Fürdőmánia

Fürdőmánia

Növény- és állatvilág a budapesti fürdőkben

2023. július 13. - fürdőmánia

Az állat- és növényvilág különböző formában a mindennapjaink részét képezi, nagyban függ ez attól, hogy városi környezetben vagy a természethez közel élünk.Természet „oázisok” szerencsére a nagyvárosokban is fellelhetőek, nem kivétel ez alól a főváros sem.Talán meglepő, de a budapesti fürdők,- kiváltképp a strandok élővilága-meglehetősen változatos és gazdag. Egyszer érdemes ilyen szemmel is végigjárni, sok kincsre lehet bukkanni.

A nyári szezonban sokkal inkább vágyunk a természet közelségére, mint a hideg évszakokban.Kirándulni, fürdeni, szórakozni vagy csak egyszerűen lenni és magunkba szívni az növény- és állatvilág ilyenkor megmutatkozó békés összefonódását igazán megnyugtató tud lenni.A városlakók sokszor nehezen jutnak el a természetbe, de Budapesten több ilyen zöldsziget is található, például a fürdők vagy strandok területén.
_mg_4122.jpg

 Kert kreációk lépésről-lépésre

Pest és Buda egyaránt bővelkedik fürdőkben, mindegyik rendelkezik szabadtéri résszel. A kifejezett strandokat, amelyek között már több mint 100 éves egységek is szerepelnek, rendkívül alapos és jól átgondolt tervezés előzte meg. Belelátva a kertészek munkájába, egyértelművé válik, hogy elsődleges cél a pihenő, játszó és sport célú területek elkülönítése. Törekedtek arra is, hogy az utca és a strand meglehetősen különböző világát növényekkel válasszák el, biztosítva ezzel a fürdőzők komfortérzetét. A napos és árnyékos területek ideális aránya 2:1 lenne, de az egyre forróbb nyarak már mást rendezési elvet igényelnek, és egyre inkább növelni kell a hűsítő árnyas szakaszokat. A praktikum mellett természetesen a szépség sem elhanyagolható. A főbb közlekedési utakat figyelembe véve kell kialakítani a füvesített és burkolt területek arányát. Egynyári virágok, évelők, fűszernövények, színesedő lombú fák, cserjék, örökzöldek ékesítik a kerteket.Bár a strandok esetében vízpartról beszélhetünk, a vízkedvelő növények csak részben találhatóak meg, a természetet teljesen újraalkotni nem lehet, hisz a medencék fala elzárja a nedvességet a gyökerektől. A hangulat azonban nagyon is számít, így megtalálható többek között sásliliom és nádfélék is.

a_gyik_csillaghegyen.jpg

A kertek szépségéről kertész csapatok gondoskodnak, akik nyáron hajnalban locsolják a füves területeket, hogy nyitásra száraz felületre teríthessék törölközőiket a vendégek. A dolgozók munkája sokszor úgy tűnhet csak „kapirgálás” valójában azonban komoly szakmai tevékenység, amelynél a tapasztalat, a gyakorlat elengedhetetlen. Akkora zöldfelületet gondoznak, amely nem csak a strand, hanem a város klímájához, levegő összetételéhez is hozzájárul és ez felelősség.

Pontos tervezések, kreativitás, szemvidítás

 A fürdők külső- és belső tereinek növényvilága összhangban van egymással. A párás környezet igazán a belső terekben valósul meg, ennek megfelelően választanak oda növényeket. Sokan közülük nyáron a kertekbe kerülnek, mint például a Phoenix pálmák, leanderek, Hibiscusok, sétányrózsák, ólomvirág. A Városligetben található Széchenyi fürdő tetején lévő pálmaház klímája ideális helyszín a kikapcsolódásra, a természet és a modernitás ötvözete fogadja ott a látogatókat. A párás környezet ellenére igazi élmény ott tartózkodni. Csillaghegyen található fürdő a főváros egyetlen dombos területre épült fürdője.Egyedisége abban rejlik, hogy eleinte több mint 90.000 négyzetméter állt a strandolók rendelkezésére. Ma már ez a felület kisebb, de elvitathatatlan, hogy az 1928-tól művi gonddal ápolt kertet a legkülönbözőbb növény- és állatfajok lakják, id. Gyepes Lajos főkertész, tervezte, gondozta, alakította hosszú évtizedeken keresztül. Fekete- és ezüstfenyők, gesztenyefák, orgonabokrok várják a látogatókat. Közöttük, pillangók, méhek és bogarak szorgoskodnak. Itt élnek még mókusok, rigók és fakopáncsok is.     

Igazi különlegességek

A sok befektetett munka csodálatos kerteket eredményezett.Védett a Lukács fürdő platán állománya, de Pünkösdfürdőn is gyönyörű, idős platánok találhatók. Ritkaság Rómaifürdőn a madárberkenye a mocsárciprus, Csillaghegyen a tulipánfa, fekete dió, páfrányfenyő, Palatinuson a hegyi szil, papíreperfa, csertölgy.
img_6239n.jpg

A Lukács fürdő kertje – lévén egyenletes mikroklíma van, tele van évelő ritkaságokkal, mint például pirosló hunyor.

Madártávlatból

 A ritkaságokról nem csak növények esetében beszélhetünk.Az emberek mellet a Karcsi névre keresztelt gólya is vízimádó, aki minden évben rendszeres látogatója a Margitsziget közepén elhelyezkedő fürdőnek. Nagyon szívesen tartózkodik vízparton és kifejezetten jól érzi magát a vendégek körében. Méltóságteljesen figyel és szinte érdeklődik hogylétünk felől.

karcsi1.jpg

 Aki úgy érzi, hogy szívesen kiszakadna mókuskerék mindennapjaiból akár csak egy rövid időre, látogasson el valamelyik budapesti fürdőbe. Aktív felfrissülésre és nyugodalmas feltöltődésre egyaránt van lehetőség.

 

Forrás:

www.csillaghegyifurdo.hu

Zatykó Katalin, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. egykori kertészeti vezetője

Liebe Katalin, A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő története/Kalinovitsné Elekes Flóra, 2014.

 

Kényelem és kényeztetés felsőfokon

Luxus életérzés a budapesti fürdőkben

Visszatekintve az elmúlt 15 évre, a fürdőzési tradíciók és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások egyre inkább összefonódtak a modernitással. Míg korábban 4 és 5 csillagos szállodákban voltak elérhetőek a luxus körülmények és kezelések, mára már természetes, hogy a szépségipar gigantikus terjedésével a fürdők is magas színvonalon szolgálják ki a luxus igényeket és folyamatosan fejlesztik azokat, figyelembe véve az aktuális trendeket.

_sim1939.jpg

Lételemünk a víz, bennünk és körülöttünk van, természetes és mesterséges formában.

Próbáljuk uralni, hasznunkra hajtani, a lehető legkülönbözőbb módon felhasználni, gyógyulni vagy csak az egészségünket megőrizni általa.

Az ókori Róma és Görögország területén nem véletlenül virágzott a fürdőkultúra. Már abban az időben is nagy hagyománya volt a fürdőbe járásnak. Az évezredek alatt sokat változott a különböző korszakokban a fürdőzés megítélése, de annyi biztos, hogy a víz, mint őserő, mindig is a legelemibb módon vonzotta az embereket. Manapság fürdőzéshez kapcsolódó szolgáltatások ezreit lehet igénybe venni világszerte, amelyek lehetnek végtelenül egyszerűek és hihetetlenül fényűzőek.

Budapesti körkép

A főváros négy- és ötcsillagos szálloda ellátottsága több mint pazar, az ide látogató turisták nem panaszkodhatnak luxus lakosztályok és kényeztető szolgáltatások tekintetében. A luxus egyik ismérve a különösen kiemelt bánásmód, ha erre vágyunk, akkor nem csak a szállodák kínálatai közül válogathatunk, hanem egyedi helyszíneken a budapesti fürdőkben is hozzájuthatunk prémium szolgáltatásokhoz.

A fürdőzés rajongóinak egy egészen egészen különleges élményt tud nyújtani egy olyan tetőtéri medence, amely a budai oldalon az Erzsébet híd lábánál Duna közvetlen szomszédságában található a Gellérthegy árnyékában. Mesés panoráma nyílik a városra, a szeparált terasz pedig kiválóan alkalmas arra, - amennyiben szeretnénk, - hogy privát összejöveteleket lehessen tartani. A koktélszürcsölésnek is emelkedettebb a hangulata, ha egy medencében üldögélve tesszük ezt, miközben Budapest varázslatos esti fényeiben gyönyörködünk.

Természetesen Buda mellett, Pest is bővelkedik luxus fürdőszolgáltatásokban.

_sim0567a.jpg

Ligeti pompa

A Városliget egyetlen fürdője és egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexuma nagyságához tartozik, hogy már hely, ahol úgy érezhetjük magunkat, mint egy ötcsillagos luxusszállodában. Monumentális terek, pazar belső, frissítőkkel értékes anyagokat tartalmazó masszázs kezelésekkel. Kitűnő romantikus program pároknak, de felüdülés lehet egy hosszú utazás előtt is.

