Fürdőmánia

Szaunázz tudatosan!

2018. január 19. - fürdőmánia

Jártál-e már úgy, hogy beléptél egy hotel vagy termálfürdő szaunarészlegébe, és fogalmad sem volt, hogy melyik szaunát érdemes választani, ott mennyi időt érdemes eltölteni és hányszor kellene ismételni a beülést? Lehet, hogy ekkor ösztönösen döntöttél, vagy csak az alapján választottál kabint, hogy hol ültek kevesebben. A szaunázás egyre nagyobb divat a világban, de fontos, hogy tudatosan használjuk arra, amire való. Lássuk, milyen szempontok szerint dönts a fenti kérdésekben!

img_0697n.jpg

Terhelés

A legfontosabb tudni azt, hogy a szauna nem egy pihenőhely! Ilyenkor komoly terhelés éri a szervezetünket. Csak annyit, olyat és annyiszor szabad igénybe venni, ami még nem veszélyes. Természetesen a terhelés jótékonyan hat az egészségünkre, ahogy a futás, az úszás vagy bármilyen más sport is, ha mértékkel alkalmazzuk, de sérüléshez vezethet, ha nem gondolkodunk. A szauna legfontosabb hatása, hogy serkenti a vérkeringést és a kiválasztást (méregtelenítést). Ehhez a szívnek komolyabb teljesítményt kell biztosítani, tehát megterheli a szívet.

Ez nem azt jelenti, hogy szívproblémákkal küszködők ne menjenek szaunába, hanem azt, hogy válasszák meg a legalkalmasabb szaunatípust és csak a megfelelő mennyiségű időt töltsék benn!  A legkevésbé terheli meg a szervezetünket a tepidárium, ahol a hőmérséklet "csak" 30-40 (Celsius) fokos. Itt régi római mintára akár órákon át pihenhetünk, beszélgethetünk, melegedhetünk a téli hidegben. A gőzfürdőben már melegebb van, és erősen párás, telített levegője rendesen izzasztja az embert, de még mindig kíméletesebben, mint a finn szauna, ahol a hőmérséklet is magasabb, és a szárazabb levegő miatt gyorsabb a test folyadékvesztése. A finn szauna és a mediterrán gőzfürdő közötti átmenetet képviseli a termál-kaszkád szauna, ami csak különleges adottságú fürdőkben, például a pesti Széchenyi-ben található. Itt a gőzt közvetlenül a termálvízből veszik, tehát gyógyhatását belélegzés útján is kifejtheti a termálvíz, a kabin különleges kialakítása miatt rétegesen helyezkedik el a pára, így a benn ülők választhatnak maguknak megfelelő szintű terhelést. Talán meglepő, de az összes szaunatípus közül az infraszauna a leghatékonyabb méregtelenítő. Az izzadás mértéke háromszoros a finn szaunához képest, a verejtékben található egyéb vegyületek mennyisége pedig 3-7-szeres. Mindez azt jelenti, hogy sokkal jobban igénybe veszi az anyagcserénket még akkor is, ha a benntartózkodás kellemesebbnek, kevésbé megterhelőnek tűnik, hiszen az infraszauna nem a levegőt melegíti, hanem infravörös sugárzás, vagyis hősugárzás segítségével közvetlenül a testünket. img_5775b.JPG

Mi a cél?

Tegyük fel, hogy szívünk ragyogóan bírja a terhelést, akkor a következő kérdést érdemes tisztázni magunkban: "Miért is akarunk mi szaunázni?" Aki méregteleníteni vagy fogyni szeretne, válassza az intenzívebb szaunatípusokat! Természetesen ne gondoljuk, hogy ha egy liter folyadékot kiizzadunk, akkor tartósan fogytunk egy kilót, hiszen a folyadékot pótolni kell. A szauna csak abban segít, hogy a fogyókúra során a zsírszövetből felszabaduló káros anyagok gyorsabban távozzanak.

Aki ellazulni szeretne, választhatja bármelyik szaunát, de érdemes figyelni arra, hogy ilyenkor több körre kell visszamenni a kabinba, mert az első kör még inkább frissít, mint ellazít. Aki az immunrendszerét szeretné karbantartani, szintén választhatja bármelyik szaunatípust, neki inkább arra kell figyelni, hogy rendszeresen járjon szaunázni, hiszen egy alkalom nem véd meg minket az egész téli szezonra az influenzától. Ha viszont már beleestünk a téli nyavalyák valamelyikébe, akkor ne szaunával gyógykezeljük magunkat, mert egyrészt terjesztjük a bajt, ha emberek közé megyünk, másrészt a szauna szervezetet megterhelő hatása nem segíti a gyógyulást, csak a megelőzésben hatékony. Futni sem megyünk betegen, de a mozgás segít a megelőzésben.
szechenyi-kaszkad_goz02.jpg

