Fürdőmánia

Mindent a napvédelemről

2019. július 15. - fürdőmánia

Most aztán igazán összegyűjtöttük, amit a nyári napvédelemről tudni kell. Számos fontos és kevésbé fontos szempont derenghet az ember fejében erről az igazán lényeges kérdésről, és tévedések is szép számmal felbukkanhatnak. Mire figyeljünk a napozás során?

mindent_a_napve_delemro_l_1_3721835_960_720.jpg

Miért van szükség napvédelemre?

"Régen nem kentük magunkat, mégsem égtünk le!" Ez a mondat valószínűleg nem egy tudományos szimpóziumon hangzott el! Amúgy teljesen mindegy, hogy mi volt régen, most az van, hogy súlyos bőrkárosodást szenvedhet az, aki nem védi magát a leégéstől. Nem igaz, hogy a bőr hozzászokik az erős napfényhez! Az igaz, hogy a barnulás enyhíti a sugárzás káros hatásait, mert a pigmentsejtekben található melanin nevű festékanyag elnyeli a beérkező sugárzás egy részét, de a bőrkárosító és rákkeltő hatása a napsugárzásnak statisztikusan működik, vagyis egyetlen foton is tud rákot okozni, ha "jókor" "jó helyre" érkezik, tehát minél tovább, minél erősebb napfényben, minél kevésbé lebarnult bőrrel napozunk, annál nagyobb a bőrrák valószínűsége. 

mindent_a_napve_delemro_l_2_pexels-photo-1550913.jpeg

Mennyi időt tölthetünk a napon?

A napfürdőzés jó dolog, hozzátartozik a testi-lelki egészséghez, de az előzőekből az következik, hogy kockázatokat is hordoz magában. A kockázat mértéke a napon eltöltött idővel arányosan nő. A még elviselhető kockázatot jelentő időtartam függ a bőrünk jellegétől, vagyis hogy "fehérbőrűek" vagyunk-e vagy inkább színesek, továbbá függ a lebarnultságunk mértékétől is. Ezeken kívül függ az éppen aktuális légköri viszonyoktól, hiszen délben, tiszta időben jóval nagyobb a leégés veszélye, mint párás időben délután vagy reggel, és az sem mindegy, hogy egy hegytetőn vagyunk, ahol nagyon erős tud lenni az UV-sugárzás. A vízről visszatükröződő napfény erejét is figyelembe kell venni, mikor megbecsüljük, hogy elég volt-e a sütkérezésből, vagy még maradhatunk a napon. És természetesen az egyik legfontosabb kérdés az optimális napozási idő becslésekor az, hogy milyen kiegészítő napvédelmet alkalmazunk.

Melyik fényvédő módszert válasszam?

A napvédelem/fényvédelem leggyakoribb eszközei a különböző kenőcsök, de ne feledkezzünk meg a jó öreg árnyékolásról sem, hiszen ez egy viszonylag egyszerű, biztos módszer, ami sok kérdőjelet nem hoz felszínre! Keressük a napozáshoz a félárnyékos helyeket, ahol kíméletesebben éri a fény a bőrt, és jobban el tudjuk kerülni a leégést. Ezzel kapcsolatban egy fontos megjegyzés: a szórt fény is ugyanolyan hatást fejt ki a bőrre, mint a direkt napfény, csak hosszabb idő alatt, mert a dózis kisebb. Tehát az "árnyékban" ugyanúgy lebarnulunk, csak lassabban. A napernyők használatakor különösen oda kell figyelni a leégés lehetőségére, hiszen bizonyos napernyők anyaga félig átlátszó a káros sugarak számára. 

Az árnyékolás mellett a zártabb fürdőruha/napozóruha használata is megfontolandó. Ennek hatása hasonló az árnyékolóhoz, azzal a különbséggel, hogy mindig magunkon hordjuk. Kisgyerekek esetén működhet különösen jól az, ha inkább rajta hagyunk egy pólót, nem baj, ha vizes lesz, de biztosan megvédi a leégéstől a vállát és a hátát.

Krémek titkai

Ha mindenképpen tűző napon, minimális öltözékben szeretnénk napra menni, akkor maradnak a krémek. Ezek között akkora a sokféleség, hogy valóban nehéz eligazodni, ráadásul a hatásmechanizmusuk megértéséhez egyszerre kell hogy menjen a fizika, a kémia, és a biosz is! A krémmel kapcsolatban a legfontosabb kérdés, hogy melyik hatóanyagot alkalmazza.

A hatóanyagok között a legjobbak azok, amelyek fizikai napvédelemmel rendelkeznek. A fizikai fényelnyelő hatóanyagok (titán-dioxid, vagy cink-oxid), elnyelik a napfényt, de közben nem bomlanak le, ezért a hatásuk hosszabban tart (kb. addig, amíg le nem mossuk, vagy le nem kopik), ráadásul az egészségre ártalmatlan anyagokról van szó,  hatásuk azonnal jelentkezik, nem kell a felszívódásra várni. 

Az másik fajta hatóanyag kémiai védelmet nyújt a napfény sejtroncsoló hatásával szemben úgy, hogy közben a hatóanyag maga is lebomlik, ezért idővel elmúlik a hatása. A kémiai hatóanyagú napozókrémek felszívódnak a bőrbe, és ott a lebomlás során olyan alkotóelemekre esnek szét, melyeknek hatásmechanizmusa nem mindig ismert, ezért kérdéses az egészségre gyakorolt hatásuk. 

Olyan hatóanyag nem létezik, amelyik a bőrt magát teszi alkalmassá a napvédelemre, a napvédőkrémek azon hatóanyagai, melyek a napfény révén létrejött káros anyagok hatását csökkentik - például az antioxidáns vitaminok vagy a hidratáló anyagok - is hasznosak, de ezek hatása nem erős, inkább csak kiegészíti a védelmet.

Egyre elterjedtebbek az úgynevezett nanorészecskéket tartalmazó napozókrémek. Ezekben a fizikai védelmet biztosító anyag nagyon kicsi szemcseméretben található, ezért logikus, hogy jobban eloszlik a bőr felületén, míg a hagyományos szemcsemérettel rendelkező védőanyag a szemcsék közeiben nem nyújt védelmet, így ott a napnak ugyanúgy ki van téve a bőr, és ha ott keletkezik bőrrák, akkor nem vigasztal senkit, hogy másutt viszont nem keletkezett. A nanorészecskékkel csak az a baj, hogy nem kutatott eléggé, hogy maguk a szemcsék felszívódnak-e a bőrbe, és ott milyen hatást váltanak ki, ezért az óvatosabb bőrgyógyászok nem javasolják ilyen krémek használatát.

 mindent_a_napve_delemro_l_3_-2182515.jpeg

Kozmetikumok hatása

Még egy apró javaslat! Napozás során tehát nem csak maga a napfény okozhat gondot a szervezetünknek, hanem a magunkra kent védőkrémek vagy egyéb kozmetikumok bomlástermékei is. Míg a napozókrémek esetén vitatott, hogy a van-e a kémiai bomlástermékeknek káros hatása, addig a szintetikus kozmetikumok esetén teljesen biztos, hogy van. Ezért napozás előtt feltétlenül mossuk le a szemfestéket, alapozót, rúzst, de még a szúnyogriasztót is, és ha már mindenáron illatosak akarunk lenni, akkor használjunk természetes illóolajokat vagy pl. kókuszolajat. A természetes olajok egy részének napvédő faktorszáma is van, ami azt mutatja meg, hogy hányszorosára növeli a biztonságban napon eltölthető idő hosszát.

