Fürdőmánia

Fürdőmánia

5 betegség, melyet elkerülhetünk a gyógyvizek fogyasztásával

2018. szeptember 12. - fürdőmánia

Amikor gyógyvizekről hallunk, akkor lelki szemeink előtt gyógyulni vágyó, idősödő emberek jelennek meg, akik több száz kilométert is hajlandók utazni azért, hogy enyhülést kapjanak fájdalmaikra, bajaikra. Mi a helyzet azokkal a szerencsésekkel, akik nem betegek, egészségesnek érzik magukat. Számukra felesleges vajon a gyógyvizek fogyasztása? Lehetséges, hogy egyenesen ellenjavallt? Gyerekek például fogyaszthatják-e a gyógyvizeket? ynrdzak4ckswstjxhm4jnj1nwtkrlmkypadz0ytoriprjub7pwkvs8tyb6gkoqa5o-bizvzuygsfdtcqnjqowyi28-zyycydgt-8bookob7sbtdvjuwia2ijjqlifcg8du1auivzty-rnrocgkljb4y8c9p-4doemuiiu9xwyshryz_lgny_s2048.jpg

A fenti kérdésre azonnal rá lehet vágni a választ: nem csak betegségekkel küzdő embertársainknak javasolt a gyógyvizek fogyasztása, hiszen a gyógyítás jó esetben nem akkor kezdődik, mikor már megtörtént a baj, a megelőzés fontosságát minden elkötelezett orvos hangsúlyozza. Életformánk számtalan kihívást tartogat szervezetünk számára, és a legoptimálisabb táplálkozás és életmód mellett is ki vagyunk téve betegségeknek, testünk elhasználódik, és sohasem árt egy kis karbantartás.

Vannak olyan egészségügyi problémák, melyek eleinte nem okoznak látványos tüneteket, nem járnak fájdalommal, de ahogy a szuvas fog sem fáj azonnal, a lerakódások, gyulladások, hiányok már jelen lehetnek, noha nem érzékeljük jelenlétüket. A következőkben olyan egészségügyi kockázatokat sorolunk fel, melyek szinte mindenkit érintenek akkor is, ha még nem alakultak ki a tünetek, és feltérképezzük azt is, hogy milyen gyógyvizek fogyasztásával lehet elejét venni a komolyabb tüneteknek.

1) Ásványianyag-hiány

Szervezetünknek számtalan kémiai anyagra van szüksége a zavartalan működéshez. Ezek között van olyan, amelyet nagy mennyiségben kell bevinni nap mint nap, és vannak olyan nyomelemek, melyekre csak kis mennyiségben van szükség, de ha hiányzik valamelyik, akkor hosszú távon hiánybetegségek léphetnek fel. A legtöbb ásványi anyaghoz a táplálékból jutunk, de a növények sem tartalmazhatnak mindenféle anyagot, éppen ezért érdemes olyan gyógyvizeket fogyasztani, melyek nagy mélységből jönnek a felszínre, és útközben olyan kőzeteken haladnak át, melyekből kioldódnak a legkülönfélébb nyomelemek is. Nyáron és nyár végén különösen fontos az ásványi anyagok pótlása, hiszen a néhány hetes kánikulai időszak során a megnövekedett verejtékezéssel együtt ásványi anyagok is távoznak szervezetünkből, és ezek pótlása nélkül fáradékonyság, emésztési gondok, keringési rendellenességek léphetnek föl. Magnézium, kalcium, nátrium. Ezek azok az ásványi anyagok, melyek visszapótlásáról gondoskodnunk kell a fokozott verejtékezés utáni időszakban, tehát olyan gyógyvizeket érdemes keresni, melyekben ezek az elemek magas százalékban jelen vannak. gkopy5u-h42ixyvupduyiq1zb-xylxzab677a6vl4a9umkt2dwwefuzxkpjo7a9iwjgllwdhva-go8iyu2b-smsvmbwo-fvgh8jw_rjvmvmd71x6rdbz6_0ujdwn5yjqm8ndxw0pkrximlxqv7x5ywqapywwftdvhp6sovjpujwydxgsrus_s2048.jpg

Kép

2) Vérszegénység

Testünkben a vér szállítja el minden sejthez az éltető oxigént, a vér vörösvérsejtjeinek felépítéséhez pedig vasra van szükség. Sokszor előfordul, hogy a táplálékból nem jutunk elegendő vashoz, ilyenkor vérszegénység léphet fel, amelynek tünetei nem látványosak, egyszerű fáradékonyság jellemzi ilyenkor az embert, viszont nem érdemes kibékülni ezzel az állapottal, alternatív forrásból is beszerezhetjük a vasat, például gyógyvizekből. A vasas gyógyvizek vastartalma fürdés során is felszívódik valamennyire, de az ivókúrák jóval hatékonyabbak. A vas más elemek felszívódásához is szükséges, például a csonterősítő kalcium sem épül be vashiányos állapotban.