Kuriózum és egyedi szolgáltatás a városligeti Pálmaház, amely igazi trópusi életérzés a belvárosban.Pihenés felsőfokon exkluzív környezetben, a laza életérzés szellemiségében. Testi-lelki feltöltődés egy bárral, amelynek italkínálata az ínyencek igényeit is kielégíti. Luxuskezelések sora várja azokat, akik magas minőségű kozmetikumok által szeretnék élvezni az ellazulást, egyéni és páros szolgáltatások egyaránt elérhetőek.

Thalasso terápia

Az úgynevezett thalasso terápia során gyógyító és ápoló hatású tengeri ásványi anyagokat, nyomelemeket, algákat és iszapot használnak, amelyek a testi-lelki harmónia, kikapcsolódás és derű forrását nyújtják. Igazi szépségrituálék, amelyek teljesen személyre szabottan alkalmazhatóak és minden igényt kielégítően a legjobb megoldást kínálják. A terápia során élvonalbeli tengeri kozmetikumok segítségével érik el a legkedvezőbb hatást, a tengervíznek és a legjobb minőségű algafajtáknak köszönhetően.

thalion_furdo.jpg

Masszázs luxus kivitelben

A fényűző masszázsok legfőbb ismérve a csodálatos környezet, a magas szakmai színvonalat képviselő masszőrök és prémium minőségű krémek és olajok használata.

A nagyobb fővárosi fürdők mindegyikében élvezni lehet a masszázs okozta pozitív „mellékhatásokat”: a tónusos, feszes izmokat lazítja, vérbőséget okoz, a fájdalmas izomcsomókat oldja, javítja a kondíciónkat, a petyhüdt izmokat tonizálja. Fokozni lehet az érzést olyan helyszíneken, ahol minden a szépségről, egészségről és az exkluzivitásról szólnak.

Páros masszázsokkal több fürdőben is várják a vendégeket, harmonikus, nyugodt és egyben rendkívül esztétikus környezetben. A páros kezelések lényege a minőségi időtöltés, amely bármilyen kapcsolatra szabható. Párok, házastársak, családtagok, barátok egyaránt átélhetik a minőségi perceket, tökéletes szinkronban egymással.

A luxus szolgáltatásokat érdemes körültekintően kiválasztani és előre tájékozódni, hogy kihez, mi illik, hisz a cél a tökéletes kikapcsolódás felsőfokon, minden tekintetben.

 woman-relaxing-spa.jpg

 

Forrás:

www.gellertfurdo.hu

www.rudasfurdo.hu

www.szechenyifurdo.hu

 

Szaunázzunk boldogan és okosan!

A tél egyik legcsábítóbb szabadidős tevékenysége a szaunázás, balzsam tud lenni a testre és a lélekre, nem utolsó sorban kisimítja az idegeket is.
Az ördög azonban mindig a részletekben bújik meg, így lényeges szem előtt tartani a szaunázásban rejlő lehetőségeket és esetleges veszélyeket is, amelyek a népszerűsége ellenére nem olyan egyértelműek.

A hideg idő automatikusan hozza magával, hogy melegebb helyekre vágyunk. Ha éppen nem egy forró napsütéses tengerpartot választunk magunknak, hanem egy pénztárcabarát szaunázást, akkor-legyen szó saját vagy nyilvános helyen lévő fülkéről, - vegyük számba, hogy mit tehetünk magunkért és másokért, hogy a szaunázás valóban élmény legyen mindenkinek. Több tévhit is él az emberek fejében, jobb ha, tiszta vizet öntünk a pohárba.

 sauna-bucket-with-rose-petals_1_1.jpg

Vissza az alapokig, készüljünk fel!

 Amikor szaunázásra vágyunk, akkor a legkézenfekvőbb, ha egy fürdőbe látogatunk. A víz és a szauna „kéz a kézben járnak” rendkívül jól kiegészítik egymást.

 A rendszeres szaunázásnak számtalan egészségre gyakorolt pozitív hatása van. Javítja a vérkeringést, beindítja testünk méregtelenítő folyamatait, erősíti az immunrendszert és a szívet, ellazít és a bőrünkre is jótékony hatással van, ha betartunk néhány szabályt.

Mielőtt szaunázni kezdenénk, szabaduljunk meg az összes ékszertől. A fémek nagyon fel tudnak hevülni, akár égési sérülést is szenvedhetünk.

A papucsot és egyéb használati tárgyakat hagyjuk a szaunán kívül, a legtöbbjüket nem magas hőmérsékletre tervezték.

Szaunázás előtt mindig zuhanyozzunk le, majd törölközzünk teljesen szárazra, eltávolítva ezzel a kozmetikumokat és a szennyeződéseket a bőrfelületről, ami azért fontos, mert ezek az anyagok a kamra magas hőmérsékletén összetevőkre bomolva akár egészségtelenek is lehetnek.

Ha nedves bőrrel lépünk a szaunába- a víz hűtő hatása miatt - nem indul meg a test izzadása, és így túlmelegedhetünk.

Se éhesen, se jóllakottan ne szaunázzunk! A szervezetünknek ilyenkor másra kell fordítania az energiáit. Egy átmulatott alkoholmámoros éjszaka után sem ajánlatos a szaunában „gyógyulnunk”, nem hogy segít, hanem külön megterheli az amúgy is megfáradt testet.

img_0697n_2.jpg

Amikor belépünk a szaunába……

Kezdőként 5-8 perc, tapasztalt szaunázóknak 10-15 perc javasolt. A fokozatosság a tevékenységhez intenzíven hozzátartozik.

A felső padokon lényegesen melegebb a levegő, ha nem bírjuk, költözzünk kicsit lejjebb. Mindig terítsünk magunk alá törölközőt. A legjobb, ha nem viselünk műszálas fürdőruhát, mert az magas hőmérsékleten káros anyagokat bocsát ki, illetve fürdőzés után a legjobb, ha egy másik fürdő- vagy szaunaruhát veszünk fel, hogy a fürdőruhánkból kipárolgó klórt ne lélegezzük be.

Nyilvános helyen a kőre saját illóolajat ne öntsünk, mert igencsak megrövidítheti a kályha élettartamát, ha nem megfelelő anyag kerül rá. A legtöbb helyen erre szakemberek állnak rendelkezésre és teljesítik illat kívánságainkat. Manapság különösen nagy népszerűségnek örvendenek a szaunafelöntések, itt különleges szauna- és illatélményben részesülhetnek a vendégek.

A szaunázás a nyugalomról szól, csendes műfaj. Ellazulni, pihenni nem lehet mások sztorijait, nevetgélését hallgatva. A hangoskodás, bőrradírozás, tornázás nem segíti a szaunában tartózkodók békéjét. Ne csak nekünk legyen jó, hanem másoknak is!

Csukjuk be a szemünket, figyeljünk befelé, koncentráljunk a légzésünkre!

A befejezés, miután elhagytuk a szauna kabint…..

Szaunázás után gondoljunk a folyadékpótlásra, és arra, hogy még jó darabig nem ajánlott az aktív testmozgás. Egy-egy kamrában töltött szakasz után mindenképpen tartsunk pihenőt, ami legalább olyan hosszú, mint amennyi időt a szaunában töltöttünk.

A hidegvizes merülőmedencét kizárólag zuhanyzást követően vegyük igénybe, ugyanis a hideg víz hatására a hirtelen összehúzódó pórusokból kiáramlanak a salakanyagok. Alapvető higiéniai érdekünk, hogy tiszta testtel mártózzunk a közös medencében.

Lényeges lépés, hogy a merülőmedencébe ereszkedjünk be és ne ugorjunk! A jelszó: fokozatosság!

high-angle-view-couple-relaxing-with-eyes-closed-while-being-sauna-health-spa.jpg

Mikor ne erőltessük a szaunázást?

Betegség esetén kerüljük a szauna használatát, mert a legtöbb esetben ez nem segít a gyógyulásban.Megfázáskor gyakran ajánlják, de csak a korai fázisban jó, betegen ne menjünk szaunába. Láz, fertőző betegségek, esetén maradjunk otthon.

Alapszabály, hogy mindig csak addig szaunázzunk, amíg jól érezzük magunkat. Rosszullét, szédülés esetén azonnal hagyjuk el a kamrát, szükség esetén kérjünk segítséget a személyzettől. „Ki bírja tovább a meleget” versenyt ne a szaunában rendezzünk!

A szauna keringési rendszerre van a legnagyobb hatással, így minden kezeletlen vagy kontroll nélküli szív-érrendszeri betegség kockázatot jelenthet. Kezeletlen magas vérnyomással, infarktus után, pacemakerrel, szívmegnagyobbodásban, szívbillentyű problémáknál, anginás panaszoknál mérlegelni kell a szaunázás lehetőségét, illetve kérjük ki szakorvos véleményét!

