Fürdőmánia

Fürdőmánia

A masszázs a test, lélek és szellem őrzője

2022. október 11. - fürdőmánia

A hidegebb hónapokban talán nehezebben mozdulunk ki, a borús, nedves idő nem mindig kedvez a hangulatunknak. Energiaforrásainkról jó ilyenkor számot vetni, hogy mi segíthet jó kedvünk és életerőnk megtartásában. Egy jó masszázs nem csak a testet táplálja, de szellemi frissességünket is fokozza, a lelkünket pedig nagyon is egyensúlyba tudja helyezni. Tetézni lehet az ellazulást, ha ezt például fürdőzéssel kötjük össze.

Variációk masszázsra: vajon milyen lehetőségek adottak hazánkban egy frissítő vagy épp gyógyító ellazuláshoz?

Ma Magyarországon 2 féle út adott ahhoz, hogy masszázs kezelésen vegyünk részt fürdőkben.

Az egyik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által részben finanszírozott orvosi gyógymasszázs, a másik a teljes mértékben magunk által fizetett kezelés.

Míg előbbi szigorúan orvosi vizsgálathoz kötött, addig a privát masszázskezeléseket szabadon választhatjuk, a kínálat pedig rendkívül pazar.

Jajj, de fáj a lábam, a hátam, elegem van…… Milyen orvoshoz menjek?

Első lépésben látogassuk meg a háziorvost, aki beutalót ír a reumatológiára és ott részletes vizsgálat után eldönti, hogy szükséges-e gyógymasszázs vagy lehet-e egyáltalán, ugyanis akadnak esetek, amelyek kizárják, hogy átadjuk magunkat ennek a több mint kellemes időtöltésnek.

Ne induljunk el a masszázsra mindenáron, mert lehet, hogy rosszabbat teszünk vele.

A masszőrök a lehető legjobban szeretnék a munkájukat végezni, ezért készüljünk fel előre és napoljuk vagy várjunk a kezeléssel megfázásos-, fertőző betegségek esetén, bőrbetegségek, gyulladás, nyílt seb, artériás és keringési zavarok, terhesség, menstruáció vagy daganatos megbetegedések esetén. Részesüljünk akkor a jóban, amikor az ideális, bármennyire is szeretnénk menni.

Kizáró ok a gyógymasszázs akkor is, ha még nem töltöttük be 18. életévünket.

Hogyan készüljünk fel? Masszázs aranyszabályok és etikett.

A biztonság az első, ezért a korábban említett orvosi ellenjavallatok esetén maradjunk otthon, biztosítva ezzel a saját magunk és a masszőrök lelki békéjét is. Ne kockáztassuk se a saját magunk vagy mások egészségét.

Mielőtt elindulunk, nézzük végig van-e mindenünk: fürdőruha, papucs, törölköző!

Irány a fürdő.

Bár sokak fejében adja magát, hogy ezután már csak fel kell feküdni az ágyra, de nem, nem így van.

Mindenekelőtt tisztán érkezzünk a masszázsra, fürödjünk le előtte a helyszínen, ezzel a kezelést végző szakembert is megtiszteljük, illetőleg elkerüljük, hogy esetlegesen fölösleges anyagot terítsenek szét a bőrünkön. Nem szerencsés, ha előtte különböző hatóanyagokat tartalmazó krémmel dörzsöljük be magunkat.

Sokat segítünk magunknak és a masszőrnek is, ha úgy megyünk oda, hogy már előtte maximum fél órát meleg vízben ücsörögtünk. Ilyenkor az izmok lazává és könnyebben gyúrhatóvá válnak. A finom masszázskrémek és olajok pedig sokkal könnyebben beszívódnak és fejtik ki jótékony hatásukat. Ha van erre időnk, mindenképp tegyük ezt meg. A masszázs helyiségbe azonban száraz öltözékben érkezzünk.

Lényeges, hogy a masszőr részére jelezzük, ha vérhígítót szedünk.

