Fürdőmánia

Fürdőmánia

Gyógyvizek a vadonban

2020. január 10. - fürdőmánia

Folytatjuk azoknak a hőforrásoknak a bemutatását, melyek nem csak hazánktól, de az emberi civilizációtól is távol törnek a felszínre. Igazi szuper élmény érintetlen természeti környezetben fürdőzni, ráadásul szabadon feltörő gyógyvízben. És nem is biztos, hogy ez csak a gazdagok kiváltsága - persze ha az utazás költségeit leszámítjuk. Az előző részben Európa, Ázsia és Ausztrália eldugott hőforrásaiból adtunk ízelítőt, ebben a részben Afrika, valamint Észak- és Dél-Amerika van soron.

 Az inkák szent ösvényein

Ha a Machu Picchu nevét halljuk, akkor nem biztos, hogy a hőforrásokra asszociálunk, ám a helyzet az, hogy az inkák fellegvára közelében különleges termálfürdők találhatók. Az Urubamba folyó völgyében - ahol a híres fellegvár is található - jónéhány hőforrás tör a felszínre, talán éppen ezért tekintették szent helynek ezt a vidéket az ország őslakói, az inkák. Machu Picchutól mindössze 14 kilométerre, 1500 méteres tengerszint feletti magasságban lelhetünk rá Cocalmayo 38-45 fokos hőforrásaira közvetlenül az Urubamba partján. Igaz, hogy a fürdők nem teljesen az elhagyatott vadonban találhatók, de kiépítésük során ügyeltek arra, hogy megőrizzék a hely eredeti jellegét. A sziklás kőmedencékben való fürdőzés igazi spirituális élmény, különösen éjjel, amikor a szubtrópusi őserdő élőlényei felélénkülnek, és ezernyi titokzatos hang tölti be az éjszakát.

gyogyviez_nagyvilag_96b1fa469c7a9ac5e8e20fab7b120d8f.jpg

Hőforrások a sivatagban

Az Egyesült Államok különösen gazdag hőforrásokban, hiszen nyugati vidéke végig a csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik. A számtalan elhagyatott és érintetlen fürdőhely közül a kaliforniai Deep Creek hőforrásai érdemelnek különös figyelmet, hiszen ez a hely a Mojave sivatagban, annak északi részén található. Aki meg akarja közelíteni a helyet, annak érdemes először egy terepjárót bérelni, majd a nem kis vezetési ügyességet igénylő autózás után 3 kilométer túrázás következik sivatagi terepen. Érdemes télen, vagy pedig kora reggel megközelíteni a helyet, hiszen nyáron a nappali hőmérséklet nagyon magas is lehet. A mesés tájban megbúvó melegvizű tavacska viszont kárpótolja az utazót a megpróbáltatásokért. 

gyogyviz_nagyvilag_0a888b93-1f5b-444e-930d-e64385ffb795_image2_2-deep-creek-hot-springs.jpg

Aranyásók gyógyfürdője

Alaszkában, Fairbankstől kétórányi autózásra találhatók a Chena hőforrások. Noha a helyi eszkimó őslakosok már időtlen idők óta használták gyógyításra, regenerálódásra a hőforrások vizét, igazi népszerűségnek 1905 óta örvend, ekkor fedezték fel az ideérkezett aranyásók, akik a kemény fizikai munka és a hideg után itt találtak felüdülést. A hőforrások két tavacskát táplálnak melegvízzel. A tavak különlegessége igazán téli éjszakákon mutatkozik meg, mikor az ide látogatók a melegvízből csodálhatják a havas táj fölött villódzó északi fény varázsát.

gyogyvz_nagyvilag100e4e8e6385eb7d7656acef885235ce.jpg

Forró Afrika

Afrika amúgy sem a hidegről nevezetes, mégis izgalmas élmény a sivatag közepén egy hőforrásban lubickolni. Riemvasmaak mindentől távol, az Orange folyó és a namíbiai határ közelében, a bushmanok földjén található. Egy gránitsziklákból kivájt 80 méter mély kanyon aljában találhatók azok a hőforrások, melyekért érdemes ilyen távolra utazni. A hévíz a millió évekkel korábbi vulkanizmus maradványa, melynek hatását ma is magán viseli az egész kietlen sziklás táj. Igazi spirituális élmény a gyógyító vízben megmártózni az egész napos sivatagi túrázás után. Vigyázat! A tavacskák vize nem iható! Vigyetek magatokkal elegendő ivóvizet, ha ide látogattok!

gyogyviz_nagvilag_dcsvtdbxcaa8k9w.jpg

A Kilimandzsáró tava

És a végére egy igazi gyöngyszem: a Chemka hőforrás Tanzániában található, közvetlenül a Kilimandzsáró nevű vulkán tövében, amely egyben Afrika legmagasabb hegye. A Chemka vize nem annyira forró, sokkal inkább frissítő, de a földalatti barlangokból felszivárgó pezsgő víz olyan, mintha forrna. A pálmák és fügefák tövében megbúvó tavacska igazi oázis a félsivatagos szavannában. Szafariról visszatérve jól esik a turistáknak megmártózni a kristálytiszta vízben, de sokan nem szafariról jövet-menet állnak itt meg, hanem egyenesen ide kerékpároznak a legközelebbi (70 km-re lévő) Moshi nevű városból.

gyogyviznagyivlag_chemka.jpg

 

 

 

süti beállítások módosítása