 

Tényleg gyerekbarát?

Kétségtelenül sokat fejlődtek az utóbbi évtizedekben a strandok és a fürdők azon a téren, hogy mennyire figyelnek oda a legfiatalabb látogatók szempontjaira. A gyerekek teljesen mást várnak el a fürdőélménytől, mint a felnőttek, sőt még a gyerekgeneráción belül is vannak teljesen különböző korosztályok. Mitől gyerekbarát egy fürdőhely, és mi az, amitől csak gyerekbarátnak látszik?

ke_p_1_furdoblog_j2019_juni26_pexels-photo-261429.jpeg

Nagyon sok olyan cikket lehet olvasni a hazai portálokon, amelyek felsorolják a top 10 vagy top 7+1 hazai gyerekbarát fürdőt. Mi nem kínálunk konkrét ítéleteket a fürdőkről, inkább a szempontokat vesszük sorra. Mitől gyerekbarát egy fürdő? Egyáltalán helyes-e a gyerekeket kiemelni, nem volna-e helyesebb családbarátot írni? Hiszen simán el tudjuk képzelni, hogy a gyerekek remekül szórakoznak a strandon, míg a szülők "pihenése" semmi másról nem szól, mint a folyamatos felügyeletről és aggódásról, hogy az izgalmas csúszdarendszerek és függőhidak dzsungelében a gyerekkel nehogy történjen valami.

 Nem Disneyland!

Nem biztos, hogy attól gyerekbarát egy fürdő, mert színes műanyagcsúszdák és műanyaghidak és műanyagpálmafák szemet ingerlő környezetét biztosítja. A gyerekek persze rákattannak a csalira, ahogy a csokinak sem tudnak ellenállni, úgy az izgalmat ígérő vízi játékdzsungel is izgatja a fantáziájukat, majd másfél órányi vad hancúrozás után nyűgösen és fáradtan dőlnek ki, pihenni persze nem akarnak, hazamenni meg végképp nem, mégis kezelhetetlenül, sőt a fáradtság miatt a baleseteknek jobban kitéve rohannak vissza, a szülő pedig joggal aggódik. Mi a megoldás?

Az igazán gyerekbarát strand nem felpörgeti a gyerekeket, hanem olyan kikapcsolódást tesz lehetővé a számukra, ahol ők is hosszan elmélyedhetnek valamilyen játékban, amihez a fürdő szinte észrevétlenül biztosítja a teret, és nem akarja harsányan átvenni a gyerekek manapság amúgy is visszafejlesztett fantáziájának a szerepét. Ne a tér szabja meg, hogy "játszásiból" hol vagyunk, és mi a történet, hanem a gyerekek fantáziája érvényesüljön, amikor szerepet osztanak valaminek. Például egy hajónak nem látszó elem is lehet a gyerek fantáziája révén hajó, nem kell ráfesteni valami vitorlát csak azért, hogy a gyengébbek is felfogják, hogy az egy hajó, ráadásul lehet, hogy egy másik gyerek ugyanazt a tárgyat bálnának szeretné használni, csak valaki ráfestett egy vitorlát, és máris tönkretette a játékot…

ke_p_2_furdomania_2019_06_26water-2573651_960_720.jpg

Nem gyerekbarát az a fürdő, amelyik csak a vízivilágra korlátozza a gyerekek játéklehetőségeit. A víz vonzza a gyerekeket, ez igaz, de ha kifáradtak, és sikerül rávenni őket, hogy pihenjenek kicsit, akkor nem baj ha a szárazon, lehetőleg árnyékban is találnak maguknak elfoglaltságot, ami lehetőleg nem egy másik kalandpark, izgalmas, de fárasztó csúszó-mászó komplexummal, csak éppen száraz, hanem… A kisebb gyerekek órákig elvannak egy homokozóban, vagy egy kavicsos tengerpartszerű félig vizes, félig száraz helyen. Nagyon sok mesterséges strand is biztosít már olyan lassan mélyülő gyerekmedencét, melynek homokos vagy kavicsos a partja.

ke_p_3_furdomania_2019_06_26playing-1829417_960_720.jpg

Boldog szülő, boldog gyerek

Jól teszi az a strand, amelyik a szülőt próbálja kényeztetni, pihentetni, kímélni, hiszen hosszú távon ez a nyerő stratégia. A gyerekek bevonzása vagy becsábítása sem rossz, hiszen jön vele a szülő is, és az elmúlt évtizedek statisztikái azt bizonyítják, hogy azok a strandok, amelyek izgalmas gyerekvilágot alakítottak ki a régi egy szem gyerekmedence helyett, azok növelték az árbevételüket, viszont hosszú távon még jobban járnak azok a strandok, amelyek a szülő szempontjait is figyelembe vették. Mit szeretne a szülő? Nem szeretne folyamatosan figyelni a gyerekre, hiszen az még fárasztóbb, mint otthon maradni, nem szeretné, ha balesetnek lenne kitéve a gyereke. Ha van még kisebb testvér, akkor lehet, hogy szeretne egy olyan helyet, ahol a kisbabát meg lehet szoptatni, tisztába lehet tenni, lehet altatni. Persze ezeknek a helyiségeknek a kialakítása jó pont, de nem elegendő, hiszen ezalatt jó, ha rá tudja bízni valakire a nagyobb, de mégis csak kicsi gyerekét. Az igazán családbarát strandokon animátorok, óvónők foglalkoznak a kicsikkel, amíg a szülő a másik gyerekkel van, vagy esetleg ő maga is pihen. Sejtjük, hogy ennek megvan az ára…

Egészség…

A gyerekbarát strandok további jellemzője, hogy fokozottan odafigyelnek a vízminőségre. A kicsik bőre a felnőttekénél is jobban érzékeny a klórra és azokra a fertőtlenítőszerekre, melyekkel a fürdőkben biztosítják a kórokozók távoltartását. Léteznek olyan víztisztítási eljárások, amelyek kevesebb klórt igényelnek, vagy éppen semennyit, és sok fürdő él is ezzel a lehetőséggel. Szintén a vízminőség kérdéséhez tartozik az a dilemma, hogy felnőttek bemehetnek-e a gyerekmedencébe. Valóban nem jó látni, mikor felnőttek a gyerekmedence partjáról figyelik csemetéiket, és közben a lábukat áztatják a medence vizében. Ez nem illendő, és sok helyen tilos is, még akkor is, ha nagy a kánikula, és jól esik így hűteni magunkat. Persze az sem szerencsés, ha a 3-4 éves gyerek éppen az első karcsapásokat gyakorolja úszástanulás közben, az apuka pedig messziről, a medence széléről instruálja, mert szabálykövető állampolgárként nem lép a gyerekmedencébe, pedig talán ilyen esetben mindenki elfogadná. Ez egy nem könnyen eldönthető kérdés, többféle vélemény is felmerül. Az Ön véleménye is fontos, írja meg kommentben!! :)

