Fürdőmánia

Fürdőmánia

Gyógyvizek a nagyvilágban

2019. december 06. - fürdőmánia

Szerencsére az már szinte közhely, hogy gyógyvíz-nagyhatalom Magyarország. Világviszonylatban is jelentős gyógyvíz-készletekkel rendelkezünk, ez biztos, de tudjuk-e, hogy hol találhatók még a Földön gyógyhatású fürdőhelyek?

Hévizek tipikusan kőzetlemezek találkozásánál szoktak a felszínre törni. Ezeken a földrajzi helyeken szinte mindig jelen van valami vulkanizmus: gyakoriak a földrengések, gejzírek, hőforrások bukkanak elő, és akár aktív vagy kialudt vulkánok is találhatók ott. A földkéregben található víztartó rétegekből leszivárog a víz a melegebb, a forró lávához közeli rétegekbe, majd ott felforr, és utat keres magának a felszínre. Vagy csak egyszerűen várja, hogy az ember kutat fúrjon a mélybe, és nagy nyomás miatt előtörjön. 

A legtöbb ilyen terület az ún. Csendes-óceáni tűzgyűrű mentén található. Ez a zóna végigfut Új-Zéland, Japán, Kamcsatka, Alaszka mentén, majd le délre végig Amerika nyugati partjainál a Sziklás-hegység és az Andok vonalát követve. A földkéreg nem csak hatalmas óceáni és szárazföldi lemezekre tagolódik, hanem vannak kisebb lemezek, amiknek a találkozásánál szintén tapasztalható aktív vulkanizmus, vagy annak maradványa. Magyarországon is található néhány törésvonal a kéregben, nem véletlenül itt találhatók hőforrások. Az alföldi termálkutak nem törésvonalak környékéről nyerik a termálvizet, itt a vékony földköpeny miatt melegszik fel jobban a talaj különböző rétegeiben tárolt víz. 

Európában a hazaihoz hasonló gyógyvízkincs Izlandon és Olaszországban van. Mindkét ország bővelkedik aktív vulkánokkal, ezek környékén hőforrások is találhatók. 

A Saturnia hőforrás Olaszországban, Toszkánában található. A sziklák közül percenként 800 liternyi melegvíz tör elő, és alakít ki hangulatos medencéket és vízeséseket. A víz jó hatással van a keringésre, a légzőszervekre és a bőrre. A gyógyvizet itt a maga természetes közegében élvezhetjük, de persze puccos termálhotelek és strandok is épültek a környéken.

gigyovizekanagyvilagban_1.jpg

Izland Európa legvulkanikusabb területe. Megszámlálhatatlanul sok hőforrás van a szigetországban, ezek egy része szépen kiépített, egy részük viszont teljesen elhagyatott, ezért igazi turistacsemege, hiszen csak hosszas gyalogtúrval közelíthető meg. Az egyik ilyen terület a Reykjadalur völgy. A fővárostól, Reykjaviktól 45 percnyi autózással, majd 30 percnyi túrázással közelíthető meg. A völgyet beborítja a számtalan hőforrás gőze, és túrázás után, vagy közben jól esik megmártózni a meleg patakban.

 gogyovizekanagyvilagban_2.jpg

Törökország mindig is híres volt a fürdőiről.Pamukkale Törökország délnyugati részén fekszik. A hely az ott feltörő hőforrás miatt vált világhírűvé, pontosabban a hőforrás által létrehozott hófehér mészkőmedencék miatt. A hely neve gyapotvárat jelent utalva a hófehér kőerkélyekre. A mélyből feltörő 35 fokos gyógyvíz kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag, ezért ahogy végigfolyik a domboldalon, természetes medencéket hoz létre a vízből kicsapódó mészkő. Hasonló, csak kisebb képződmény jött létre Egerszalókon is. Pamukkale felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

gogyovizekanagyvilagban_3.jpg

Forróvíz a tengerparton. Ha Európától a lehető legtávolabb utazunk, vagyis Új-Zélandra, akkor a termálvizek igazi otthonába jutunk. A sziget vulkánok és gejzírek hazája, a maori őslakosok kultúrájában is fontos szerepet játszik a vulkánokkal, termálvizekkel kialakított kapcsolat. A Wai-o-Tapu az egyik leglátványosabb geotermikus rezervátum a világon, a neve az őslakók nyelvén azt jelenti, hogy "Szent Víz". Itt természetesen nem lehet minden melegvizű tavacskában fürödni, hiszen némelyik túlságosan forró. Viszont van egy hely Új-Zélandon, ami felülmúlja a vadon termálvizezők minden elképzelését. A szigetcsoport legészakibb részén, Aucklandtől nem messze a tengerparton van a Hot Water Beach. A hőforrások itt közvetlenül a tengerpart homokjában törnek a felszínre. 

 gogyovizekanagyvilagban_4.jpg

Japán Új-Zélandhoz hasonlóan a csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ezért úton-útfélen hőforrások találhatók a szigeteken, számuk meghaladja a több tízezret. A japánok a tőlük megszokott természettisztelet jegyében a hőforrásokat úgy építik ki, hogy egyensúlyban maradjon az emberi kéz nyoma és az eredeti természetes közeg. Ezért sokszor az onsenek, vagyis a fürdőzőhelyek szinte észrevétlenek maradnak az erdőben, vagy a falvak határában. Az igazán szerencséseknek persze saját onsen jut a kert végében. 

gogyovizekanagyvilagban_5.jpg

Erdély. Visszakanyarodva Európába érdemes megemlíteni a Dél-Erdélyben található Herkulesfürdőt, mely a római időktől fogva kedvelt fürdőhely. A Cserna folyó partján, meredek mészkősziklák alatt meghúzódó hőforrások vizére alapozva a Monarchia leghíresebb üdülőhelye alakult ki, ahol Sissy is gyakorta megfordult. A Cserna partján több helyen nyilvános, szabadtéri medencékbe csorog immár évezredek óta a melegvíz. Hatalmas élmény a csillagos ég alatt lebotorkálni a sötétben a ködbe burkolózott medencékhez, és ott dagonyázni akár tél van, akár nyár.

kepernyofoto_2019-12-06_10_12_33.png

süti beállítások módosítása