Ami még szintén átgondolandó vagy angiológus javaslata segíthet, az a visszér, embólia, trombózis utáni szaunázás kérdése. A meleg köztudottan nem tesz jót az efféle panaszoknak, azonban ha merülővel együtt alkalmazzuk értorna érhető el vele, így a keringés javulását eredményezi.

Az egyik legfontosabb tényező a szaunázás mérlegelésénél, hogy mivel a wellness tárgykörébe tartozó szolgáltatás, ezért sosem áll orvosi kontroll alatt.

Ha igazán bölcsek és egészségtudatosak akarunk lenni és volt vagy jelenleg is küzd valaki az említett kórformákból, akkor érdemes egy alkalommal az orvosunknál rákérdezni, hogy ő mennyire javasolja.

Mostanság nem elhanyagolható szempont, hogy az energiaválság számos fürdőt kényszerpihenőre küldött vagy a bezárás mellett kellett dönteniük. Sok helyen úgy tudják továbbra is magas színvonalon kiszolgálni a vendégeket, hogy csökkentették az energiafogyasztást és ezzel például a szaunák működésének időintervallumát. Hasznos, ha előzetesen tájékozódunk a választott fürdő weboldalán, nehogy kellemetlen meglepetés érjen bennünket és csak hűs szaunákkal találkozzunk.

Egy igazi boldog, egészséget szolgáló szaunázáshoz tulajdonképpen nincs másra szükség, mint egy alapos felkészülésre és a józan észre. A befektetett energia pedig bőségesen megtérül, rendszeres használatával sokkal egészségesebbek lehetünk.

Forrás:  www.csillaghegyifurdo.hu

 

A masszázs a test, lélek és szellem őrzője

A hidegebb hónapokban talán nehezebben mozdulunk ki, a borús, nedves idő nem mindig kedvez a hangulatunknak. Energiaforrásainkról jó ilyenkor számot vetni, hogy mi segíthet jó kedvünk és életerőnk megtartásában. Egy jó masszázs nem csak a testet táplálja, de szellemi frissességünket is fokozza, a lelkünket pedig nagyon is egyensúlyba tudja helyezni. Tetézni lehet az ellazulást, ha ezt például fürdőzéssel kötjük össze.

Variációk masszázsra: vajon milyen lehetőségek adottak hazánkban egy frissítő vagy épp gyógyító ellazuláshoz?

Ma Magyarországon 2 féle út adott ahhoz, hogy masszázs kezelésen vegyünk részt fürdőkben.

Az egyik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által részben finanszírozott orvosi gyógymasszázs, a másik a teljes mértékben magunk által fizetett kezelés.

Míg előbbi szigorúan orvosi vizsgálathoz kötött, addig a privát masszázskezeléseket szabadon választhatjuk, a kínálat pedig rendkívül pazar.

Jajj, de fáj a lábam, a hátam, elegem van…… Milyen orvoshoz menjek?

Első lépésben látogassuk meg a háziorvost, aki beutalót ír a reumatológiára és ott részletes vizsgálat után eldönti, hogy szükséges-e gyógymasszázs vagy lehet-e egyáltalán, ugyanis akadnak esetek, amelyek kizárják, hogy átadjuk magunkat ennek a több mint kellemes időtöltésnek.

Ne induljunk el a masszázsra mindenáron, mert lehet, hogy rosszabbat teszünk vele.

A masszőrök a lehető legjobban szeretnék a munkájukat végezni, ezért készüljünk fel előre és napoljuk vagy várjunk a kezeléssel megfázásos-, fertőző betegségek esetén, bőrbetegségek, gyulladás, nyílt seb, artériás és keringési zavarok, terhesség, menstruáció vagy daganatos megbetegedések esetén. Részesüljünk akkor a jóban, amikor az ideális, bármennyire is szeretnénk menni.

Kizáró ok a gyógymasszázs akkor is, ha még nem töltöttük be 18. életévünket.

Hogyan készüljünk fel? Masszázs aranyszabályok és etikett.

A biztonság az első, ezért a korábban említett orvosi ellenjavallatok esetén maradjunk otthon, biztosítva ezzel a saját magunk és a masszőrök lelki békéjét is. Ne kockáztassuk se a saját magunk vagy mások egészségét.

Mielőtt elindulunk, nézzük végig van-e mindenünk: fürdőruha, papucs, törölköző!

Irány a fürdő.

Bár sokak fejében adja magát, hogy ezután már csak fel kell feküdni az ágyra, de nem, nem így van.

Mindenekelőtt tisztán érkezzünk a masszázsra, fürödjünk le előtte a helyszínen, ezzel a kezelést végző szakembert is megtiszteljük, illetőleg elkerüljük, hogy esetlegesen fölösleges anyagot terítsenek szét a bőrünkön. Nem szerencsés, ha előtte különböző hatóanyagokat tartalmazó krémmel dörzsöljük be magunkat.

Sokat segítünk magunknak és a masszőrnek is, ha úgy megyünk oda, hogy már előtte maximum fél órát meleg vízben ücsörögtünk. Ilyenkor az izmok lazává és könnyebben gyúrhatóvá válnak. A finom masszázskrémek és olajok pedig sokkal könnyebben beszívódnak és fejtik ki jótékony hatásukat. Ha van erre időnk, mindenképp tegyük ezt meg. A masszázs helyiségbe azonban száraz öltözékben érkezzünk.

Lényeges, hogy a masszőr részére jelezzük, ha vérhígítót szedünk.

A masszázs egy intim környezetben történik, így nagyon fontos, hogy minden a megfelelő módon történjen, mind a vendég mind a masszőr részéről. Elképesztően kínos helyzetek tudnak kialakulni, akár egy kis oda nem figyelés miatt. A masszőr feladata, hogy segítse a vendéget a gyógyulásban, felfrissülésben, testi-lelki ellazulásban. Protokoll szerint ügyelnie kell az intimitás tiszteletben tartására, a fogásoknak megfelelően takarni kell a vendéget. Az udvariasság, empátia alapkövetelmény a részéről, ami természetesen egy kétirányú történet.

Ne hozzuk zavarba a masszőrt oda nem illő megjegyzésekkel, erotikus ruhadarabokkal, vagy hiányosabb öltözékkel, mint amennyit a kezelés igényel. A bizalom fontos, ezért soha nem szerencsés, ha azt eljátsszuk.

Egyszerűen csak engedjük el magunkat és ne stresszeljünk. Minden ember ingerküszöbe más és más, ezért ha úgy érezzük, hogy valami nagyon fájdalmas, sok vagy esetleg gyenge, akkor azt bátran jelezzük a kezelést végző személy felé.

Nem fogcsikorgatva kell a masszázst kibírni. A jóleső fájdalmat ne keverjük össze a valós fájdalommal!

Masszázs típusok: a nekünk valót válasszuk!

Az emberek különbözőek, ezért amikor masszázsra érkezünk, ne csak lazuljunk, de figyeljünk is, vannak írott és íratlan szabályok.

A gyógymasszázst csak gyógymasszőr végezheti, kifejezetten a problémás területek, kórformának megfelelő erősséggel és fogásrendszerrel. A frissítő masszázsokat, amelyek az általános jó közérzetet hivatottak biztosítani, azt frissítő svédmasszőr biztosíthatja.

A masszázsok száma elképesztően sok: lávaköves, mézes, lomi-lomi, bambusz, ayurvéda, szappanos-a lista szinte végtelen.

Léteznek helyek, ahol páros masszázsokat is végeznek, ez különösen népszerű a szerelmesek körében.

A masszőrök olajjal és krémmel dolgoznak, az illatvariációknak a csillagos ég szab határt. Mindegyik illatnak megvan a maga szerepe: frissítés, nyugtatás, lazítás vagy ezeknek a kombinációja. Érdemes mindig utánanézni, hogy mire számíthatunk a választott kezelésen.

Bátran lehet nemet mondani egy-egy illatra is akár. A lényeg a lazulás és a feltöltődés.

A hatás azonnali és hosszantartó egyben

A masszázs nem csupán egy kényeztető kezelés, egy jóleső érzés, hanem az egészség szempontjából szinte elengedhetetlen: a tónusos, feszes izmokat lazítja, vérbőséget okoz, a fájdalmas izomcsomókat oldja. Javítja a kondíciónkat, a petyhüdt izmokat tonizálja.

Ne csodálkozzunk ezért, ha esetleg másnap enyhe izomláz látogat meg bennünket.

Miután elhagyjuk a masszázshelyiséget, nagyon fontos lenne, hogy pihenjünk.
A szervezet igénybevétel után nyugalomra vágyik, ezért dőljünk le vagy látogassunk meg egy meleg vizes medencét, ahol tovább lazulhatunk.

Ne ezután menjünk el jó nagyot úszni vagy súlyokat emelgetni!

A nyugalom még teljesebbé teszi a hatást és el is nyújtja azt, így szeressük magunkat annyira, hogy ezt bevállaljuk, még akkor is, ha végtelenül tettrekésznek érezzük magunkat.

