Fürdőmánia

Fürdőmánia

5 tévhit a szaunával kapcsolatban

2019. január 11. - fürdőmánia

A szauna egyre divatosabb és elterjedtebb a világban, ám még mindig makacsul tartja magát néhány tévedés a szaunázással kapcsolatban. Lássuk, melyik az 5 legelterjedtebb tévképzet! aquarena-big-21.jpg

1) "A szauna pihentet…"

Ez azért nem igaz, mert a szaunázás közben komoly terhelés éri a szervezetünket: intenzívebb a verejtékezés, a szív is nagy igénybevételnek van kitéve. Az első körben a szauna ezért élénkít, felfrissít, a további körökben már inkább kellemes fáradtságot élhetünk meg, ami könnyen összetéveszthető a kipihentséggel. Ahogy a futók sem a maratonnal kezdik, úgy a szaunázást is szokni kell, tanulni kell a testünknek a terhelést, ezért eleinte kevesebb körrel kezdjünk, és később is figyeljünk oda, hogy ne terheljük túl a szervezetünket!

2) "A szaunázás megszabadít a felesleges kilóktól…"

Szaunázáskor jelentős a folyadékveszteség a verejtékezés miatt, ezért ha közvetlenül a szaunázás után állunk a mérlegre, akkor valóban érzékelhető súlycsökkenést mérhetünk. Az elvesztett, kiizzadt folyadékot viszont röviddel a szaunázás után pótolni kell, hiszen kiszáradáshoz vezet, ha ezt elmulasztjuk. Az izzadás gyorsítja a méregtelenítést, de a hasznos ásványi sók mennyisége is csökken a szervezetünkben, ezért azokat is pótolni kell! Némileg természetesen csökken a testsúlyunk hosszútávon a rendszeres szaunázás jóvoltából, hiszen az izzadás során gyorsul az anyagcsere, tápanyagokat is égetünk, így jó hatással van a vonalainkra, de gyors fogyást ne reméljünk! 

3) "A szaunázás kiöli belőled a náthát…"

A szaunázás jótékony valóban hatással van az immunrendszerre, hiszen javul a vérkeringés, oldódik a stressz, ezért érdemes szaunába járni a hideg hónapokban, hogy megelőzzük a betegségeket. A szauna tehát a megelőzésben kiváló eszköz, de a terápiában már nem. Megfázásos tünetekkel semmiképpen se menjünk a szaunába, hiszen egyrészt megfertőzhetünk ott másokat, másrészt a megnövekedett fizikai terhelés a szaunában tovább gyengíthet minket. Futni sem járunk betegen! Harmadrészt a magas hőmérséklet különösen veszélyes, ha lázas betegen ülünk be a forró kabinba! Várjuk meg a betegség lefolyását, és az utókezelés részeként már alkalmazhatjuk a szauna enyhébb típusait! wellness-sauna-wood-sauna-relaxation-sweating-bath-2844862.jpg

4) "Szaunázni csak meztelenül szabad…"

Valóban szerencsésebb meztelenül szaunázni, hiszen a fürdőruha megakadályozza a kiizzadt verejték elpárolgását, ám ennél a szempontnál erősebbek a társadalmi konvenciók, ezért a fürdők és hotelek többségében nem csak hogy szabad, de egyenesen kötelező a fürdőruha vagy törölköző viselése szaunázás közben. Minden esetben érdeklődjünk a fürdő személyzetétől, hogy az adott helyen mi a szokás, és igazodjunk az előírásokhoz!

5) "Minél melegebb, annál intenzívebb a méregtelenítés…"

A szauna hőmérséklete fontos szempont, de nem az egyetlen. Nagyon lényeges még az is, hogy mekkora a páratartalom a kabinban. Igaz, hogy a magas páratartalom izzadásra készteti a bőrt, de a folyadékveszteség mégis lassabb, ezért a terhelés is kisebb. Az összes szaunatípus közül az infraszauna a leghatékonyabb méregtelenítő, noha a kabin hőmérséklete jóval alacsonyabb a finn szaunához képest. Ennek ellenére az izzadás mértéke háromszoros a finn szaunához képest, a verejtékben található egyéb vegyületek mennyisége pedig 3-7-szeres. Mindez azt jelenti, hogy sokkal jobban igénybe veszi az anyagcserénket még akkor is, ha a benntartózkodás kellemesebbnek, kevésbé megterhelőnek tűnik, hiszen az infraszauna nem a levegőt melegíti, hanem infravörös sugárzás, vagyis hősugárzás segítségével közvetlenül a testünket.

sexy-woman-women-pretty-beauty-sauna-model-girl-936549.jpg

 

 

www.budapestgyogyfurdoi.hu

Képek:

https://www.kitzski.at/media/Zoombilder/aquarena-big-21.jpg

https://www.maxpixel.net/static/photo/1x/Wellness-Sauna-Wood-Sauna-Relaxation-Sweating-Bath-2844862.jpg

https://www.maxpixel.net/static/photo/1x/Sexy-Woman-Women-Pretty-Beauty-Sauna-Model-Girl-936549.jpg

süti beállítások módosítása