Fürdőmánia

Fürdőmánia

Fürdőetikett

7 hiba, amit nem szabad elkövetni a fürdőkben...

2018. október 24. - fürdőmánia

Itt van az őszi-téli fürdőbe járós hideg időszak, mikor jól esik a hétköznapi munka után este vagy hétvégén megmártózni valamelyik melegvizes fürdőnk vizében, átadni magunkat a masszírozó vízsugárnak, vagy a szaunák izzasztó forróságának. Igen, ez másnak is jól esik, nem csak nekünk… Mit tegyünk, hogy ne zavarjuk a másik ember rekreációját?

221022.jpg

Először is olvassuk el a házirendet, amit minden fürdő és strand bejáratánál kifüggesztenek! Persze lehet, hogy úgy vagyunk vele, hogy kultúremberek vagyunk, nincs nekünk arra szükségünk. Akkor legalább kifelé menet olvassuk el, és hasonlítsuk össze a viselkedésünket az ott leírtakkal! A fürdő egy olyan hely, ahol nagyon közel kerülhetnek emberek egymáshoz fizikailag. Együtt izzadunk a szaunában a másiktól tíz centire, együtt ücsörgünk a melegvízben, az úszómedencében egymás nyomában úszunk, együtt érkezünk a fordulóhoz, az öltözőben együtt szárítjuk a hajunkat, ez egy intim viszony, akár tetszik, akár nem, ráadásul mindez eléggé alulöltözötten történik, tehát nem egyszerű a szituáció. Nem lehet persze mindent relativizálni, vannak objektív szabályok, amiket be kell tartani, és akkor nem érhet minket meglepetés.

1) Öltöző

A mai fürdők öltözői gyakran koedukáltak. Együtt öltözik kicsi és nagy, férfi és nő. Persze fülkék vannak, de mikor kilépünk a fülkéből, akkor már közös a tér. Mi fér bele a közös öltözésbe, és mi nem? Megteheti-e egy férfi, hogy félmeztelenül szárítja a haját, hiszen két  perce még így jelent meg a medencék között, és akkor lehetett, míg egy nő számára már kínos, ha alsóneműben szárítkozik? Pedig egy melltartó és egy úszódressz között szinte nincs semmi különbség - mármint a méretét tekintve! Hogy ne folyton a határon billegjünk etikus és kevésbé etikus viselkedés között, inkább fogjunk vissza a laza nudista énünkből, és tartogassuk azt a nyárra valamely elhagyatott tengerparti sziklának.

2) Lábmosó dilemma

A medencébe lépés előtt a lábmosó használata kötelező, ezt írja a legtöbb fürdő házirendje, sőt a medence szélénél is kifüggesztik. Ennek ellenére sokan elegáns szökelléssel átlépik azt, és odasúgják a partnerüknek, hogy na ide én aztán nem lépek bele. Hát igen. Addig még végiggondoljuk a dolgot, hogy vajon hányan mosták már bele a lábukat a lábmosóba, de addig nem, hogy ugyanazokkal az emberekkel fogunk együtt lubickolni a medencében, akik ha nem mosták volna le a lábukat, akkor most kevésbé lenne tiszta a medence vize, amibe tetőtől talpig megmártózunk. A lábmosókérdést persze tovább árnyalja a papucs problematikája, aminek egyszerű a megoldása: hordjunk papucsot a strandon! Egyrészt kevesebb szennyeződést viszünk úgy a medencékbe, ha a folyosókon papucsot hordunk, másrészt a csúszásveszélynek sem tesszük ki magunkat olyan mértékben. A tusoló elkerülése persze kevésbé feltűnő, noha zuhanyozni is illik, sőt kifejezetten ajánlott a medencébe csobbanás előtt, erről se feledkezzünk meg!