 A rendszeres masszázs életminőség javulást eredményez, fizikailag, lelkileg és szellemileg is sokkal aktívabbak leszünk, problémáinkat könnyebben oldhatjuk meg általa. Heti 2 alkalom támogatott vagy saját zsebből finanszírozott formában szinte csodákra képes.

Tegyünk egészségünkért, amivel nem csak magunkkal, hanem másokkal is jót teszünk.

Forrás:

https://www.termalfurdo.hu/images/cikk/2511/-termalfurdo-gyogy-masszazs_20140627124638.jpg

https://www.szechenyifurdo.hu/klasszikus-masszazsok

https://www.lukacsfurdo.hu/orvosi-gyogymasszazs

Csússz be a jóba

Tipikus nyári tevékenység a strandolás, amelyet számos verzióban élvezhetünk: passzívan és aktívan egyaránt. Van, akit az tölt fel, ha fekszik vagy csak megmártózik a vízben és kényelmesen eszik, iszik, sütkérezik. Az örökmozgókat az teszi boldoggá, ha folyton csinálhatnak valami. Számukra a nyár aranykor, különösen akkor, ha csúszda rajongók. Hazánk nemzetközi viszonylatban nem tartozik a csúszdabirodalmak császárai közé, de számos helyszínen kínál elképesztően izgalmas kalandot.

A fejlődés folyamatos

Legyen szó az ország nyugati vagy keleti részéről Magyarországon mindenki megtalálja a számítását, ha csúszdázásról van szó. Egész évben nyitva tartó és szezonális helyszínek tucatjai állnak rendelkezése, ahol kis túlzással, szinte közvetlenül a felhők alatt kezdődhet a csúszdázás.Kicsik és nagyok, óvatosak és vakmerők egyaránt élvezhetik a gravitációt a magyar strandokon és fürdőlétesítményekben.

 girl-swimming-pool-water-slide.jpg

 

Számos csúszdafajta létezik: hagyma, kamikaze, családi, UFO, fekete lyuk, repülő szőnyeg, versenycsúszda- a variációk száma igazából végtelen, mindegyik csúszda másért vonzó. Legyen szó fiatalról vagy idősről, mindenki talál kedvére való csúszdát. Vannak csúszdák, amelyeket csak eszközzel használhatunk, mint szőnyeg vagy felfújható „fánk”. Utóbbi páros verzióban is létezik.

Az adrenalin gyorsan érkezik ilyenkor, a versenyszellem hamar eluralkodhat a strandolókon, így nem véletlen, hogy vannak, csúszdák, amelyek mérik a sebességet és azt, hogy milyen gyorsan érkezett le a lelkes csúszdázó. Sokan próbálkoznak a napi rekord felállításával, így akad olyan is, aki egész nap ennek a tevékenységnek hódol.

Egy kis csúszda etikett és a nagybetűs biztonság

Sokszor van úgy, hogy meglátja az ember ezeket a színes monstrumokat és ellenállhatatlanul hívogatnak, hogy engedjük át magunkat a felhőtlen szórakozásnak.

Nem árt azonban, ha számba vesszük, hogy mi az, amit érdemes átgondolnunk csúszdázás előtt. Előfordul, hogy nagy sorok alakulnak ki, ilyenkor is jó, ha a türelem erényét gyakoroljuk és szem előtt tartjuk, mindenki szeretne csúszdázni, méghozzá biztonságosan. Ne viseljünk órát, ékszert, szemüveget és ne legyen a zsebünkben semmi, különben könnyen elveszíthetjük kedvenc kiegészítőinket. Jogszabály írja elő, hogy bizonyos csúszdák mellé őrt kell állítani, aki figyeli, hogy az önfeledt szórakozás biztonságos körülmények között történjen és senkit ne érjen kellemetlen meglepetés.

 img_5131n.jpg

Minden csúszdának megvannak a sajátosságai, külön táblák figyelmeztetnek arra, hogy milyen szabályokat kell betartani.

Az egyik legfontosabb szempont a megfelelő magasság, életkor és egészség. A legtöbb helyen 120 cm-es vállmagasság szükséges, illetőleg 14 éves kor alatt szülői felügyelet nélkül nem lehet használni a csúszdákat. Állapotos vendégek és mozgásszervi betegségben szenvedőknek egyáltalán nem engedélyezett, fertőző betegséggel se érkezzünk lazulni, a biztonság a legfontosabb.

Mielőtt elindulnánk, vegyük le a papucsot és anélkül sétáljunk fel a csúszdák tetejére.Szintén lényeges, hogy tartsuk az előírt távolságot, amit általában jelzőlámpa vagy személyzet irányít. Bármennyire is vonzó tud lenni egy kis vagányság és nem rendeltetésszerűen használni a csúszdát, fontos hogy tartsuk be az előírásokat és ne akarjunk fejjel lefelé, guggolva vagy épp a legszebb ékszereinkben és napszemüvegünkben csúszni.

A technikai biztonságról is jogszabály gondoskodik, a csúszdákat ugyanis bizonyos időközönként ellenőrizni kell, hogy megfelelnek-e az előírásoknak, így ipari alpinisták rendszeresen vizsgálják a csúszdák szerkezetét, állapotának épségét.

Programok százai várják nyáron a kikapcsolódni vágyókat, a csúszdázás egy igen komplex formája a felhőtlen szórakozásnak. A nyár még javában tart, a strandok tárt kapukkal várják a vendégeket, érdemes kihasználni az utolsó hónapokat. Szerencsére a hidegebb évszakokban sem kell nélkülöznünk a csúszdázás élményét, számos fürdő rendelkezik beltéri csúszdaparadicsomokkal.

 

Forrás:

https://www.palatinusstrand.hu/

https://zsory-furdo.hu/

 

 

Az illatok bűvöletében

Az idei tavasz meglehetősen ravasz módon érkezik, szeszélyesen viselkedik: hol megmutatja magát, hol pedig teljesen eltűnik. Egy biztos, a levegő folyamatosan telik a legcsábítóbb illatokkal.  Szerencsére a finom esszenciák nem évszakhoz kötöttek, üvegbe zárt formáik egész évben elérhetőek és így teszik szebbé és egészségesebbé mindennapjainkat

Nem kevés emlékünk fűződik az illatokhoz, egy pillanat elég ahhoz, hogy beszippantva egy kellemes parfümöt vagy illóolajat élmények tucatjai tóduljanak az elménkbe. Inhalálva egyes esszenciákat, nyugodtabbnak, frissebbnek, energiával telítettebbnek érezhetjük magunkat.Számos terápia, kezelés és tudomány alapszik ezen a működési elven.

sea-salt-towels-aroma-oil-bottles-flowers-vintage-wooden-background_1.jpg

A legnépszerűbbek illatok

Az illatok képesek befolyásolni testi, lelki, szellemi állapotunkat, nem véletlen ezért, hogy a fürdők világában számos formában jelennek meg a legvonzóbb illatok, legyen szó szaunaprogramokról vagy épp masszázskezelésekről. Minden illóolajnak megvan a maga szerepe, amelyek képesek gyógyítani bennünket vagy hangulatunkat pozitív irányba változtatni. Számos módon felhasználható egy-egy illóolaj, mindezekről fontos, hogy a vásárlás helyén tájékozódjunk, hogy pontosan milyen módon élvezhetjük a termék előnyeit: csak inhalálható, bőrre is kenhető vagy adott esetben szájon át is fogyasztható. Mindig is voltak népszerű illóolajok, amelyeket szauna programokon előszeretettel használnak a szaunamesterek a vendégek nagy elégedettségére, de sokat választanak közülük a masszőrök is. 

Legnépszerűbb illatok

Bergamott: Görcsoldó, feszültségoldó, nyugtató hatású.
Indiai citromfű: Élénkítő, fájdalomcsillapító hatású.
Eukaliptusz: Erősítő, fertőtlenítő hatása miatt használják reumatikus megbetegedésekben, illetve egyéb ízületi gyulladások kezelésében.
Teafa: Általános gyengeség kezelésekor immunerősítő hatása van.
Geránium: Fájdalomcsillapító.
Levendula: Görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású. Kiválóan alkalmazható izomgörcsök kezelésére, valamint alvászavarok, depresszió, fáradtság, szorongás esetén.
Borsmenta: Idegnyugtató, javítja a koncentrációt, görcsoldó, erősítő hatású, alkalmas lehet bénulás következményeinek a felszámolására, ideggyulladás kezelésére, reumás megbetegedések kezelésére.
Fodormenta: Idegnyugtató, közérzetjavító.
Erdei fenyő: Erősítő, frissítő hatása miatt fáradtság, levertség esetén alkalmazható. Emeli a vérnyomást, nyákoldó és fájdalomcsillapító. Kiválóan alkalmas isiász, lumbágó, ízületi gyulladások, izomgörcsök kezelésére.
Szegfűszeg: Frissítő, közérzetjavító, gondűző hatású.
Édes narancs: Nyugtató, bőrnyugtató hatása van.
Citrom: Serkentő, élénkítő, frissítő és üdítő hatása van.

