Fürdőmánia

Fürdőmánia

Környezetbarát víztisztítási módszerek

2019. szeptember 20. - fürdőmánia

A strandok és fürdők vízminőségét nem csak laboratóriumi módszerekkel mérik, de minden fürdőző a saját bőrén érzi, ha valamilyen kémiai vagy biológiai gond van a vízzel. Természetesen az lenne a legjobb, ha nem kellene tisztítani a vizet, ha az magától tiszta lenne, de ez sajnos nem mindig lehetséges. 

Az egyszerű laikus fürdővendég azt gondolhatja, hogy a vizet klórozzák és kész, hogy megtisztuljon a baktériumoktól, ám a helyzet nem egyszerű. A vízből nem csak a biológiailag kellemetlen kórokozókat kell eltávolítani, de számos vegyi anyag is lehet benne, ami káros az egészségre, vagy a fürdő infrastruktúrájára, például a csövekre vagy magukra a medencékre. Ezekre a problémákra a klór nem megoldás.

Azt a tévképzetet is kell oszlatni, hogy a víztisztítási módszerek csakis környezetszennyezőek lehetnek. A víztisztítási módszerek egy része eleve környezetbarát. Például a metán eltávolításához semmilyen adalék nem szükséges, egyszerűen csak szellőztetni kell a vizet nagy felületű helyen áramoltatva. A vízkőlerakódás elkerülésére is egyre elterjedtebb a teljesen környezetbarát mágneses módszer. A cső körül elhelyezett erős mágnesek hatékonyan megóvják a vízvezetéket a vízkövesedéstől. Noha ez egy bizonyítottan működő eljárás, mégis van némi misztikus vonatkozása, ugyanis a mágneses technológiát propagáló szakemberek egy része szerint a mágneses tér nem csak a vízkőtől óvja meg a medencét, de akadályozza az algásodást is, ezért kevesebb egyéb adalékot kell a vízhez adni. Ez a vélekedés erősen megosztja a szakemberek táborát, hiszen ha létezik is ilyen hatás, annak mechanizmusa nem teljesen világos egyelőre tág teret hagyva a találgatásoknak pro és kontra. Az biztos, hogy a mágnesek ártalmatlanok az élő szervezetre, ezért alkalmazásuk biztosan nem veszélyes. 

kornyezetbarat_viztisztitas_1.jpg

Fürdőtó

Az természetes úszómedencék, vagyis az ökológiai víztisztítás ötletét maguk a természetes vizek adták. Egy biológiai egyensúlyban lévő tó vize meglehetősen tiszta tud lenni mindenféle adalékok és mesterséges szűrőrendszer nélkül is. A szűrés és tisztítás folyamatát növények és más - emberre veszélytelen - élő organizmusok végzik el a gépek helyett. A fürdőtavaknak csak egy része áll az úszók és fürdőzők rendelkezésére, a többi részt (kb. 30%) vízinövények népesítik be, melyek között a vizet szivattyúk áramoltatják. A növények és a kavicságy kiszűrik a vízbe kerülő kémiai és biológiai szennyeződéseket, így a fürdőzők térfelére tiszta víz jut. Természetesen ne számítsunk arra, hogy az így megszűrt víz ugyanolyan átlátszó, mint az uszodák általunk jól ismert vize, viszont biztosak lehetünk abban, hogy a klór által okozott kellemetlenségek nem várnak ránk. Szerte a világban egyre több természetes úszómedence létesül, akár strandokon is. Csak Németországban már legalább 100 fürdőtavas nyilvános strand létesült. A privát természetes úszómedencék száma ugyanott pedig meghaladja a 20000-et.

ko_rnyezetbara_t_viztisztita_s_2.jpg

Ózon és UV fény

Az ózon alapú módszer szintén újfajta víztisztítási technika. Az ózon még a klórnál is erõsebb oxidálószer, amely ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, szagot okozó elemmel, vagy oldott oxidálható anyaggal, akkor azt kíméletlenül szétroncsolja, és csapadék formájában kiszűrhetővé teszi. Az oxidálási folyamat az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni. 

Mivel az ózon nem más, mint háromatomos oxigén molekula, ezért az ózon idõvel automatikusan elbomlik ártalmatlan oxigén gázzá, ezért nem marad hátra káros anyag, ami a vízrendszerbe kerülhet. 

Mivel az ózon a természetben is a Napból érkező UV-fény hatására keletkezik a Föld légkörének a tetején, ezért a mesterséges ózongenerátorok is UV-fényt használnak leginkább az ózon előállítására. Mivel az UV-fény önmagában is fertőtlenítő hatású, ezért kézenfekvő a két folyamatot kombinálni, de léteznek olyan víztisztító berendezések is, amelyek kizárólag UV-fényt használnak. Ezek a következőképpen működnek: a fertőtleníteni kívánt vizet bevezetjük az UV lámpa házába. A belépő vizet a lámpa kb. 254 nm hullámhosszú UV-C sugárral világítja meg. Ezáltal a vízben lévő kórokozók DNS-ét szétroncsolja, így gátolja azok szaporodását. Ezután a megtisztított víz távozik a fertőtlenítő egységből a csap felé. Mivel ez a "beavatkozás" mindenféle kemikáliától mentes, ezért legfőbb előnye, hogy itt sem marad semmiféle káros anyag, ami veszélyeztethetné a víz fogyasztóit, vagy a benne fürdőzőket!

ko_rnyezetbara_t_viztiszti_ta_s3.png

süti beállítások módosítása