Csúszda-pszichológia

Az első vízicsúszda 1906-ban épült Új-Zélandon, akkor még nem fenéken vagy hason, hanem kisméretű szánkókon csúsztak a népek a vízbe. 1968-ban hozták létre az első vízi vidámparkot San Diegoban, majd a kilencvenes években terjedtek el a fedett, zárt térben kialakított csúszdaparkok, melyeket télen is lehet használni. Azóta el sem tudunk képzelni fürdőkomplexumot csúszdák nélkül. De miért szeretünk csúszdázni?
klarer_magic_eye_16.jpg
The Magic Eye - a világ leghosszabb csúszdája

Minél magasabb, minél kanyargósabb, minél színesebb, minél extrémebb, minél több, annál jobb. Ma ezt várjuk el a csúszdaparkoktól. Van, ahová lifttel kell felmenni, van, amelyik bentről indul, és kint érünk a vízbe, és van, ahol fordítva, van extrém meredek, ahol megtapasztalhatjuk a súlytalanság élményét, és van olyan, ami útközben sötét alagúttá válik, és azt sem tudjuk, hogy hol vagyunk, és kénytelen az ember rábízni magát a Tervezőre…

 Legek…

A csúszdák világában több szempont alapján is tartanak számon legeket. A legkülönlegesebbeknek saját nevük is van.

  • A jelenleg leggyorsabb csúszda a brazil Insano – Fortaleza, itt 41 méter magasról kb. 105 km/h sebességgel lehet lecsúszni.
  • A leghosszabb a német The Magic Eye nevű csúszda, a pálya 22 méter magasról indul, a cső hossza 356 méter és több mint egy perc, mire a végére érünk. Ez hosszúnak számít, hiszen a legtöbb csúszdán az élmény csupán néhány másodperc.
  • A világ jelenleg legmagasabb csúszdája, a Kilimanjaro, amely Rio de Janeiroban, Brazíliában található. 50 méter magasról indulhatunk lefelé, csúszás közben 90 km/órás sebességet érhetünk el. Ennek megfelelően a kaland nem tart sokáig. Másodpercek alatt lenn vagyunk a földszinten.
  • Van egy magyarországi "leg" is. A szegedi Napfényfürdőben a 30 méteres toronyból induló, lifttel megközelíthető 272 m hosszú, zárt óriáscsúszda Európa egész évben üzemelő vízi testcsúszdái között a leghosszabb. 

614290-970x600-1_1.jpegInsano – Fortaleza: a leggyorsabb

Miért szeretünk csúszni?

A vízicsúszdák népszerűsége mögött felnőttek és gyerekek esetében eltérő mechanizmusok működnek. A gyerekek természetüknél fogva keresik a kihívásokat, gyakorlatilag így tanulnak. Tudat alatt olyan helyzetekhez vonzódnak, amelyek fejlesztik őket valamilyen szempontból, ennek természetes része a kihívás és az izgalom. Ez kicsit olyanná is válhat, mint a drog, hiszen azt már régóta tudjuk, hogy az izgalmi állapotban termelődő adrenalin egy saját magunk által termelt drogként viselkedik. Ennek a hatása alól a felnőttek sem mentesek, de a felnőttek közül kevesebben kattannak rá annyira az extrém izgalmi helyzetekre, mint a gyerekek. A csúszdaparkok tipikus látogatói nem azok, akik a fürdőből egyenesen ejtőernyőzni vagy sziklamászni mennek. Ez arra utal, hogy vannak más motivációk is, hiszen a vízicsúszda szinte kockázatmentesen kínál izgalmat, kalandot. Talán kevesen tudják, hogy mivel csúszdázás közben olyan testhelyzeteket vagyunk kénytelenek felvenni, olyan izomcsoportok és testfunkciók mozdulnak meg, melyeket hétköznapi körülmények között szinte soha nem használunk. Ezért a csúszdázás sportnak sem utolsó, főleg, ha lépcsőn kell felmászni a starthelyre, és nem lift visz fel. A test kilép a komfortzónájából, és a delikvens érzi, hogy valami megmozdul a testében, akkor is, ha pocakos,  akkor is, ha hétköznap ülőmunkát végez. Ilyenkor javul a nyirokkeringés, elkezdődik a méregtelenítés, és azt érezzük, hogy léptünk egyet az egészség irányába.

620x0_1.jpg 

Sokkterápia 

Feljegyezték, hogy a csúszdázás alkalmas a víziszony legyőzésére is. A víziszony az egyik leggyakoribb fóbia. Lehet súlyosabb, és lehet enyhe is a szorongás mértékétől függően, és attól, hogy a víziszonyos milyen helyzetektől érzi magát pánikban: pusztán a víz jelenlététől, vagy esetleg csak attól, hogy nem ér le a lába, vagy vizes lesz a feje. Vannak, akiknek sikerült kigyógyítani magukat az enyhe fokozatú víziszonyukból azáltal, hogy bátran belementek "extrém" - legalábbis számukra extrém - helyzetekbe. Ha elindultunk lefelé a csúszdán, akkor már nincs visszaút, és mivel van időnk szembenézni a pánikkal, és átfordítani azt egyfajta beletörődésbe, esetleg kíváncsiságba, ezért megtörténhet a csoda, hogy a pánikoló a nagy csobbanás után nevetve kászálódik ki a víz alól, és büszkén zsebeli be a neki drukkolók elismerését. Ezt a módszert természetesen csak önkéntes alapon szabad kipróbálni. Ha valakit mások kényszerítenek olyan helyzetbe, melytől pánikol, akkor a fóbia valószínűleg inkább erősödik, gyerekek esetében pedig végképp ne alkalmazzuk.
maior-toboagua-mundo-brasil-riodejaneiro-barradopirai-aldeiadasaguas-parkresort-viajantes-desbraveomundo6_1.jpgKilimanjaro - Rio de Janeiro

 

 

  

Képek forrásai:

https://knaattractions.com/wp-content/uploads/2018/06/Klarer_Magic_Eye_16.jpg

https://f.i.uol.com.br/fotografia/2016/06/08/614290-970x600-1.jpeg

https://ripost.s3.eu-central-1.amazonaws.com/thumbs/2018-09-17/42b0e0ab53f703f9298657f80905c4cf/620x0.jpg

https://desbraveomundo.com/wp-content/uploads/2017/04/maior-toboagua-mundo-brasil-riodejaneiro-barradopirai-aldeiadasaguas-parkresort-viajantes-desbraveomundo6.jpg

Mérnöki csodák a háttérben...

Nem is gondolnánk, hogy a strandok és fürdők üzemeltetése milyen magasszintű mérnöki tevékenységet igényel. Míg a vendégek gondtalanul strandolnak, csúszdáznak, élvezik az élménymedencék világát, addig a háttérben egy komoly műszaki apparátus biztosítja az egész rendszer működőképességét. Lássuk, milyen problémákat kell megoldani a mérnököknek, hogy mi és a gyerekeink nyugodtan pancsolhassunk?

termalfurdo_palatinus_1_1.jpg

A fürdők vagy akár az arisztokrata díszkertekben található szökőkutas medencék megtervezése és a vízellátás megoldása már évszázadokkal ezelőtt is komoly kihívást jelentett az adott kor mérnökei számára. Már az ókor óta tudunk fürdőkről, ahová rézcsöveken vagy ólomcsöveken keresztül vezették a vizet. A megfelelő víznyomásról vagy a gravitáció gondoskodott, vagyis egy magasabban fekvő vízlelőhelyről vezették a helyszínre a vizet, vagy rabszolgák folyamatos munkája biztosította a vízellátást.

