Fürdőmánia

Fürdőmánia

A Paskál Gyógy- és Strandfürdő története

2021. október 27. - fürdőmánia

    Ha Budapest gazdag fürdőtörténetére gondolunk, lehet, hogy először fel sem merül bennünk, hogy még 1989-ben is épült új strand, ám a Paskál Fürdő mégis ekkor nyitotta meg kapuit. Ezzel a Paskál Gyógy- és Strandfürdő elnyerte a Budapest legfiatalabb strandfürdője címet. 

screenshot_2021-10-27_at_13_47_40.png

Fiatal kora ellenére létrejötte hagyományos módon történt. A Rákos-patak egykori hídja mellett álló, 18. században épült Paskál-malom közelében 1965-ben kútfúrást kezdtek, amely eredményeként 1735 m mélyből 1396–1402 m-es mélységközben levő perforáción át 1000 liter/perc hozamú, 70 °C hőmérsékletű hévíz tört elő. Az így kialakult Paskál-malmi-forrás vizének hőmérséklete és összetétele nagyjából megegyezik a városligeti fúrásokból származó vízzel, így feltételezhető, hogy közös forrásból származnak. A termálvíz összetétele nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos kloridos hévíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős.

Érdekes módon a Paskál Strandfürdő nevének története régebbre nyúlik vissza, mint magáé a fürdőé. A közhiedelemmel ellentétben nincs köze a francia fizikushoz. Egy eredetileg görög származású magyar nemesi családnak viszont annál inkább. Paskál (akkoriban még Paschgall) György, pékmester, 1745 környékén malmot épített a Rákos-patak partján. Bár több malom is állt itt ekkoriban, híressé egyedül ez vált, de annyira, hogy a család tiszteletére, valamint a malom emlékére az egyik közeli utcát 1931-ben Paskál névre keresztelték, valamint a környéken a mai napig több üzlet is őrzi a nevét.

A fürdő tehát 1989-ben nyitotta meg kapuit két szabadtéri medencével, majd több, mint 25 évig ilyen formában üzemelt. Fedett medencék, illetve téliesített épületrészek ekkor még nem tartoztak a strandhoz, így a fürdő még csak szezonálisan tudta fogadni a vendégeket. 

screenshot_2021-10-27_at_13_47_47.png

Az első teljeskörű fejlesztésre 2016-ban került sor. Felújításra és átalakításra kerültek a strand medencéi és öltözői is. Az átalakítás során a korábban egybeépített rombusz, illetve téglalap alakú medencék szétválasztásra kerültek, így már külön strand- és úszómedenceként üzemeltek a strand területén. A felújítás mellett kialakításra került egy közel 1400 m2 alapterületű új fürdőépület. A fedett részen egy tanmedence, egy gyerekmedence, egy gyógymedence és egy kinti-benti, vízi bárral üzemelő élménymedence is helyet kapott, így már egész évben várta a vendégeket. Kezelőhelyiségeket is létrehoztak, amelyeknek köszönhetően már több gyógyszolgáltatás is elérhető volt a gyógyulni vágyóknak. Emellett több szauna is megépítésre került, ezek közül külön érdemes kiemelni a geotermikus szaunát, ugyanis ez a közismert finn szaunával ellentétben nem fa-, hanem kőborítású, így a páratartalma jóval magasabb, különleges élményt nyújtva a szaunázás szerelmeseinek. A vendégek kényelmét egy beltéri terasz és a belső udvarban kialakított pihenőhelyiségek is szolgálják, ez a kulturált, parkosított környezet színvonalas pihenési lehetőséget biztosít az idelátogatóknak.

Ezután többször is bővült a fürdő felhozatala, 2017-ben kialakításra került egy új finn szauna, amely befogadóképességének köszönhetően lehetővé vált megvalósítani különböző szaunaprogramokat. Ettől az évtől kezdve az úszómedencét is kényelmesebb igénybe venni a téli hónapok során a fölé építhető sátornak köszöhetően. Az egész évben igénybe vehető medencék száma 2018-ban is bővült. Ekkor került átadásra a főépület végében található relax medence, amely elkülönített elhelyezkedése kimondottan ideális a pihenni vágyók számára.

Semmiképpen sem érdemes tehát kihagyni ezt a több szempontból is egyedi strandfürdőt, ha gyógyulásra, szórakozásra vagy kikapcsolódásra vágyunk.

screenshot_2021-10-27_at_13_48_00.png

https://termalfurdok.com/wp-content/uploads/2019/03/Paskal-Gyogyfurdo.jpg
https://welovebudapest.com/i/99/paskal.exact1980w.jpg
https://termalfurdok.com/wp-content/uploads/2019/03/Paskal-furdo.jpg
süti beállítások módosítása