Fürdőmánia

Fürdőmánia

Egy keveset a gyógytornáról...

2021. május 01. - fürdőmánia

        A gyógytorna olyan típusú testmozgás, ami elsősorban a gyógyítást helyezi előtérbe. Ám fontos tudnivaló, hogy ugyan sok esetben egy adott probléma megoldására alkalmazzák, például hatékony lehet derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás, illetve egyéb mozgásszervi panaszok ellen, de pont ugyanolyan hasznos preventív jelleggel is rendszeresen gyógytornászni.

        Sokfajta gyógytorna és mégannyifajta gyógytornász létezik. Vannak, akik a kényelmet helyezik előtérbe és megnyugtató relaxáló foglalkozásokat tartanak, és vannak, akik szinte katonai kiképzőtisztként próbálják motiválni az embert. De a lényeg, hogy mindenki olyan szakembert találjon, aki őt kellőképpen motiválja.

gy1.jpg

        Hiszen a gyógytornában talán semmi nem annyira fontos, mint az önszorgalom.  Amíg egy erőnléti edzésen, vagy súlyokkal edzés során látni lehet, hogy ki az, aki kicsit kevesebb erőfeszítést akar éppen belefektetni az edzésbe, abból, hogy ki milyen gyorsan emeli a lábát, vagy mennyi súlyt emel, addig a gyógytorna más. Ott egy gyakorlat elvégzése csak akkor ér valamit, ha pont a megfelelő izmokat használjuk hozzá. Ám kívülről ezt nehéz látni. Így hát magunkat kell ösztönöznünk arra, hogy még ha kicsit feszül is vagy húz is egy-egy végtagunk, akkor is a helyes módon végezzük a gyakorlatot, mert csak úgy ér valamit.

        A gyógytornában lehet néhány meglepetés azok számára, akik először próbálják ki. Erre példa a néha előforduló húzódás, feszülés, vagyis kellemetlen érzések, amelyek a gyakorlatok végzésével járnak, de ilyenkor emlékezni kell, hogy a rehabilitációhoz és a gyógyuláshoz ez sajnos sokszor szükséges. Egy másik pedig az, hogy a gyakorlatok sokszor nevetségesnek tűnnek. Néha büdösbogárként kalimpál az ember, és reménykedik, hogy mindenki más is pont ugyanolyan mulatságosan érzi magát, mint ő maga. Nyugodjunk meg, ez pontosan így van. De nem a látszat a lényeg, hanem az eredmény!!

Gyógytorna a vízben...

        A gyógytorna önmagában is számtalan előnnyel jár, de sok szakember kiemeleten ajánlja a vízben végzett formáját. Amellett, hogy erősít, hozzájárul a zsírégetéshez és az izomépítéshez, a gerincet és az ízületeket is megkíméli.

        Amiben a vízben végzett mozgás nagy előnye rejlik, az az ízületek tehermentesítése, melynek köszönhetően azok is könnyedebben mozognak, akiknek egyébként fájdalommal járna egy-egy mozdulat kivitelezése. A felhajtóerőnek köszönhetően kisebb a kompressziós erő az ízületeken. Kopásos megbetegedéseknél, műtét utáni rehabilitációban nagyon jótékony a vízi torna.

gy2.jpg

         Kitűnő hatással van a gerinc és ízületi problémákra, az immunrendszerre, a vérkeringést fokozza. Rendkívül praktikus minden korosztály számára, időseknek és fiataloknak egyaránt. Minden gyakorlat könnyen elsajátítható, ráadásul a víz egy extra biztonságérzetet ad mindenkinek, hiszen még csak nagyon elesni sem lehet, mert a testet védi a felhajtó erő. Mindemellett úszástudás nem is szükséges. A már említett felhajtó erő persze több ellenállással is szolgál a megszokott szárazföldi gyakorlatokhoz képest, de ez számunkra csak újabb előny, hiszen ezáltal az izomrendszert is effektívebben erősíthetjük.

        Mindenki számára ajánlanám, hogy próbálja ki a gyógytornát, hiszen egy remek mozgásforma, és nem csak hogy segíthet a kellemetlen hátfájáson vagy más panaszokon, de meg is előzheti azokat. És ha valaki egy kicsit szórakoztatóbb, relaxálóbb és biztonságosabb formáját keresi a mozgásnak, akkor mindenképp adjon egy esélyt a vízi gyógytornának. Erre kitűnő lehetőséget nyújtanak Budapest gyógyfürdői.

 

Források: https://femina.hu/egeszseg/vizi-torna-hatasa/ http://www.jgypk.hu/tamop13e/tananyag_html/wellness/a_vzi_torna_jtkony_hatsa.html https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010_0020_rehabilitacio_magyar/gygytorna.html https://fmc.hu/2016/08/25/testszobraszat-mire-jo-a-gyogytorna/

süti beállítások módosítása