Fürdőmánia

Fürdőmánia

Mit jelent a wellness?

2017. október 17. - fürdőmánia

A wellness divatos szóvá nőtte ki magát az elmúlt években. Manapság minden magára valamit is adó szálloda vagy fürdő wellness-ként kínálja szolgáltatásait, mert valahogy a minőségi, az elit, a korszerű szinonimájává vált nálunk ez a szó. De tudjuk-e vajon, hogy mit is jelent a wellness tulajdonképpen? Honnan ered, és mi a története?

A wellness szó megalkotása egy amerikai orvos nevéhez fűződik: Dr. Halbert L. Dunn az ötvenes évek végén publikált egy cikksorozatot, melyben a  well-being (vagyis a jó közérzet) és a fitness (fizikai erőnlét) szavak összevonásával alkotott egy szót, mely mottója lett egészségkoncepciójának. Dunn rendszerét később magukévá tették a hatvanas-hetvenes években virágzó, spiritualitással is átitatott egészségmozgalmak, így a wellness egyik pillére a szellemi, mentális elcsendesedés lett, másik pillére az aktív, mozgásra épülő életforma, harmadik pedig a tudatos táplálkozás.

Jó esetben a wellness egy életmód, szemléletmód, amit követője minden nap gyakorol: igent mond az élet kihívásaira, de nem engedi magához közel a stresszt, késlelteti az öregedést, de elfogadja magát olyannak, amilyen, mozog minden nap, de nem hajtja túl a szervezetét.

matthew-kane-92229.jpg

Photo by Matthew Kane on Unsplash

Napjainkban is, és az elmúlt századokban is érdeke volt a társadalomnak, hogy a wellness áthassa a polgárok mindennapjait - akárhogy is hívták ezt az életformát -, hiszen az egészséges egyén erősíti a társadalmat, vitalizálja nem csak magát, de környezetét is, míg a mentálisan vagy testileg beteg ember erőforrásokat von el a környezetétől.

Összességében jó, hogy a wellness divattá lett, még akkor is, ha sokszor csak a nyaralásra és a szállodák szlogenjeire korlátozódik, és a hétköznapokat nem hatja át. Külön kérdés, hogy miért nem elégszünk meg mi magyarok a régi, jól bevált "egészség" szavunkkal, de ezt most hagyjuk...

Miből áll a wellness?

A wellness legfontosabb része a tudatosság. Tudni, mit és miért csinálok, mi történik velem a gyakorlataim során. Ezért visel a karján a wellness életmód követője mérőműszert, amivel méri a pulzusát, a vérnyomását, a léptei számát. Csak annyit és addig, amíg használ. A wellnessbe nem férnek bele olyan sportok és mozgásformák, amelyek nem aerob működésre késztetik a szervezetet, vagyis a túlterhelés miatt légszomj és tejsavasodás léphet fel, ennek következményeként pedig izomláz. A legjobb aerob mozgásformák az úszás, a séta, a lassú kocogás, a biciklizés és persze az aerobik.

haley-phelps-119782.jpg

Photo by Haley Phelps on Unsplash

A wellness elválaszthatatlan a víztől. A víz közelsége garancia a stresszoldásra. Fürdőzés, szauna, pezsgőfürdő, úszás, kinek mi a megfelelő, de a vízparti meditáció vagy jóga is megtisztítja az elmét a rossz gondolatoktól, az ember megtisztulva, megújulva folytathatja a napját. A stresszoldás másik bevett módja a masszázs. Masszázs során fellazulnak az izmok, a szövetekben megindul a nyirokkeringés, az értő kezek célzott gyógyító erővel is bírnak, de még egy laikus masszázsa is eltereli a létezésünk súlypontját a fejünk felől a testünk méltatlanul elhanyagolt tájai felé. A modern ember főleg a fejében éli meg a létezését, és ez komoly egyensúlyvesztések okozója. A masszázs persze kiegészülhet mindenféle pakolásokkal, bőrápoló metódusokkal, amiknek a hatásmechanizmusa kiegészíti a masszázst és fiatalítja a testet.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a wellness fontos része a tudatos táplálkozás, hiszen hiába törekszem a testi-lelki egészségre, ha közben nem megfelelő táplálékot juttatok a szervezetembe. A jelszó itt is a tudatosság. A wellness életmód követői figyelnek arra, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak az élelmiszerek, amit fogyasztanak, változatosan táplálkoznak, sok gyümölcsöt, zöldséget esznek, és rendszeresen tartanak léböjt kúrát vagy egyéb tudatosan választott diétát.

brooke-lark-229136.jpg

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Nos, ezek után lehet, hogy nem mindenki nevezi majd wellness nyaralásnak a szállodai pihenést, amire minden évben befizet, hiszen lehet, hogy a melegvízen kívül más elem nem jelenik meg a wellness életformából, viszont a pazar vacsorák és a cukrászdában elfogyasztott sütemény annál inkább. De talán majd a jövőben még többen igénybe veszik a fürdőhelyeken és szállodákban elérhető, képzett szakemberek által felügyelt és személyre szabott valóban wellness életmód részét képező lehetőségeket.Forrás:

http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/

http://www.vitalzone.hu/wellness.html#ixzz4tbO0vOeM

http://www.wellnessspa.hu/index.php/Aktualis/mi-a-wellness.html

http://www.pihenokartyaelfogadas.hu/wellness_fogalma.php

http://www.vitalzone.hu/wellness.html

süti beállítások módosítása