Fürdőmánia

Fürdőmánia

Bőrápolás a strandon

2021. augusztus 09. - fürdőmánia

            Ahogy arról már korábban is írtunk, nagyon fontos, hogy a vízparton védjük a bőrünket, de most arról is beszámolunk, hogy strandolás előtt és után hogyan ápoljuk.

picture_1.png

            Strandolás előtt fontos, hogy felkészítsük a bőrünket arra, hogy huzamosabb ideig a napon leszünk. Jó, ha nem a strand lesz az első alkalom, amikor nap éri a bőrünket, inkább fokozatosan szoktassuk hozzá a naphoz. Ilyenkor természetesen mindig figyeljünk arra, hogy bekenjük magunkat naptejjel, hogy megakadályozzuk a leégést. Emellett az is jót tesz a vízparti kiruccanás előtt, ha vitaminokban, karotinban, antioxidánsokban dús ételeket fogyasztunk, ugyanis ezek megerősítik a bőr védelmi rendszereit és segítenek az egyenletes barnulásban. Ezek az anyagok persze nem csak belülről, hanem kívülről is segíthetik a bőrünket, amennyiben ilyen összetételű szérumokat, hidratálókat használunk. Nem szabad megfeledkezni az egész test hidratálásáról sem, nem csak testápolóval, de megnövelt folyadékbevitellel is. 

            Az arc-, és bőrápolásban is fontos, hogy bőrünk hidratált legyen, mivel a nap és a sós vagy klóros víz nagyon könnyen és gyorsan kiszáríthatja. Ilyenkor érdemes lehet beépíteni az arcápolási rutinunkba a hialuronsavat, ami növeli a bőrszövetek vízmegkötő képességét, ezzel is elősegítve az alapos hidratálást. Azonban arra is fontos ügyelni, hogy strandolás előtt ne használjunk olyan kozmetikumokat, amelyek összetevői rosszul reagálnak a napfényre, vagy fényérzékennyé tehetik a bőrünket. Ilyenek például a savak (AHA, BHA), a retinol és a C-vitaminos arcápolók. Ha rendszeresen használunk ilyen termékeket, fontos, hogy a strandolás előtti pár napban felfüggesszük a használatukat, majd utána is óvatosan térjünk vissza hozzájuk, mivel bőrünk károsodhat a napon, amit utána ezzel tovább ronthatunk. 

            Emellett veszélyes lehet még közvetlenül strandolás előtt kozmetikushoz menni arcradíros, peelinges kezelésekre, ugyanis ezek is irritálhatják, érzékenyebbé tehetik a bőrt. A borotválást, gyantázást se hagyjuk az utolsó pillanatra, ugyanis ezek is károsítják, vagy akár teljesen el is távolíthatják a bőr felső hámrétegét, ami így nem tud megvédeni a leégéstől, pigmentfoltok kialakulásától. Próbáljunk meg tehát a strandolás és a kezelések között időt hagyni bőrünknek a regenerálódásra.

picture_12png.png

A legfontosabb a strandon ezek mellett továbbra is a napvédő használata. A bőrünknek megfelelő faktorszámot válasszuk, minden testrészünket alaposan kenjük be, adjunk neki időt beszívódni és mindezt ismételjük gyakran.

            Az óvatos napozás nem árt, de a fényvédelemmel nem ér véget a bőrápolás. Napozás során bőrünk sokat veszít nedvességtartalmából, ezáltal szárazabbá válik. Ezt tovább fokozhatja a klóros víz, vagy a sós tengervíz. Napozás után legyen az első lépés egy hűsítő fürdő vagy zuhany, amivel eltávolítjuk a bőrünkre rakódott sót, klórt, a napvédő krém maradványait, ezután napozás utáni ápolószerek használatával egyrészt megnyugtatjuk, másrészt hidratáljuk a napfénynek kitett bőrt. Ha nem is égtünk le, bőrünknek akkor is szüksége van napozás utáni nyugtató krémek alkalmazására. Jót tehet a bőrünknek egy mélyen hidratáló arcpakolás is. Amikor ezzel megvagyunk, válasszunk bőrünknek megfelelő testápolót, arckrémet és szérumokat, amelyek nemcsak pótolják a bőr elvesztett nedvességtartalmát de nyugtatják, hűsítik a bőrt, és a barnaságot is tartósítják. Napozás után is tökéletesek a hialuronsav-, vagy antioxidáns-tartalmú termékek. Ezek használatánál ne feledkezzünk meg a szemkörnyék és az ajkak ápolásáról sem. 

            Ezzel együtt kifejezetten fontos a napozás utáni bőrápolás akkor, ha leégtünk. Az előbb említett lépéseken felül használjunk a napégés tüneteit enyhítő készítményeket. Ezek közül jó hatóanyagok a panthenol és az allatoin (együtt olyan hatékonyak, hogy akár enyhe égési sérülésre is lehet őket alkalmazni). Kiváló összetevő emellett az aloe vera-kivonat is, mivel nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása van. Ezeket használva hamar elmúlhat a pirosság, a viszketés, és jobb esetben akár a hámlást is elkerülhetjük. Azt is tartsuk észben, hogy napozás után is fontos időt hagyni a bőrünk regenerálódásának, mielőtt kozmetikushoz mennénk, vagy szőrtelenítésre adnánk a fejünket.

            Fontos tehát, hogy ne csak a strandon ügyeljünk bőrünk egészségére, hanem előtte és utána is, kívülről és belülről egyaránt.

picture_3.jpg 

https://www.osfhealthcare.org/blog/wp-content/uploads/2020/05/dry-hands-ft3-765x310.jpg 
https://www.wellandgood.com/wp-content/uploads/2010/07/Stocksy-Dry-Brush.jp 
http://missambivert.com/wp-content/uploads/2020/12/how-to-layer-skin-care-products-lede.jpg 
süti beállítások módosítása