Szubjektív szempontok

Van, aki egyszerűen csak nem szereti a párás telített levegőt, és jobban szereti a száraz finn szaunát, és lehet, hogy valakinek meg éppen a gőz sejtelmes félhomálya jelent kikapcsolódást. Ne menjünk el amellett, hogy a szauna élvezet is. Lehet, hogy az egészségmegőrzési programunk szempontjából jobb lenne valamelyik szaunatípus, de ha mi szívesebben ülünk egy másikban, akkor bátran válasszuk azt! A választás tudatossága ne legyen merev, ne döntsünk csak az eszünk alapján! Ha már kipróbáltuk valamennyi típust, és bebizonyosodott, hogy szívesebben tartózkodunk rendszeresen vagy csak alkalomadtán valamelyikben, akkor éljünk a választás szabadságával.

 

Forrás:

http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/

Melyik az ideális gyógyvíz-hőmérséklet?

Tudta, hogy nem mindegy, milyen hőfokú gyógyvízzel kezelteti a betegségét? Harkány, Hévíz, Budapest. Mindenütt termálvizek bukkannak elő a Kárpát-medence mélyéből, mindegyik hordoz valamilyen gyógyító potenciált, de mielőtt fürdőkúrára megy, a következő szempontokat érdemes alaposan végiggondolni!

A gyógyfürdő kúra során a számos tisztázandó kérdés közül a három legfontosabb, hogy milyen kémiai összetételű vizet válasszunk, mennyi időt töltsünk el benne, és milyen hőfokú legyen az a víz. A hőfok tisztázása azért nagyon fontos kérdés, mert bizonyos betegségek esetén ugyanaz a gyógyvíz magasabb hőfokon veszélyes is tud lenni, míg alacsonyabb hőmérsékleten gyógyulásunk záloga lehet. Általában elmondható, hogy a hűvösebb vizek kevesebb kockázatot jelentenek. Termálvízről akkor beszélünk, ha a mélyből feltörő víz hőmérséklete meghaladja a 30 C fokot. Magyarországon a termálvizek hőmérséklete gyakran ennél jóval magasabb, a budapesti gyógyfürdők közül a legmelegebb a Széchenyi fürdő II. számú, 1257 m mély kútja, ami 77 C fokos. Természetesen a fürdőkben a közönség nem találkozik a tűzforró termálvízzel, mivel a medencékbe jutás előtt még hűtik, ezért lehetséges választani különböző hőmérsékletű medencék között. Másutt eleve "hűvösebb" víz tör a felszínre, így szűkebb határok között mozog a gyógyvizes medencék hőmérséklete is.

szechenyi.png

Kép: http://www.szechenyifurdo.hu/galeria/szechenyi-galeria-9

Kockázatok

Ha túl forró a víz, akkor elsősorban azoknak kell óvatosnak lenni, akiknek ízületi problémáik vannak. A meleg víz hatására ugyanis fokozódhatnak a gyulladásos tünetek, és ez nem a hatás természetes része, hűvösebb vízzel elkerülhető. Ráadásul a nagyon meleg víz megnehezíti a gyógytorna végzését, ami az ízületi kezelések gyakori eleme. Tornázni mindenképpen hűvösebb vízben érdemes. Bizonyos betegségek esetén annyira fontos az ideális vízhőmérséklet, hogy a balneológus orvos egyedi kádas kezelést írhat elő, hogy lehetséges legyen pontosan beállítani az ideális hőfokot.

A túl meleg víz továbbá kockázatos a vérnyomás vonatkozásában is. Könnyen felléphet vérnyomás-ingadozás a forró fürdőben, ezért alaposan olvassuk el a medence mellett rendszerint elhelyezett tájékoztató táblán, hogy hány percig szabad benn tartózkodni, és ezt tartsuk is be! Ne gondoljuk azt, hogy majd mi megmutatjuk, mi a virtus! Általában igaz, hogy minél melegebb a víz, annál rövidebb ideig szabad benne fürdőzni, ez szívbetegek szempontjából fokozottan lényeges! Ha mindenképpen sok időt szeretnénk a melegebb medencében eltölteni, akkor legalább azt tegyük meg, hogy időnként megszakítjuk az ott tartózkodást, átmegyünk a hűvösebb vízbe, mozgunk egy kicsit, és később visszatérünk.

