Fürdőmánia

Fürdőmánia

Emésztési problémákra gyógyír a gyógyvíz?

2017. november 24. - fürdőmánia

A budapesti ásványvizek története külön regény. A gyógyító hatás, amit képviselnek, pedig még a kulturális értéknél is nagyobb kincs. A mélyből feltörő gyógyvizekre gyakran egyszerre épült fürdő és palackozó üzem, a fürdőkben pedig nem csak fürödni lehet, de gyógyvizes ivókutakat is találhatunk a fürdők épületében. Ugyanakkor vannak kizárólag fogyasztásra szánt gyógyvizek is a fővárosban. A Margitszigeti Kristályvíz, a Gellérthegyi Kristályvíz, a Hunyadi János keserűvíz, a Ferencz József keserűvíz, az Apenta keserűvíz palackozása a XIX. században kezdődött, és rövid időn belül világhírűvé váltak. Mivel gyógyhatásukat ivókúrák formájában fejtik ki, ezért elsősorban emésztési problémák esetén fogyasztják a betegek.

bottle-2032980_1920.jpg

Az emésztőszervek és az anyagcsere különböző megbetegedései gyakran egyszerre, összetett módon jelentkeznek, ezért nehéz megnevezni egyetlen kiváltó okot, még nehezebb egyetlen megoldást. A gyógyvizek magas ásványianyag tartalma miatt hatékonyan katalizálják az emésztési folyamatokat, megoldást adva a lelassult vagy elégtelen emésztés okozta problémákra. Ráadásul nemcsak egy betegség vagy állapot kezelésére alkalmasak, mert a bennük lévő számtalan mikro- és makroelemnek köszönhetően komplex módon hatnak a szervezetünkre. A stressz és az emésztés kapcsolata ma még feltáratlan területe a fiziológiának, de egyre több jel utal arra, hogy az ember általános állapota leképeződik a belekben, amely a legtöbb idegsejtet tartalmazó szerv az agy után, megelőzve a gerincvelőt is!

Keserűvizek hatása

Az emésztési gondok közül az egyik legismertebb és legkellemetlenebb a székrekedés. Ennek orvoslására alkalmasak a különböző keserűvizek. A Ferencz József és a Hunyadi János keserűvizek glaubersót (nátriumszulfátot) és keserűsót (magnéziumszulfátot) is tartalmaznak. A szulfát ionok az ozmózis folyamata során magukhoz vonzzák a bélcsatorna falából a vizet, így lazítva és feloldva a székletet, megkönnyítve annak ürülését. A folyamatot segíti a gyógyvíz kéntartalmú vegyületeinek a redukciója, melynek során kénhidrogének keletkeznek, ezek az anyagok tovább serkentik a bélműködést. Természetesen az elfogyasztott keserűvíz mennyiségére nagyon oda kell figyelni, hiszen napi 1-2 deciliter bevitele esetén kíméletesen enyhíti a székrekedés okozta gondokat, viszont 2-3 deciliternél nagyobb mennyiségben fogyasztva már hasmenést is okozhat.

A keserűvizeknek egyéb hatásaik is vannak. A bélrendszer működésének serkentésével kitisztítják az ott képződött lerakódásokat, segítik a méregtelenítést, megszüntetik a hurutos tüneteket.

pasted_image_0.png

Kép

Kénes vizek hatása

Az emésztési problémák másik nagy csoportját a gyomor nem megfelelő működésének tudhatjuk be. Savtúltengés vagy éppen savhiány, mindkét állapot rossz közérzetet okoz, és hosszútávon komolyabb problémáknak a melegágya lehet. Teltségérzet és puffadás vagy éppen reflux, nagyon kellemetlen tünet mind. Érdekes, hogy a kénes gyógyvizek mind a savhiányos, mind a savtúltengéses állapoton segítenek attól függően, hogy a gyógyvizet étkezés előtt, vagy étkezés közben fogyasztjuk. Ha étkezés előtt két órával isszuk, akkor csökkenti a gyomornedvek termelődését, ha étkezés közben fogyasztjuk, akkor viszont serkenti a gyomornedvek és a gyomorsav kiválasztását. A pontos adagolást természetesen szakorvos segítségével kell beállítani!

Az epebántalmak megelőzésében is komoly szerepet játszhatnak a kénes gyógyvizek, hiszen fogyasztásuk után röviddel arra serkentik az epehólyagot, hogy kiürítse tartalmát, ezért csökken a pangásból fakadó betegségek - mint pl. az epekő - kialakulásának a veszélye.

 drinking-water-filter-singapore-1235578_1920.jpg

 

Források:

http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/

https://airmid.hu/blog/entry/fitoterapia/emesztest-javito-gyogynoevenyek-es-gyogyvizek.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ferencz_J%C3%B3zsef_keser%C5%B1v%C3%ADz

http://herba-fitt.hu/mira-gyogyviz-700ml;id:1131;l:hu

http://hvg.hu/magyarmarka/20050329asvanyviz

https://medaqua.hu/hu/gyogyviz/paradi-kenes

süti beállítások módosítása