Napjainkban a strandok vízgépészete nem korlátozódik a vízellátás biztosítására, bár az is nagyon fontos. Még meg sem érkezett a víz az uszodába, de máris egy fontos kihívás előtt állnak a mérnökök, ugyanis a vízben oldott számtalan vegyület megannyi problémát okoz annak ellenére, hogy sokszor éppen ezen vegyületek miatt áztatjuk magunkat a gyógyfürdőkben.

Az elsőszámú ellenség a vízkő. A vízben található szabad szénsav kiválása következtében elkezdődik az oldhatatlan kalcium-karbonát kiválása is. Ez a vízkő, ami kirakódik a csővezeték falára, és folyamatosan csökkenti keresztmetszetét. Eltávolítása történhet mechanikus, vagy sósavas kezeléssel, de akár mágneses tér segítségével is, mert a vízben lévő mészkő kristályok mágneses térben apró részekre esnek szét, így nem tudnak összekapcsolódni és a vezeték falára lerakódni. A cső körül elhelyezett erős mágnesek hatékonyan megóvják a vezetéket a vízkövesedéstől.

csillaghegyistrand2.jpgDe nem csak a vízkő jelenthet gondot. A termálkutak vize a megengedettnél magasabb gáztartalommal rendelkezik, melyek közül a metán a legveszélyesebb, így azt el kell távolítani. A gáztartalmú víz a gáztalanító berendezés felső részén lép be, majd tálcákon és terelőlemezeken áramlik lefelé. A nagyfelületű tálcákon történő áramlásnál majd ütközőkön és csepegtetőtálcákon átjutva az oldott metán jelentős része kiválik.

A metánon kívül még számos anyagot kell eltávolítani a vízből ahhoz, hogy szinte ivóvíz minőségű, nem csak emberre, de a medencék szerkezetére is ártalmatlan vízben lubickolhassunk. A vízben oldott szén-dioxid szénsavat hoz létre, ami a medencék beton és fém szerkezetét korrodálja. A kalcium-oxid keménnyé teszi a vizet. A fürdőkben leginkább ioncserén alapuló vízlágyító készülékeket használnak, amelyek a kalciumot és a magnéziumot kivonják, és nátriummal helyettesítik, ezáltal csökkentve a víz keménységi szintjét. Megint más eljárások szükségesek a vízben oldott vas, mangán és arzén eltávolítására. gellert-07.jpg

Ha már ilyen tiszta vizet hoztunk létre, akkor azt nem fogjuk pazarolni. Ezért szükségesek a nagy teljesítményű víztárolók, melyeket legtöbbször a földbe süllyesztve helyeznek el. Legtöbbször vasbetonból építenek, fontos a tökéletes vízzáróság és hőszigetelés. A tároló feladata, hogy a fürdő egyenetlen vízfogyasztásából adódó vízmennyiség ingadozásokat kompenzálja, mintegy tartalék vízmennyiséget képezve, ezáltal biztosítva a zavartalan vízellátást. Gondoljunk egy feszített víztükrű medencére, ahová beugrik akár 100 ember, nem kevés vizet kiszorítva a túlfolyón keresztül.

Ekkor van nagy szükség arra, hogy a víz egyenletesen áramoljon ki a medencéből, úgy hogy közben a tökéletes vízszint is biztosítva legyen. Mindezt a rengeteg vízmozgást nagyteljesítményű szivattyúk biztosítják, melyek a tisztítóberendezésekkel, mérőműszerekkel, tárolótartályokkal együtt helyezkednek el a hangszigetelt gépházban, és megbízhatóan végzik a munkájukat, míg a strandolók gondtalanul élvezik a strandolást.

szechenyigyogy.jpg

 

Forrás:

www.budapestgyogyfurdoi.hu

Képek:

http://www.termalfurdo.hu

https://termalfurdo.cafeblog.hu/

https://www.vgfszaklap.hu

http://termalonline.hu

Mi a menü strandon?

Aki strandol, az meg is éhezik. A strandoknak szinte külön, semmi mással össze nem téveszthető gasztrokultúrájuk van. Lássuk, mennyit változott az utóbbi években a strandmenü! preview.jpg

A strandokon nehezen ér véget a retrókorszak. Nem csak a menü, de sokszor a büfének otthont adó épület is múltidéző: hatvanas-hetvenes évekbeli modernista pavilon, előtte színesre festett vaslábú székek, betonasztalok. Rosszabb esetben eltűnt a retróérzés, és valami értéksemleges műanyagkultúra vette át a helyét. Az ételekkel hasonló a helyzet. A lángos örök. Azt biztosan nehéz lesz száműzni a strandokról, sőt nem is szabad, hiszen gyakorlatilag hungarikumról van szó. Mellette megjelent a hot dog, a gofri, úgy tűnik, csak idegen nevű étel játszik…, hamburger, csipsz, meg persze a jégkrém. Akinek nem tetszik ez a felhozatal, az otthonról hoz szendvicset vagy főtt kukoricát, és a saját pokrócán falatozik. Valljuk be, a zárt terű élményfürdők esetén még nehezebben csiszolódik össze a fürdőkultúra és a gasztronómia, hiszen a párás levegőjű üvegpalotákhoz nem illik a lángosszag, vagy a grillező illata, de egyéb gasztroélményre sem túl stílszerű vágyni egy szál fürdőruhában a nedves miliőben.

is-swimming-after-eating-really-dangerous_ashx.jpg

A neves budapesti termálszállók már most élen járnak a fürdőkultúra és a gasztronómia ötvözésében. Például a Rudas fürdővel egybeépített Rudas Bistro kínál magasszintű kulináris élményt a közel 500 éves fürdőben való mártózással együtt. Természetesen itt nem két csúszdázás között kap be valamit az ember. A kapcsolt szolgáltatást érdemes egy nyugodt, romantikus wellness hétvége keretében igénybe venni, és az étterembe már rendesen felöltözve átmenni egy igazi kulináris kaland céljából.

A Rudas mellett a Széchenyi fürdő is büszkélkedhet egy neves étteremmel. A Széchenyi Kertvendéglő Budapest szívében, a Széchenyi fürdő épületének tövében található. A fürdő és a vendéglő szerves kapcsolatát mutatja, hogy az étterem zárt teraszán télen a burkolat alatt lévő meleg termálvíz gondoskodik a fűtésről. Az éttermet 1927-ben nyitotta meg Marth Károly közvetlenül a fürdő megépülése után. Az akkor még Ezerjó néven üzemelő vendéglő 1996-ban vette fel gróf Széchenyi István nevét.

A sorból természetesen a Gellért fürdő sem maradhat ki. A fürdőző vendégek éhségét a sokatmondó nevű Gellért Grill Garden teraszán lehet friss, minőségi fogásokkal csillapítani.

