Fürdőmánia

Fürdőmánia

A Csillaghegyi Fürdő története

2021. augusztus 25. - fürdőmánia

 

            A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő a budai oldalon lévő három nagy északi strand közül a legnagyobb. Tiszta, langyos vizén kívül változatos domborzati viszonyaival is kitűnik a fővárosi strandok közül. A strand területe jórészt déli, délkeleti lejtésű domboldalon fekszik, ahol fákkal sűrűn beültetett, erdőszerű részek váltakoznak teraszosan kialakított napozóterületekkel.

 

A Csillaghegyi Fürdő története egészen a római korig nyúlik vissza, ugyanis régi írások és mondák szerint vizét már ekkor hasznosították és vízvezetékekkel juttatták el a közeli Aquincumba. Nevét később azért kapta, mert az Árpádok korában, a környék népe közt élő rege szerint Árpád, a honfoglaló, itt a közelben nyugossza örök álmát.

A strandfürdő vízellátását biztosító források már ismertek voltak akkor, amikor a környéken feltűntek az első települések. Már 1858-ban kedvelt volt a területen egy tavacska, melyet fürdésre használtak, majd később a termálvízre falas medencét építettek. Ez egy igen kezdetleges, kavicsos aljú medence volt, amit függönnyel választották el a férfi és a női fürdőzők részére. 1919-ben a régi medencét átalakították, kabinokat építettek és fallal vették körül a strandot. Pár évvel később felépült a strand harmadik medencéje is, ahol nemzetközi úszóversenyeket terveztek rendezni, ám ezt később betemették, és csak a két régi medence maradt meg mára.

A fürdőt üzemeltető cég a bevételből minden évben megvette a strand mögötti domb egy részét. A hegyoldalban lépcsősen kialakított, szépen megtervezett napozórészeket alakítottak ki, fenyőkkel és sok szép évelő virággal beültetett parkokkal. Amikor már az egész dombot megvették 1925-ben, felépítettek egy új medencét, mely akkoriban Budapest első és egyetlen hullámmedencéje volt és 1945-ig üzemelt. A strandon 1950-ben további öltözőket létesítettek, parkosították a hegy felé eső részét is. Az akkori leírások szerint a forgalom olyan nagy volt, hogy vasárnap már nem jutott öltöző a később érkezőknek. A strandon egész nap zene szólt, a hangosbemondó hangját az egész környéken hallani lehetett. Szombat esténként a strandvendéglő kerthelyiségében zenekar is játszott.

1967-től folyamatosan fejlesztették, motellel és hétvégi faházakkal is ellátták. Így a komplexum egész évben a vendégek rendelkezésére állt. A felső teraszon kisgyermekek részére pancsoló medencét alakítottak ki. A medencék lejáratánál tisztasági belépőt alakítottak ki, a medencére 1972-ben sátortetőt építettek, hogy a fürdőt télen is élvezhessék a vendégek.

2000-ben újabb felújításokra került sor, ami során minden medencéjét vízszűrő-forgató berendezéssel látták el, a hegyoldalban épült fürdő első szintjén egy úszó és egy strandmedence került kialakításra, feljebb gyerekpancsoló és napozóterület helyezkedett el.

Mai formáját 2018-ban nyerte el, amikor egy ötemeletes fürdőkomplexum került kialakításra 11 új medencével. Az első emeleten egy úszómedence, egy tanmedence, valamint egy finn- és egy infraszauna kapott helyet. A második emelet keleti oldalán az uszodához galériaszerűen alakítottak ki egy pihenőterületet, ahonnan tovább haladva juthatunk be a wellness-részlegbe, ahol 3 élményelemekkel felszerelt medence és 2 masszázsszoba várja a vendégeket. A harmadik emeleten található a gyerekvilág egy nagyobb méretű, sok élményelemmel, különleges sodrófolyósóval ellátott gyerekmedencével, csúszdákkal, valamint egy kisebb méretű pancsolóval. Ezen a szinten kapott helyet a foglalkoztató sarok és egy vizes játszótér is. A negyedik emeleten az éttermet találjuk. Az ötödik és egyben legfelső emeletet a szaunavilág foglalja el, ahol aroma szauna, ördög szauna, gőzkamra, nagyméretű panorámás finn szauna, dézsás sófürdő és bioszauna található. A szaunák mellett egy hideg- és egy forróvizes merülőmedence és egy ülőmedence kapott helyet. A szaunarészleg és a fürdő egyik különlegessége a panorámaterasz és az ott található panoráma medence. A fürdőben két különböző méretű óriáscsúszda is van, amelyek egész évben üzemelnek. Az egyes szintek között lépcsőn és lifttel lehet közlekedni, de az uszoda, a gyerekvilág és a szauna szint rendelkezik szabadba nyíló kijárattal is.

Emellett azonban a régi strand szerelmeseinek sem kell megijedniük, ugyanúgy szezonális használatban vannak az eredeti medencék is. A strand parkosított területe továbbra is kiválóan alkalmas napozásra és zavartalan pihenésre a nyáron hűs árnyékot adó gyönyörű ősfás környezetben. Ha fürdőzés mellett sétára vágyunk, a rendkívül hangulatos, szobrokkal, csobogókkal szegélyezett ösvényeken ezt is könnyedén megtehetjük, valamint a sportolni vágyók focipályán és szabadtéri fitness parkban edzhetnek.

Ha tehát időnk engedi, mindenféleképpen látogassunk el a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdőbe, hogy saját szemünkkel is tapasztalhassuk, hogy mire volt képes az a 150 év, ami alatt a fürdő elnyerte mai formáját.

http://photos.wikimapia.org/p/00/01/41/32/56_big.jpg
https://www.termalfurdo.hu/upload/images/Galeria/furdo/csillaghegyi_strandfurdo_es_uszoda/termalfurdo_csillaghegyi_arpad_furdo_gyerek_medence_2.jpg
https://furdo.hu/project/csillaghegyi-arpad-forrasfurdo/

 

 

 

süti beállítások módosítása