Fürdőmánia

Fürdőmánia

4 ok, amiért a külföldiek kedvelik a Gellért-fürdőt...

2019. szeptember 11. - fürdőmánia

Ha valaki hétvégén látogat a Gellértbe, akkor alig hall magyar szót: a fürdő külföldiekkel van tele, akik vagy hangos lelkesedéssel, vagy csendes áhitattal fejezik ki csodálatukat a patinás gyógyfürdő iránt. Mi lehet a népszerűség oka? Miért érdemes akár külföldiként, akár magyarként részt venni ebben az élményben? 4okgellert1.jpg

Egy hely titkát megfejteni nem könnyű feladat. Természetesen először a praktikus okokra gondolunk, de hát az ember nem csak racionális lény, és a fürdőzést sem csak praktikus okokból műveljük. A szubjektív, nehezen megmagyarázható tényezők talán fontosabb szerepet játszanak egy élmény utólagos értékelésében. 

 Múlt

A Gellért az egyik leghosszabb történeti múlttal rendelkező fürdőhely. Már a középkorban is fürdőhely működött a helyén: Sárosfürdő néven. A ma is ismert épület 1918-ban épült,

1937-ben itt került megrendezésre az első nemzetközi balneológiai konferencia, és a Gellért termálfürdő lett a Nemzetközi Balneológiai Társaság székhelye. Ez már önmagában is egy rangot ad, és akármi is történt azóta, különleges helyet biztosít számára a világ fürdőhelyei között. A gazdag múlt a Gellért esetében semmiképpen sem jelent valamilyen régi állapot változatlan megőrzését, hiszen a fürdő folyamatosan bővült az elmúlt száz évben, és a háború pusztításai miatt egy részét teljesen újra kellett építeni. Ennek ellenére a látogatók a szecessziós stílusú épületrészek révén megtapasztalhatják a századelő életérzésének egy kis visszhangját. 

4okgellert2.jpg

Hely

Kevés metropolisz mondhatja el magáról, hogy ennyire gazdag lenne hőforrásokban, valójában Budapesten kívül egy sem. Ez a viszony fordítva is igaz: kevés termálfürdő mondhatja el magáról azt, hogy egy metropolisz szívében van. Aki a Gellért kültéri medencéjében áztatja magát, páratlan panorámában gyönyörködhet, ami különösen este impozáns: a Szabadság-szobor a Gellért-hegy tetején és a millenniumi Budapest patinás épületei jelentik a díszletet a fürdőzéshez. Ez akkor igazán nagy élmény, ha nincs sok látogató a fürdőben, ám ne legyünk telhetetlenek, nem sajátíthatjuk ki az élményeket! Ha valaki kevesebb látogatóval szeretne találkozni, akkor jöjjön hétköznap, vagy pedig a turistaszezonon kívül, ha van egyáltalán ilyen Budapesten!

 Gyógyulás

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a Gellért egy gyógyszálló is egyben, és a fürdő vize gyógyhatással is bír. A fürdő vízellátását a Gellért-hegy belsejében található források biztosítják. A hőforrások vize nátriumot, valamint fluoridiont is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz. A vízösszetétel ízületi gyulladások és degeneratív betegségek, keringési zavarok, gerincbetegségek, porckorong bántalmak, érszűkület, idegzsába esetében kifejezetten jótékony hatással bírhat. Az inhalatóriumban pedig lehetőség nyílik idült hörghurutos és asztmás panaszok kezelésére. A víz tehát gyógyít, de a népszerűség nem csak ennek tudható be, hiszen a gyógyvíz jóval kevesebbet ér szakavatott orvosi segítség nélkül, ami viszont folyamatosan rendelkezésre áll a Gellértben.

4okgellert3.jpg

Innováció

A múltból nem lehet megélni. Folyamatosan új ötletekre van szükség ahhoz, hogy akár átlagos egy fürdő is megőrizze a pozícióját. Különösen igaz ez akkor, ha nemzetközi mezőnyben szeretne az élen maradni. A Gellért esetében a múltban is jellemző volt az innovatív hozzáállás, gondoljunk csak az 1927-ben létrehozott hullámmedencére, ami Európában az egyik első ilyen létesítmény volt. Napjainkban is érdekes kísérletek helyszíne a Gellért. A fürdőben elérhető masszázskezelések kétévente megújulnak. A jelenleg kipróbálható masszázsok közül a legizgalmasabbak azok, melyek Magyarország természeti kincseire fókuszálnak: "Mátrai gyógyfüves élménykezelés", "Kolopi gyógyiszapos élménykezelés", "Magyar boros élménykezelés". Az első a hazánkban őshonos számtalan gyógynövényre épít, a kezelés során az ellazított hátizmokra gyógyfüveket tartalmazó, melegített párna kerül, mely segíti a hatóanyagok bőrbe juttatását. A Tisza medréből kitermelt kolopi iszap egy igen apró szemcséjű gyógyföld, melyet gyógyvízzel keverve használnak fel. Az iszap gyógyhatását a benne lévő ásványianyag tartalom, a hőtároló képessége, a lassú hőátadás révén mélyre terjedő átmelegítő, merevségoldó és vérbőséget előidéző hatása biztosítja. A három közül a legérdekesebb a magyar boros élménykezelés, mely a szőlő megfiatalító hatására épít. Testünk öregedését részben a folyamatos oxidatív károsodás okozza. Ezt többnyire mérgező anyagok vagy szabadgyökök okozzák. Az antioxidánsok, mint például a szőlőben megtalálható flavonoidok és vitaminok, az oxidációt akadályozó enzimek működését segítik, így visszaszorítják a gyulladásokat, és enyhítik az allergiás tüneteket is.

süti beállítások módosítása