A fürdőkben és strandokon található étkezdéket legtöbbször nem a fürdő üzemelteti, hanem külön vállalkozó. Talán ezért is fordulhat elő, hogy az étkezde, büfé, bisztró szolgáltatásai gyakran nem hozzák azt a színvonalat, mint amit a fürdő képvisel. Természetesen a két cég közötti szorosabb együttműködésből a vendégek is, a fürdő is, és természetesen a büfé is profitálna.

dsc_6777-nzmqcvruk3lkbvw07ckpm10ksaq9q22he6oqkg7q4g.jpg

A fővárostól távolodva elsősorban a balatoni strandok világában figyelhető meg egyfajta gasztronómiai újhullám. Számos főzőmagazin is számontartja a Balaton környéki strandokon fellelhető igényes étkezdéket, és a "street food" fogalma mellett kibontakozott a "lake food", ami sajátos tóparti elegye a hagyományos ízeknek és a modern konyhának. Jellemzője, hogy helyi, szezonális, sokszor bio alapanyagokból dolgozik, és bátran újragondolja a hagyományos ételeket. Persze ez nem olcsó, de ha értékteremtésről van szó, akkor nehéz árérzékenynek maradni. A tóparti strandokon lehorgonyzott sütödéknek és büféknek olykor akkora lett a népszerűsége, hogy a balatoni önkormányzatoknak külön gasztrojegyet kellett bevezetni a strandok teljesárú belépőjegye mellett azok számára, akik borús, strandolásra alkalmatlan időben szeretnének a tóparti büfében étkezni.

20120815-langos-balatoni-bufe-strand-kaja.jpg

 

Forrás:

www.budapestgyogyfurdoi.hu

Képek:

https://s3.envato.com/files/221322535/preview.jpg

https://www.dignityhealth.org/-/media/cm/media/images/skyword/articles/is-swimming-after-eating-really-dangerous.ashx

https://rudasbistro.hu

https://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1208/20120815-langos-balatoni-bufe-strand-kaja.jpg

Nyitnak a strandok! Hozd formába magad!

3 fontos tipp

Természetesen télen is lehet járni uszodába, szaunába, termálfürdőbe, de a vízpartra mégiscsak inkább a melegebb hónapokban vágyik az ember. Jól esik ilyenkor közvetlenül érintkezni az elemekkel: a vízzel, a széllel, a napfénnyel, de még a napozóágy műanyagjával is, csak ne kelljen több réteg ruhát viselni végre. Persze ügyelni kell arra, hogy nehogy felkészületlenül érjen a régóta várt strandszezon! Hamarosan nyitnak a budapesti strandok kültéri részei! Hogyan készülj a vízparti lazulásra?

image003.png1) Csínján a napozással!

Nagyon fontos, hogy az első strandolások során csak rövid ideig menjünk a napra. A bőrben található pigmentsejteknek időt kell hagyni ahhoz, hogy kellő védelmet alakítsanak ki a nap káros sugarai ellen. Bőrünknek szüksége van az éltető napfényre, de veszélyt is tartogathat a mértéktelen napozás, ezért fokozatosan szoktassuk hozzá a bőrünket a nyári naphoz! Ha már tavasszal is élünk a strandolás áldásaival, akkor is legyünk óvatosak, hiszen a márciusi, áprilisi napon is le lehet égni. Ezért ilyenkor is csak naponta 10-15 percet töltsünk a tűző napon, és vegyük figyelembe a napozáskor szokásos tényezőket: a bőrtípusunkat, azt, hogy délben, vagy ettől eltérő időpontban szeretnénk a napon tartózkodni, de még az is számít, hogy van-e víz a közelünkben, aminek fényvisszaverő hatása megsokszorozza a nap erejét. Értelemszerűen inkább válasszuk a reggeli vagy a délutáni órákat a napozáshoz, és ilyenkor, kora tavasszal is érdemes napvédő krémet használni, ami segít abban, hogy ne érje sokkhatásként a bőrünket a nagyerejű napfény!

pexels-photo-257832.jpeg

 2) Mozogd formába magad!

Felmérések szerint az emberek önértékelésének egyik legfontosabb szempontja a súlyuk. Ez nem meglepő, hiszen komplett iparágak épülnek az emberek súlyproblémáira, illetve a problémák megoldására. Fittnesztermek, fogyasztótea termelők, éhségcsillapító hipnotizőrök mind ebből élnek. A strandon minden látszódik, nem lehet egy ügyes öltözködési trükkel eltüntetni a felesleges kilókat - vagy legalábbis nagyon nehezen lehet leplezni, és ha már az ember a strandra megy, akkor ne azzal foglalkozzon, hogy megőrizze a látszatot! Jó hír, hogy a súlyproblémákra a te kezedben van a megoldás, nem kell másokra várni, a még jobb hír pedig az, hogy igazából még pénzbe sem kerül. Főleg akkor vagy jó helyzetben, ha a téli lustálkodás miatt csak egy kis fazonigazításra van szükség a has, a combok vagy a fenék környékén. Tavasszal elő lehet venni a bringát, és ha csak a munkahelyedre biciklizel meg vissza, akkor az már napi közel egy óra mozgás, és még a buszbérlet vagy a benzin árát is megspóroltad! Persze most jönnek a kifogások, hogy nem jó a forgalomban biciklizni, meg hogy beleizzadsz a ruhádba, és nem jó egész nap az összeverejtékezett holmiban dolgozni… Kifogásokat könnyű gyártani! De megoldásokat sem sokkal nehezebb, főleg akkor, ha komolyan változtatni akarsz, és felszabadultan szeretnéd érezni magad a strandon! Úgyhogy hajrá! (Mellesleg éppen véletlenül böjti időszak van a hagyományos kalendárium szerint.) De akár maga a strandolás is lehet a formába hozás eszköze, hiszen az egyik legegészségesebb mozgásforma az úszás.

image004.png

3) Bőrradír

A bőr nem érzi túl jól magát a téli hónapokban, hiszen folyamatosan sok réteg ruha fedi, nehezen szellőzik, ezért könnyebben kialakulhatnak bőrbetegségek. Különösen azokon a testtájakon, ahol egyébként is sok verejtékmirigy található, vagy más okok miatt rosszabb a szellőzés, például a lábon. Nem túl kellemes élmény, és a többi strandoló felé sem szép gesztus, ha úgy kezdjük meg a strandszezont, hogy kezeletlen gombás fertőzéseket viszünk magunkkal a vízbe. Ezeket mindenképpen illik kikezelni még a strandszezon előtt, ha észrevesszük a bajt. De tavasszal érdemes ellátogatni egy bőrgyógyász szakemberhez akkor is, ha nincs semmilyen fertőzéses bőrbetegségünk, mert előfordulhat, hogy a szakember észrevesz olyan problémás anyajegyet vagy más elváltozást, ami a korai stádiumban még könnyen műthető, és jobb az ilyeneken átesni még a strandszezon előtt, és nem a partról nézni a vidám pancsolókat hátunkban a varratokkal!

pexels-photo-69198.jpeg

 

 

Forrás:

www.budapestgyogyfurdoi.hu

Képek:

www.szechenyifurdo.hu

www.pexels.com

Hány éves kortól mehet egyedül a strandra a gyerek?

