Fürdőmánia

Fürdőmánia

Mi is az a Medical Wellness?

2021. október 12. - fürdőmánia

 

        Már a régi görögök is az „ép testben ép lélek” elvét vallották. A medical wellness lehetőség arra, hogy orvosi asszisztencia mellett, irányított formában tegyünk a fizikai, és így a lelki egészségünkért is.

A 2007-ben elfogadott, hivatalos nemzetközi definíció szerint a medical wellness „olyan tudományosan igazolt egészségügyi eljárásokat tartalmazó szolgáltatások, amelyek az életminőség és a szubjektív egészségérzet tartós javulását segíti elő preventív szemlélet tükrében, illetve az egészségtudatos életforma támogatását szorgalmazza”. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a medical wellness valójában a vendéglátás és a gyógyászat összefonódása. Egyik legfontosabb célja a betegségmegelőzés, általában a látogatók életmódjának az átalakításával. A vendéget egészként szemléli és egyéni terápia alapján kezeli. Törekszik a betegségek megelőzésére, egyénre szabott terápiák kidolgozásával. Egészséges életmódot próbál kialakítani és emellett élményszerű vendéglátást biztosít. Célja tehát az életforma tartós megváltoztatásán keresztül az egészségfejlesztés és az egészségmegőrzés. Ebben az értelemben a medical wellness több, mint egy hagyományos gyógyászati kezelés: kiegészül természetgyógyászati kezelésekkel, alternatív gyógymódokkal, amelyek a lokális problémák kezelésén túl a megelőzést is hangsúlyozzák.

Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a medical wellness fogalmát, akkor mondhatnánk azt, hogy míg a wellness esetében kedvünk szerint döntünk arról, hogy a rendelkezésre álló szolgáltatások közül mit vegyünk igénybe, addig a medical wellnessnél ezt egy szakorvos javasolja, egészségi állapotunkat figyelembe véve. A fürdőkben és szállodákban kínált medical wellness szolgáltatások igénybevétele előtt egy konzultáción veszünk részt, ahol egészségügyi állapotunk ismeretében a fürdő vagy a szálloda orvosa erre az időszakra egy komplett csomagot állít össze. Ennek része lehet masszázs, sóbarlang, iszappakolás, nyirokmasszázs, medical fitness, és sok más is. 

Azt viszont fontos hangsúlyozni, hogy egyáltalán nem kell betegnek lennünk ahhoz, hogy a medical wellness szolgáltatásait válasszuk. Sok esetben preventív jelleggel veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat; masszázs, fitness vagy egyéb kezelések közül választanak a látogatók, egészségük megőrzése és javítása érdekében. A kínálat az alapszolgáltatásokon túl helyi speciális kezelésekkel is bővülhet, amelyhez életmód-tanácsadás vagy szépészeti kezelések is társulhatnak, valamint az orvosok az étrendet is figyelembe veszik, javaslatokat tesznek rá.