Fürdőmánia

Fürdőmánia

Növény- és állatvilág a budapesti fürdőkben

2023. július 13. - fürdőmánia

Az állat- és növényvilág különböző formában a mindennapjaink részét képezi, nagyban függ ez attól, hogy városi környezetben vagy a természethez közel élünk.Természet „oázisok” szerencsére a nagyvárosokban is fellelhetőek, nem kivétel ez alól a főváros sem.Talán meglepő, de a budapesti fürdők,- kiváltképp a strandok élővilága-meglehetősen változatos és gazdag. Egyszer érdemes ilyen szemmel is végigjárni, sok kincsre lehet bukkanni.

A nyári szezonban sokkal inkább vágyunk a természet közelségére, mint a hideg évszakokban.Kirándulni, fürdeni, szórakozni vagy csak egyszerűen lenni és magunkba szívni az növény- és állatvilág ilyenkor megmutatkozó békés összefonódását igazán megnyugtató tud lenni.A városlakók sokszor nehezen jutnak el a természetbe, de Budapesten több ilyen zöldsziget is található, például a fürdők vagy strandok területén.
_mg_4122.jpg

 Kert kreációk lépésről-lépésre

Pest és Buda egyaránt bővelkedik fürdőkben, mindegyik rendelkezik szabadtéri résszel. A kifejezett strandokat, amelyek között már több mint 100 éves egységek is szerepelnek, rendkívül alapos és jól átgondolt tervezés előzte meg. Belelátva a kertészek munkájába, egyértelművé válik, hogy elsődleges cél a pihenő, játszó és sport célú területek elkülönítése. Törekedtek arra is, hogy az utca és a strand meglehetősen különböző világát növényekkel válasszák el, biztosítva ezzel a fürdőzők komfortérzetét. A napos és árnyékos területek ideális aránya 2:1 lenne, de az egyre forróbb nyarak már mást rendezési elvet igényelnek, és egyre inkább növelni kell a hűsítő árnyas szakaszokat. A praktikum mellett természetesen a szépség sem elhanyagolható. A főbb közlekedési utakat figyelembe véve kell kialakítani a füvesített és burkolt területek arányát. Egynyári virágok, évelők, fűszernövények, színesedő lombú fák, cserjék, örökzöldek ékesítik a kerteket.Bár a strandok esetében vízpartról beszélhetünk, a vízkedvelő növények csak részben találhatóak meg, a természetet teljesen újraalkotni nem lehet, hisz a medencék fala elzárja a nedvességet a gyökerektől. A hangulat azonban nagyon is számít, így megtalálható többek között sásliliom és nádfélék is.

a_gyik_csillaghegyen.jpg

A kertek szépségéről kertész csapatok gondoskodnak, akik nyáron hajnalban locsolják a füves területeket, hogy nyitásra száraz felületre teríthessék törölközőiket a vendégek. A dolgozók munkája sokszor úgy tűnhet csak „kapirgálás” valójában azonban komoly szakmai tevékenység, amelynél a tapasztalat, a gyakorlat elengedhetetlen. Akkora zöldfelületet gondoznak, amely nem csak a strand, hanem a város klímájához, levegő összetételéhez is hozzájárul és ez felelősség.

Pontos tervezések, kreativitás, szemvidítás

 A fürdők külső- és belső tereinek növényvilága összhangban van egymással. A párás környezet igazán a belső terekben valósul meg, ennek megfelelően választanak oda növényeket. Sokan közülük nyáron a kertekbe kerülnek, mint például a Phoenix pálmák, leanderek, Hibiscusok, sétányrózsák, ólomvirág. A Városligetben található Széchenyi fürdő tetején lévő pálmaház klímája ideális helyszín a kikapcsolódásra, a természet és a modernitás ötvözete fogadja ott a látogatókat. A párás környezet ellenére igazi élmény ott tartózkodni. Csillaghegyen található fürdő a főváros egyetlen dombos területre épült fürdője.Egyedisége abban rejlik, hogy eleinte több mint 90.000 négyzetméter állt a strandolók rendelkezésére. Ma már ez a felület kisebb, de elvitathatatlan, hogy az 1928-tól művi gonddal ápolt kertet a legkülönbözőbb növény- és állatfajok lakják, id. Gyepes Lajos főkertész, tervezte, gondozta, alakította hosszú évtizedeken keresztül. Fekete- és ezüstfenyők, gesztenyefák, orgonabokrok várják a látogatókat. Közöttük, pillangók, méhek és bogarak szorgoskodnak. Itt élnek még mókusok, rigók és fakopáncsok is.     

Igazi különlegességek

A sok befektetett munka csodálatos kerteket eredményezett.Védett a Lukács fürdő platán állománya, de Pünkösdfürdőn is gyönyörű, idős platánok találhatók. Ritkaság Rómaifürdőn a madárberkenye a mocsárciprus, Csillaghegyen a tulipánfa, fekete dió, páfrányfenyő, Palatinuson a hegyi szil, papíreperfa, csertölgy.
img_6239n.jpg

A Lukács fürdő kertje – lévén egyenletes mikroklíma van, tele van évelő ritkaságokkal, mint például pirosló hunyor.

Madártávlatból

 A ritkaságokról nem csak növények esetében beszélhetünk.Az emberek mellet a Karcsi névre keresztelt gólya is vízimádó, aki minden évben rendszeres látogatója a Margitsziget közepén elhelyezkedő fürdőnek. Nagyon szívesen tartózkodik vízparton és kifejezetten jól érzi magát a vendégek körében. Méltóságteljesen figyel és szinte érdeklődik hogylétünk felől.

karcsi1.jpg

 Aki úgy érzi, hogy szívesen kiszakadna mókuskerék mindennapjaiból akár csak egy rövid időre, látogasson el valamelyik budapesti fürdőbe. Aktív felfrissülésre és nyugodalmas feltöltődésre egyaránt van lehetőség.

 

Forrás:

www.csillaghegyifurdo.hu

Zatykó Katalin, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. egykori kertészeti vezetője

Liebe Katalin, A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő története/Kalinovitsné Elekes Flóra, 2014.

 

süti beállítások módosítása