A tinédzserek a strandot legkevésbé sem a relaxáció és a pihentető olvasgatás terepének tekintik némi úszkálással. Ők ismerkedni, szórakozni, a falkában betöltött szerepüket erősíteni járnak oda, ezért lépten-nyomon a határaikat - vagy legalábbis a házirend határait - feszegetik nem kis gondot okozva az úszómesternek, a szüleiknek és a többi vendégnek. Hamarosan nyitnak a strandok külső részei Budapesten és az ország többi részén is, mire kell odafigyelni a tizenévesek szüleinek?

blackout_slider_4.jpg

 

Az "érett" felnőtt valóban regenerálódni, pihenni jár a strandra, újra találkozni az elemekkel, míg a kamaszok számára ez egy újabb versenyhelyzet. Nem csak egymással rivalizálnak, de a felnőttekkel is, folytonos bizonyítási kényszerben élnek - főleg a fiúk, bizonygatni kényszerülnek a rátermettségüket, a bátorságukat, hogy minél népszerűbbek legyenek a bandában, a lányok előtt, mindenütt.

Ki tud messzebbre fejest ugrani a partról? Ki mer háttal lecsúszni a csúszdán? Ki dobja erősebben a labdát a medencében? Ezt mind prezentálni kell, nem elég egy könyvvel a kézben a pokrócon hasalni, és okosakat mondani.

A gond pedig az előbb felsorolt kihívásokkal az, hogy veszélyesek, és hogy mindegyiket tiltja a legtöbb strand házirendje. Nem véletlenül, hiszen ezek a "kihívások" a kockázatok mellett, zavarják a többi fürdőzőt. Az úszómesterek éppen ezért kénytelenek fokozottan figyelni a tinédzserek viselkedésére. Miért nem mennek akkor ezek a fiatalok a folyópartra, ahol nincs úszómester, és nem zavarnak senkit? Örüljünk neki, ha nem mennek, hiszen ha más számára kevésbé veszélyes is az elhagyatott folyóparton duhajkodni, a számukra viszont veszélyesebb a kiszámíthatatlan vad vizekkel viaskodni felnőtt felügyelet nélkül. Mellesleg éppen ezért tilos is a fürdőzés számos folyóparton. 9-b.jpg

Egyáltalán hány éves kortól lehet egyedül elengedni a tinédzsereket a strandra?

A legtöbb strand 14 éves kor alatt követeli meg a felnőtt kísérő jelenlétét, de van olyan strand is, ahol 12 év a határ. Ezen túl a házirendek külön szabályozzák a csúszdák, szaunák és gyógymedencék látogathatóságának korhatárát. A kamaszok tehát bátran járhatnak egyedül a strandra, szüleiknek nincs más választása, mint hogy indulás előtt a lelkükre beszélnek, hogy mire vigyázzanak: "Ne rohangálj a csúszós járólapon! Várd meg, hogy a csúszdán leérjen az előtted csúszó! Tiszteld az úszómester kéréseit!" El tudjuk képzelni, hogy a kamasz az instruálás közben milyen képet vág. "Ne ugrálj a kisgyerekek fejére! Ne úszkáljatok keresztbe az úszósávokon át! Ne nyomd a víz alá a haverjaidat! Ne menj a mély vízbe!" - Na persze - jön a válasz, inkább csak gondolatban.

Apropó mély víz! Az a minimum, hogy csak akkor engedjük el a strandra egyedül a barátokkal a gyerekünket, ha biztonságosan tud úszni. Ennek a kérdésnek nem 14 éves korban kell előkerülni, hanem már jóval korábban, kisgyermekkorban meg kell tanítani úszni, hiszen a kamaszkori strandolás során ezt már inkább titkolják a fiatalok, és akár az is megtörténhet, hogy úgy csinálnak, mintha tudnának úszni, pedig nem...

Statisztikák

A jó hír a kamaszok szüleinek, hogy a statisztikák szerint nem a kamaszok esnek leginkább strandbalesetek áldozatául. Csalánba nem üt a mennykő, a virgonc ifjoncok valahogy túlélik a balhét mindig, határfeszegetés ide vagy oda, úgy tűnik mégis csak odafigyelnek a biztonságukra, még ha az úszómesternek ez nem is tűnik fel. A szomorú valóság az, hogy a kisebb gyerekek nagyobb veszélynek vannak kitéve a szülői jelenlét ellenére is. A baj egy pillanat alatt megtörténik, és nem óvja meg a kicsiket a balesettől a szülő, ha éppen napozik, míg a gyereke egyedül rohangál, csúszdázik, vagy egyéb élménymedencében keresi a kalandot, hiszen - ismerjük el, - a kisebbeket sem kell félteni, ha a határok feszegetéséről van szó, utólag pedig már másodlagos, hogy ki volt a felelős.

1524643993-eewtgxviy_md.jpg

 

 

Forrás:

www.budapestgyogyfurdoi.hu

Képek:

https://funfield.worldsecuresystems.com/

www.palatinusstrand.hu

https://infostart.hu/

Iszapot a fáradt ízületekre!

Ki ne emlékezne a Tenkes kapitányának arra az epizódjára, melyben a labancok rá akarják tenni a kezüket a Siklós melletti Büdöstapolca értékes gyógyiszapjára és gyógyvizére, majd a Tenkes kapitánya jól rászedi az ezredest, miközben orvosnak öltözve (vagy inkább vetkőzve) sárral keni be. A gyógyiszapos kezelés nem csak a Tenkes kapitányának az idejében volt elterjedt gyógymód, de évezredekkel korábban is, és manapság is sokan élnek vele. Mi a hatásmechanizmusa az iszapkezelésnek, milyen eredményeket várhatunk a gyógyító iszaptól? f_c3_bcrd_c5_91mester09.JPG

Hazánkban Alsópáhokon,  Hajdúszoboszlón, Hévízen, Makón és Tiszasülyön található természetes gyógyiszap. Magas ásványanyag tartalma, egyéb kémiai és fizikai tulajdonsága miatt már az ókori egyiptomiak és mezopotámiaiak is alkalmazták gyógyászati célokra. A híresebb gyógyiszapokért akár ezer kilométerekre is elutaztak a gyógyulni vágyók, vagy magát az iszapot szállították messzi földre, és adták el magas áron. Az iszapkúra alkalmas bőrbetegségek gyógyítására, mivel nem szárítja ki túlságosan a bőrt, de eltávolítja a felszínéről a felesleges, elhalt hámréteget, ásványi anyagaival vitalizálja a bőrsejteket, csökkenti a bőr gyulladásos tüneteit. Ezért nem csak bőrgyógyászok, de kozmetikusok is használják az iszappakolás módszerét szépészeti kezelések alkalmával.

Az iszap ízületi problémák esetén is hatásosnak bizonyul, általában meleg, 42 Celsius fokos iszappal szokás a pakolást elvégezni, akár az egész testen, akár csak a beteg testrészek környékén. A meleg iszap hatására javul a vérkeringés, fokozódik az anyagcsere a beteg szövetekben, ezáltal beindul a méregtelenítés, az iszapban található ásványi anyagok és nyomelemek hatékonyabban felszívódnak. mud_baths_at_saki_sanatorium_in_evpatoria_2c_russia.JPG

A gyógymód hatásmechanizmusa hasonló a termálvizes fürdő hatásmechanizmusához, de van egy lényeges különbség: igaz, hogy az iszapnak a vízhez hasonlóan nagy a hőtartó képessége, de mivel rossz hővezető, ezért lassabban adja át a meleget az emberi testnek, ezért a szervezet és a bőr számára nem okoz akkora megterhelést az iszapkezelés, mint a termálvizes kezelés.

