Fürdőmánia

Fürdőmánia

Minden, amit a napozásról tudni kell

2021. július 19. - fürdőmánia

A napozás rengeteg pozitív hatással lehet a szervezetre, amennyiben megfelelő körülmények között történik. Fontos, hogy fokozatosan, mértékletesen szoktassuk hozzá a testünket a naphoz a hosszú hideg hónapok után. Ha minden óvintézkedést betartunk, a barnuláson kívül több egyéb, kellemes változást is tapasztalhatunk.

Ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy megnő szervezetünk D-vitamin szintje, ami megerősíti az immunrendszert, és segít megkötni a kalciumot, ezzel hozzájárulva a csontok szilárdságához. Mivel egy zsírban oldódó, raktározható vitamin, akár már egyetlen napfényes tengerparti nyaralás is elegendő az egész éves D-vitamin ellátás megszerzéséhez. Egy ilyen nyaralás a bőrre és különböző bőrbetegségekre (ekcéma, akné, pikkelysömör) is jó hatással van, ugyanis a napfénynek önmagában is, de a sós vízzel kombinálva még inkább fertőtlenítő, hámoldó hatása van.

A testen kívül a lelki egészségnek is jót tesz a napon töltött idő. Segíti a szerotonin-termelést, ezáltal javítja a kedvünket, csökkenti a stresszt, valamint segít könnyebben, jobban aludni. Kitágítja az ereket, így kiegyensúlyozza a vérkeringést, ami által felgyorsul az anyagcsere, javul a koncentrációkészség.

Nem véletlen, hogy az antibiotikumok felfedezése előtt, a 19. század végén több betegség ellen is a Nap gyógyító erejét alkalmazták. Az úgynevezett helioterápia több fertőző betegség gyógyításának is részét képezte.

A napsütés temérdek jótékony hatása mellett az árnyoldaláról is fontos beszélni. A sugárzás 11 és 16 óra között a legerősebb, ilyenkor lehetőleg kerüljük a közvetlen napfényt, valamint azt is fontos észben tartanunk, hogy a víz, a homok és a beton visszaveri a fényt, ezért mindenhol óvatosnak kell lennünk. A káros hatások azonnal jelentkezhetnek napégés, napszúrás formájában, valamint hosszútávon a bőrrák kockázatát is növeli a túlzott UV-sugárzás. Az anyajegyekre ilyenkor fokozottan oda kell figyelni, ha bármilyen szín-, méret- vagy formabeli elváltozást tapasztalunk, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz. Ezzel kapcsolatban azt is fontos megjegyezni, hogy a „bőr nem felejt”, vagyis az életünk során túlzásba vitt napozások összeadódnak, így egyre magasabbá válhat a bőrrák kialakulásának kockázata.

Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy milyen egyéni problémáink léphetnek fel a napozással kapcsolatban. A napallergia bárkinél bármikor kialakulhat, egy szezonra, vagy akár életük végéig is tarthat. Ezek az apró, viszkető, piros foltok a nap hatására jelentkezhetnek, még akkor is, ha a legmagasabb faktorszámú naptejet használjuk. Olyan autoimmun bőrbetegségek is léteznek, amelyeket súlyosbíthat egy-egy napozás, valamint a rosaceás bőrrel is kerüljük a napot, amennyire lehet. Azt is jó tudni, hogy egyes gyógyszerek, amelyek keringéssel jutnak a bőrbe (főleg antibiotikumok) napfény hatására bőrtüneteket válthatnak ki, ezért mindig olvassuk el a betegtájékoztatót.

Amennyiben napozni szeretnénk vagy akár csak napon tartózkodnánk, minden esetben fontos a napvédelem. Bőrtípustól és a napon töltött időtől függően válasszunk faktorszámot, de fontos, hogy mindig legyen rajtunk napvédő. Ha kell, többször is használjuk, ugyanis a vízben vagy a sportolástól, izzadástól könnyen lejöhet a bőrünkről. Emellett a fejünk védelméről sem szabad megfeledkezni, jó, ha árnyékban van vagy sapkával takarjuk. Különösen fontos odafigyelni emellett a gyerekekre is, hiszen még fejlődésben van a védekezőképességük. A legjobb az, ha lenge, világos ruhát adunk rájuk, és minden fedetlen felületet gyakran és bőségesen bekenünk magas faktorú naptejjel.

Ha tehát nyár van és alig fürdőruhában égetnénk magunkat a napon, akkor mindenképpen figyeljünk oda a fent említett óvintézkedések betartására, és élvezzük biztonságban a meleg hónapok nyújtotta felüdülést.

https://static.marquardmedia.hu/data/cikk/254/254347-napozas-sun.1200x630.jpg

https://storage.googleapis.com/welove-media/5f/strandok_20140630.exact1980w.jpg

https://kep.cdn.index.hu/1/0/3366/33667/336672/33667295_fc9653bcf950d7b3ba604b64ee8b1907_wm.jpg

 

süti beállítások módosítása