Masszázs illatfelhőben

Amikor masszázsra érkezünk, jó, ha előre tisztázzuk a kikapcsolódást biztosító masszőrrel, hogy milyen anyagot fog használni. Fontos, hogy tisztázzuk azt is, van-e esetleges allergiánk egy-egy anyaggal szemben. Mindenki mást preferál, van, aki a krémeket, van, aki az olajokat. Sok félreértés kerülhető el vele, nem beszélve arról, hogy vendégként kikapcsolódni érkeztünk, nem pedig felidegesíteni magunkat. Nem vagyunk egyformák és ez így is van rendjén, mint ahogy az is, hogy míg az egyik ember bizonyos illóolajoktól ámulatba esik, a másik legszívesebben kiszaladna attól a világból.

young-woman-using-massage-oil-her-client_1.jpg

A masszázsokhoz használt úgynevezett bázisolajok a teljesség igénye nélkül az aloeolaj, az édes mandulaolaj, a körömvirágolaj, a mogyoróolaj, a jojobaolaj, sárgabarackmag olaj, szezámolaj, búzacsíraolaj, avokádóolaj. Vannak köztük olyanok, amelyek bőrtápláló, regeneráló, méregtelenítő vagy éppen nyugtató hatásúak. Különböző típusú masszázsok más-más vivőanyagot igényelnek. Nyugtató masszázshoz használhatnak levendula, ylang-ylang, bergamott, citromfű illóolajokat. Frissítő masszázshoz a fenyőfélék olajai ajánlhatóak. Izomlazító masszázshoz a rozmaring, cajaputi, levendula, illetve borsmenta olajokat érdemes használni.

Az egyedi masszázsolaj kikeverésének titka

Általában 100 ml bázisolajhoz 15-30 csepp illóolajat kell adni. Általánosságban elmondható, hogy 1-1 testrészre (természetesen mérettől, testfelülettől függően 15-20 ml masszázsolaj, illetve -krém használható fel, míg a teljes testre 30-40 ml. Az illóolaj adagolása a minimum 1%-os olajkivonat tartalomtól a 3 %-os maximumig terjedhet. Az olajjal, krémmel való masszírozás hátránya lehet, ha a kezelő nem tudja jól adagolni a vivőanyagot és például, túl sokat használ 1-1 területre. Ilyenkor a kezelt felület nagyon csúszik, az izomzatig szinte nem is tud hatolni a fogások túlnyomó része. Az aromás olaj mennyisége attól függ, hogy milyen hatást kívánunk elérni: az erősebb koncentráció a testi problémákra, a higítottabb olajok a lelki eredetű problémák kezelése esetén ajánlottak. Az illatok nagyszerűsége talán abban rejlik, hogy könnyen hozzáférhetőek és hatásuk viszonylag gyors. Éljünk vele bátran, otthoni és professzionális környezetben is élvezhetjük előnyeit.

Források:
Az illóolajok. A szépség és egészség illatai. (Princepe D. S. & Mondo L. ,2008).
Gyógyító illatok (Biegelbauer, 2007).

Amikor a víz az úr

 Életünk egyik legfontosabb eleme a víz, ezt nem is lehet elégszer hangsúlyozni. Nem számít, hogy élő vagy élettelen anyagról beszélünk, a víz szerepe majdnem minden esetben megkérdőjelezhetetlen. Mi magyarok szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen több ezer kút és forrás található országszerte, ennek köszönhetően pedig pezsgő fürdőkultúrának örvendhetünk.

water-surface-with-ripples-drop-falling.jpg

A víz köré számos hazai és nemzetközi ünnep épül, egyik közülük a Víz Világnapja.

A Víz Világnapja

A Víz Világnapjának ünnepe minden évben március 22-e világszerte.

Az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték, amelynek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. A cél az, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét. Felhívja a figyelmet arra is ez a nap, hogy jelenleg is 2 milliárd olyan ember él a világon, akik nem mindig jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez. A világnap egyik fő célja, hogy cselekvésre buzdítson. Jelenleg az egyik Fenntartható Fejlődési Cél: 2030-ig legyen hozzáférhető a tiszta víz és a biztonságos szennyvízkezelés mindenki számára.Az egész világ megmozdul a Víz Világnapja alkalmából, legyen szó oktatási intézményekről, profitorientált vagy nonprofit szervezetekről. Az elmúlt 2 év vírushelyzete sok programot visszavetett, de most talán újra csillog a remény, mert idén versenyek, játékok, vezetések, jótékonysági akciók várják az érdeklődőket korosztálytól függetlenül.

group-children-park.jpg

A teljesség igénye nélkül március 22-én és környékén: fürdősétákon, víztorony-, forrás- és múzeum látogatásokon, környezetvédelmi napokon, versenyeken helyezik fókuszba a vizet, annak a kincsnek az értékét, ami látható és láthatatlan formában is körbevesz bennünket.

2022 témája: Felszín alatti vizek-Láthatóvá tenni a láthatatlant

Sokan nincsenek tisztában a felszín alatti vizek fontosságával, így az emberi tevékenység sok helyen túlhasználja és szennyezi ezeket a vizeket is. A felszín alatti vizek kulcsszerepet játszanak az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásban is.

 fold_alatti_vizek_1.png              

A víz szerepe nem csak biológiai szükségleteink miatt, hanem kulturálisan is belénk ivódott.

Végeláthatatlan mennyiségű népdal, mondóka, vers, mondás szól a vízről.

Ki a Tisza vizét issza, vágyik annak szíve vissza.

Él, mint hal a vízben.   

A vér nem válik vízzé.

Lassú víz partot mos.

Minden molnár a maga malmára hajtja a vizet.

Sok víz lefolyik addig még a Dunán.

Nem sok vizet zavar.

Tiszta vizet önt a pohárba…..

Igen, öntsünk tiszta vizet a pohárba, óvjuk és becsüljük, mert nem tehetünk úgy, mintha mindig, mindenkinek rendelkezésre állna.

A programok segítséget és útmutatót adnak abban, hogy tudatosítsuk, mi magunk mit tehetünk a fenntarthatóságért és mi is folyik körülöttünk mindenhol. Víz…….

Forrás: www.vizvilagnap.hu

Mit szabad és mit nem a fürdőkben?

Bármennyire is egyszerűnek tűnhet ellátogatni egy fürdőbe, mégsem szabad megfeledkezni az írott, vagy netán íratlan szabályokról és érdemes tudni, hogy mit szabad és mit nem a fürdőkben.

illem1.jpg

A fürdőkben az emberek akarva-akaratlanul közel kerülnek egymáshoz fizikailag. Együtt öltöznek, együtt úsznak ugyanabban a vízben és együtt ülnek a pezsgőfürdőben vagy a szaunában. Ezen felül mindez kimondottan alulöltözötten történik, így felettébb fontos, hogy tekintettel legyünk egymásra. Emellett az egyik legfontosabb, hogy mindig legyünk tisztában az adott fürdő házirendjével, ugyanis egyes helyeken eltérhetnek egymástól a szabályok.

Az öltözőben

Manapság a legtöbb öltöző koedukált, természetesen fülkékkel ellátva. Ez azt jelenti, hogy nyugodtan öltözhetünk az emberek vizslató tekintetét elkerülve, ám a fülke elhagyását követően másokkal közös térbe lépünk. Itt arra kell ügyelni, hogy — mint a társadalmi élet többi színterén — adjuk meg mindenkinek a kellő tiszteletet azzal, hogy nem hozzuk őket kellemetlen helyzetbe. Az ottlétünk célja nem mások megfigyelése, hanem a fürdőzés előtti és utáni átöltözés, elkészülés, összepakolás.

Zuhanyzás

A vízben található tisztító vegyszerek reakcióba léphetnek a bőrünkön található kozmetikumokkal, és kellemetlen tüneteket eredményezhetnek, ezért is fontos, hogy medencézés előtt lezuhanyozzunk. A legtöbb fürdőben erre tábla is figyelmeztet, de mindenféleképpen fontos a megfelelő higiénés szabályok betartása. Csobbanás előtt néhol ajánlott, néhol pedig szigorúan kötelező lezuhanyozni, ennek érdekében az öltözők és a medencék között elhelyezve találhatóak zuhanyzók. Ezeket természetesen a medence elhagyása után is igénybe vehetjük, így fürdőzés után is megtisztulhatunk.  Emellett a medencék előtt többnyire lábmosókat is találunk, amelyek szintén a medencék tisztaságát hivatottak megőrizni.

A medencében

Természetesen az alapvető társadalmi normák betartása itt is fontos. Ne zavarjunk másokat nem kívánt közelséggel, figyeljünk arra, hogy mindenkinek teret és utat hagyjunk. Tartsuk észben a medencék természetéből adódó szabályokat, például ne labdázzunk a gyógymedencében, és ügyeljünk a biztonságra a hullámmedencében. Arra is gondoljunk, hogy a masszázsmedencék férőhelye és a masszírozó vízsugarak száma véges, nem foglalhatjuk el a fürdőben töltött idő egészében, főleg akkor, ha látható, hogy mások is várnak arra a helyre.

