Fürdőmánia

Fürdőmánia

Szaunaprogramok, az egészség testőrei

2022. január 17. - fürdőmánia

Legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a szaunázás kedvező hatással van a szervezetre, fokozza az anyagcserét, ezáltal kedvezően befolyásolja az immunrendszer működését, szépíti, tisztítja a bőrt, valamint kedvező hatása van a keringési rendszerre. De azt vajon tudják, hogy ezen felül milyen szaunaprogramokban van lehetőségük részt venni?

1_kep.png

A szaunaprogram, szaunaszeánsz, szaunaceremónia, szaunashow és felöntés szavak ugyanazt a fogalmat takarják: egy sokkal intenzívebb élményszerzési formát, mint a hagyományos szaunázás. Nemcsak az élmények vonatkozásában, de egészségügyi hatásait tekintve is elmondható, hogy a szaunaprogramok során a szaunázás minden tulajdonsága, mely a szervezetet befolyásolja, többszörösére erősödik. A szakképzett szaunamesterek által vezetett programok egészségügyi hatásai mellett a lelket is ápolják. A felöntések során megismerkedhetünk a szaunázás kultúrájával, történetével és sokat tanulhatunk erről a kikapcsolódási formáról. A kikapcsolódás mellett azonban az is fontos, hogy mindenféleképpen tisztában legyünk a szaunaetikettel, és tartsuk be a programokra vonatkozó szabályokat.

A szaunaprogram általában egy 10-20 perces (ennyi idő ugyanis elegendő és egészséges szaunázási időtartamot biztosít) program, amelyet egy képzett szaunamester vezet. A mester a program alatt a forró kövekre különféle illóolajokkal illatosított vizet locsol vagy jeget helyez, ezzel emeli folyamatosan és egyenletesen a hőérzetet a szaunában, miközben törölközőkkel, zászlókkal és más kellékekkel különféle legyezési technikákat hajt végre, így a résztvevők testét különféle irányú és erősségű levegő éri. Igyekszik a vendégre figyelni, a reakciók és a visszajelzések alapján személyre szabott ventillációt nyújtani.

A szaunaprogramoknak több változata létezik, amelyek szabadon kombinálhatóak s szaunamesterek által. A képzett szakemberek legyezési technikákat alkalmaznak, amelyekkel magasabb szintre emelik a szaunaszeánszokat egy egyszerű szaunázáshoz képest. A különböző illóolajok jótékony hatásait a célnak megfelelően választják, emellett használhatnak különböző bőrápoló termékeket, valamint a hőmérséklettel és a pára mennyiségével is játszhatnak. Ezek mellett fontos a megfelelő zene kiválasztása, és egy jó társasággal garantált a jó hangulat.

A szaunaceremónia egyik legfontosabb eleme az illóolajok megfelelő kiválasztása. Különböző olajok más és más hatást nyújtanak, a szaunamesterek pedig tudatosan választanak ezek közül. Használhat frissítő, felpezsdítő olajokat, mint például a menta és a citrusos, trópusi illatok; vagy a megnyugvást és ellazulást segítő kamillát, levendulát vagy szantálfát. Emellett választhat gyógynövényes illóolajokat is, amelyek az ellazításon vagy felpezsdítésen felül gyógyító hatással is bírnak.

2_kep.jpg

A programok alkalmával a mester természetes anyagokból készített bőrápoló termékeket használ: a testradír után kellemes hidratáló pakolás kerül a bőrre. A leggyakoribb ilyen testradír a tengeri só, ám emellett cukrot és őrölt kávét is alkalmazhatnak. A verejtéktől nedves bőrt a szaunázók tengeri sóval dörzsölik be, így megszabadulnak a szaunázás alatt megduzzadt és elhalt hámsejtektől, a bőr puha és tiszta lesz, az apróbb sebek összehúzódnak és 3 millió verejtékmirigy válik sokkal aktívabbá. Az ezt követő hidratálást általában mézzel végzik. A gőzkabin melegét és a méz jótékony hatását egyesítve, egyenletesen a bőrbe masszírozva beépül és felszívódik, nem hagy maga után ragacsos nyomot. A méz segítségével a bőr fellélegzik, selymessé válik és szinte újjászületik. Eközben a szaunamester vízzel locsolja a köveket, jobban megnyitva a bőr pórusait, intenzívebbé téve az izzadást.

Ezt követően, a szaunaprogram lezárásaként általában jeges felöntésre kerül sor, ami során a szaunamester jeget helyez a forró kályhakövekre, melyeket a szertartás előtt akár különböző illatú illóolajjal is fűszerezhet. Emellett a vendégek testüket jéggel dörzsölhetik. A lépés lényege, hogy serkentse a vérkeringést, valamint edzze a tüdőt

A hagyományos szaunaszertartásokon kívül különlegesebb programokkal is találkozhatunk. Ilyen például a sörös felöntés, ahol a sör (vízzel megfelelő arányban keverve) a kövekre kerül és gőzzé alakulva maláta és árpa keverékének illatával telíti a levegőt. Ennek illata nagyban hasonlít a frissen sült kenyéréhez. Nagy mennyiségben szabadul fel, és csapódik le bőrünkön a sörben fellelhető E és D vitamin, mely bőrünkbe épülve selymessé, finom tapintásúvá teszi azt. Ilyen különleges összetevő lehet a csokoládé is, amelyet bőrünkre kenve használhatunk. A kakaóban található polifenolok antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően kimagaslóan jó öregedésgátló hatásúak, mivel kiváló hatással vannak a bőr mikrokeringésére. A kakaó proteinek pedig táplálják, hidratálják, feltöltik a bőrt, erősítik a bőrszöveteket. A benne lévő esszenciális olajok mennyei illata segíti a tökéletes testi, szellemi ellazulást.

Ha tehát megjött a kedvük a kipróbálásához, vagy újra elmerülnének ebben az élményben, keressék az aktuális programajánlatot a szaunaprogramot kínáló létesítményekben.

 3_kep.jpg

 

https://erzsebetfurdo.morahalom.hu/media/thumbs/im/ag/e2/image_2fb0b301c16e12059f70cd61b840dc4b-934e033b-674994.jpg

https://www.budapestgyogyfurdoi.hu/static/dokumentumtar/Csillaghegy/a20.jpg

https://www.szechenyifurdo.hu/static/dokumentumtar/IMG_0647.jpg

 

 

süti beállítások módosítása