Fürdőmánia

Fürdőmánia

Miért igyunk gyógyvizet?

2021. június 07. - fürdőmánia

A legtöbb ember élete során valószínűleg már találkozott ivókutakkal, de nem biztos, hogy tisztában volt azzal, hogy milyen gyógyító hatásai lehetnek ezeknek a vizeknek. Lehet, hogy abba sem gondoltak bele, hogy ezek tartós fogyasztása ivókúra-szerűen mennyire jótékony hatással lehet szervezetükre.

Sokan talán nem is tudják, milyen közel esik hozzájuk egy-egy ivókút, ahol különböző gyógyhatású vizeket fogyaszthatnak. Nem kell messzire menni azért, hogy az egyik legfontosabb szükségletünk ellátását gyógyulással ötvözhessük. Több hazai fürdőnk területén találkozhatunk gyógyvízzel felszerelt ivókutakkal, például Budapesten a Széchenyi, Lukács és Rudas fürdők, valamint Hévíz, Bükfürdő és Harkány is büszkélkedhet ezekkel.

Mit nevezünk gyógyvíznek?

A gyógyvíz a föld felszíne alól feltörő, a kőzetekből a feltörés során ásványi anyagokat kinyerő víz. Orvosilag igazolt gyógyító hatását külső és belső alkalmazás során is képes kifejteni. A legtöbb közvetlenül a feltörés forrásánál fogyasztható, de néhányat (az összetevőktől függően) palackozva is árulnak.

Mi is az az ivókúra?

A gyógyvizek ivókúraként történő használata nem újkeletű ötlet, már a gyógyszerek elterjedése előtt is alkalmazták őket ilyen célokra. Az ivókúra tehát az erre alkalmas gyógyvizek rendszeres, hosszútávú (általában 1-2 hónapig tartó) fogyasztása nagy mennyiségben, különböző betegségek elmulasztása, tünetek enyhítése céljából. A legjobb hatás elérése érdekében étkezés előtt körülbelül egy deciliter szobahőmérsékletű vizet lassan kortyolgatva fogyasszunk el.

Kinek ajánlott?

A gyógyvizes ivókúra temérdek fizikai problémára kínálhat megoldást, abban az esetben is, amennyiben ezek a problémák idegrendszeri eredetűek. Emellett gyógyvizes fürdőkúrával egybekötve még jobban felerősíthetjük a hatását. Igaz, hogy ezek a vizek nem gyógyszernek, csak gyógyhatású készítménynek minősülnek, mégis fontos, hogy tartós használatuk előtt feltétlenül kérjük ki orvosunk véleményét.

Kinek nem?

Az orvosi ellenjavallat mellett ezeket a vizeket elégtelen veseműködés, aktív szakaszban lévő autoimmun bélbetegség, vérző gyomor- és bélbetegség, valamint akut epe-, máj- vagy gyomor-gyulladás esetén sem ajánlott ivókúraként alkalmazni. Ezért fontos tehát, hogy mindenféleképpen olvassuk el az ivókutaknál kihelyezett tájékoztatót, és a palackozott gyógyvizek címkéjén feltüntetett figyelmeztetést.

Melyik ivókutat válasszuk?

A különböző forrásokból feltörő gyógyvizeknek különböző gyógyító hatásai vannak. A fent említett fürdők vizei sokféle betegségen segíthetnek.

A Széchenyi Fürdő melletti füves területen egy üvegpavilonban található ivókútból nyerhető víz gyomor- és epebetegségekre, a vesemedence és a húgyutak gyulladására, köszvényre, csontritkulásra és légzőszervi hurutos megbetegedésekre ajánlott. A Lukács Fürdő bejáratánál találkozhatunk egy meszes, kénes vizet adó ivókúttal, amelynek vize többek között túlzott gyomorsav-termelés ellen, valamint vesekőképződés és csontritkulás megelőzésére is ajánlott. A Rudas Gyógyfürdő ivócsarnokában háromféle gyógyvizet kínál: a Juventus víz a húgyutak, a gyomor és a vese hurutos megbetegedésére, valamint érelmeszesedés és a változókori panaszok enyhítésére javallott, emellett a szervezet korai öregedésének megelőzésére is használhatjuk; a Hungária elsősorban a savtúltengés és a gyomorhurut gyógyítására ajánlott; míg az Attila gyógyvíz vérkeringési zavarokra és csontritkulásra is megoldást nyújthat.

Hévízen a gyógyvizet fájdalomcsillapító hatása mellett a székrekedés és az aranyér elmulasztásának céljából isszák, illetve a belső elválasztású mirigyek működésében, az anyagcsere-folyamatokban is segítségünkre lehet, valamint öblögetésre használva a szájnyálkahártya-gyulladást is csillapítja. A hévízi ivókutak vizét csak helyben lehet fogyasztani, a gyorsan lebomló radon tartalma miatt ugyanis nem alkalmas palackozásra. A bükfürdői gyógyvíz krónikus gyomorhurut, fekélybetegség és emésztési zavarok esetén, és csontritkulás megelőzésére, kezelésére ajánlott. Harkányon pedig akkor fogyasszuk az ott fellelhető kénes gyógyvizet, ha az emésztésünket kívánjuk javítani, vagy éppen magas vérnyomással vagy vércukorszinttel küzdünk.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy megéri felkeresni ezeket az ivókutakat ha gyógyulni vágyunk, vagy akár akkor is, ha fürdőzés után tovább szeretnénk élvezni a gyógyvíz nyújtotta élményeket.

(Képek forrásai: https://www.termalfurdo.hu/images/cikk/6474/termalfurdo_rudas_gyogyfurdo_lead_1.jpg

https://i0.wp.com/post.medicalnewstoday.com/wp-content/uploads/sites/3/2021/05/GettyImages-1216575500_header-1024x575.jpg?w=1155&h=1528

https://termalonline.hu/wp-content/uploads/2016/08/gyogyvizivokut.jpg)

süti beállítások módosítása