Fürdőmánia

Fürdőmánia

Szaunázz tudatosan!

2018. január 19. - fürdőmánia

Jártál-e már úgy, hogy beléptél egy hotel vagy termálfürdő szaunarészlegébe, és fogalmad sem volt, hogy melyik szaunát érdemes választani, ott mennyi időt érdemes eltölteni és hányszor kellene ismételni a beülést? Lehet, hogy ekkor ösztönösen döntöttél, vagy csak az alapján választottál kabint, hogy hol ültek kevesebben. A szaunázás egyre nagyobb divat a világban, de fontos, hogy tudatosan használjuk arra, amire való. Lássuk, milyen szempontok szerint dönts a fenti kérdésekben!

img_0697n.jpg

Terhelés

A legfontosabb tudni azt, hogy a szauna nem egy pihenőhely! Ilyenkor komoly terhelés éri a szervezetünket. Csak annyit, olyat és annyiszor szabad igénybe venni, ami még nem veszélyes. Természetesen a terhelés jótékonyan hat az egészségünkre, ahogy a futás, az úszás vagy bármilyen más sport is, ha mértékkel alkalmazzuk, de sérüléshez vezethet, ha nem gondolkodunk. A szauna legfontosabb hatása, hogy serkenti a vérkeringést és a kiválasztást (méregtelenítést). Ehhez a szívnek komolyabb teljesítményt kell biztosítani, tehát megterheli a szívet.

Ez nem azt jelenti, hogy szívproblémákkal küszködők ne menjenek szaunába, hanem azt, hogy válasszák meg a legalkalmasabb szaunatípust és csak a megfelelő mennyiségű időt töltsék benn!  A legkevésbé terheli meg a szervezetünket a tepidárium, ahol a hőmérséklet "csak" 30-40 (Celsius) fokos. Itt régi római mintára akár órákon át pihenhetünk, beszélgethetünk, melegedhetünk a téli hidegben. A gőzfürdőben már melegebb van, és erősen párás, telített levegője rendesen izzasztja az embert, de még mindig kíméletesebben, mint a finn szauna, ahol a hőmérséklet is magasabb, és a szárazabb levegő miatt gyorsabb a test folyadékvesztése. A finn szauna és a mediterrán gőzfürdő közötti átmenetet képviseli a termál-kaszkád szauna, ami csak különleges adottságú fürdőkben, például a pesti Széchenyi-ben található. Itt a gőzt közvetlenül a termálvízből veszik, tehát gyógyhatását belélegzés útján is kifejtheti a termálvíz, a kabin különleges kialakítása miatt rétegesen helyezkedik el a pára, így a benn ülők választhatnak maguknak megfelelő szintű terhelést. Talán meglepő, de az összes szaunatípus közül az infraszauna a leghatékonyabb méregtelenítő. Az izzadás mértéke háromszoros a finn szaunához képest, a verejtékben található egyéb vegyületek mennyisége pedig 3-7-szeres. Mindez azt jelenti, hogy sokkal jobban igénybe veszi az anyagcserénket még akkor is, ha a benntartózkodás kellemesebbnek, kevésbé megterhelőnek tűnik, hiszen az infraszauna nem a levegőt melegíti, hanem infravörös sugárzás, vagyis hősugárzás segítségével közvetlenül a testünket. img_5775b.JPG

Mi a cél?

Tegyük fel, hogy szívünk ragyogóan bírja a terhelést, akkor a következő kérdést érdemes tisztázni magunkban: "Miért is akarunk mi szaunázni?" Aki méregteleníteni vagy fogyni szeretne, válassza az intenzívebb szaunatípusokat! Természetesen ne gondoljuk, hogy ha egy liter folyadékot kiizzadunk, akkor tartósan fogytunk egy kilót, hiszen a folyadékot pótolni kell. A szauna csak abban segít, hogy a fogyókúra során a zsírszövetből felszabaduló káros anyagok gyorsabban távozzanak.

Aki ellazulni szeretne, választhatja bármelyik szaunát, de érdemes figyelni arra, hogy ilyenkor több körre kell visszamenni a kabinba, mert az első kör még inkább frissít, mint ellazít. Aki az immunrendszerét szeretné karbantartani, szintén választhatja bármelyik szaunatípust, neki inkább arra kell figyelni, hogy rendszeresen járjon szaunázni, hiszen egy alkalom nem véd meg minket az egész téli szezonra az influenzától. Ha viszont már beleestünk a téli nyavalyák valamelyikébe, akkor ne szaunával gyógykezeljük magunkat, mert egyrészt terjesztjük a bajt, ha emberek közé megyünk, másrészt a szauna szervezetet megterhelő hatása nem segíti a gyógyulást, csak a megelőzésben hatékony. Futni sem megyünk betegen, de a mozgás segít a megelőzésben.
szechenyi-kaszkad_goz02.jpg

Szubjektív szempontok

Van, aki egyszerűen csak nem szereti a párás telített levegőt, és jobban szereti a száraz finn szaunát, és lehet, hogy valakinek meg éppen a gőz sejtelmes félhomálya jelent kikapcsolódást. Ne menjünk el amellett, hogy a szauna élvezet is. Lehet, hogy az egészségmegőrzési programunk szempontjából jobb lenne valamelyik szaunatípus, de ha mi szívesebben ülünk egy másikban, akkor bátran válasszuk azt! A választás tudatossága ne legyen merev, ne döntsünk csak az eszünk alapján! Ha már kipróbáltuk valamennyi típust, és bebizonyosodott, hogy szívesebben tartózkodunk rendszeresen vagy csak alkalomadtán valamelyikben, akkor éljünk a választás szabadságával.

 

Forrás:

http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/

süti beállítások módosítása