lukacs.png

Kép: http://www.lukacsfurdo.hu/galeria/lukacs-galeria-7

Mert kellemes…

Mégis, miért jó a melegebb, akár 37-38 fokos fürdő? Nem szabad elvonatkoztatni azoktól a szempontoktól sem, amik miatt - egészségesen - bátran vállalhatjuk az enyhén megterhelő élményt. A meleg víz jótékony hatásai legalább annyira lényegesek, mint az esetleges kockázatai. A meleg víz izmokat lazító, stresszoldó hatása napjaink rohanó életét élő emberének létfontosságú. A meleg hatására felgyorsuló anyagcsere serkenti a méregtelenítést, a nyirokkeringést. A melegebb gyógyvíz erősebben is párolog, tehát az inhalálás révén is találkozik szervezetünk a benne oldott ásványi anyagokkal, tehát hatása emiatt erősebb.

Fürdőkúra előtt mindenképpen konzultáljunk orvossal, mit javasol a szakember, melyik gyógyvíz és abból is a langyos, a meleg, vagy a forró a legmegfelelőbb a mi számunkra. Egészséges ember természetesen bátran kipróbálhatja bármelyik fürdő bármelyik medencéjét - betartva a medencére javasolt fürdőzési időt!
thermal.png

Kép

 

források:

http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/

http://egeszsegturizmus.itthon.hu/gyogyviz-termalviz

http://termalonline.hu/gyogykezelesek/gyogyviz-miert-fontos-a-hofok

https://hu.wikipedia.org/wiki/Term%C3%A1lvizek_Magyarorsz%C3%A1gon

Mit illik és mit nem a szaunában?

Szauna illemtan - az 5 legfontosabb szabály

Egyre elterjedtebb a szaunázás divatja nálunk is, de azért még előfordulhat, hogy elbizonytalanodunk, mit is illik a szaunában csinálni, és mit nem, illetve mit kell tenni a meleg légfürdő előtt, hogy valóban profi szaunázónak mondhassuk magunkat. A helyzet azért kényes, mert a nyilvános szaunákban olykor nagyon közel kerülnek egymáshoz idegenek is. Hogyan viselkedjünk a szaunában, és hogyan ne, ha azt akarjuk, hogy mi is jól érezzük magunkat, és másokat se zavarjunk?

1) Nyugalom

A szauna nem csak a test felüdülésére szolgál, hanem a lélek megnyugvását is szolgálja, ezért a legfontosabb alapszabály az, hogy ne zavarjuk mások kikapcsolódását felesleges aktivitással. Ha belépünk a kabinba, akkor persze csendben köszönjünk, ha kimegyünk, akkor is, de odabent már ne csevegjünk sem idegenekkel, se a velünk együtt szaunázó barátainkkal! Keressünk magunknak helyet, és utána már ne izegjünk-mozogjunk, végképp ne tornázzunk, mert az aktivitás veszélyessé is teheti a bent tartózkodásunkat, hiszen szervezetünk számára épp elég terhelés a nagy meleg és az izzadás.

sauna-2886483_1920.jpg

2) Tisztaság

A többieket nem csak azzal zavarhatjuk, ha feleslegesen aktívkodunk. A szauna egy olyan hely, ahová azért megyünk, hogy izzadjunk, de nem azért, hogy mások verejtékével találkozzunk. Ezért mindig vigyünk magunkkal fürdőlepedőt, amit ne csak magunk alá, hanem lehetőség szerint a lábunk alá is tegyünk, hiszen ha magasabb szinten ülünk, akkor a lábunk ott fog nyugodni, ahol máskor mások ülni szoktak. Szaunázás előtt minden esetben tusoljunk le, hogy a nap során ránk rakódott tisztátalanság ne odabent párologjon el. Szaunázás után is azonnal tusoljunk le! Ne a hűtőmedence vizét szennyezzük a szaunázás során kiizzadt nedvekkel! Ha az uszodarészlegből jövünk át szaunázni, akkor is tusoljunk le szaunázás előtt, hiszen ha ezt nem tesszük meg, akkor a ránk rakódott klór odabent fog elpárologni, és mások ezt lesznek kénytelenek belélegezni.

3) Ajtónyitás

Természetesen muszáj néha kinyitni a kabin ajtaját, ha be akarunk menni, vagy ha ki akarunk jönni, de ezzel kapcsolatban is illik betartani néhány szabályt. Ha valaki párásítás céljából vizet vagy illóolajos folyadékot önt a kályhára, akkor nem illik közvetlenül utána kimenni, hiszen azzal kiengedjük a pára jelentős részét. Várjunk egy kevés időt, és csak kicsivel később hagyjuk el a kabint. Belépéskor is illik megvárni, míg belülről valaki éppen kijön, és egy ajtónyitással elintézni a két eseményt, nem illik ajtónyitás után azonnal újra kinyitni az ajtót. Természetesen nem kell perceken át szobrozni a kabin előtt, ha egy ideje nincs mozgás, akkor bátran menjünk be! A modernebb kabinok bejárata fölött zöld vagy piros lámpa mutatja, hogy éppen alkalmas-e a pillanat a belépésre vagy a kilépésre. Ezt onnan tudja a rendszer, hogy figyeli, sőt akár maga intézi is a párásítást automatikusan. 