Az úszómedencékre emellett további szabályok vonatkoznak. Itt a medence hosszabbik, általában jobb oldalán kell úszni, a kijelölt sávokon, az úszás irányának betartásával. Kerüljük az ide-oda keresztbe úszkálást, és ne tévesszük össze az élménymedencékkel — ne ugráljunk a medencébe, ne labdázzunk, és ne vigyünk be matracot, úszógumit. Ami még fontos, hogy mindig viseljünk úszósapkát, így is ügyelve egymásra.

illem2.jpg

Fürdőzés gyerekekkel

Elsősorban azt tartsuk észben, hogy sok fürdő nem gyerekeknek lett kitalálva. Persze, ha rendelkeznek gyerekmedencével, semmi nem áll a szórakozás útjába, de ezt mindenféleképpen előre derítsük ki, mert nemcsak az élményt ronthatja el, de veszélyes is lehet számukra a nem nekik tervezett medence. Amennyiben kisgyermekkel szeretnénk fürdőbe látogatni, néhány fontos dologra feltétlenül emlékezzünk. Használjunk úszópelenkát, ha ilyen korú gyermekünk van. Ha pedig már abban a korban van, hogy szaladgálna és játszana, magyarázzuk el neki, hogy a fürdő vizes, csúszós talaján ez miért nem jó ötlet. Emellett nyilván sok szabályról nem tudnak, így fontos, hogy mindig szemmel tartsuk őket, vigyázzunk rájuk, főleg akkor, ha nem tudnak úszni.

Legyünk tekintettel egymásra!

Ez minden további témát magában foglal, amelyet az utcán járva is betartanánk. Figyeljünk oda, hogy az esetleges zsúfoltság esetén is adjunk teret másoknak. Válasszunk helyet az alapján, hogy megfelelő mennyiségű hely jusson nekünk és másoknak, ne a medence közelsége legyen az elsődleges szempont. Ne zavarjuk mások nyugalmát semmiféle túlzott hangoskodással, hiszen a legtöbben pihenés, kikapcsolódás céljából fürdőznek, vagy fontos nekik, hogy a sportolásra tudjanak koncentrálni. Ha a testünk valamely területén nyílt seb található, vagy fertőző bőrbetegségünk van, akkor keressünk más kikapcsolódási lehetőséget, valamint sebtapasszal se menjünk be a vízbe, hiszen könnyen leázik, és a vízbe kerülve nem túl esztétikus a látványa. Ne szemeteljünk, sem a vízben, sem a fürdő területén, különösen odafigyelve az étel-, és italmaradékokra, valamint a csomagolásukra, hiszen ez nemcsak az esztétikai élményt rontja, hanem szennyeződéssel is jár, valamint sérülésekhez vezethet. Ha létesítettek dohányzásra kijelölt helyet, mindenféleképpen azt használjuk, a dohányfüsttel és a csikkekkel ne zavarjuk fürdőző társainkat.

illem3.jpg

Összességében tehát a legfontosabb, hogy legyünk tekintettel a higiéniára, a környezetre, másokra, és mindannyiunk egészségére, hogy ezzel is minél jobb fürdőélményt biztosíthassunk másoknak és magunknak egyaránt!

ttps://media.hazipatika.com/cikkek/main//0/strandolas_n_2.jpg?1625139538558
https://www.termalfurdo.hu/images/cikk/4191/azevfurdoje2_900556_1.jpg
https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/s/t/r/strand-448800.jpg

Az úszás története

Az úszás az alapsportágak egyike, története alighanem az emberiség kezdetéig vezethető vissza. Nézzük, hogyan is vált a mai napig kedvelt sportággá és szabadidős tevékenységgé.

uszas1.jpg

Az ősemberek halászat során rákényszerültek, hogy megtanuljanak a vízzel bánni, benne mozogni, azaz úszni. Ezért nem véletlen, hogy több ókori civilizáció (mezopotámiai, egyiptomi, kínai, indiai és görög) vízparton, folyók és tengerek mentén jött létre, így történelmük óhatatlanul összefonódott az életet adó vízzel.

A Római Birodalomban különösen nagy volt a fürdőzés kultusza. Az ókori rómaiak átvették, folytatták, sőt szinte a tökélyre fejlesztették a korábbi vizes szokásokat, hagyományokat. Érdekes módon annak ellenére, hogy egészségügyi, nevelési, harcászati szempontból is fontosnak tartották az úszást, nem szerepelt az ókori olimpiai játékok programjában. Bár a vízben nem versenyeztek a sportolók, a versenyeik fáradalmait itt pihenték ki. Míg a rómaiak hatalmas úszásra is alkalmas fürdőket létesítettek, a görögök inkább a természetes vizeket részesítették előnyben. Az ókori görögöknél az úszás a műveltség fokmérője volt. Aki nem tudott írni és úszni, az műveletlennek számított, emellett mind az athéni, mind a spártai nevelés fontos része volt.

A középkorban a megváltozott erkölcsi ideálok miatt az egyház a nyilvános fürdőzést, ezzel együtt az úszást is erkölcstelen, szemérmetlen cselekedetnek nyilvánította. Az úszással, fürdéssel kapcsolatos előítéletek, babonák hatására az úszás- és a fürdőkultúra fejlődése abbamaradt. Ebből kifolyólag a középkori Európában az emberek legnagyobb része nem tudott úszni, a vízbefulladásos balesetek az egyik leggyakoribb halálozási okok között szerepeltek, emiatt az úszás veszélyes tevékenységként volt elkönyvelve. Látva a bajt szerte Európában az uralkodók nemcsak a fürdőket, hanem a nyílt vizekben történő fürdőzést is megtiltották.

uszas2.jpg

A reneszánsz korban a testkultúra fellendülése világszerte elvetette a középkor úszással szembeni előítéleteit. A reneszánsz ember felfedezte a test, a mozgás szépségét, visszatért az ókor testkulturális értékeihez, a rekreációs tevékenységek ösztönös és tudatos alkalmazása ismét elterjedt, teret hódított, és divatba jött a szabad vizekben való úszás, fürdés. Az úszásra már úgy tekintettek, mint a test edzésének egyik formájára, így a hadseregekben és az iskolákban is elkezdték az oktatását.

Hazánkban Mária Terézia iskolaügyi rendelkezésében, a Ratio Educationisban tiltotta be az úszást, majd egy 1786-os rendelet életbiztonsági okokból a Balatonban való fürdőzést is megtiltotta. Mivel a víz csábításának az emberek nem tudtak ellenállni, a rendeletet kevesen tartották be. A nyílt vizek tovább szedték áldozataikat, jelentősen megnőtt a vízbefulladások száma. A napóleoni háborúkban katasztrofálisan magas volt a monarchia katonáinak vízbefulladási aránya. Ez egy kissé felnyitotta az úszásellenes tábor szemét. Az 1810-es évek második felében favázas folyamuszodákat kezdtek építeni. A reformkor szerves részét képezték ezek a dunai folyamuszodák. Ezek, a Duna vizén úszó, gerendákra épült úszó faszerkezetek a rakpart díszeként több mint száz éven keresztül elégítették ki az úszás, fürdés után vágyakozók igényeit.

Az úszás már az 1896-ban Athénban rendezett első olimpiai játékok programjai között is szerepelt. Az úszók - ekkor még csak férfiak - négy versenyszámban versenyeztek. Az úszás első olimpiai aranyérmét a száz méteres gyorsúszásban diadalmaskodó Hajós Alfréd szerezte. A versenyúszás kialakulása a rekreációs céllal végzett úszásnak is kedvezett. Az emberek egyre gyakrabban jártak ki fürdőzni a szabadba. A 20. századra már civilizációs fejlődésünk hátrányainak ellensúlyozására, a fizikai inaktivitás, az egészségtelen életmód kompenzálására, a megnövekedett szabadidő hasznos eltöltése érdekében, vagy csak a pihenés, a felüdülés, a szórakozás miatt a ma emberének ismét vissza kell térnie az életet adó vízhez.

uszas3.jpg

Az úszás tehát, mint sport és mint szabadidős tevékenység, szerves részét képezi az emberiség történelmének. A kezdetektől a mai napig elválaszthatatlanul össze van fonódva az emberi léttel.