A meleg oldja az izmokban folyamatosan jelenlévő legapróbb görcsöket is, ezért az iszapkezelés stresszoldó hatású, az egész szervezetre jótékony, vérkeringést javító hatást fejt ki. Különösen erős ez a hatás, ha medencés iszapfürdőt vesz a páciens, de a különböző pakolások is hatékonyak.

A gyógyító iszapot akár otthon is kipróbálhatjuk. A tiszasülyi gyógyiszapot, amit kolopi iszap néven forgalmaznak - kis és nagy kiszerelésben meg is vásárolhatjuk a budapesti gyógyfürdők többségében (Széchenyi, Rudas és Lukács fürdők ivócsarnokaiban), és otthon, magunknak elkészíthetjük a pakolást akár gyógynövényes főzettel kiegészítve. A Tiszasüly közigazgatási körzetébe tartozó Kolop már több mint 100 éve elismert fürdőhely, az ott kitermelt iszapot 1968-ban minősítették gyógyiszappá, és mivel a budapesti neves gyógyfürdők kútjaihoz nem tartozik iszaplelőhely, ezért a kolopi iszapot használják iszapkezelésre ma is. A Gellértben már 1920 óta kolopi iszapban relaxálhatnak a gyógyulni vágyók.

Ellenjavalt a meleg iszapos kezelés - hasonlóan a termálfürdőzéshez - szívbetegségek, visszeres betegségek és heveny gyulladásos betegségek esetén.

Érdekesség, hogy a gyógyiszapok és -agyagok egy részét nem csak külsőleg, hanem belsőleg is alkalmazták. A geofágia (földevés) általános szokás bizonyos bennszülött törzsek körében, a megfelelő agyag lelőhelye a törzs értékes titka, de sok állat is így gyógyítja magát, vagy így szerzi be a hiányzó ásványi anyagokat. Az agyagban lévő kaolin megköti a belekben felhalmozódó méreganyagokat, a szerves agyagokban található baktériumok pedig kiegyensúlyozottá teszik a bélflórát.

Természetesen akár külsőleg, különösen pedig akkor, ha belsőleg szeretnénk kísérletezni iszapkúrával, mindenképpen kérjük ki szakember véleményét! pa-9432674-1024x786.jpg

      

 

www.budapestgyogyfurdoi.hu

Képek:

www.hogyvolt.blog.hu

www.commons.wikimedia.org (Nurses giving women mud baths at Saki sanatorium in Evpatoria, Russia. Courtesy of the National Library of Medicine)

www.flashback.com

 

A víz az új arany

A víz világnapja - március 22.

A víz érték, sőt kincs. Sajnos a kincseket leginkább akkor szoktuk értékelni, mikor szűkében vagyunk az adott értéknek, de a tudatos ember akkor is értékeli, mikor még a bőségnek nem látszik a vége. 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, hogy március 22-ét nyilvánítsuk a víz világnapjává. pexels-photo-861414.jpeg

A régiek a vizet a négy elem közé sorolták a föld, a levegő és a tűz mellé, mert tudták, hogy víz nélkül nincs élet - és a többi három nélkül sincs. Ma már megmosolyogjuk ezt a felfogást, hiszen már általános iskolában megtanultuk, hogy a víz nem elem, hanem vegyület, és a hidrogén és az oxigén az elem, sőt azok se teljesen, mert vannak még elemibb részecskék. Ez persze csak játék az elnevezésekkel, ugyanakkor szemlélet kérdése is. Ha az élet felől nézem azt, hogy mi érték, és mi nem, akkor a víz fontosabb, mint az elektron vagy a kvarkok. Az általános iskola padjában ülve nem biztos, hogy közvetlen tapasztalatom van arról, milyen a vízhiány, vagy milyen az, mikor van ugyan víz bőven, de nem iható, mert sós, vagy szennyezett, ezért életszerűbb a vizet elemi értéknek tekinteni elméleti, tudományos okoskodástól függetlenül.

A Föld lakóinak szerencsésebb hányada sohasem tapasztalta a víz hiányát, sőt magától értetődőnek tartja, hogy kristálytiszta hegyi patakok zubognak megállás nélkül vízeséseken keresztül a víztározóinkba, ahonnan korlátlan mennyiségben nyerhetünk ivóvizet, sőt, még mellesleg áramot is termel nekünk a víz. Az alföldi ember már gyakrabban tapasztalta a szárazság nehézségeit, de okosan együtt élve a folyókkal ott sem volt gond, és a kutak is bőségesen adhatnak vizet, a föld mélye is elláthat minket vízzel, nem csak a hegyek.

Érdekes, hogy bizonyos vidékeken van víz bőven, de valamilyen egyensúlyvesztés miatt az csak az év bizonyos hónapjában áll rendelkezésre, és olyankor is annyira zabolátlanul, hogy minősége rossz, szennyezett. Az indiai monszun idején a folyók magukba gyűjtenek minden szennyet, és medrük veszélyes szennycsatornává válik. A civilizált nyugat gátak közé szorította a folyóit, ezzel utat engedve a gátakon kívüli területek elsivatagosodásának, és kitéve magát az igazán nagy és pusztító árvizeknek, hiszen ritkábban alakulnak ki áradások, azok viszont mindent elsöprőek. A régiek alacsonyabb gátakat építettek, a folyóktól távolabb, így kisebb teher jutott a gátakra, könnyebb volt a védekezés. Mellesleg a folyó termékeny iszappal és nedvességgel, vagyis élettel gazdagította árterét. -ancient-meditation-architecture-234541.jpeg

 

A víz jelképe a nehezen kezelhetőnek, rokona az érzelmeknek, nem véletlen, hogy mikor túlárad az örömünk vagy a bánatunk, akkor a szemünk is megnedvesedik. A mai ember folyókhoz való viszonya kicsit az érzelmekhez való viszonyát is mutatja. "Szorítsuk keretek közé, zabolázzuk meg!" A ráció száraz, kézzelfogható világában érezzük jól magunkat, de ez csak feszültséget szül a két princípium között, és előbb-utóbb átszakad a gát, és akkor már nem lehet parancsolni a hevesebb elemeknek.

Éljünk inkább összhangban a vízzel! Tiszteljük annak minden formáját, legyen az folyó, tenger, patak, kút, eső, forrás, termálvíz!

Mennyire lehet tisztelni a csapból folyó klóros vizet? Vagy a műanyag palackban árult ásványvizet? Bizony lehet! Például úgy, hogy tudatosítjuk magunkban, hogy honnan jön, és hová megy. Hogy tudatosítjuk magunkban, hogy mire mennyit használunk. Hogy elképzeljük, hogy vannak népek, ahol el sem hinnék, hogy bizonyos országokban jó minőségű ivóvízzel öblítik a WC-ket is. Hogy elképzeljük, hogy az ásványvizes PET-palackok mikrorészecskéi eljutnak mindenhová, a mélytengeri élőlények szervezetébe is. Ha teszünk valamit azért, hogy a folyópart ne a műanyag hulladékoktól legyen színes. Ha megbecsülünk minden csepp vizet, ami az esővel közvetlenül érkezik hozzánk, és összegyűjtjük, és felhasználjuk, ha már egyszer megadatott, hogy bőven jusson belőle máskor is.

