Ez az úgynevezett „fürdőkúra” segíti a vérkeringést, fokozza az anyagcserét, és javítja a közérzetet. Persze az is fontos szerepet játszik, hogy mennyi időt tudunk erre szánni, ugyanis nyilvánvalóan minél több időt töltünk a gyógyfürdőkben, annál jobban érezhetők az eredmények. Ezek mellett azt is fontos szem előtt tartani, hogy milyen egyéb szolgáltatásokat kínálnak a fürdők. A masszázs, szauna és különböző terápiás kezelések még többet segíthetnek a stresszoldásban.

Nyilvánvaló, hogy nem mindig könnyű időt szakítani a pihenésre, de ha lehetőség nyílik rá, mindenféleképpen érdemes figyelembe venni a gyógyfürdők nyújtotta kikapcsolódási lehetőségeket.

(Képek forrásai: https://globalspaonline.com/wp-content/uploads/2019/07/LEAD-Thermal-Baths-in-Budapest-6.jpg

https://www.termalfurdo.hu/images/cikk/28/termalfurdo_furdo_relaxalas_1.jpg

https://termalonline.hu/wp-content/uploads/2012/12/szilveszter-termalfurdok.jpg)

süti beállítások módosítása