A masszázs egy intim környezetben történik, így nagyon fontos, hogy minden a megfelelő módon történjen, mind a vendég mind a masszőr részéről. Elképesztően kínos helyzetek tudnak kialakulni, akár egy kis oda nem figyelés miatt. A masszőr feladata, hogy segítse a vendéget a gyógyulásban, felfrissülésben, testi-lelki ellazulásban. Protokoll szerint ügyelnie kell az intimitás tiszteletben tartására, a fogásoknak megfelelően takarni kell a vendéget. Az udvariasság, empátia alapkövetelmény a részéről, ami természetesen egy kétirányú történet.

Ne hozzuk zavarba a masszőrt oda nem illő megjegyzésekkel, erotikus ruhadarabokkal, vagy hiányosabb öltözékkel, mint amennyit a kezelés igényel. A bizalom fontos, ezért soha nem szerencsés, ha azt eljátsszuk.

Egyszerűen csak engedjük el magunkat és ne stresszeljünk. Minden ember ingerküszöbe más és más, ezért ha úgy érezzük, hogy valami nagyon fájdalmas, sok vagy esetleg gyenge, akkor azt bátran jelezzük a kezelést végző személy felé.

Nem fogcsikorgatva kell a masszázst kibírni. A jóleső fájdalmat ne keverjük össze a valós fájdalommal!

Masszázs típusok: a nekünk valót válasszuk!

Az emberek különbözőek, ezért amikor masszázsra érkezünk, ne csak lazuljunk, de figyeljünk is, vannak írott és íratlan szabályok.

A gyógymasszázst csak gyógymasszőr végezheti, kifejezetten a problémás területek, kórformának megfelelő erősséggel és fogásrendszerrel. A frissítő masszázsokat, amelyek az általános jó közérzetet hivatottak biztosítani, azt frissítő svédmasszőr biztosíthatja.

A masszázsok száma elképesztően sok: lávaköves, mézes, lomi-lomi, bambusz, ayurvéda, szappanos-a lista szinte végtelen.

Léteznek helyek, ahol páros masszázsokat is végeznek, ez különösen népszerű a szerelmesek körében.

A masszőrök olajjal és krémmel dolgoznak, az illatvariációknak a csillagos ég szab határt. Mindegyik illatnak megvan a maga szerepe: frissítés, nyugtatás, lazítás vagy ezeknek a kombinációja. Érdemes mindig utánanézni, hogy mire számíthatunk a választott kezelésen.

Bátran lehet nemet mondani egy-egy illatra is akár. A lényeg a lazulás és a feltöltődés.

A hatás azonnali és hosszantartó egyben

A masszázs nem csupán egy kényeztető kezelés, egy jóleső érzés, hanem az egészség szempontjából szinte elengedhetetlen: a tónusos, feszes izmokat lazítja, vérbőséget okoz, a fájdalmas izomcsomókat oldja. Javítja a kondíciónkat, a petyhüdt izmokat tonizálja.

Ne csodálkozzunk ezért, ha esetleg másnap enyhe izomláz látogat meg bennünket.

Miután elhagyjuk a masszázshelyiséget, nagyon fontos lenne, hogy pihenjünk.
A szervezet igénybevétel után nyugalomra vágyik, ezért dőljünk le vagy látogassunk meg egy meleg vizes medencét, ahol tovább lazulhatunk.

Ne ezután menjünk el jó nagyot úszni vagy súlyokat emelgetni!

A nyugalom még teljesebbé teszi a hatást és el is nyújtja azt, így szeressük magunkat annyira, hogy ezt bevállaljuk, még akkor is, ha végtelenül tettrekésznek érezzük magunkat.

 A rendszeres masszázs életminőség javulást eredményez, fizikailag, lelkileg és szellemileg is sokkal aktívabbak leszünk, problémáinkat könnyebben oldhatjuk meg általa. Heti 2 alkalom támogatott vagy saját zsebből finanszírozott formában szinte csodákra képes.

Tegyünk egészségünkért, amivel nem csak magunkkal, hanem másokkal is jót teszünk.

Forrás:

https://www.termalfurdo.hu/images/cikk/2511/-termalfurdo-gyogy-masszazs_20140627124638.jpg

https://www.szechenyifurdo.hu/klasszikus-masszazsok

https://www.lukacsfurdo.hu/orvosi-gyogymasszazs

süti beállítások módosítása