És persze úgy is tehetünk valamit a Föld vizeinek érdekében, hogy - főleg gyerekeinkkel együtt - részt veszünk azokon a programokon, melyeket a Víz Világnapja alkalmából szerveznek országszerte. Ilyenkor érdekes kiállítások láthatók a víztornyokban, fürdőkben, és általában mindenhol, ahol valamilyen vízzel kapcsolatos ipart űznek. Budapesten a Széchenyi, a Gellért és a Lukács fürdőkben várhatók érdekes programok. Fókuszban a szépség és az egészség, de lesznek zenés programok és szinkronúszás show is. pexels-photo-327090.jpeg

 

 

www.budapestgyogyfurdoi.hu

Képek:

www.pexels.com

Mennyire tudatosak a betegek?

Interjú Dr. Ürögi Andrea főorvos asszonnyal

Mennyire ismerik a betegek a gyógyvizeket? Mennyire tudatosak arról, hogy az adott betegségre melyik gyógyvíz a megfelelő, illetve egyáltalán megfelelő-e bármelyik is? Erről kérdeztük Dr. Ürögi Andrea reumatológust, a Szent Gellért Gyógyfürdő komplex fürdőgyógyászati osztályának vezető főorvosát. Inkább a páciensek ötlete a gyógyvizes kezelés, vagy többnyire az orvos javaslatára fordul ebbe az irányba a terápia?

Amióta a wellness-kultúra előtérbe került, azóta a gyógyvizek jelentősége is egyre inkább fókuszban van, különösen azok tudatosak a gyógyvizek hatásairól, akik már kipróbáltak néhány fürdőhelyet, és közvetlen tapasztalatuk van arról, hogy melyik vált be. Ők kifejezetten keresik ezeket a terápiás lehetőségeket, de általánosan elmondható, hogy folyamatosan nő a gyógyvizes kezelések ismertsége.

haley-phelps-119782-unsplash.jpg

Milyen betegségek esetén evidens az embereknek, hogy a gyógyvíz megoldást jelenthet, és mely betegségek esetén feledkeznek meg erről a lehetőségről?

Elsősorban  mozgásszervi bajok orvoslására gondolják alkalmasnak az emberek a gyógyvizeket, kevésbé tudatosak arról, hogy például a kénes gyógyvizek bőrbetegségekre, köztük a pikkelysömörre is megoldást jelenthetnek. Régebben magától értetődő volt, hogy a meddőség kezelésére, vagy krónikus nőgyógyászati gyulladások megszüntetésére is fürdőkúrákat alkalmaztak a nők, ma erről mintha megfeledkeztek volna az emberek. Viszont a sportos életmódot folytató fiatalok körében egyre jobban előtérbe kerül a gyógyfürdők izomlazító, keringést javító, stresszoldó hatása, és a betegségek megelőzésében betöltött szerepe.

Lehet-e veszélyes az, ha nem a megfelelő gyógyvizet használjuk a betegségünk kezelésére? Fordulnak-e elő olyan esetek, mikor a beteg ötletszerűen alkalmazza a gyógyvizes terápiát, és az orvosnak éppen ezért kell utólag segítséget nyújtani?

Igen, sajnos gyakran előfordul, hogy magas vérnyomásban szenvedő betegek nem veszik figyelembe az előírt fürdőzési időt, és túl sokáig tartózkodnak a melegvizes medencékben, ilyenkor előfordulhat rosszullét, ájulás. Elsősorban a medencék hőfoka jelenthet veszélyt, az ásványi anyag tartalom kevésbé hordoz veszélyeket a nem megfelelő alkalmazás esetén. Visszeres lábbal sem ajánlott a melegvizes medencében tartózkodni huzamosabb ideig, hiszen a meleg hatására az erek még jobban kitágulnak. A visszértágulattól szenvedők számára inkább a langyos víz a megfelelő, ha a visszér gyulladt állapotban van, akkor rövid időre sem szabad meleg vízbe menni. Szívbetegeknek, pajzsmirigy problémákkal küzdőknek, érelmeszesedéssel küzdő betegeknek, influenzásoknak nem ajánljuk a melegvizes gyógyfürdők látogatását. Ugyanígy bőrsérüléssel, nehezen gyógyuló sebbel rendelkezőknek sem ajánljuk a közösségi fürdőzést.

Különösen az szokott problémát okozni, hogy a gyógyfürdő látogatása során nem csak a melegvízben áztatják magukat azok, akiknek ez nem javallott, hanem kipróbálják a különböző szaunákat is, amik különösen nagy terhelést jelentenek a keringésre.

szechenyi_1.png

Hazánkban rengeteg külföldi látogatja a gyógyfürdőket. Mennyiben más a külföldi gyógyulnivágyók hozzáállása a betegséghez és a gyógyuláshoz, mint a hazai betegeké?

A külföldiek sokszor csak turistalátványosságként fogják fel a gyógyvizes fürdőket, nem mondhatni, hogy tudatosan alkalmazzák terápiás célokra. Kevesen vannak, akik kifejezetten egy bizonyos gyógyvíz miatt látogatnak el hozzánk. Ebből szokott is gond lenni, nem olvassák el elég alaposan a tájékoztató táblákat, hogy melyik medencében hány percig érdemes tartózkodni, sokszor órákig üldögélnek a meleg gyógyvízben.

A gyógyvizek hatását évszázadok óta kutatják, vizsgálják. Vannak-e olyan friss felfedezések ezen a téren, melyek az utóbbi időben kerültek napvilágra?

Inkább az alkalmazás módszereiben vannak újítások. Egyre elterjedtebb a gyógyvizek által felszínre hozott ásványi anyagok felhasználása kozmetikai termékekben: sampon, arckrém, de a gyógyfürdőzés hatásait otthon is kihasználhatjuk a különböző kristályosított fürdősók segítségével. Sokaknak persze azok az újítások, felfedezések is újaknak hatnak, amik akár már 100 éve léteznek, csak éppen nem tudunk róluk. Ilyen például a Gellért Gyógyfürdőben található sószoba, ami már 100 éve működik, és abban különbözik a hagyományos sótéglás sószobáktól, hogy itt a magas ásványianyag tartalmú vizet mikronnyi méretű vízcseppek formájában bepermetezik a helyiségbe, így azt a betegek belélegezhetik. Tehát a gyógyvizeket nem csak fürdőzésre vagy ivásra lehet használni, de be is lélegezhetjük azokat.

Mennyire tudatosak a betegek arról, hogy létezik társadalombiztosítási támogatás a gyógykezelésre?

Többnyire tudatosak, de mindig akadnak betegek, akik rácsodálkoznak arra, hogy akár kedvezményesen is járhatnának a kezelésekre. Kifizetik a teljes árú belépőt, pedig a TB évente kétszer 15 alkalmat megtérít, ha szakorvos írja fel ezeket a kezeléseket. Nálunk a Gellértben és még két másik budapesti gyógyfürdőben ráadásul komplex fürdőgyógyászati kezelést is kaphatnak a betegek. Ez azt jelenti, hogy nem csak gyógyfürdő és masszázs a része a terápiának, hanem fizikoterápia és gyógytorna is, ráadásul egyénre szabott módon. 

 

www.budapestgyogyfurdoi.hu