Fürdőmánia

Mit illik és mit nem a strandon?

2017. június 30. - fürdőmánia

Strandjaink az emberi viselkedés izgalmas terepei. Ha nem is szorulunk annyira szűk helyre, mint a fókák vagy a pingvinek a maguk strandjain, mégis van valami hasonlatosság a két élethelyzet között. A territoriális - vagyis területvédő - viselkedés szép példáivá tudnak lenni a strandon néhány centiméterre egymás mellett napozó, szárítkozó, étkező családok. Milyen szabályokat érdemes betartani, hogy a fürdőzés valóban a felhőtlen kikapcsolódás ideje lehessen, és ne a bosszankodás, vitatkozás emlékeit vigyük haza?
5_1.jpg

Kép

Sokat változott a fürdőkultúra az elmúlt századokban, országról-országra is változik, és társadalmi rétegenként is nagyon változatos. Ami viszont nem változott, és mindig is meghatározta a strandok viselkedésmintáit, az a sajátos helyzet, hogy nagyon sok ember, nagyon közel egymáshoz, nagyon kevés öltözetben, nagyon jól szeretné érezni magát, visszatérni valami ősi, fesztelen, kötetlen állapotba. Könnyű lenne azt mondani, hogy egyetlen szabályt elegendő betartani: amit nem szeretnél, hogy veled tegyenek, azt te se tedd a másikkal! Ha nem akarsz szotyihéjban, csikkekben gyalogolni, akkor ne dobáld el! Ha nem akarsz megbetegedni, akkor te is tisztálkodj strandolás előtt! Ha nem akarod, hogy a füledbe üvöltsenek, akkor te is légy csendes!

Sajnos ez nem ennyire egyszerű, mert nagyon különböző ingerküszöbbel rendelkezünk. Ami számomra természetes, az a másiknak ember számára vérlázító lehet. Ami engem megbotránkoztat, az neki maga az élet.

5_2.jpg

Kép

Meztelenség

A legvitatottabb viselkedésminták egyértelműen a meztelenséghez kötődnek. Mit és mikor szabad megmutatni? Szabad-e átöltözni az öltözőn kívül? Hiszen akkor csak egy pillanatra mutatjuk meg magunkat teljesen. Szabad-e kisgyereknek meztelenkedni? Hiszen ő még csak gyerek. Szabad-e a nőknek a felsőt ledobni? Hiszen a férfiaknak is szabad! Szabad-e a páromat fogdosni a medencében vagy a medence mellett? Hiszen szeretjük egymást, és végre felszabadultan lehetünk együtt, és intimebb együttlét nem történik - mégis megbotránkoztathat másokat. Szabad-e beállni a büfé előtt kígyózó sorba bikiniben, vagy illik magunkra tekerni egy törölközőt? Hiszen ez mégis már majdnem étterem. Kényes kérdés, hogy csak a tökéletesen esztétikus, kisportolt testalkatúak mutathatják-e meg egymásnak magukat? Egyáltalán illik-e megbámulni egymást? Erre az utóbbi kérdésre végre viszonylag egyértelmű a válasz: nem. Strandra nem azért járunk, hogy másokat megbámuljunk, még akkor sem, ha sokan azért járnak, hogy magukat megmutassák.

Úszómester

Szintén egyszerű lenne az élet, ha a strandon való viselkedés szabályairól csak annyit lehetne elmondani, hogy mindent be kell tartani, ami az uszodai házirendben szerepel. Egy házirend nem tud szabályozni minden emberi helyzetet, és nem is dolga. A házirend elsősorban a biztonsággal kapcsolatos játékszabályokat rögzíti, olyan viselkedésmintákat tilt, ami közvetlenül veszélyezteti a strandon tartózkodók egészségét: ne menjünk a medencébe mosdatlanul, betegen, nyílt sebbel, hogy ne vigyünk be fertőzéseket, ne ugráljunk a másik fejére, ne szemeteljünk, ne dohányozzunk, a csecsemőn legyen vízhatlan pelenka, bizonyos medencéknél úszósapka használata kötelező! Kevesen vannak, akik alaposan elolvassák a strandok házirendjét, de ha a különböző feliratokat, tiltó táblákat komolyan vesszük, már sokat tettünk a békés egymás mellett élés érdekében. Az abszolút alapszabály pedig a következő: az úszómesternek mindig igaza van! Ha ő szól, hogy viselkedjünk rendesen, akkor szót kell fogadni! 

És ha már házirend. Előfordulhat, hogy fürdőnként változnak a házirend előírásai, így amit szabad az egyik helyen, nem szabad a másikon. Van, ahol pl. a hangosbemondón keresztül tájékoztatnak arról, hogy még a kisgyermekek sem lehetnek meztelenek, míg más helyeken ezt nem tiltja a fürdő szabályzata.

5_3.jpg

Kép 

Közelség

A strandolás során a legtöbb feszültség nem annyira a másik meztelenségéből adódik, hiszen annak néha még örülünk is, nem is a mosdatlanságból, hiszen az immunrendszerünk sok mindent elbír, hanem az összezártság érzéséből, abból, hogy nagyon közel kerülünk idegen emberekhez, és nehezen viseljük az ő megnyilvánulásaikat. Különös rítus, ahogy a strandra érkezők helyet keresnek maguknak: ne túl távol a medencétől, mert akkor nem látni rá a gyerekre, ne túl közel, mert akkor mindenki rajtad keresztül fog futkosni, és kevés a hely.