3) Immunerősítés

Immunrendszerünk állandó harcban áll a külvilágból érkező kórokozókkal és a belül kialakuló sejtszintű elváltozásokkal szemben. A mai világban különösen nagy kihívás előtt áll az ember immunrendszere, hiszen sokkal több inger éri a távolról érkező táplálékban idegen fehérjék fordulhatnak elő, soha nem látott baktériumok és vírusok utaznak a globális közlekedési rendszerekkel együtt, és a betelepülő idegen növényfajok pollenjei is irritálják védekező rendszerünket. Ez megzavarhatja az optimális működést, és a viszonylag egészséges emberben is kialakulnak allergiás tünetek és egyéb immunbetegségek. Az immunrendszer egy nagyon bonyolult szisztéma, melynek működését még nem látjuk át teljes mértékben, viszont tudományos kutatások bizonyítják, hogy a kénes gyógyvizek fogyasztása jótékonyan hat az immunrendszer működésére. A gyógyvizes fürdőmedencék fölötti sós gőzök pedig a tengerparti levegőnél is hatékonyabban csökkentik a légutak nyálkahártyáinak irritációját.

4) Ízületi bántalmak

Nincs olyan ember, aki ne lenne kitéve annak a kockázatnak, hogy az ízületei sérüljenek, hiszen testünk ezen részei folyamatosan súrlódnak egymáson, és noha szervezetünk gondoskodott arról, hogy jusson kenőanyag is közéjük, ennek ellenére kopnak, és ha nem épül újra a porc, előbb-utóbb tünetek is jelentkeznek. A glauber-sós gyógyvizek fogyasztása segíti az ízületi porc regenerálódását, ezáltal fékezi annak kopását. A földes-meszes gyógyvizek pedig a csontritkulás kialakulását odázzák el. gyogyvizivokut.jpg

Kép

5) Keringési problémák

Érdekes, hogy míg bizonyos szövetekben éppen az a gond, ha nem épül be a kalcium, addig más szövetekben éppen az a baj, ha beépül. Még érdekesebb, hogy a glaubersó az egyik szövetbe segíti beépülni a keménységet biztosító kalciumot, míg a másik szövetbe megakadályozza azt. Érrendszerünk egy hosszú csővezeték, melynek fala fiatal korban még rugalmasan igazodik az átáramló vérmennyiséghez, így biztosítva azt, hogy mindig elegendő életerő jusson az egyes szervekhez. A kor előrehaladtával lerakódások keletkeznek az érfalon és az érfalban, így annak rugalmassága csökken, az esetlegesen kialakuló elzáródások pedig akár végzetesek is lehetnek. Az érelmeszesedés korunk népbetegsége, sokan a koleszterint okolják ennek kialakulásáért, de nem önmagában a koleszterin a felelős, hanem annak rosszul szabályozott beépülése az érfalba. Ezt a szabályozási mechanizmust segítik optimálisan működni a glaubersós gyógyvizek.

Természetesen elmondható általánosságban, hogy a magas ásványianyag-tartalmú gyógyvizeket csak kúraszerűen érdemes fogyasztani, tehát néhány hétig fogyasszuk rendszeresen, utána hagyjunk szünetet, hiszen a túladagolás ugyanolyan probléma lehet, mint a megvonás. A kúra pontos részleteit mindig érdemes orvossal egyeztetni, hiszen ő látja át részletesebben az egyéni szempontokat. Ha ötletszerűen fogyasztunk gyógyvizet, abból sem lehet baj, sőt szinte biztos, hogy jótékony lesz a hatása, ha kis mennyiségben fogyasztjuk és váltogatjuk az egyes fajtákat.

 

http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/ivokurak

http://midra.uni-miskolc.hu/document/15825/8403.pdf

süti beállítások módosítása