Fürdőmánia

Fürdőmánia

Szaunázzunk boldogan és okosan!

2023. február 02. - fürdőmánia

A tél egyik legcsábítóbb szabadidős tevékenysége a szaunázás, balzsam tud lenni a testre és a lélekre, nem utolsó sorban kisimítja az idegeket is.
Az ördög azonban mindig a részletekben bújik meg, így lényeges szem előtt tartani a szaunázásban rejlő lehetőségeket és esetleges veszélyeket is, amelyek a népszerűsége ellenére nem olyan egyértelműek.

A hideg idő automatikusan hozza magával, hogy melegebb helyekre vágyunk. Ha éppen nem egy forró napsütéses tengerpartot választunk magunknak, hanem egy pénztárcabarát szaunázást, akkor-legyen szó saját vagy nyilvános helyen lévő fülkéről, - vegyük számba, hogy mit tehetünk magunkért és másokért, hogy a szaunázás valóban élmény legyen mindenkinek. Több tévhit is él az emberek fejében, jobb ha, tiszta vizet öntünk a pohárba.

 sauna-bucket-with-rose-petals_1_1.jpg

Vissza az alapokig, készüljünk fel!

 Amikor szaunázásra vágyunk, akkor a legkézenfekvőbb, ha egy fürdőbe látogatunk. A víz és a szauna „kéz a kézben járnak” rendkívül jól kiegészítik egymást.

 A rendszeres szaunázásnak számtalan egészségre gyakorolt pozitív hatása van. Javítja a vérkeringést, beindítja testünk méregtelenítő folyamatait, erősíti az immunrendszert és a szívet, ellazít és a bőrünkre is jótékony hatással van, ha betartunk néhány szabályt.

Mielőtt szaunázni kezdenénk, szabaduljunk meg az összes ékszertől. A fémek nagyon fel tudnak hevülni, akár égési sérülést is szenvedhetünk.

A papucsot és egyéb használati tárgyakat hagyjuk a szaunán kívül, a legtöbbjüket nem magas hőmérsékletre tervezték.

Szaunázás előtt mindig zuhanyozzunk le, majd törölközzünk teljesen szárazra, eltávolítva ezzel a kozmetikumokat és a szennyeződéseket a bőrfelületről, ami azért fontos, mert ezek az anyagok a kamra magas hőmérsékletén összetevőkre bomolva akár egészségtelenek is lehetnek.

Ha nedves bőrrel lépünk a szaunába- a víz hűtő hatása miatt - nem indul meg a test izzadása, és így túlmelegedhetünk.

Se éhesen, se jóllakottan ne szaunázzunk! A szervezetünknek ilyenkor másra kell fordítania az energiáit. Egy átmulatott alkoholmámoros éjszaka után sem ajánlatos a szaunában „gyógyulnunk”, nem hogy segít, hanem külön megterheli az amúgy is megfáradt testet.

img_0697n_2.jpg

Amikor belépünk a szaunába……

Kezdőként 5-8 perc, tapasztalt szaunázóknak 10-15 perc javasolt. A fokozatosság a tevékenységhez intenzíven hozzátartozik.

A felső padokon lényegesen melegebb a levegő, ha nem bírjuk, költözzünk kicsit lejjebb. Mindig terítsünk magunk alá törölközőt. A legjobb, ha nem viselünk műszálas fürdőruhát, mert az magas hőmérsékleten káros anyagokat bocsát ki, illetve fürdőzés után a legjobb, ha egy másik fürdő- vagy szaunaruhát veszünk fel, hogy a fürdőruhánkból kipárolgó klórt ne lélegezzük be.

Nyilvános helyen a kőre saját illóolajat ne öntsünk, mert igencsak megrövidítheti a kályha élettartamát, ha nem megfelelő anyag kerül rá. A legtöbb helyen erre szakemberek állnak rendelkezésre és teljesítik illat kívánságainkat. Manapság különösen nagy népszerűségnek örvendenek a szaunafelöntések, itt különleges szauna- és illatélményben részesülhetnek a vendégek.

