Fürdőmánia

Fürdőmánia

Amikor a víz az úr

2022. március 21. - fürdőmánia

 Életünk egyik legfontosabb eleme a víz, ezt nem is lehet elégszer hangsúlyozni. Nem számít, hogy élő vagy élettelen anyagról beszélünk, a víz szerepe majdnem minden esetben megkérdőjelezhetetlen. Mi magyarok szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen több ezer kút és forrás található országszerte, ennek köszönhetően pedig pezsgő fürdőkultúrának örvendhetünk.

water-surface-with-ripples-drop-falling.jpg

A víz köré számos hazai és nemzetközi ünnep épül, egyik közülük a Víz Világnapja.

A Víz Világnapja

A Víz Világnapjának ünnepe minden évben március 22-e világszerte.

Az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték, amelynek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. A cél az, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét. Felhívja a figyelmet arra is ez a nap, hogy jelenleg is 2 milliárd olyan ember él a világon, akik nem mindig jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez. A világnap egyik fő célja, hogy cselekvésre buzdítson. Jelenleg az egyik Fenntartható Fejlődési Cél: 2030-ig legyen hozzáférhető a tiszta víz és a biztonságos szennyvízkezelés mindenki számára.Az egész világ megmozdul a Víz Világnapja alkalmából, legyen szó oktatási intézményekről, profitorientált vagy nonprofit szervezetekről. Az elmúlt 2 év vírushelyzete sok programot visszavetett, de most talán újra csillog a remény, mert idén versenyek, játékok, vezetések, jótékonysági akciók várják az érdeklődőket korosztálytól függetlenül.

group-children-park.jpg

A teljesség igénye nélkül március 22-én és környékén: fürdősétákon, víztorony-, forrás- és múzeum látogatásokon, környezetvédelmi napokon, versenyeken helyezik fókuszba a vizet, annak a kincsnek az értékét, ami látható és láthatatlan formában is körbevesz bennünket.

2022 témája: Felszín alatti vizek-Láthatóvá tenni a láthatatlant

Sokan nincsenek tisztában a felszín alatti vizek fontosságával, így az emberi tevékenység sok helyen túlhasználja és szennyezi ezeket a vizeket is. A felszín alatti vizek kulcsszerepet játszanak az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásban is.

 fold_alatti_vizek_1.png              

A víz szerepe nem csak biológiai szükségleteink miatt, hanem kulturálisan is belénk ivódott.

Végeláthatatlan mennyiségű népdal, mondóka, vers, mondás szól a vízről.

Ki a Tisza vizét issza, vágyik annak szíve vissza.

Él, mint hal a vízben.   

A vér nem válik vízzé.

Lassú víz partot mos.

Minden molnár a maga malmára hajtja a vizet.

Sok víz lefolyik addig még a Dunán.

Nem sok vizet zavar.

Tiszta vizet önt a pohárba…..

Igen, öntsünk tiszta vizet a pohárba, óvjuk és becsüljük, mert nem tehetünk úgy, mintha mindig, mindenkinek rendelkezésre állna.

A programok segítséget és útmutatót adnak abban, hogy tudatosítsuk, mi magunk mit tehetünk a fenntarthatóságért és mi is folyik körülöttünk mindenhol. Víz…….

Forrás: www.vizvilagnap.hu

süti beállítások módosítása