Ajánlott bejegyzés: Jön a hideg! Irány a szauna!

4) Párásítás

A szaunákban szokás időnként a forró kövekre vizet önteni párásítás céljából. Ahol a kabin technikája ezt nem automatikusan vezérli, vagy nincs szaunamester, ott a látogatók maguk intézik a párásítást. Alapszabály, hogy mielőtt bármit öntenénk a kályhára, előtte kérdezzük meg a benn tartózkodókat, hogy nem zavarja-e őket. A párolgó folyadék vagy tiszta víz, vagy illóolajos víz lehet, legjobb, ha azt a folyadékot használjuk, amit a kályha mellé készített ki a személyzet, saját folyadékkal locsolni a kályhát akkor sem szerencsés, ha felkészültnek érezzük magunkat. Ha nincs odakészítve semmi, akkor inkább kérdezzük meg a személyzetet, hogy mit szabad, és mit nem. Természetesen nagy illetlenség valamit ráönteni a kályhára, majd elhagyni a kabint - hadd inhaláljanak mások abból, amit mi kitaláltunk.
bench-20563_1920.jpg

5) Meztelenség

Papucsot sohase vigyünk a szaunába, itt nincs dilemma! Viszont a többi ruhadarab kapcsán már van. A szaunázást elvileg meztelenül kell végezni, hiszen a fedett bőrfelületek nem tudnak párologtatni, ezért bepállhatnak. A nyilvános meztelenség azonban sokszor feszélyez minket (vagy másokat), ezért tesznek engedményt a szaunákat üzemeltető fürdők, és teszik kötelezővé az intim testrészek eltakarását. Szaunázás előtt mindig tájékozódjunk, hogy naturista szaunában járunk-e, vagy fürdőruhás szaunában, és ennek megfelelően öltözzünk, vagy vetkőzzünk. Ne akarjunk okosabbak lenni az üzemeltetőnél: ha fürdőruhás szaunáról van szó, ne meztelenkedjünk ősi szokásokra hivatkozva. Akár ruhátlanul, akár némi öltözékben szaunázunk, alapszabály, hogy nemi illik túl közel ülni a másik emberhez, lehetőleg tartsunk illő távolságot, és magunkkal törődjünk!
pexels-photo-269110.jpeg

+1) Apropó magunkra figyelés!

Létezik egy további fontos szabály a szaunázás tekintetében, talán a legfontosabb. Igaz, hogy nem illik bámulni másokat szaunázás közben, viszont legalább annyira fontos figyelni a másik emberre, hogy ha látjuk rajta, hogy rosszul van, szólítsuk meg, vagy hívjunk segítséget, vagy akár segítsük ki a kabinból, hiszen a szaunázás remek dolog, az egészségünket szolgálja, de nem veszélytelen. A szervezetünket, szívünket ilyenkor plusz terhelésnek tesszük ki, előfordulhat, hogy van, aki meggondolatlanul vállal több terhelést, és veszélybe sodorja magát. Vigyázzunk egymásra! És persze magunkra is. Ne maradjunk csak azért tovább a kabinban, mert félünk, mások mit szólnak, ha túl hamar kimegyünk, és nyitogatjuk az ajtót feleslegesen. Az egészség a legfontosabb, nem az illemtan!

 

Forrás:

http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/

Jön a hideg! Irány a szauna!

A nyirkos, hideg novemberi nappaloknál csak a sötét, ködös, még hidegebb és még nyirkosabb novemberi esték az elszomorítóbbak. Ez a depresszió melegágya, de a rossz hangulat még csak-csak túlélhető, viszont ilyenkor kezdenek garázdálkodni az ilyen-olyan vírusok, indul a betegségszezon! Hogy mi a megoldás? Irány a szauna!

pool-3001209_1920.jpg

A szaunázás egyre elterjedtebb szokás nálunk is, nemcsak a szaunák őshazájában, a skandináv országokban, illetve a Mediterráneumban, ahol a gőzfürdők voltak inkább elterjedtek. Különösen a tél kezdetén látogatják többen a termálfürdők szaunázó részlegeit, hiszen ilyenkor kezd legyengülni az immunrendszerünk, és ezt kihasználva menetrendszerűen érkezik az influenza vagy valami hozzá hasonló kór. Ha nem is vagyunk fizikailag betegek, a rövidebb nappaloktól, a korai sötéttől akkor is stresszesebbek vagyunk, gyakoribbak az összezördülések a családban, a munkahelyen. Nem csak szó szerint, hanem átvitt értelemben is sötét időszak ez.

