Fürdőmánia

Fürdőmánia

Medence vagy természetes víz?

Érvek pro és kontra...

2018. július 03. - fürdőmánia

A nyári melegben magától értetődik, hogy vízpartra vágyik az ember. Van, aki a természetes vizeket kedveli, és van, aki a városi medencés strandok partján érzi jobban magát. A következő szempontokra mindenképpen érdemes odafigyelni.

h7dfjptc7bjekxasdf2wieanvhvu48vgdmwt0ufwmsp4hybnlahkqga-04h8qtq4g7g-c2y2afhexrltuiidcnobmjbknhkfwl_c7yvxnjbyqmxrrq1lovxjtiiz-2e0xymn2cv5cancyecbph9dplvhumbffaiyr5_o_jm6noyzyfb14bo0pj1u_s2048.jpg

1) Vízminőség

Az egyik legfontosabb elvárás egy stranddal kapcsolatban, hogy legyen kiváló a vízminősége. Szerencsére elmondható, hogy az elmúlt évtizedekben nem csak Magyarországon, de egész Európában sokat javult a strandok vízminősége akár természetes vizekről, akár medencés strandokról legyen szó. Nyilván ehhez hozzájárult az a technológiai fejlődés, ami a vízforgató berendezések terén ment végbe, másrészt manapság sokkal komolyabban veszik kontinensünkön a környezetvédelmi előírásokat, mint a XX. század derekán. A tengerek, tavak, folyók vize sokat javult azáltal, hogy a nehézipar háttérbe szorult, illetve azért, mert általánossá vált a településeken a csatornahálózat kiépítése.

Magyarországon az ÁNTSZ rendszeresen ellenőrzi a strandok vízminőségét, és intézkedéseket "javasol", ha kifogásolni valót észlel. A vizsgálati eredményeket ráadásul rendszeresen közzé is teszik, tehát bárki tájékozódhat arról, hogy a kiszemelt strand vize milyen. A hatóság négyféle kategóriát különböztet meg: kiváló, jó, tűrhető és kifogásolható.

Mi magunk is sokat tehetünk egy strand vízminőségéért, hiszen az elemi higiéniai szabályok betartásával megelőzhetjük azt, hogy túl sok szennyező anyag jusson a vízbe. Mindig tusoljunk le, mielőtt a vízbe megyünk, természetes vízbe ne menjünk napozókrémmel frissen bekenve, és ne menjünk a strandra, ha valamilyen fertőző betegségünk van!

2) Klór

Ha mindenáron különbséget szeretnénk tenni a természetes és a medencés vizek között, akkor elsősorban azt kell mérlegre tenni, hogy mennyire zavar minket a klór, ami a medencés strandok kötelező velejárója, hiszen ezzel az anyaggal fertőtlenítik a medence vizét. A klór irritáló anyag, nagy mennyiségben viszketést okoz a bőr felszínén és a szemben. Szárítja a bőrt, ezáltal csökkenti annak saját védekező képességét. A strandokon - automatizált berendezések segítségével - szigorú szabályok és előírások szerint adagolják a klórt a vízhez, de lehet, hogy valakinek az átlagos dózis már sok, és bőrpanaszok jelentkezhetnek. Nagyon hasonló bőrpanaszok alakulhatnak ki akkor is, ha az elégtelen fertőtlenítés miatt bizonyos kórokozók elszaporodnak, és gyulladást okoznak a bőrön vagy a szemben. Mivel azonban Budapesten kiváló minősítéssel üzemelnek a strandok, ezért az automatizált vízkezelő berendezéseknek köszönhetően gyakorlatilag nem fordulhat elő, hogy a klór szintje nem megfelelő.

A klórral tisztított medencékhez képest a termálvizes, gyógyvizes medencék vize nem átlátszó és színtelen, hiszen ezekbe a medencékbe kemikáliák nélkül kerül be a természet erejét hordozó termálvíz. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek a medencék nincsenek ellenőrzés alatt! Folyamatosan cserélik a vizet, így mindig friss, jó minőségű termálvizet találunk a medencékben. 

