Fürdőmánia

Fürdőmánia

Hogyan napozzunk, hogy ne égjünk le?

2017. július 14. - fürdőmánia

Egészen a múlt század elejéig státuszszimbólum volt a fehér bőr, hiszen csak az engedhette meg magának az árnyas szobában hűsölést, akinek nem kellett a tűző napon aratni, kapálni vagy más paraszti munkát végezni. Aztán a XX. század második felében beköszöntött a bikini-korszak és az új napkultusz - mindenki szeretett volna minél barnább lenni. Mára valami megváltozott, mintha erősebben sütne a nap, vagy az ózonréteg vékonyodott el, nem tudjuk - mindenesetre nagyon oda kell figyelni, hogyan napozunk, hogy ne legyen a vége csúnya leégés vagy még súlyosabb bőrbetegség.

6_1.jpg
Manapság a barnára napoztatott bőr az egészség szimbóluma. Nem véletlenül, hiszen számos élettani folyamat igényli a napfényt, például a csontok és a fogak építéséhez szükséges D-vitamin termelődéséhez elengedhetetlen a napfény. A napfény és a szél érintése szárítja, fertőtleníti bőrünket, ellehetetleníti a nedves, fülledt környezetet igénylő gombák, baktériumok elszaporodását, a mitesszerek begyulladását, a pattanások megjelenését. Méregtelenítési folyamatokat indít el a napfény és oldja a stresszt, tehát érdemes napozni, de mindenképpen csak az ésszerűség határain belül.

Mikor napozzunk?

Szinte minden nyári UV-jelentés során elmondják a rádióban, hogy 11 és 15 óra között ne töltsünk huzamosabb időt a tűző napon. Ezt valóban fontos betartani! Ne legyünk türelmetlenek! Ne gyorsan akarjunk lebarnulni a legerősebb napsugárzás ideje alatt, inkább válasszunk olyan időszakot, amikor gyengébb a napfény: délelőtt vagy késő délután, és kezdjük el bőrünk napoztatását már tavasszal, hogy nyárra már legyen egy alapszínünk. Nem szabad elfelejteni, hogy a barnulást azért találta ki a Természet, hogy a barna bőr pigmentjei elnyeljék a fény energiáját, és megakadályozzák a bőrsejtek roncsolódását.

sun-cream-1337629_1920.jpg

Fényvédelem

Ha már mindenképpen kénytelenek vagyunk huzamosabb időt az erős napfényen tölteni, vagy egyszerűen csak nem akarjuk megszakítani a strandolást, akkor alkalmazzunk fényvédelmet! Nem biztos, hogy krém formájában kell gondoskodni bőrünk védelméről, hiszen létezik még széles karimájú kalap, napernyő, sőt léteznek olyan strandruhák, amik részben átengedik a fényt, engedik lebarnulni a bőrt, de nem engednek át a leégéshez elegendő dózist, sőt még vízben is viselhetők.

Apropó víz! Ne gondoljuk, hogy a vízben nem lehet leégni! Úszkálás, strandolás során nem fedi a bőrünket olyan vastag vízréteg, ami megakadályozná az UV-sugarak áthatolását, ráadásul a vízen visszatükröződve a sugárzás intenzitása megsokszorozódik.

Mit jelent a faktorszám?

Ha napvédő krémmel szeretnénk óvni a bőrünket, akkor mindenképpen válasszunk olyan napvédő krémet, ami bőrtípusunknak és lebarnultságunk fokának legjobban megfelel. A krémeken található faktorszám jelentését is fontos ismerni. Egy 30-as faktorszámú naptejjel 30-szor annyi időt tölthetünk a napon leegés nélkül naponta, mint nélküle. Például egy átlagos ember a legerősebb napfényben kb. 20 perc alatt leég, tehát a 30-as naptejjel akár 10 órát is eltölthet leégés nélkül a napon. Egy északi típusú, világos bőrű ember, aki csak 3 percet tartózkodhatna a napon leégés nélkül, ugyanazzal a 30-as naptejjel már másfél óra után elkezd leégni.

Tévhit, hogy a naptejet újra felhordva újrakezdődik a ciklus. Hiába kenegetjük magunkat sokszor ugyanazzal az alacsony fokszámú naptejjel, a napozási időt nem tudjuk nyújtani. Még egy fontos tanács: a napozás előtt hagyjunk időt a napvédő krém felszívódására, tehát legalább fél órával a napfürdő előtt már kenjük be a bőrünket, és nagyon ügyeljünk arra, hogy minden szabad bőrfelület be legyen kenve, hiszen a bőrünk olyan, mint a fotópapír, ahol nem kenjük be, ott le is ég!

Természetes napvédők

Csecsemőket, kisgyerekeket mindig magas fokszámú naptejjel kenjük be!  Ha nem vagyunk kitéve nagyon erős napsugárzásnak, akkor használhatunk olyan krémeket is, amik természetes napvédő anyagoknak tekinthetők. Ilyen például a kakaóvaj, aminek a faktorszáma 5 és 7 között mozog. Más természetes olajok is rendelkeznek napvédő faktorral, ráadásul nem tartalmaznak kétes hatású mesterséges vegyületeket, amik a naptejekben viszont bőven találhatók. A természetes olajokat ha nem is közvetlenül fényvédelemre használjuk, akkor is érdemes ezeket napozás után a bőrünkre kenni, hiszen visszaadják a kiszárad bőr rugalmasságát, ásványi anyagokat és vitaminokat juttatnak a sejtekhez.

6_3.png

Kép

Napozók eledele

A napozás - akármilyen kellemes - mégiscsak egy terhelés a szervezet számára. A napfény hatására felgyorsulnak az oxidációs folyamatok, sejtroncsoló szabadgyökök keletkeznek, folyadékot veszítünk, akár allergiás reakciók is beindulhatnak. A legfontosabb a sok folyadék! Napozás közben és után nagyon sok folyadékra van szüksége a szervezetünknek, hiszen a fokozott verejtékezéssel sok víz és ásványi anyag (például magnézium) távozik! A másik fontos tápanyag, amit már a napozós szezon előtt el kell kezdeni bevinni, az a béta-karotin, ami antioxidáns, tehát semlegesíti a napozás során keletkező szabadgyököket. Szabadgyökfogó még a friss zöldség, gyümölcs. Azokat a táplálékokat, amik viszont a fénnyel szembeni allergiás reakciókat erősítik, kerüljük. Ilyenek például a zeller, a kapor, a pasztinák.

 

süti beállítások módosítása