Fürdőmánia

Fürdőmánia

Tényleg gyerekbarát?

2019. június 26. - fürdőmánia

Kétségtelenül sokat fejlődtek az utóbbi évtizedekben a strandok és a fürdők azon a téren, hogy mennyire figyelnek oda a legfiatalabb látogatók szempontjaira. A gyerekek teljesen mást várnak el a fürdőélménytől, mint a felnőttek, sőt még a gyerekgeneráción belül is vannak teljesen különböző korosztályok. Mitől gyerekbarát egy fürdőhely, és mi az, amitől csak gyerekbarátnak látszik?

ke_p_1_furdoblog_j2019_juni26_pexels-photo-261429.jpeg

Nagyon sok olyan cikket lehet olvasni a hazai portálokon, amelyek felsorolják a top 10 vagy top 7+1 hazai gyerekbarát fürdőt. Mi nem kínálunk konkrét ítéleteket a fürdőkről, inkább a szempontokat vesszük sorra. Mitől gyerekbarát egy fürdő? Egyáltalán helyes-e a gyerekeket kiemelni, nem volna-e helyesebb családbarátot írni? Hiszen simán el tudjuk képzelni, hogy a gyerekek remekül szórakoznak a strandon, míg a szülők "pihenése" semmi másról nem szól, mint a folyamatos felügyeletről és aggódásról, hogy az izgalmas csúszdarendszerek és függőhidak dzsungelében a gyerekkel nehogy történjen valami.

 Nem Disneyland!

Nem biztos, hogy attól gyerekbarát egy fürdő, mert színes műanyagcsúszdák és műanyaghidak és műanyagpálmafák szemet ingerlő környezetét biztosítja. A gyerekek persze rákattannak a csalira, ahogy a csokinak sem tudnak ellenállni, úgy az izgalmat ígérő vízi játékdzsungel is izgatja a fantáziájukat, majd másfél órányi vad hancúrozás után nyűgösen és fáradtan dőlnek ki, pihenni persze nem akarnak, hazamenni meg végképp nem, mégis kezelhetetlenül, sőt a fáradtság miatt a baleseteknek jobban kitéve rohannak vissza, a szülő pedig joggal aggódik. Mi a megoldás?

Az igazán gyerekbarát strand nem felpörgeti a gyerekeket, hanem olyan kikapcsolódást tesz lehetővé a számukra, ahol ők is hosszan elmélyedhetnek valamilyen játékban, amihez a fürdő szinte észrevétlenül biztosítja a teret, és nem akarja harsányan átvenni a gyerekek manapság amúgy is visszafejlesztett fantáziájának a szerepét. Ne a tér szabja meg, hogy "játszásiból" hol vagyunk, és mi a történet, hanem a gyerekek fantáziája érvényesüljön, amikor szerepet osztanak valaminek. Például egy hajónak nem látszó elem is lehet a gyerek fantáziája révén hajó, nem kell ráfesteni valami vitorlát csak azért, hogy a gyengébbek is felfogják, hogy az egy hajó, ráadásul lehet, hogy egy másik gyerek ugyanazt a tárgyat bálnának szeretné használni, csak valaki ráfestett egy vitorlát, és máris tönkretette a játékot…

ke_p_2_furdomania_2019_06_26water-2573651_960_720.jpg

Nem gyerekbarát az a fürdő, amelyik csak a vízivilágra korlátozza a gyerekek játéklehetőségeit. A víz vonzza a gyerekeket, ez igaz, de ha kifáradtak, és sikerül rávenni őket, hogy pihenjenek kicsit, akkor nem baj ha a szárazon, lehetőleg árnyékban is találnak maguknak elfoglaltságot, ami lehetőleg nem egy másik kalandpark, izgalmas, de fárasztó csúszó-mászó komplexummal, csak éppen száraz, hanem… A kisebb gyerekek órákig elvannak egy homokozóban, vagy egy kavicsos tengerpartszerű félig vizes, félig száraz helyen. Nagyon sok mesterséges strand is biztosít már olyan lassan mélyülő gyerekmedencét, melynek homokos vagy kavicsos a partja.

ke_p_3_furdomania_2019_06_26playing-1829417_960_720.jpg

Boldog szülő, boldog gyerek

Jól teszi az a strand, amelyik a szülőt próbálja kényeztetni, pihentetni, kímélni, hiszen hosszú távon ez a nyerő stratégia. A gyerekek bevonzása vagy becsábítása sem rossz, hiszen jön vele a szülő is, és az elmúlt évtizedek statisztikái azt bizonyítják, hogy azok a strandok, amelyek izgalmas gyerekvilágot alakítottak ki a régi egy szem gyerekmedence helyett, azok növelték az árbevételüket, viszont hosszú távon még jobban járnak azok a strandok, amelyek a szülő szempontjait is figyelembe vették. Mit szeretne a szülő? Nem szeretne folyamatosan figyelni a gyerekre, hiszen az még fárasztóbb, mint otthon maradni, nem szeretné, ha balesetnek lenne kitéve a gyereke. Ha van még kisebb testvér, akkor lehet, hogy szeretne egy olyan helyet, ahol a kisbabát meg lehet szoptatni, tisztába lehet tenni, lehet altatni. Persze ezeknek a helyiségeknek a kialakítása jó pont, de nem elegendő, hiszen ezalatt jó, ha rá tudja bízni valakire a nagyobb, de mégis csak kicsi gyerekét. Az igazán családbarát strandokon animátorok, óvónők foglalkoznak a kicsikkel, amíg a szülő a másik gyerekkel van, vagy esetleg ő maga is pihen. Sejtjük, hogy ennek megvan az ára…

Egészség…

A gyerekbarát strandok további jellemzője, hogy fokozottan odafigyelnek a vízminőségre. A kicsik bőre a felnőttekénél is jobban érzékeny a klórra és azokra a fertőtlenítőszerekre, melyekkel a fürdőkben biztosítják a kórokozók távoltartását. Léteznek olyan víztisztítási eljárások, amelyek kevesebb klórt igényelnek, vagy éppen semennyit, és sok fürdő él is ezzel a lehetőséggel. Szintén a vízminőség kérdéséhez tartozik az a dilemma, hogy felnőttek bemehetnek-e a gyerekmedencébe. Valóban nem jó látni, mikor felnőttek a gyerekmedence partjáról figyelik csemetéiket, és közben a lábukat áztatják a medence vizében. Ez nem illendő, és sok helyen tilos is, még akkor is, ha nagy a kánikula, és jól esik így hűteni magunkat. Persze az sem szerencsés, ha a 3-4 éves gyerek éppen az első karcsapásokat gyakorolja úszástanulás közben, az apuka pedig messziről, a medence széléről instruálja, mert szabálykövető állampolgárként nem lép a gyerekmedencébe, pedig talán ilyen esetben mindenki elfogadná. Ez egy nem könnyen eldönthető kérdés, többféle vélemény is felmerül. Az Ön véleménye is fontos, írja meg kommentben!! :)

süti beállítások módosítása