Fürdőmánia

Fürdőmánia

Thalasso terápia — a gyógyító tenger

2021. december 07. - fürdőmánia

A tengervíz és a tengerből származó hatóanyagok egészségmegőrző és szépítő hatásai már régóta ismertek. Modern kori felhasználásuk azonban széleskörűbb, mint valaha.

            A thalasso terápia fogalma a görög thalassa (tenger) és therapeia (gyógyítás) szavakból született. Szó szerint lefordítva a thalasso terápia jelentése: „tenger általi gyógykezelés”. A termálfürdők és a kapcsolódó kezelések eredete a távoli ókorba vezethető vissza. A rómaiak hittek a termálvizek és a thalasso terápia pozitív hatásában és már az ókori Görögországban és Egyiptomban is használták a tengert az egészség érdekében. Hippokratész írásaiban is megtalálhatók ilyen kezelési módok reuma és isiász esetére, valamint a történelem során a tengeri népek egyszerűen a mindennapokban “algafürdőt” vettek, a halászok pedig gyerekeiket dörzsölték be algával, hogy ettől erősödjenek. Az idő során azonban ez a tudás feledésbe merült, ám évszázadokkal később újra foglalkoztatni kezdte az embereket.

A portugáliai Povoa de Varzimban, ahol a tengeri köd miatt magas a jódkoncentráció, 1725 óta bevett gyakorlat volt a tengeri fürdés, amelyet bencés szerzetesek vezettek be. 1750-ben egy londoni orvos megállapította, hogy a tengerparton lakók ritkábban betegednek meg, mint a máshol élők, ezért betegeit tengervizes fürdőkben gyógyította. Egyes források szerint a thalassoterápiát a franciaországi Bretagne tengerparti városaiban fejlesztették ki a 19. században, majd 1865-ben egy francia orvos, Joseph de la Bonnadiere nyilvánosságra hozta egy doktori munkáját „Thalasso terápia” címmel, amelyben először definiálta tenger általi gyógymódként és ismertette meg a világgal.

A bizonytalan eredetét félretéve, ezt követően biológusok bebizonyították, hogy a tengervíz összetétele hasonlít az emberi vérplazmáéra ásványi anyagok és nyomelemek szempontjából; tele van jóddal és cinkkel, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára. Továbbá a benne található algák igazi ,,ősi erővel” bírnak: bioaktív vegyületek, amelyek visszavezetnek az élet forrásához — a tengerhez és a vízhez. Hihetetlenül gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, koncentrálják a tenger értékes kincseit, magnéziumot, vasat, cinket, szelént, jódot, vitaminokat, aminosavakat. Ezek a bőrön keresztül bejutva rendkívül jó hatással vannak az emberi szervezetre. A tenger és a belőle nyert természetes készítmények csodálatos hatásukat fürdés közben fejtik ki, amikor is a bőrön keresztül cseretranszport játszódik le, ahol a szervezet a számára hiányzó létfontosságú anyagokat a tengervízből szerzi vissza.

A tenger mélyéről összegyűjtött iszap képes a meleg, valamint a víz megtartására, így kiválóan alkalmazható a test- és arckezeléseknél. A korábbi, pusztán tengervízkezelés az utóbbi években egy tenger körüli gyógykezeléssé nőtte ki magát, ugyanis a tengervíz gyógyító hatása mellett pakolásokat vagy iszap- és algafürdőket, illetve egészséges tengeri klímában való időtöltést is alkalmaznak egyidejűleg, valamint emellet a szépségiparban is elkezdték használni a tenger és a tengeri élővilág jótékony hatásait.

A thalasso terápia gyógyító célú alkalmazásai igen sokrétűek: stressz, kimerültség, magas koleszterinszint, szív- és keringési problémák, visszérbetegségek, reumatikus fájdalmak, sportsérülések, bélbetegségek esetén használnak, valamint védelmet nyújtanak a fizikai megerőltetéssel szemben, erősítik az immunrendszert, védik a hajat, a bőrt és a körmöket, regenerálnak és fenntartják a szervezet öngyógyító erejét. A sós víz ezen kívül fertőtlenít antiszeptikusan, vérzéscsillapító, s így sokféle bőrbetegségen is segít: hatékony az ekcéma, a pszoriózis és az allergiás bőrpanaszok kezelése terén is.

Ilyen thalasso kezelések az algafürdők, a tengervizes medencében végzett mozgásterápiák, víz alatti masszázs, tengeri sóval végzett peeling, alga- és iszappakolások vagy a masszírozás. A thalasso algapakolás során algakivonatokkal kezelik a testet, melynek hatására értékes ásványi anyagok jutnak a szervezetbe, javul a bőr feszessége és a szerkezete. Kiemelkedő még a thalasso iszappakolás, melynek során vitalizáló ásványi anyagok nyugtatják, tisztítják és fertőtlenítik a bőrt. Hatásos a tengervizes fürdő is, amely javítja a szövetek oxigénellátását, izomlazító és relaxáló hatású. Fokozza az anyagcserét, és elősegíti a szervezet méregtelenítését. A víz magas ásványi anyag és nyomelem tartalma revitalizálja, hidratálja a bőrt, és serkenti a méregtelenítő folyamatokat. A thalasso masszázs után bőrünk látványosan puha és lágy lesz, köszönhetően a tengeri kivonatokat tartalmazó ápoló és hidratáló krémeknek. Népszerű még a body wrapping, más néven testtekercselés, melynek során a testet olyan vászonba csavarják, melyet méregtelenítő anyagokkal itattak át. A kezelés karcsúsít és feszesíti a bőrt, méregtelenítő és relaxációs hatással van szervezetünkre.

Amennyiben ilyen thalasso terápiás kezelésekre vágyunk Budapesten, feltétlenül látogassunk el a Széchenyi vagy a Pesterzsébeti fürdőbe, ahol igénybe vehetjük ezeket a szolgáltatásokat.

 

 

http://www.avrvm.it/avrvmeu/wp-content/uploads/sites/3/2016/05/Valle-dellErica_benessere_piscina.jpg
https://www.szechenyifurdo.hu/static/dokumentumtar/Thalasso/THALION%20F%C3%9CRD%C5%90.jpg
https://www.hepburnbathhouse.com/BelgraviaMedia/HepburnBathhouseAndSpa/Images/CTA%20Panels/thermal-mineral-mud-bath.jpg?ext=.jpg
süti beállítások módosítása