Képek forrása:
https://oekastatic.orf.at/static/images/site/oeka/20120626/almasy_schwimmer.5070936.jpg
https://live.staticflickr.com/208/440818010_78fea50f04_b.jpg
https://media.istockphoto.com/photos/aerial-top-view-male-swimmer-swimming-in-swimming-pool-professional-picture-id1332857654?b=1&k=20&m=1332857654&s=170667a&w=0&h=WpW3--Gj2X2JByndgnhGuuCWvwNSpnJIKfa9BWfDIcI=

A Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda története

Budapest egyik leghíresebb épülete, a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda 1913. június 13-án nyitotta meg kapuit a fürdőzni vágyók előtt. A neobarokk stílusban épült gyógyfürdő mára Magyarország, valamint Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexumává nőtte ki magát.

szechenyi1.jpg

A fürdő története a XIX. század második felében kezdődött, amikor Zsigmondy Vilmos bányamérnök a Pest környéki vizek tanulmányozásából azt a következtetést vonta le, hogy a Városliget (mai Hősök tere) területén fúrt kútból hévíz nyerhető. Az ötlet megragadta a városi tanácsosok figyelmét, és megbízták, hogy a város részére fúrjon egy artézi kutat. A kút fúrása 1868 és 1878 között zajlott; eredménye 970 méter mélyről feltörő 74,5 ℃ hőmérsékletű víz volt, amelyet azonnal hasznosítani kezdtek: ideiglenes ivócsarnokot emeltek és nagyszabású terveket szőttek egy fürdő létesítésére, a feltörő víz gyógyhatású tulajdonságai miatt.

A területen ezután Artézi fürdőt üzemeltettek, amely azonban egyre kevésbé felelt meg a kor igényeinek, így 1884-ben megbízták Czigler Győzőt, hogy tervezze meg a fürdő új épületét. Az építkezés 1909-től 1913-ig tartott, ám nem az eredetileg tervezett helyszínen, mivel felmerült annak az igénye, hogy az Andrássy utat a Városligeten keresztül meghosszabbítsák, így a fürdő végül nem itt kapott helyet. A külső és belső díszítéseken a kor jeles személyiségei dolgoztak Maróti Gézától Róth Miksáig.

szechenyi2.jpg

A fürdő töretlen népszerűsége, valamint az egyre jobban elterjedő szabadban való fürdés igénye halaszthatatlanná tette a fürdő fejlesztését, így az építkezés következő korszaka 1926-ban jött el, amikor egy nyilvános tervpályázaton Francsek Imre nyert és kapott így megbízást a bővítés megtervezésére. Ő az új részeknek is "friss reneszánsz" stílust szánt, így illesztve az újabb részeket a régiekhez. Három kültéri medence is épült a fürdő új belső udvarán, amely ekkor a pesti oldal első uszodájának számított. Az átadásra 1927. augusztus 9-én került sor. Az ekkor épített két kupola alatt találhatóak az oktogon medencék, a szaunák, illetve a nedves és száraz hőlégkamrák. A szaunák érdekessége, hogy 1964-től 1985-ig csak ideiglenes formában működtek, amikor is nyár elején szétszerelték, majd a tél kezdetével újra összerakták őket. Ma már szervesen összeolvad a régi épület a hozzáépített neoreneszánsz íves szárnyakkal és uszoda-strandfürdő bejárati frontjával.

A felújítás mellett a vízhozam növelése érdekében szükségessé vált egy második artézi kút fúrása. A fúrási munkálatokat 1936. július 9-én kezdték meg és azok mintegy két évig tartottak. 1938. március 16-án 1256 méter mélyen 77 °C-os termálvizet találtak. A kútból 24 óránként 6000 m³ víz tört a felszínre, amely megoldotta a fürdő termálvízellátását és az épület fűtését is. 1939-re a fürdő fűtőberendezését átalakították a hévízzel való fűtésre, valamint a fürdő mellett ivócsarnok is épült, amely a Szent István forrás nevet kapta. Az itt feltörő víz kénes-fluoros gyógyvíz. A víz ízületi degeneratív betegségek, ízületi gyulladások, baleseti utókezeléseknél javasolt. Ivókúra formájában gyomorhurut, gyomorfekély, gyomorsav-túltengés, vesebetegségek és húgyúti gyulladások esetén ajánlott.

A fürdő állapota a 20. század második felére igen leromlott, ezért 1997-ben további felújítási munkálatok  kezdődtek. Először a Francsek-szárny műemléki rekonstrukciója kezdődött meg. A falak visszakapták eredeti, sárgás színüket, pótolták a hiányzó műkő elemeket, és restaurálták az előlépcsőket valamint a teraszokat. Az átalakítás során az egyik külső medencét élménymedencévé alakították át. 2003 nyarától folytatódott a Francsek-szárny tető- és homlokzati felújítása, valamint megkezdődtek a Czigler-szárny és az ivócsarnok felújításai is. 2004-ben befejeződött a Czigler-szárny főhomlokzatának felújítása az elektromos és gépészeti hálózat korszerűsítésével együtt. A kupolacsarnok rekonstrukciója 2005 végén kezdődött meg, mely az épület legdíszesebb részének számít, mozaikképeivel és stukkóival. A kupola felújítása 2006 nyarára teljesen befejeződött.

szechenyi3.jpg

A Széchenyi Gyógyfürdő mai formájában Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, amelyben 21 nyitott és fedett medence, valamint 10 szauna található. Az élménymedencében sodrófolyosó, víz alatti pezsegtetés, nyakzuhany és az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár működik. A hagyományos gyógyító ellátás mellett, számos wellness szolgáltatás is elérhető a fürdőben, ilyen a szauna használat és a vízi torna.

Képek forrása:
https://www.termalfurdo.hu/images/cikk/5331/termalfurdo_szecheny_anno900556_1.jpg
https://welovebudapest.com/i/3f/szechenyi-furdo-bodis-krisztian-2018-01-bodis-krisztian-2018-01.inbox780x585.jpg
https://welovebudapest.com/i/10/szechenyi-furdo_bodis-krisztian_20170204.inbox780x585.jpg

Szaunaprogramok, az egészség testőrei

Legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a szaunázás kedvező hatással van a szervezetre, fokozza az anyagcserét, ezáltal kedvezően befolyásolja az immunrendszer működését, szépíti, tisztítja a bőrt, valamint kedvező hatása van a keringési rendszerre. De azt vajon tudják, hogy ezen felül milyen szaunaprogramokban van lehetőségük részt venni?

1_kep.png

A szaunaprogram, szaunaszeánsz, szaunaceremónia, szaunashow és felöntés szavak ugyanazt a fogalmat takarják: egy sokkal intenzívebb élményszerzési formát, mint a hagyományos szaunázás. Nemcsak az élmények vonatkozásában, de egészségügyi hatásait tekintve is elmondható, hogy a szaunaprogramok során a szaunázás minden tulajdonsága, mely a szervezetet befolyásolja, többszörösére erősödik. A szakképzett szaunamesterek által vezetett programok egészségügyi hatásai mellett a lelket is ápolják. A felöntések során megismerkedhetünk a szaunázás kultúrájával, történetével és sokat tanulhatunk erről a kikapcsolódási formáról. A kikapcsolódás mellett azonban az is fontos, hogy mindenféleképpen tisztában legyünk a szaunaetikettel, és tartsuk be a programokra vonatkozó szabályokat.

A szaunaprogram általában egy 10-20 perces (ennyi idő ugyanis elegendő és egészséges szaunázási időtartamot biztosít) program, amelyet egy képzett szaunamester vezet. A mester a program alatt a forró kövekre különféle illóolajokkal illatosított vizet locsol vagy jeget helyez, ezzel emeli folyamatosan és egyenletesen a hőérzetet a szaunában, miközben törölközőkkel, zászlókkal és más kellékekkel különféle legyezési technikákat hajt végre, így a résztvevők testét különféle irányú és erősségű levegő éri. Igyekszik a vendégre figyelni, a reakciók és a visszajelzések alapján személyre szabott ventillációt nyújtani.

A szaunaprogramoknak több változata létezik, amelyek szabadon kombinálhatóak s szaunamesterek által. A képzett szakemberek legyezési technikákat alkalmaznak, amelyekkel magasabb szintre emelik a szaunaszeánszokat egy egyszerű szaunázáshoz képest. A különböző illóolajok jótékony hatásait a célnak megfelelően választják, emellett használhatnak különböző bőrápoló termékeket, valamint a hőmérséklettel és a pára mennyiségével is játszhatnak. Ezek mellett fontos a megfelelő zene kiválasztása, és egy jó társasággal garantált a jó hangulat.

A szaunaceremónia egyik legfontosabb eleme az illóolajok megfelelő kiválasztása. Különböző olajok más és más hatást nyújtanak, a szaunamesterek pedig tudatosan választanak ezek közül. Használhat frissítő, felpezsdítő olajokat, mint például a menta és a citrusos, trópusi illatok; vagy a megnyugvást és ellazulást segítő kamillát, levendulát vagy szantálfát. Emellett választhat gyógynövényes illóolajokat is, amelyek az ellazításon vagy felpezsdítésen felül gyógyító hatással is bírnak.