A szaunázás a nyugalomról szól, csendes műfaj. Ellazulni, pihenni nem lehet mások sztorijait, nevetgélését hallgatva. A hangoskodás, bőrradírozás, tornázás nem segíti a szaunában tartózkodók békéjét. Ne csak nekünk legyen jó, hanem másoknak is!

Csukjuk be a szemünket, figyeljünk befelé, koncentráljunk a légzésünkre!

A befejezés, miután elhagytuk a szauna kabint…..

Szaunázás után gondoljunk a folyadékpótlásra, és arra, hogy még jó darabig nem ajánlott az aktív testmozgás. Egy-egy kamrában töltött szakasz után mindenképpen tartsunk pihenőt, ami legalább olyan hosszú, mint amennyi időt a szaunában töltöttünk.

A hidegvizes merülőmedencét kizárólag zuhanyzást követően vegyük igénybe, ugyanis a hideg víz hatására a hirtelen összehúzódó pórusokból kiáramlanak a salakanyagok. Alapvető higiéniai érdekünk, hogy tiszta testtel mártózzunk a közös medencében.

Lényeges lépés, hogy a merülőmedencébe ereszkedjünk be és ne ugorjunk! A jelszó: fokozatosság!

high-angle-view-couple-relaxing-with-eyes-closed-while-being-sauna-health-spa.jpg

Mikor ne erőltessük a szaunázást?

Betegség esetén kerüljük a szauna használatát, mert a legtöbb esetben ez nem segít a gyógyulásban.Megfázáskor gyakran ajánlják, de csak a korai fázisban jó, betegen ne menjünk szaunába. Láz, fertőző betegségek, esetén maradjunk otthon.

Alapszabály, hogy mindig csak addig szaunázzunk, amíg jól érezzük magunkat. Rosszullét, szédülés esetén azonnal hagyjuk el a kamrát, szükség esetén kérjünk segítséget a személyzettől. „Ki bírja tovább a meleget” versenyt ne a szaunában rendezzünk!

A szauna keringési rendszerre van a legnagyobb hatással, így minden kezeletlen vagy kontroll nélküli szív-érrendszeri betegség kockázatot jelenthet. Kezeletlen magas vérnyomással, infarktus után, pacemakerrel, szívmegnagyobbodásban, szívbillentyű problémáknál, anginás panaszoknál mérlegelni kell a szaunázás lehetőségét, illetve kérjük ki szakorvos véleményét!

Ami még szintén átgondolandó vagy angiológus javaslata segíthet, az a visszér, embólia, trombózis utáni szaunázás kérdése. A meleg köztudottan nem tesz jót az efféle panaszoknak, azonban ha merülővel együtt alkalmazzuk értorna érhető el vele, így a keringés javulását eredményezi.

Az egyik legfontosabb tényező a szaunázás mérlegelésénél, hogy mivel a wellness tárgykörébe tartozó szolgáltatás, ezért sosem áll orvosi kontroll alatt.

Ha igazán bölcsek és egészségtudatosak akarunk lenni és volt vagy jelenleg is küzd valaki az említett kórformákból, akkor érdemes egy alkalommal az orvosunknál rákérdezni, hogy ő mennyire javasolja.

Mostanság nem elhanyagolható szempont, hogy az energiaválság számos fürdőt kényszerpihenőre küldött vagy a bezárás mellett kellett dönteniük. Sok helyen úgy tudják továbbra is magas színvonalon kiszolgálni a vendégeket, hogy csökkentették az energiafogyasztást és ezzel például a szaunák működésének időintervallumát. Hasznos, ha előzetesen tájékozódunk a választott fürdő weboldalán, nehogy kellemetlen meglepetés érjen bennünket és csak hűs szaunákkal találkozzunk.

Egy igazi boldog, egészséget szolgáló szaunázáshoz tulajdonképpen nincs másra szükség, mint egy alapos felkészülésre és a józan észre. A befektetett energia pedig bőségesen megtérül, rendszeres használatával sokkal egészségesebbek lehetünk.

Forrás:  www.csillaghegyifurdo.hu

 

süti beállítások módosítása