Fürdőmánia

Fürdőmánia

Mi a menü strandon?

2019. május 09. - fürdőmánia

Aki strandol, az meg is éhezik. A strandoknak szinte külön, semmi mással össze nem téveszthető gasztrokultúrájuk van. Lássuk, mennyit változott az utóbbi években a strandmenü! preview.jpg

A strandokon nehezen ér véget a retrókorszak. Nem csak a menü, de sokszor a büfének otthont adó épület is múltidéző: hatvanas-hetvenes évekbeli modernista pavilon, előtte színesre festett vaslábú székek, betonasztalok. Rosszabb esetben eltűnt a retróérzés, és valami értéksemleges műanyagkultúra vette át a helyét. Az ételekkel hasonló a helyzet. A lángos örök. Azt biztosan nehéz lesz száműzni a strandokról, sőt nem is szabad, hiszen gyakorlatilag hungarikumról van szó. Mellette megjelent a hot dog, a gofri, úgy tűnik, csak idegen nevű étel játszik…, hamburger, csipsz, meg persze a jégkrém. Akinek nem tetszik ez a felhozatal, az otthonról hoz szendvicset vagy főtt kukoricát, és a saját pokrócán falatozik. Valljuk be, a zárt terű élményfürdők esetén még nehezebben csiszolódik össze a fürdőkultúra és a gasztronómia, hiszen a párás levegőjű üvegpalotákhoz nem illik a lángosszag, vagy a grillező illata, de egyéb gasztroélményre sem túl stílszerű vágyni egy szál fürdőruhában a nedves miliőben.

is-swimming-after-eating-really-dangerous_ashx.jpg

A neves budapesti termálszállók már most élen járnak a fürdőkultúra és a gasztronómia ötvözésében. Például a Rudas fürdővel egybeépített Rudas Bistro kínál magasszintű kulináris élményt a közel 500 éves fürdőben való mártózással együtt. Természetesen itt nem két csúszdázás között kap be valamit az ember. A kapcsolt szolgáltatást érdemes egy nyugodt, romantikus wellness hétvége keretében igénybe venni, és az étterembe már rendesen felöltözve átmenni egy igazi kulináris kaland céljából.

A Rudas mellett a Széchenyi fürdő is büszkélkedhet egy neves étteremmel. A Széchenyi Kertvendéglő Budapest szívében, a Széchenyi fürdő épületének tövében található. A fürdő és a vendéglő szerves kapcsolatát mutatja, hogy az étterem zárt teraszán télen a burkolat alatt lévő meleg termálvíz gondoskodik a fűtésről. Az éttermet 1927-ben nyitotta meg Marth Károly közvetlenül a fürdő megépülése után. Az akkor még Ezerjó néven üzemelő vendéglő 1996-ban vette fel gróf Széchenyi István nevét.

A sorból természetesen a Gellért fürdő sem maradhat ki. A fürdőző vendégek éhségét a sokatmondó nevű Gellért Grill Garden teraszán lehet friss, minőségi fogásokkal csillapítani.

A fürdőkben és strandokon található étkezdéket legtöbbször nem a fürdő üzemelteti, hanem külön vállalkozó. Talán ezért is fordulhat elő, hogy az étkezde, büfé, bisztró szolgáltatásai gyakran nem hozzák azt a színvonalat, mint amit a fürdő képvisel. Természetesen a két cég közötti szorosabb együttműködésből a vendégek is, a fürdő is, és természetesen a büfé is profitálna.

dsc_6777-nzmqcvruk3lkbvw07ckpm10ksaq9q22he6oqkg7q4g.jpg

A fővárostól távolodva elsősorban a balatoni strandok világában figyelhető meg egyfajta gasztronómiai újhullám. Számos főzőmagazin is számontartja a Balaton környéki strandokon fellelhető igényes étkezdéket, és a "street food" fogalma mellett kibontakozott a "lake food", ami sajátos tóparti elegye a hagyományos ízeknek és a modern konyhának. Jellemzője, hogy helyi, szezonális, sokszor bio alapanyagokból dolgozik, és bátran újragondolja a hagyományos ételeket. Persze ez nem olcsó, de ha értékteremtésről van szó, akkor nehéz árérzékenynek maradni. A tóparti strandokon lehorgonyzott sütödéknek és büféknek olykor akkora lett a népszerűsége, hogy a balatoni önkormányzatoknak külön gasztrojegyet kellett bevezetni a strandok teljesárú belépőjegye mellett azok számára, akik borús, strandolásra alkalmatlan időben szeretnének a tóparti büfében étkezni.

20120815-langos-balatoni-bufe-strand-kaja.jpg

 

Forrás:

www.budapestgyogyfurdoi.hu

Képek:

https://s3.envato.com/files/221322535/preview.jpg

https://www.dignityhealth.org/-/media/cm/media/images/skyword/articles/is-swimming-after-eating-really-dangerous.ashx

https://rudasbistro.hu

https://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1208/20120815-langos-balatoni-bufe-strand-kaja.jpg

süti beállítások módosítása