Fürdőmánia

Fürdőmánia

Magyarországi topfürdő-rangsor

2020. február 14. - fürdőmánia

Ha az ember rangsort állít föl bármiben, és egy kicsit is becsületes, akkor legalább megmondja, hogy milyen szempontok szerint állította föl a rangsort. Nehogy véletlenül arra gondoljunk, hogy az első helyezett rendelte meg a kutatást! A hazai gyógyfürdőknek számtalan rangsorolása létezik, de ritkán olvashatók a listák mellett a döntés elvei. Ennél még a szubjektív értékelés is korrektebb. Mi most egy olyan rangsort teszünk közzé, amely nem rangsor. 

Hogyan lehet rangsorolni úgy bármit, hogy a vége nem rangsor? Úgy, hogy különböző szempontok szerint, mindig csak a legeket közöljük!

topfu_rdo_k1.jpg

1) Legnagyobb

Itt máris gondban vagyunk. Mert a nagyságot pontosan hogyan is értsük? Alapterületre, vízfelületre, vagy a medencék számát nézzük? Akárhogy is nézzük, a Hajdúszoboszlói gyógyfürdő biztosan ott van a legnagyobbak között, sőt még európai viszonylatban is versenybe szállhat az elsőségért. A strand területe a maga 30 hektáros méretével valóban egyedülálló, természetesen ezt csak a nyári szezonban lehet kihasználni, de a fedett részleg is hatalmas. Ha a medenceszámot nézzük, akkor már Bükfürdő is versenyben van a maga 32 medencéjével, és a budapesti Széchenyi Fürdőt is Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexumaként szokták emlegetni. Ha a méretet pedig nem alapterületben, hanem hosszúságban mérjük, akkor muszáj megemlíteni a szegedi Napfényfürdőt, melynek egyik csúszdája, a 30 méteres toronyból induló, lifttel megközelíthető 272 m hosszú, zárt óriáscsúszda Európa egész évben üzemelő vízi csúszdái között a leghosszabb. 

2) Legnépszerűbb

A minőség egyik legdemokratikusabb megközelítése, ha szavazásra bocsátjuk a kérdést. Évről-évre a termalfurdo.hu megszervezi az Év fürdője szavazást három kategóriában. 2019-ben a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő lett a szavazás nyertese. Méltán, hiszen ez Közép-Európa egyik leghíresebb gyógyfürdője, amelynek kénes vize nem csak a reumatikus panaszokat és a bőrbetegségeket enyhíti, de a meddőség kezelésében is hatékony segítséget jelent. 

Az említett szavazás során nem csak országos szinten mérték a népszerűséget, de a helyiek körében legnépszerűbb termálfürdőt is próbálták megtalálni. Ebben a kategóriában a Miskolctapolcai strand lett a nyerő. Miskolctapolca biztosan nem csak a helyiek körében népszerű, hiszen barlangfürdője Európában egyedülálló. A kellemesen langyos kristálytiszta karsztvízben sokkal tovább szabad tartózkodni, mint a többi, magasabb ásványi só tartalmú és melegebb termálvízben. A barlang klímája is és vize is gyógyhatású.

Regionális kategóriában a Makói Hagymatikum vitte el a pálmát, hiszen rengeteg vendég látogatja a szomszédos Szerbiából és Romániából is. Ha lett volna olyan kategória, hogy a legorganikusabb fürdőépület, akkor ott is vitézkedett volna, hiszen a magyar organikus építészet legismertebb képviselője, Makovecz Imre tervezte a fürdő hagymára emlékeztető épületét. 

topfu_rdo_k2.jpg

3) Legrégibb

A legrégibb fennmaradt fürdő kategóriában a török időkben épült, majd a viharos évszázadokat több-kevesebb szerencsével átvészelt fürdőink nyernének. Budapesten a Rudas fürdőt 1556-ban kezdték építeni, így ez a hazánkban fennmaradt, ma is működő legrégebbi fürdőépület. Nem sokkal később épült a Király fürdő és a Rácz, de Egerben is működik fürdőépület, amely a török idők óta áll, ám ez "csak" az 1560-as években épült Arnaut pasa parancsára.

4) Legegyedülállóbb

Ha abban a kategóriában rendeznének versenyt a fürdők között, hogy melyik a legunikálisabb valamely szempont szerint, akkor biztosan belekerülne a TOP 5-be a hévízi Tófürdő, hiszen ez Európa legnagyobb termáltava, és világviszonylatban is jelentős, abból a szempontból viszont egyedülálló, hogy biológiailag is aktív. 

Unikumok tekintetében az egerszalóki gyógyfürdő is mindenképpen szép helyezést érne el, hiszen a sódomb, melyet a feltörő termálvízből kiváló só hozott létre valóban egyedülálló. Hasonló csak a törökországi Pamukkaléban, és az Egyesült Államokbeli Yellowstone Parkban található. 

topfu_rdo_k3.jpg

5) Legikonikusabb

Sokféle szempontot lehetne még felsorolni, és lehet, hogy szinte minden fürdőhöz találnánk olyan szempontot, melyben első lehetne. Mégis, vétek lenne kihagyni azt a szempontot, mely a fürdők kulturális vonatkozásairól szól. A fürdő nem csak a gyógyulás és a relaxálás, esetleg a szórakozás helye, de kulturális emlék is, ahol a múltban élt elődeink szelleme elevenedik meg. Különös érzés abban a medencében ejtőzni, ahol költőóriásaink múlatták az időt, ahol olyan művészek, politikusok lubickoltak, akikről ma utcák, terek vannak elnevezve. 

Ebben a kategóriában a nagy budapesti fürdők tarolnak. A Gellért és a Széchenyi medencéiben számtalan híresség fordult meg az elmúlt száz évben, ráadásul fotók is maradtak fenn a látogatásaikról egy élelmes fürdőmester, Pusztai Sándor jóvoltából. A külföldiek körében ma is ez a két legismertebb fürdő, és a nyugatiak budapesti látogatásának állandó eleme ezek felkeresése. Nem véletlenül, hiszen már építésük idején is európai színvonalat képviseltek, és azótai is folyamatosan zajlik a dicső múlt és a korszerű jelen összehangolása.

tolnay_klari_szineszno_large.png

Tolnay Klári napozik a Gellértben az 1930-as években.

 

süti beállítások módosítása