2_kep.jpg

A programok alkalmával a mester természetes anyagokból készített bőrápoló termékeket használ: a testradír után kellemes hidratáló pakolás kerül a bőrre. A leggyakoribb ilyen testradír a tengeri só, ám emellett cukrot és őrölt kávét is alkalmazhatnak. A verejtéktől nedves bőrt a szaunázók tengeri sóval dörzsölik be, így megszabadulnak a szaunázás alatt megduzzadt és elhalt hámsejtektől, a bőr puha és tiszta lesz, az apróbb sebek összehúzódnak és 3 millió verejtékmirigy válik sokkal aktívabbá. Az ezt követő hidratálást általában mézzel végzik. A gőzkabin melegét és a méz jótékony hatását egyesítve, egyenletesen a bőrbe masszírozva beépül és felszívódik, nem hagy maga után ragacsos nyomot. A méz segítségével a bőr fellélegzik, selymessé válik és szinte újjászületik. Eközben a szaunamester vízzel locsolja a köveket, jobban megnyitva a bőr pórusait, intenzívebbé téve az izzadást.

Ezt követően, a szaunaprogram lezárásaként általában jeges felöntésre kerül sor, ami során a szaunamester jeget helyez a forró kályhakövekre, melyeket a szertartás előtt akár különböző illatú illóolajjal is fűszerezhet. Emellett a vendégek testüket jéggel dörzsölhetik. A lépés lényege, hogy serkentse a vérkeringést, valamint edzze a tüdőt

A hagyományos szaunaszertartásokon kívül különlegesebb programokkal is találkozhatunk. Ilyen például a sörös felöntés, ahol a sör (vízzel megfelelő arányban keverve) a kövekre kerül és gőzzé alakulva maláta és árpa keverékének illatával telíti a levegőt. Ennek illata nagyban hasonlít a frissen sült kenyéréhez. Nagy mennyiségben szabadul fel, és csapódik le bőrünkön a sörben fellelhető E és D vitamin, mely bőrünkbe épülve selymessé, finom tapintásúvá teszi azt. Ilyen különleges összetevő lehet a csokoládé is, amelyet bőrünkre kenve használhatunk. A kakaóban található polifenolok antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően kimagaslóan jó öregedésgátló hatásúak, mivel kiváló hatással vannak a bőr mikrokeringésére. A kakaó proteinek pedig táplálják, hidratálják, feltöltik a bőrt, erősítik a bőrszöveteket. A benne lévő esszenciális olajok mennyei illata segíti a tökéletes testi, szellemi ellazulást.

Ha tehát megjött a kedvük a kipróbálásához, vagy újra elmerülnének ebben az élményben, keressék az aktuális programajánlatot a szaunaprogramot kínáló létesítményekben.

 3_kep.jpg

 

https://erzsebetfurdo.morahalom.hu/media/thumbs/im/ag/e2/image_2fb0b301c16e12059f70cd61b840dc4b-934e033b-674994.jpg

https://www.budapestgyogyfurdoi.hu/static/dokumentumtar/Csillaghegy/a20.jpg

https://www.szechenyifurdo.hu/static/dokumentumtar/IMG_0647.jpg

 

 

Thalasso terápia — a gyógyító tenger

A tengervíz és a tengerből származó hatóanyagok egészségmegőrző és szépítő hatásai már régóta ismertek. Modern kori felhasználásuk azonban széleskörűbb, mint valaha.

            A thalasso terápia fogalma a görög thalassa (tenger) és therapeia (gyógyítás) szavakból született. Szó szerint lefordítva a thalasso terápia jelentése: „tenger általi gyógykezelés”. A termálfürdők és a kapcsolódó kezelések eredete a távoli ókorba vezethető vissza. A rómaiak hittek a termálvizek és a thalasso terápia pozitív hatásában és már az ókori Görögországban és Egyiptomban is használták a tengert az egészség érdekében. Hippokratész írásaiban is megtalálhatók ilyen kezelési módok reuma és isiász esetére, valamint a történelem során a tengeri népek egyszerűen a mindennapokban “algafürdőt” vettek, a halászok pedig gyerekeiket dörzsölték be algával, hogy ettől erősödjenek. Az idő során azonban ez a tudás feledésbe merült, ám évszázadokkal később újra foglalkoztatni kezdte az embereket.

A portugáliai Povoa de Varzimban, ahol a tengeri köd miatt magas a jódkoncentráció, 1725 óta bevett gyakorlat volt a tengeri fürdés, amelyet bencés szerzetesek vezettek be. 1750-ben egy londoni orvos megállapította, hogy a tengerparton lakók ritkábban betegednek meg, mint a máshol élők, ezért betegeit tengervizes fürdőkben gyógyította. Egyes források szerint a thalassoterápiát a franciaországi Bretagne tengerparti városaiban fejlesztették ki a 19. században, majd 1865-ben egy francia orvos, Joseph de la Bonnadiere nyilvánosságra hozta egy doktori munkáját „Thalasso terápia” címmel, amelyben először definiálta tenger általi gyógymódként és ismertette meg a világgal.

A bizonytalan eredetét félretéve, ezt követően biológusok bebizonyították, hogy a tengervíz összetétele hasonlít az emberi vérplazmáéra ásványi anyagok és nyomelemek szempontjából; tele van jóddal és cinkkel, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára. Továbbá a benne található algák igazi ,,ősi erővel” bírnak: bioaktív vegyületek, amelyek visszavezetnek az élet forrásához — a tengerhez és a vízhez. Hihetetlenül gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, koncentrálják a tenger értékes kincseit, magnéziumot, vasat, cinket, szelént, jódot, vitaminokat, aminosavakat. Ezek a bőrön keresztül bejutva rendkívül jó hatással vannak az emberi szervezetre. A tenger és a belőle nyert természetes készítmények csodálatos hatásukat fürdés közben fejtik ki, amikor is a bőrön keresztül cseretranszport játszódik le, ahol a szervezet a számára hiányzó létfontosságú anyagokat a tengervízből szerzi vissza.

A tenger mélyéről összegyűjtött iszap képes a meleg, valamint a víz megtartására, így kiválóan alkalmazható a test- és arckezeléseknél. A korábbi, pusztán tengervízkezelés az utóbbi években egy tenger körüli gyógykezeléssé nőtte ki magát, ugyanis a tengervíz gyógyító hatása mellett pakolásokat vagy iszap- és algafürdőket, illetve egészséges tengeri klímában való időtöltést is alkalmaznak egyidejűleg, valamint emellet a szépségiparban is elkezdték használni a tenger és a tengeri élővilág jótékony hatásait.

A thalasso terápia gyógyító célú alkalmazásai igen sokrétűek: stressz, kimerültség, magas koleszterinszint, szív- és keringési problémák, visszérbetegségek, reumatikus fájdalmak, sportsérülések, bélbetegségek esetén használnak, valamint védelmet nyújtanak a fizikai megerőltetéssel szemben, erősítik az immunrendszert, védik a hajat, a bőrt és a körmöket, regenerálnak és fenntartják a szervezet öngyógyító erejét. A sós víz ezen kívül fertőtlenít antiszeptikusan, vérzéscsillapító, s így sokféle bőrbetegségen is segít: hatékony az ekcéma, a pszoriózis és az allergiás bőrpanaszok kezelése terén is.

Ilyen thalasso kezelések az algafürdők, a tengervizes medencében végzett mozgásterápiák, víz alatti masszázs, tengeri sóval végzett peeling, alga- és iszappakolások vagy a masszírozás. A thalasso algapakolás során algakivonatokkal kezelik a testet, melynek hatására értékes ásványi anyagok jutnak a szervezetbe, javul a bőr feszessége és a szerkezete. Kiemelkedő még a thalasso iszappakolás, melynek során vitalizáló ásványi anyagok nyugtatják, tisztítják és fertőtlenítik a bőrt. Hatásos a tengervizes fürdő is, amely javítja a szövetek oxigénellátását, izomlazító és relaxáló hatású. Fokozza az anyagcserét, és elősegíti a szervezet méregtelenítését. A víz magas ásványi anyag és nyomelem tartalma revitalizálja, hidratálja a bőrt, és serkenti a méregtelenítő folyamatokat. A thalasso masszázs után bőrünk látványosan puha és lágy lesz, köszönhetően a tengeri kivonatokat tartalmazó ápoló és hidratáló krémeknek. Népszerű még a body wrapping, más néven testtekercselés, melynek során a testet olyan vászonba csavarják, melyet méregtelenítő anyagokkal itattak át. A kezelés karcsúsít és feszesíti a bőrt, méregtelenítő és relaxációs hatással van szervezetünkre.

Amennyiben ilyen thalasso terápiás kezelésekre vágyunk Budapesten, feltétlenül látogassunk el a Széchenyi vagy a Pesterzsébeti fürdőbe, ahol igénybe vehetjük ezeket a szolgáltatásokat.

 

 

http://www.avrvm.it/avrvmeu/wp-content/uploads/sites/3/2016/05/Valle-dellErica_benessere_piscina.jpg
https://www.szechenyifurdo.hu/static/dokumentumtar/Thalasso/THALION%20F%C3%9CRD%C5%90.jpg
https://www.hepburnbathhouse.com/BelgraviaMedia/HepburnBathhouseAndSpa/Images/CTA%20Panels/thermal-mineral-mud-bath.jpg?ext=.jpg