A természetes, élő vizekben folyamatosan jelen vannak az ott élő flóra és fauna képviselői, és azok létével együtt járó kémiai anyagok, ezért a víz sohasem olyan átlátszó, mint a medence vize. Ha egyensúly uralkodik a természetes vízben, akkor ezek ártalmatlanok az emberi szervezetre, sőt a bőrre sokszor jótékony hatással vannak. Például egyes szikes tavak vizében jódmegkötő algák élnek, melyektől vöröses színű lesz a víz, ami nem túl bizalomgerjesztő, viszont nagyon egészséges. A természetes vizek a nagy víztömeg miatt nehezebben melegszenek fel a nyári melegben, ökológiai állapotuk stabilabb, persze van az a kánikula, amikor azok is megadják magukat, ilyenkor persze irány az uszoda, ott a jó öreg klór megoldja a problémákat.

_rptxdpyzhnbptp55fxaypwwlfccvmyckey3880cx3ldo-vwgnvpzm-ke0uagaakw-jkptaalfipazerfxgwqut90v7otau_otkx6_tuvl0i7exj9eww8wssex5qxx3mvbsvw46ppwrmsizsoja1tuzveyvishvfheanqyc2qf8waqgeeji_s2048.jpg

3) Biztonság

A természetes vizek mentén is vannak kiépített strandok vízimentőkkel, bólyákkal, de sokan vonzódnak a még természetesebb környezethez, ezért nem kijelölt fürdőhelyen strandolnak, ami mindenképpen veszélyes. Minden nyáron hallani statisztikákat vízbe fúló gyerekekről, felnőttekről, ezek az esetek szinte kivétel nélkül a természetes vizekben történnek, különösen a folyók tudnak kiszámíthatatlan körülményeket produkálni. Gyakran a jó úszók is veszélybe tudnak sodródni az élő vízben fürdőzés során. Ebből a szempontból mindenképpen nyerőbbek a strandok, ahol folyamatosan szem előtt van kicsi és nagy egyaránt, és ha valami baj van, az úszómester másodpercek alatt intézkedik.

pjauni6pxm4egyyuymhop9fjrvo7-hkw0gc_jw0aprti4whqutq3ehhdslrrhzwdhjxrko98kazvyd9e4hjtehqawvg4mrpao65g5nea73074hsn3bdyxf3i5xeolbub6qbksgmvd50n5qqqv2hokpxzopcgibat7hr5c_5zdztcbmmzoa0_s2048.jpg

4) Szolgáltatások

Hosszú időn át egyértelműen a medencés strandok nyújtottak többféle és magasabb színvonalú szolgáltatást. Rendezettebb volt a környezet, a tóparti strandokon nem volt csúszda, nem volt játszótér, nem volt étterem, vagy csak retró kivitelben. Mára változott a kép. Nagyon sok tóparti strand nyújt változatos és magas színvonalú szolgáltatásokat. Rendezett a terep, nincs szemét, jó látni, hogy olyan apróságokra is figyelnek (szó szerint apróságokra), hogy legyen árnyékoló a gyerekjátszótér csúszdái, mászókái fölött, hogy a kicsik ne égessék meg a bőrüket a forró csúszdán, meg egyáltalán ne égjenek le a napon. Főleg a balatoni strandok fejlődtek sokat ezen a téren, de vidéken is vannak tóparti strandok, ahol van kiépített medence is, hadd válasszon a vendég.

5) Távolság

Igen, ez is egy szempont, sokszor a legfontosabb. Jól esik munka után - vagy előtt - betérni egy kis úszásra, napozásra. Ilyenkor nem szeretünk kilométereket autózni vagy biciklizni, főleg nem buszozni. Miért kell a strandolásból egy külön expedíciót kreálni?! Irány a legközelebbi víz, és már ugorhatjuk is a fejest! Ilyenkor kevésbé számít, hogy medencében van az a bizonyos víz, vagy természetes mederben. Van, aki a folyóhoz siet, ha éppen az van közelebb, vagy az uszodába tesz egy kitérőt hazafelé menet, más meg a faluvégi tóban mártózik egyet a nap végén…

 

 

Forrás:

http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/

https://www.balatontipp.hu/balatoni_hirek/balatoni-strandok-szezon-elott-kivalo-vizminoseg-600-forintos-sima-langossal/

süti beállítások módosítása