Fürdőmánia

Fürdőmánia

Mit szabad és mit nem a fürdőkben?

2022. március 03. - fürdőmánia

Bármennyire is egyszerűnek tűnhet ellátogatni egy fürdőbe, mégsem szabad megfeledkezni az írott, vagy netán íratlan szabályokról és érdemes tudni, hogy mit szabad és mit nem a fürdőkben.

illem1.jpg

A fürdőkben az emberek akarva-akaratlanul közel kerülnek egymáshoz fizikailag. Együtt öltöznek, együtt úsznak ugyanabban a vízben és együtt ülnek a pezsgőfürdőben vagy a szaunában. Ezen felül mindez kimondottan alulöltözötten történik, így felettébb fontos, hogy tekintettel legyünk egymásra. Emellett az egyik legfontosabb, hogy mindig legyünk tisztában az adott fürdő házirendjével, ugyanis egyes helyeken eltérhetnek egymástól a szabályok.

Az öltözőben

Manapság a legtöbb öltöző koedukált, természetesen fülkékkel ellátva. Ez azt jelenti, hogy nyugodtan öltözhetünk az emberek vizslató tekintetét elkerülve, ám a fülke elhagyását követően másokkal közös térbe lépünk. Itt arra kell ügyelni, hogy — mint a társadalmi élet többi színterén — adjuk meg mindenkinek a kellő tiszteletet azzal, hogy nem hozzuk őket kellemetlen helyzetbe. Az ottlétünk célja nem mások megfigyelése, hanem a fürdőzés előtti és utáni átöltözés, elkészülés, összepakolás.

Zuhanyzás

A vízben található tisztító vegyszerek reakcióba léphetnek a bőrünkön található kozmetikumokkal, és kellemetlen tüneteket eredményezhetnek, ezért is fontos, hogy medencézés előtt lezuhanyozzunk. A legtöbb fürdőben erre tábla is figyelmeztet, de mindenféleképpen fontos a megfelelő higiénés szabályok betartása. Csobbanás előtt néhol ajánlott, néhol pedig szigorúan kötelező lezuhanyozni, ennek érdekében az öltözők és a medencék között elhelyezve találhatóak zuhanyzók. Ezeket természetesen a medence elhagyása után is igénybe vehetjük, így fürdőzés után is megtisztulhatunk.  Emellett a medencék előtt többnyire lábmosókat is találunk, amelyek szintén a medencék tisztaságát hivatottak megőrizni.

A medencében

Természetesen az alapvető társadalmi normák betartása itt is fontos. Ne zavarjunk másokat nem kívánt közelséggel, figyeljünk arra, hogy mindenkinek teret és utat hagyjunk. Tartsuk észben a medencék természetéből adódó szabályokat, például ne labdázzunk a gyógymedencében, és ügyeljünk a biztonságra a hullámmedencében. Arra is gondoljunk, hogy a masszázsmedencék férőhelye és a masszírozó vízsugarak száma véges, nem foglalhatjuk el a fürdőben töltött idő egészében, főleg akkor, ha látható, hogy mások is várnak arra a helyre.

Az úszómedencékre emellett további szabályok vonatkoznak. Itt a medence hosszabbik, általában jobb oldalán kell úszni, a kijelölt sávokon, az úszás irányának betartásával. Kerüljük az ide-oda keresztbe úszkálást, és ne tévesszük össze az élménymedencékkel — ne ugráljunk a medencébe, ne labdázzunk, és ne vigyünk be matracot, úszógumit. Ami még fontos, hogy mindig viseljünk úszósapkát, így is ügyelve egymásra.

illem2.jpg

Fürdőzés gyerekekkel

Elsősorban azt tartsuk észben, hogy sok fürdő nem gyerekeknek lett kitalálva. Persze, ha rendelkeznek gyerekmedencével, semmi nem áll a szórakozás útjába, de ezt mindenféleképpen előre derítsük ki, mert nemcsak az élményt ronthatja el, de veszélyes is lehet számukra a nem nekik tervezett medence. Amennyiben kisgyermekkel szeretnénk fürdőbe látogatni, néhány fontos dologra feltétlenül emlékezzünk. Használjunk úszópelenkát, ha ilyen korú gyermekünk van. Ha pedig már abban a korban van, hogy szaladgálna és játszana, magyarázzuk el neki, hogy a fürdő vizes, csúszós talaján ez miért nem jó ötlet. Emellett nyilván sok szabályról nem tudnak, így fontos, hogy mindig szemmel tartsuk őket, vigyázzunk rájuk, főleg akkor, ha nem tudnak úszni.

Legyünk tekintettel egymásra!

Ez minden további témát magában foglal, amelyet az utcán járva is betartanánk. Figyeljünk oda, hogy az esetleges zsúfoltság esetén is adjunk teret másoknak. Válasszunk helyet az alapján, hogy megfelelő mennyiségű hely jusson nekünk és másoknak, ne a medence közelsége legyen az elsődleges szempont. Ne zavarjuk mások nyugalmát semmiféle túlzott hangoskodással, hiszen a legtöbben pihenés, kikapcsolódás céljából fürdőznek, vagy fontos nekik, hogy a sportolásra tudjanak koncentrálni. Ha a testünk valamely területén nyílt seb található, vagy fertőző bőrbetegségünk van, akkor keressünk más kikapcsolódási lehetőséget, valamint sebtapasszal se menjünk be a vízbe, hiszen könnyen leázik, és a vízbe kerülve nem túl esztétikus a látványa. Ne szemeteljünk, sem a vízben, sem a fürdő területén, különösen odafigyelve az étel-, és italmaradékokra, valamint a csomagolásukra, hiszen ez nemcsak az esztétikai élményt rontja, hanem szennyeződéssel is jár, valamint sérülésekhez vezethet. Ha létesítettek dohányzásra kijelölt helyet, mindenféleképpen azt használjuk, a dohányfüsttel és a csikkekkel ne zavarjuk fürdőző társainkat.

illem3.jpg

Összességében tehát a legfontosabb, hogy legyünk tekintettel a higiéniára, a környezetre, másokra, és mindannyiunk egészségére, hogy ezzel is minél jobb fürdőélményt biztosíthassunk másoknak és magunknak egyaránt!

ttps://media.hazipatika.com/cikkek/main//0/strandolas_n_2.jpg?1625139538558
https://www.termalfurdo.hu/images/cikk/4191/azevfurdoje2_900556_1.jpg
https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/s/t/r/strand-448800.jpg

süti beállítások módosítása