Fürdőmánia

Fürdőmánia

Néhány tipp a biztonságos fürdőzéshez

2021. július 27. - fürdőmánia

Beköszöntött a nyár, és csak azon jár az eszünk, hogy hol és mikor csobbanhatunk legközelebb a felüdülést nyújtó hűs vízben. Ha fürdőzésre adnánk a fejünket, és azon gondolkozunk, hogy vajon strandra menjünk vagy természetes vizet válasszunk, itt van néhány szempont, amit fontos figyelembe venni.

Ahhoz, hogy magunkat és családunkat, barátainkat, fürdőző társainkat biztonságban tudjuk, legjobb, ha elkerüljük a bányatavakat, folyókat, szabad strandokat. Meg kell hagyni, szép természeti környezetet biztosítanak a fürdőzéshez, a legtöbb szempontból azonban nem nyújtanak biztonságot.

Az egyik legfontosabb ilyen szempont a víz minősége. Ezeken a szabadtéri fürdőhelyeken ugyanis nem ellenőrzik a víz minőségét, és még ha szabad szemmel tisztának is látjuk, akkor is belekerülhet rengeteg veszélyes hulladék és mérgező anyag, ami külsőleg és belsőleg is veszélyt jelenthet a szervezetünkre. Ezen kívül veszélyes tárgyak is lehetnek ezekben a vizekben, amelyek lesüllyednek az aljára, és csak akkor vesszük észre őket, amikor már túl késő. Ezek igen könnyen, akár elég súlyos sérüléseket is okozhatnak.

Amit emellett fontos figyelembe venni, az nem más, mint a vízmélység. Nagyon nehéz ugyanis belátni ezeken a fürdőhelyeken, hogy milyen mély a víz és milyen gyorsan változik a szintje. Egyenetlen, szabálytalan a talaj, hirtelen, gyorsan változhat a vízmélység, ami még a tapasztalt, jó úszókat is meglepheti, veszélybe sodorhatja. A vízmélységből kifolyólag a víz hőmérséklete is egyenetlen, sok helyen nem tud felmelegedni, néhány helyen még nyáron is jéghideg. Ez különösen akkor veszélyes, ha felhevült testtel a vízbe vetjük magunkat, ugyanis a nagy hőmérsékletkülönbség könnyen izomgörcshöz, szívbénuláshoz vezethet. Ahol kiszámítható a vízszint, ott is igen hamar mélyül, ami különösen a gyermekek számára okozhat problémákat. Nem tudnak pancsolni, lubickolni, mert egyik lépésről a másikra már el is lepi őket a víz. Ha találunk is egy ideális partszakaszt, akkor sem biztos, hogy lesz helyünk ott megmártózni, ugyanis kevés a kijelölt fürdőhely, ahol nagyobb biztonságban lennénk; és amennyiben nem egy ilyen részre esik a választásunk, az bizony súlyos pénzbírsággal is járhat.

Ezzel szemben a strandok sokkal nagyobb biztonságot nyújtanak nekünk, és nem utolsó sorban az értékeinknek is. Ezeken a helyeken kimondottan azért alkalmaznak személyzetet, hogy teljeskörű szolgáltatást nyújthassanak a vendégeknek. Amikor egy strandra vagy fürdőbe veszünk belépőt, azt is észben kell tartanunk, hogy ez egy bányatóhoz képest mennyi extra lehetőséget jelent számunkra.

A fent említett rossz minőségű természetes vizekkel ellentétben a strandokon a medencék vízminősége rendszeres ellenőrzés alatt áll. A vízmélységük fokozatosan vagy egyáltalán nem változik, könnyen belátható és egyértelműen fel van tüntetve. Ugyanígy a hőmérséklet is egységes, ideális szinten van tartva és tisztán jelzik. Ezek mellett azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a strandok és fürdők területén csomagmegőrzők és értékmegőrzők üzemelnek, ahol biztonságban tudhatjuk tulajdonunkat. A szolgáltatások körébe tartoznak még az öltözők, zuhanyzók, mosdók, büfék is, amikkel szabad strandokon csak elvétve vagy egyáltalán nem találkozhatunk, arról nem is beszélve, hogy a strandfürdők rengetegféle élménymedencével, csúszdával is fel vannak szerelve.

Biztonságunk és minőségi időtöltésünk érdekében a strandokon dolgozó személyzet is rendelkezésünkre áll. Az úszómesterek, és a vízőrök szakszerű felügyeletükkel a teljes nyitvatartási időben ügyelnek a strandolók biztonságára. Emellett a szakképzett elsősegélynyújtó személyzet korszerű eszközökkel felszerelve készen áll bármilyen vészhelyzetre. Nem mehetünk el szó nélkül a strandok tisztaságáért felelős személyek mellett sem, hiszen ők biztosítják, hogy látogatásunk a lehető leghigiénikusabb körülmények között történjen, valamint a hulladék összegyűjtése, kezelése is általuk történik. Végül, de nem utolsó sorban számos helyen strandrendőrség is üzemel, így végképp nyugodtak lehetünk fürdőzésünk során.

Egyszerű tehát látni, hogy a mesterségesen, ember által előállított és működtetett fürdőhelyek szándékosan úgy lettek kialakítva, hogy a legnagyobb biztonságot és a legjobb élmény nyújtsák. A természetes vizek – habár szépek – nem arra lettek kitalálva, hogy ilyen célokra használjuk. Élvezzük tehát a tavak és folyók látványát, és ha meg szeretnénk mártózni, látogassunk el egy strandra vagy fürdőbe.

https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3111/31110/311100/31110063_6cbc111ff1abf53edf255f018c021b10_wm.jpg
https://www.budapeststrand.hu/wp-content/uploads/2014/05/budapest-strand-aquaworld-resort-budapest.jpg
https://eletreszolo.hu/wp-content/uploads/2016/10/14468703_1181503068563959_4942452299338541268_o.jpg
süti beállítások módosítása