Fürdőmánia

Fürdőmánia

Mi is az a Medical Wellness?

2021. október 12. - fürdőmánia

 

        Már a régi görögök is az „ép testben ép lélek” elvét vallották. A medical wellness lehetőség arra, hogy orvosi asszisztencia mellett, irányított formában tegyünk a fizikai, és így a lelki egészségünkért is.

A 2007-ben elfogadott, hivatalos nemzetközi definíció szerint a medical wellness „olyan tudományosan igazolt egészségügyi eljárásokat tartalmazó szolgáltatások, amelyek az életminőség és a szubjektív egészségérzet tartós javulását segíti elő preventív szemlélet tükrében, illetve az egészségtudatos életforma támogatását szorgalmazza”. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a medical wellness valójában a vendéglátás és a gyógyászat összefonódása. Egyik legfontosabb célja a betegségmegelőzés, általában a látogatók életmódjának az átalakításával. A vendéget egészként szemléli és egyéni terápia alapján kezeli. Törekszik a betegségek megelőzésére, egyénre szabott terápiák kidolgozásával. Egészséges életmódot próbál kialakítani és emellett élményszerű vendéglátást biztosít. Célja tehát az életforma tartós megváltoztatásán keresztül az egészségfejlesztés és az egészségmegőrzés. Ebben az értelemben a medical wellness több, mint egy hagyományos gyógyászati kezelés: kiegészül természetgyógyászati kezelésekkel, alternatív gyógymódokkal, amelyek a lokális problémák kezelésén túl a megelőzést is hangsúlyozzák.

Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a medical wellness fogalmát, akkor mondhatnánk azt, hogy míg a wellness esetében kedvünk szerint döntünk arról, hogy a rendelkezésre álló szolgáltatások közül mit vegyünk igénybe, addig a medical wellnessnél ezt egy szakorvos javasolja, egészségi állapotunkat figyelembe véve. A fürdőkben és szállodákban kínált medical wellness szolgáltatások igénybevétele előtt egy konzultáción veszünk részt, ahol egészségügyi állapotunk ismeretében a fürdő vagy a szálloda orvosa erre az időszakra egy komplett csomagot állít össze. Ennek része lehet masszázs, sóbarlang, iszappakolás, nyirokmasszázs, medical fitness, és sok más is. 

Azt viszont fontos hangsúlyozni, hogy egyáltalán nem kell betegnek lennünk ahhoz, hogy a medical wellness szolgáltatásait válasszuk. Sok esetben preventív jelleggel veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat; masszázs, fitness vagy egyéb kezelések közül választanak a látogatók, egészségük megőrzése és javítása érdekében. A kínálat az alapszolgáltatásokon túl helyi speciális kezelésekkel is bővülhet, amelyhez életmód-tanácsadás vagy szépészeti kezelések is társulhatnak, valamint az orvosok az étrendet is figyelembe veszik, javaslatokat tesznek rá.

Az ágazat kialakulása természetesen annak köszönhető, hogy az egészségturizmus két ága (a wellness- és a gyógyturizmus) egyre közeledett egymáshoz, mindaddig, amíg össze nem fonódtak. Gyógyászati létesítményeken belül wellness-szolgáltatások kaptak helyet, az orvosi kezeléseket kibővítették rekreációt és a testedzést szolgáló eszközökkel. A különböző wellness szolgáltatások pedig már nem csak kellemes időtöltést, lelki feltöltődést kínáltak, hanem tudományosan kifejlesztett, hosszútávú egészség-programokat is.

Jelenleg számos határterület tevékenysége tartozhat ide. Az alternatív gyógyítás is a helyét keresi ebben a rendszerben, valamint a részecskefizikai kutatásoknak köszönhetően számos olyan technológia – mágneses tér közvetítette frekvenciaterápiák, impulzusgenerátorok – felhasználása is, amellyel a szervezetünk működését megismerhetjük, újramodellezhetjük (állapotfelmérés), és nem utolsó sorban hatékonyabban kezelhetjük. A nagymértékű fejlődésnek köszönhetően a biometriai, statisztikai bizonyítékok gyűjtése évek óta zajlik, a felzárkózás ezen a területen is viharos gyorsaságú.

Budapesten a medical wellnessre egy nagyszerű példa a Széchenyi Gyógyfürdő. Medical részlegén reumatológus szakorvosokkal találkozhatunk; több évtizedes tapasztalattal, a hazai és európai előírásoknak megfelelően, folyamatosan továbbképzett terapeuta csapatával 2-3 hetes medical programot dolgoznak ki a szolgáltatást igénybe vevőknek. Ennek részét képezhetik fizikoterápiás (mágnesterápia, lézerkezelés), mechanoterápiás (gyógytorna, gyógymasszázs, súlyfürdő, ultrahangkezelés), és balneoterápiás (gyógyvizes vagy szénsavas kádfürdő, iszappakolás) kezelések is. A Széchenyi Gyógyfürdőben, Budapest és egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexumában, történelmi épületeiben, a századfordulóban épült csodálatos környezetben különleges és inspiráló élmény egy gyógykúra igénybevétele.

             A medical wellness tehát a wellness szolgáltatások gyógyító erejét használja azonnali és tartós életmódváltásra, betegségek megelőzésére. A gyógyítás területén visszatértek az évezredes tudáshoz, a testi-szellemi egységen alapuló egészség-szemlélethez.

https://spatrendonline.hu/upload/images/wp/STO__54d32a7c_548847d2ad2631.02218295.jpg
https://www.biohotels.info/%28cms%29/media/resize/size=720x344%2Cscale=crop%2Cinterlace=1%2Cquality=70/2105907
https://alfahir.hu/sites/default/files/styles/riport_image/public/2020-03/DMOHA20180908019.jpg?itok=Tl92H2hh

 

 

süti beállítások módosítása