Népes családok kénytelenek törölközőiket arasznyi távolságban elhelyezni egymástól, elviselni, ahogy a másik család beszélget, zenét hallgat, rajtad keresztül szalad, rád csöpögteti a vizet magáról, miközben te olvasnál vagy szunyókálnál. Ha nem a placcodon vagy, hanem a vízben, vagy a vízparton, ott is hangoskodás, fröcskölés, neked pattan a labda, neked úsznak. Nyilván kell egyfajta tolerancia és bölcsesség ahhoz, hogy ne csak bosszankodni járjunk a strandra, és kell egyfajta jólneveltség, hogy a strand ne váljon egy szocreál szatírává! Aki nem bírja a tömeget, keressen egy nyugodtabb zugot a medencéktől távol, vagy menjen egy elhagyatott vízpartra nyaralni! Mindenesetre nem lehetetlen megtalálni az arany középutat odafigyelés és felszabadultság között, és felhőtlenül szórakozva, másokat tisztelve élvezni a városi nyaralások üde színfoltját jelentő strandolást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdomania.blog.hu/api/trackback/id/tr8612630575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyramegy 2017.07.01. 00:34:34

Az egyes helyek árait nézve inkább az jól kereső emberek szórakozása a strand.

Mondjuk nekem nem hiányzik ez a tömegnyomor, tökéletesen megvagyok a napon aszalódás és vízben ázás élménye nélkül. Pedig bőven beleférne a költségvettésbe.

randomgenerator 2017.07.01. 02:32:56

Az olyan zsúfolt strandok ahol ezek akut problémát jelentenek, nem érnek kb semmi pénzt - pedig érdekes módon ezek szoktak a legdrágábbak lenni. Idegenekkel egy kádban feeling.

@agyramegy: örülünk, hogy jól állsz anyagilag, ügyi vagy.

Prognozuoti Blasio 2017.07.01. 07:01:34

@agyramegy: vízben ázás, napon aszalódás, mindez pejoratív kihallással?

Hát te tudod, Barátom! Legközelebb, mikor valami bányatóban hűtöm magam a 35fokban, akkor majd győzködöm magam, hogy ez tulajdonképpen sz@r...

Arra van valami elméleted, hogy gömbölyű fenekű lányokat miért rossz megtolni? Ezen az alapon akár lehet is...

Kelly és a szexi dög 2017.07.01. 07:32:16

Nehogy má ne lehessen megbámulni a csajokat!

büdösbanya 2017.07.01. 08:05:08

A másik családhoz túl közel való lepakolás egyáltalán nem csak a zsúfolt strandokhoz köthető! Egy kisvárosi, kellemes, árnyas, fás, nem túl drága, tiszta (szóval minden szempontból ideális) strandon esett meg velünk többször, hogy a reggeli órákban, amikor még bőven van hely, AKKOR IS a törölközőnktől 5-10 cm-re terítik le a holmijukat mások.

A múltkor még az is tetézte ezt, hogy leültem falatozni egy tejfölös-sajtos lángossal, és a szomszéd anyuka is épp akkor helyezkedett el a a plédjükön a kicsi gyerekével, és NÉZTÉK, AHOGY ESZEM. És még KOMMENTÁLTÁK IS! "Igen, lángost eszik a néni! Te majd mást kapsz, Csabika, tudod, hoztunk fasírtot, itt van a hűtőtáskában! Nem, nem, Csabika...! Ó, nem köszönjük, kedves, hogy megkínálta a gyereket, de EGYEN CSAK NYUGODTAN!"

Prognozuoti Blasio 2017.07.01. 08:33:39

Én egyébként ezekért szeretem Horvátországot, azon belül is Isztriát. Köves, sziklás, nem az a tömegkedvenc... Tiszta a víz, és el lehet férni. Imádom!
A homokos partokat, tömegek számára könnyen elérhető helyeket pedig meghagyom a nyakukban alkanyri vastagságú lánccal pózerkedő hatalmas belű véglényeknek, tetovált plázapicsáknak, meg a parasztoknak.
Ha pedig itthon megyek el strandra, akkor törekszem bányatóra menni, valami jól eldugottra, a nagy tavainknál pedig kizárólag fizetős strandra megyek.
A belépőjegy, pláne ha drágább, tökéletesen megszűri a parasztot! Nem is annyira anyagi jellegű szűrő ez, sokkal inkább kulturális! Azok ugyanis, akik sajnálnak egy ezrest a jegyre, attól még a büfében lazán otthagynak több tízezret a kiccsaláddal... Hangoskodva, rajoskodva, hatalmas bélrendszerrel...
Jó az a belépő!

registerz 2017.07.01. 10:26:25

Nekem jó a tűréshatárom. Ne lopjanak, aztán ennyi. Leszarom, mi zajlik körülöttünk.

alien 2017.07.01. 10:58:42

Szabaly 1 ne menj strandra
Szabaly 2 ne menj strandra

Egyebkent kibírhatatlan mas levében azva vergődni mint a négyes hatos on csúcsidőben.
Úgyis radtehenkednek, ordítanak, lokdosnek stb.
Szabaly 3 ne menj strandra.

alien 2017.07.01. 11:19:19

Szabaly 1 ne menj strandra
Szabaly 2 ne menj strandra

Egyebkent kibírhatatlan mas levében azva vergődni mint a négyes hatos on csúcsidőben.
Úgyis radtehenkednek, ordítanak, lokdosnek stb.
Szabaly 3 ne menj strandra.

alien 2017.07.01. 11:19:54

Egyebkent nincs semmi spéci szabaly. Csak annyi ne légy bunkó.

dr utcai arcos 2017.07.01. 13:57:45

"Strandra nem azért járunk, hogy másokat megbámuljunk, " De. Másnak mi értelme lenne? 500-an egy 50 nm-es medencéban? Lol?

Alick 2017.07.01. 17:41:44

Délegyházi tópart, naturista paradicsom. :)