Fürdőmánia

Fürdőmánia

Stresszoldás és fürdőkultúra

2017. június 02. - fürdőmánia

Gyakran lehet hallani, hogy a stresszoldás egyik leghatékonyabb formája a termálfürdőzés és a szaunázás. Különösen a nagyvárosi, rohanó életmódot folytató emberek mindennapjaiba fontos beilleszteni a stresszoldás valamilyen formáját. De mi egyáltalán a stressz, milyen hatásai vannak életünkre, és hogyan lehet oldani a bennünk kialakult stresszt?

3_1.jpg

"...A nagyvárosi ember fokozottan ki van téve a stressznek a szűk terek, a tömegközlekedés, a zaj, a gyorsabb életvitel és a magasabb társadalmi elvárások miatt…"

Mi a stressz?

A stressz a szervezetünk válaszreakciója a külvilágból érkezett kihívásokra. Felfokozott állapot megnövekedett energiafelhasználással, magasabb pulzusszámmal. Stresszes állapotban hormonháztartásunk is átalakul, bizonyos életfunkciók - mint pl. az emésztés - ilyenkor inaktív állapotba kerülnek. Alapvetően kétfajta stresszt különböztetünk meg: az egyiket nevezhetjük pozitív stressznek is, ez jól körülhatárolható kihívásoknál jelentkezik, mint a sport, a játék vagy valamilyen nehéz, de elvégezhető feladat. A szervezetünk fokozott igénybevétele után jöhet a pihenés, az ellazulás. Ez kifejezetten hasznos, mert edz minket, míg a stressz másik fajtája - nevezzük negatív stressznek - kifejezetten egészségtelen. Ez hosszantartó, nehezen tudatosítható kihívásoknál jelentkezik, ugyanúgy felfokozott állapotban van a szervezetünk, de nincs mód feloldásra, nincs pihenő, a vége általában valamilyen komoly betegség vagy egyéb tragédia lehet. A nagyvárosi ember fokozottan ki van téve a stressznek a szűk terek, a tömegközlekedés, a zaj, a gyorsabb életvitel és a magasabb társadalmi elvárások miatt.

3_2.jpg

Stresszoldás

A stresszt oldani tehát létkérdés. Bizonyítottan csökkenti a bennünk lévő feszültséget a rendszeres testmozgás, továbbá számos tudatosító gyakorlat, pl. a jóga, a relaxáció vagy a meditáció is. A környezetváltozás, nyaralás, kirándulás, séta, a természet közelsége is jó hatással van a belső szorongásra. A másik ember érintése, a masszázs is hatékonyan oldja a stresszt.

3_3.jpg

Víz és stresszoldás

Kimutatható, hogy a víznek már a puszta közelsége is oldja a stresszt. Ha halljuk a víz hangját, csobogását, a hatás csak fokozódik, szinte bárki meditatív állapotba kerülhet egy csobogó patak vagy szökőkút közelében. Belemerülve a vízbe testünk súlytalanná válik, izmaink és ízületeink ellazulhatnak, és mindez pozitívan visszahatva tudatalattinkra, a stresszes állapot is csökken. Meleg vízben az előbbi hatás még fokozottabb, hiszen a hőmérséklet ideális, szervezetünknek a "fűtésről" sem kell gondoskodni, ami megint csak felfokozott, stresszes állapotot eredményezne. A szaunában és a gőzfürdőben a fenti hatások szintén érvényesülnek, ott ráadásul a méregtelenítés is beindul, és mivel a testünkben felhalmozott méreganyagok is csak a stresszt fokozzák, ezek ürülése megkönnyebbülés a szervezetnek.

A víz gyógyító hatását természetesen otthon is lehet élvezni mécsesekkel körberakott fürdőkádban, de ott bármikor megszólalhat a telefon, átcsöngethet a szomszéd, eszünkbe juthat valami fontos teendő, ami miatt megszakítjuk öngyógyító szertartásunkat, és szauna sem biztos, hogy van. Érdemes ezért inkább rászánni az időt, és beépíteni mentálhigiénés gyakorlatunkba kedvenc termálfürdőnk rendszeres látogatását, ahol senki és semmi nem zavarhat meg, mert a környezet teljesen a stresszoldásra van berendezkedve.


3_4.jpg

Képek:

http://www.denverpeaceofmindmassage.com/design/wp-content/uploads/bfi_thumb/Simple-ways-to-better-manage-stress1-n1goyxfkwsg1jae3otg2gqjw8lk85kmjta4yci18ks.jpg

http://www.rd.com/wp-content/uploads/sites/2/2017/01/01-Heres-Why-A-Grown-Up-Bath-Is-The-Stress-Melter-You-Need-Right-Now-503037629_PeopleImages.jpg

https://lh5.googleusercontent.com/-9F83UeXZvdQ/UcVDyf5y_bI/AAAAAAAAFME/6sYnJ_T1OTA/s700/steamroom.jpg

süti beállítások módosítása