Fürdőmánia

Fürdőmánia

Bőrápolási tanácsok strandolás előtt és után

2017. augusztus 09. - fürdőmánia

Strandolni, uszodába menni a felüdülés szinonimája. Pedig a lélek önfeledt kikapcsolódása a bőr számára komoly terhelés. A napfény és a víz igénybe veszi testünk külső rétegét, pedig pont ilyenkor akarunk a leginkább vonzónak mutatkozni, ezért strandolás előtt és után is gondoskodni kell a bőr egészségéről.

Napfény

Mi fenyegeti nyáron strandoláskor leginkább a bőrünket? Elsősorban a napfény, aminek káros hatásait nem lehet eltúlozni. Jobb félni, mint megijedni, gondoskodjunk tehát megfelelő fényvédelemről! Ha a megfelelő napvédő krémmel rendszeresen és alaposan bekenjük magunkat, akkor valóban önfeledten élvezhetjük a napfényt - természetesen nem egész napon át. A déli órákban nem ajánlott napon tartózkodni. A megégett bőr gyorsabban öregszik, és csúnya maradandó pigmentfoltok is megjelenhetnek a leégett területeken.

Kiszáradás

A napfény nem csak leégetheti a bőrünket, de ki is szárítja. A szervezetnek amúgy is nagyobb a vízleadása a kánikulában, ezért folyamatosan kell gondoskodnunk folyadék utánpótlásról! Nyáron napi három liter folyadék sem sok! Inkább gyakran igyunk keveset, mint ritkán sokat, mert a szervezetünk nem tudja hosszan tárolni a nedvességet, a felesleget kiválasztja a veséken és a bőrön át. Nem csak a napfény, de az uszodák vize és a sós tengervíz is kiszárítja a bőrt, tegyünk hát a dehidratáltság ellen! A legtöbb napvédőkrémben van hidratáló összetevő is, de a napozás, strandolás után feltétlenül használjunk nedvességet pótló krémet - inkább természeteset, mint mesterségeset! A legjobb az a napozás utáni krém, ami a verejtékkel távozó ásványi sókat is pótolja, és az esetleges bőrirritációka is nyugtatja.

piotr-chrobot-276747.jpgPhoto by Piotr Chrobot on Unsplash

Smink és illat

A strandon fontos, hogy vonzónak mutatkozzunk, de az egészség még fontosabb. A sminkben és a dezodorokban található egyes összetevők megváltozhatnak a napfény hatására, és allergiás, gyulladásos tüneteket okozhatnak, ezért kerülni kell a strandon a sminket és dezodorral sem javasolt befújni magunkat. Ha nem szeretnénk, hogy kellemetlen illatok jelenjenek meg a verejtékezés hatására, használjunk olyan krémet, ami illóolajokat tartalmaz, ezek többsége, például a levendula és az eukaliptusz nem érzékeny a napfényre viszont a citrusfélékkel vigyázni kell! Természetesen a gyakoribb tusolás is megoldást jelent, ez azért is fontos, mert a melegben intenzívebb a verejtékezés, kitágulnak a bőr pórusai, könnyebben megtelepszenek a kórokozók és pattanásokat okoznak.

Szőrtelenítés

A hölgyek többsége és még az urak egy része is szőrtelenít, mielőtt strandra megy. Sajnos ilyenkor mikrosérülések keletkeznek a bőrön, és könnyen begyulladhatnak a sebek nem éppen esztétikus pöttyöket varázsolva a szépen szőrtelenített bőrfelületre. Ennek oka részben a kórokozók megjelenése, részben az erős napfény lehet. A megoldás az, hogy a strandolás előtt legalább egy nappal hamarabbra időzítsük a szőrtelenítést vagy bármilyen más, apróbb sérülésekkel járó beavatkozást, például a kozmetikusnál végzett bőrkezelést, vagy akár a tetoválást.


img_9272.jpgFotó: www.budapestgyogyfurdoi.hu 

Étkezés

A bőrön át közvetlenül nagyon sok tápanyag felszívódik ugyan, de csak krémekkel, nem lehet így eljuttatni a bőrhöz minden szükséges molekulát. A bőr számára nagyon fontos összetevő a kollagén, ami a rugalmasságát adja. Fontos még az omega-3 zsírsav, a különböző antioxidáns vitaminok, amik a káros szabadgyököket semlegesítik. Ezek a szabadgyökök részben a helytelen táplálkozás, részben pedig a napfény oxidáló hatása miatt jelennek meg a bőrben.

Ha ezeket a hasznos anyagokat mind be szeretnénk juttatni a szervezetünkbe, akkor sok halat, zöldséget, gyümölcsöt, és kevesebb szénhidrátot, cukrot, vörös húst kell fogyasztani, akkor lesz szép és egészséges a bőrünk!

lauren-lester-205923.jpgPhoto by Lauren Lester on Unsplash 

Forrás: 

http://natura-kozmetika.hu/nyari-borapolas/

süti beállítások módosítása