Fürdőmánia

Fürdőmánia

A Szent Gellért fürdő története

2021. november 10. - fürdőmánia

A Szent Gellért gyógyfürdő Budapest egyik leghíresebb gyógyfürdője, épülete a magyarországi szecesszió kiemelkedő alkotása. 1918. szeptember 26-án reggel 7 órakor nyitotta meg kapuit, a nyitást követő 3 órában már több, mint 200 fürdőző élvezte az újonnan átadott medencéket.

A fürdő története egészen a X. századig nyúlik vissza, a forrásáról elsőként ekkor tett említést egy krónika. Az első feljegyzés itt álló épületről egy Szent János által 1178-ban alapított kórházról szólt, ahol pestises betegeket kezeltek. Ezután a XIII. században II. András király ispotályt és fürdőt alapított a Gellért-hegy lábánál, ahol lánya, Szent Erzsébet leprás betegeket kezelt. Ezt követően a török időkben az Acsik ilidzse nevű fürdő állt a mai Gellért fürdő helyén, majd Buda visszafoglalásával a fürdő újra magyar kézre, I. Lipót háziorvosának tulajdonába került, végül a fia 1718-ban eladta Buda városának.

Ekkor még csak Sáros fürdőként emlegették a forrásvízzel feltörő, a medencék fenekén leülepedett finom forrásiszap miatt. A XIX. század második felében az egyszerű, egyemeletes, pajtaszerű épületet Buda és Pest lakói, valamint a szomszédos mezővárosok és falvak lakói látogatták. 1894-ben, a Ferenc József híd építésekor, a Sáros fürdő épületének lebontása volt a mai napig üzemelő Szent Gellért gyógyfürdő születésének kezdete. Az épület megtervezésére 1905-ben kiírt pályázaton három építész végzett az első helyen, így végül Sebestyén Artúr, Hegedűs Ármin és Stark Izidor tervei alapján jött létre a mai Gellért fürdő épülete. A belső díszítőelemek a korabeli képzőművészeti élet kiemelkedő alkotóinak munkája. A kézzel festett üvegablakok például Róth Miksa műhelyében készültek, és minden ablak egy epizódot ábrázol Arany János Buda halála című művéből.

A Gellért Hotel és Gyógyfürdő 1912 és 1918 között épült, és 1918-ban került átadásra. A főváros első luxuskategóriájú fürdőlétesítménye volt, amihez harmincágyas kórház is tartozott, és akkoriban Európa legkorszerűbb gyógyfürdőjének számított. A megnyitáskor szinte egyedülállónak számító inhaláló, pneumatikus, valamint infrakamra is várta a gyógyulni vágyókat. A kor igényeinek megfelelő, fényűzően berendezett társas-termál, valamint termál-kádfürdők álltak a nagyközönség rendelkezésére, míg az iszapkezeléseket közös helyiségben és külön fülkékben is igénybe vehették kiegészülve a szénsavas és sós fürdők lehetőségével. Az orvosi laboratóriumhoz és elsőrendűen felszerelt egészségügyi részleghez állandó orvosi felügyelet is társult.

1927-ben a fürdő egykori parkja területén hullámfürdővel bővült, amely a világ első hullámmedencéjeként van számon tartva, és még ma is üzemel. 1934-ben pezsgőfürdővel bővült, amelyhez az úszómedence egyharmadát ólomlemezzel szigetelték el, és a fúvófejek között színes világítótestek sejtelmes fénnyel árasztották el a medence vizét.

A második világháború előtt a Gellért gyógyfürdő exkluzív vendégkörrel rendelkezett: itt töltötte mézesheteit I. Julianna holland királynő, valamint a fürdő híres látogatói közé tartozott Rabindranáth Tagore is. A fürdő azonban a második világháború idején súlyos károkat szenvedett. A szobák egy részét még abban az évben helyreállították, de az épület Dunára néző részét csak 1961-ben. Ezt követően a szállóban 1980-ban került sor felújításra és modernizálásra. Az ekkor kedélyesen csak "Gelázs"-ként emlegetett gyógyfürdőben bálokat, zenés rendezvényeket is szerveztek. A fürdőt Richard Nixon amerikai elnök is frekventálta, valamint több hazai és külföldi film helyszínéül is szolgált.

A fürdőben eredetileg külön női és férfi termál részleg üzemelt. Az ezredforduló után hétköznapokon megtartották ezt a rendszert, hétvégén pedig mindkét nem számára egyszerre üzemelt az egykori női és férfi részleg. 2013-tól kizárólag így üzemel.

A Gellért fürdő átfogó felújítása 2007 és 2008 között zajlott. Megőrizték az eredeti  Zsolnay-mozaikokat, márványoszlopokat, üvegeket és szobrokat. Amennyiben a közeljövőben ki szeretnénk élvezni a Gellért fürdő által nyújtott élményt, érdemes még idén felkeresni, mivel előreláthatóan az elkövetkező két évben felújítások miatt zárva fog tartani.

A fürdő nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévízének fluoridion tartalma is jelentős. A víz kifejezetten ajánlott mindazoknak, akik ízületeik degeneratív betegségével, gerincmegbetegedésekkel, ízületi gyulladásokkal, porckorongsérülésekkel és -bántalmakkal, érszűkülettel, keringési zavarokkal vagy asztmás, idült hörghurutos panaszokkal küszködnek.

Ha tehát a budapesti fürdőélet és építészet egyik legkiemelkedőbb helyszínét kívánjuk felkeresni az idei év során, nincs jobb választás, mint a Szent Gellért gyógyfürdő.

https://fortepan.download/_photo/1600/fortepan_20824.jpg
https://fortepan.hu/hu/photos/?q=Gell%C3%A9rt%20Gy%C3%B3gyf%C3%BCrd%C5%91
https://www.gellertfurdo.hu/static/dokumentumtar/Gell%C3%A9rt/Gell%C3%A9rt%20n%C5%91i%20term%C3%A1l.jpg
süti beállítások módosítása