3) Dagonya

A fürdők legjobb része a vízsugarakkal masszírozó, buborékokkal kényeztető részleg, ahol a helyek végesek. Udvarias pillantásokkal méregetjük, mikor szabadul fel egy-egy hely, olyankor nem túl mohón, de elég gyorsan próbálunk lecsapni a helyre, nehogy más megelőzzön minket. Ezek a játszmák nem túl kellemes pillanatai a nem teljesen üres fürdőben tartózkodásnak. Vannak helyek, ahol sípszó jelzi, mikor kell otthagyni kedvenc vízsugarunkat, és átengedni a helyet másnak. A fürdőetikett része az is, hogy ne legyen szükség külső jelre, vegyük észre, ha valaki más is szeretné használni a dagonyát, engedjük át a helyünket, jól fog esni, ha más is így tesz majd velünk! rudas-f_c3_bcrd_c5_91-b_c3_b3dis-kriszti_c3_a1n-wlb_005.jpg

4) Szauna

A szaunák világában is érdemes odafigyelni az apró részletekre. Van olyan szaunázó hely, ahol illik levenni a fürdőruhát, és ruhátlanul izzadni, és van, ahol éppen ellenkezőleg, nem illik meztelenkedni, mert még nem mindenütt alakult ki ennek az elfogadottsága. Ami biztos, hogy törölközőt illik bevinni, és magunk alá tenni, hogy a verejtékünket az fogja fel, és ne a pad. Papucsot pedig nem illik bevinni. Hangosan beszélgetni a szaunában szintén nem illik, és kérdezés nélkül vizet vagy illóolajat locsolni a kályhára szintén nem illik - bízzuk ezt a szaunamesterre!

5) Úszkálás

Az uszoda egy egyszerű világnak tűnik: mindenki fel-alá úszik a sáv jobb oldalán, és vigyáz, hogy ne rúgja meg a másikat. Persze semmi sem ilyen egyszerű. Van, aki gyorsabb, ezért előzni kényszerül, de jönnek szembe, ezért vár, és kezd idegeskedni, de nincs más megoldás, legfeljebb átsorolni egy másik sávba. De ha ott is jönnek szembe, akkor kész a baj. Alapvetés, hogy ne úszkáljunk keresztbe, ne ugráljunk a medence széléről, és próbáljunk fenntartani egy rendet, amit annál nehezebb, minél többen úsznak a medencében. Ja és a legfontosabb: húzzunk úszósapkát, főleg, ha ezt direkt kérik, hiszen mi sem szeretünk idegen hajszálakkal a szánkban kikászálódni a medencéből! swimming-pool-3643306_960_720.jpg

6) Vizslatás

A fürdők világának sajátos velejárója a félig-meddig meztelenség, és az ezzel óhatatlanul együttjáró tekintetvonzó hatás. Az etikus fürdőző nem bámulja az ellenkező nemű, vonzó külsejű fürdőzőtársait, legfeljebb a perifériás látását tréningezi, vagy pedig ügyesen úgy pásztázza a tekintetét jobbra-balra, hogy a vizsgált személyre pislanthasson időnként. Ez belefér. Voltak idők, mikor ez sem fért bele, szinte teljesen felöltözve kellett fürödni, vagy egyszerűbb megoldás volt a férfiak és nők különválasztása. Persze az vesse az első követ a vizslatókra, aki nem örülne annak valahol a szíve mélyén, ha bámulja valaki a szépségét. Finom játszma ez, de ami biztosan nem fér bele, az a szemérmetlen bámulás, füttyögés, leszólítgatás, vagy még direktebb közeledés, tolakodás. És persze provokálni sem illik, tehát amit a korszellem takarni javasol, az takarva legyen!

7) Babák a fürdőben

A fürdők etikettjének ingoványos terepe a gyerekek jelenléte a fürdőkben. Persze a csúszdaparkok nekik lettek kitalálva, de a békebeli termálfürdők nem mindig gyerekkompatibilisak még akkor sem, ha van egy-két gyerekmedence. El kell fogadni, hogy a többség a nyugalom, az ellazulás kedvéért megy a fürdőbe, esetleg ízületi fájdalmait próbálja enyhíteni, és nem a gyerekzsivajra vágyik. Ez nem jelenti azt, hogy tilos a gyerekeket fürdőbe vinni, de mérlegelni kell, hogy biztosan jól fogja-e érezni magát a kicsi egy olyan helyen, ahol nincsen csúszda, homokozó, és még a felnőtteknek is komoly kihívás a harmonikus, udvarias együttlét megvalósítása. Ha a gyerekünk nem érett egy adott helynek megfelelő viselkedésre, akkor keressünk olyan fürdőt, ahol számára optimálisan van megkomponálva a tér, és a mi szórakozásunkat sem rontja el, hogy folyton korlátozni kell a szabad játékban.

bebe-2531684_960_720.jpg

 

Forrás:

www.budapestgyogyfurdoi.hu

Képek:

www.turizmusonline.hu

www.welovebudapest.com

www.pixabay.com

süti beállítások módosítása