Szaunázás és immunrendszer

Ma még csak sejtéseink vannak arról, hogy mi a kapcsolat a lelki jó közérzet és a hatékony immunrendszer működése között, de az biztos, hogy könnyebben megbetegszik az, aki közel engedi magához a stressz valamilyen formáját, és könnyebben kivédi a betegségeket az, aki ügyesen melegen tartja a lelkét, és nem hagyja, hogy minden tagját átjárja a nyirkos hideg. Biztosan nem véletlen, hogy északon terjedt el a szauna először, hiszen az ott élőknek volt a legnagyobb szükségük arra, hogy megfeledkezzenek a szinte egész napos sötétről és a zsigerig ható hidegről. Még nem tudjuk pontosan, hogy mi a tényleges magyarázat arra, hogy a szaunázás megvéd a fertőző betegségektől, de statisztikai módszerekkel végzett kutatások bizonyítják, hogy a rendszeresen szaunázók valóban kisebb eséllyel betegszenek meg a téli-őszi hideg időszakban. Talán a vírusok és a baktériumok nem bírják a meleget? Vagy mi leszünk erősebbek a szaunázás hatására? Az biztos, hogy a szaunázás során (újra) felmelegszik a testünk külső része, élénkül a vérkeringés, a nyirokkeringés, javul az anyagcsere, a sejtek éltető oxigénhez és tápanyaghoz jutnak, valamint megszabadulhatnak a káros salakanyagoktól. A meleg szauna után a rövid megmerítkezés a hideg fürdőben, tovább fokozza az immunerősítő hatást. A rendszeresen szaunázók vérnyomása és pulzusa stabilabb, jobban alszanak és jobb az állóképességük, hiszen a szauna egy terhelés, de jótékony terhelés a szervezetünk számára.

sauna-1093235_1920.jpg

Mire nem jó a szauna?

Nagyon fontos megemlíteni, hogy amennyire jó a szauna a megfázásos betegségek megelőzésében, annyira alkalmatlan a már bekövetkezett fertőzés leküzdésére. Betegen ne menjünk szaunába! Nem csak azért ne, hogy másokat ne fertőzzünk meg, hanem azért sem, mert a szaunázás hevessé teheti a megfázásos betegség lefolyását. Különösen láz esetén kerülendő a forró légfürdő, hiszen beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha tovább fokozzuk az amúgy és magas testhőmérsékletet! Várjuk ki türelemmel a gyógyulás végét, és a regenerálódás során már bátran segítségül hívhatjuk a fürdők szaunakabinjait.

 

Forrás: 

http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/

Emésztési problémákra gyógyír a gyógyvíz?

A budapesti ásványvizek története külön regény. A gyógyító hatás, amit képviselnek, pedig még a kulturális értéknél is nagyobb kincs. A mélyből feltörő gyógyvizekre gyakran egyszerre épült fürdő és palackozó üzem, a fürdőkben pedig nem csak fürödni lehet, de gyógyvizes ivókutakat is találhatunk a fürdők épületében. Ugyanakkor vannak kizárólag fogyasztásra szánt gyógyvizek is a fővárosban. A Margitszigeti Kristályvíz, a Gellérthegyi Kristályvíz, a Hunyadi János keserűvíz, a Ferencz József keserűvíz, az Apenta keserűvíz palackozása a XIX. században kezdődött, és rövid időn belül világhírűvé váltak. Mivel gyógyhatásukat ivókúrák formájában fejtik ki, ezért elsősorban emésztési problémák esetén fogyasztják a betegek.

bottle-2032980_1920.jpg

Az emésztőszervek és az anyagcsere különböző megbetegedései gyakran egyszerre, összetett módon jelentkeznek, ezért nehéz megnevezni egyetlen kiváltó okot, még nehezebb egyetlen megoldást. A gyógyvizek magas ásványianyag tartalma miatt hatékonyan katalizálják az emésztési folyamatokat, megoldást adva a lelassult vagy elégtelen emésztés okozta problémákra. Ráadásul nemcsak egy betegség vagy állapot kezelésére alkalmasak, mert a bennük lévő számtalan mikro- és makroelemnek köszönhetően komplex módon hatnak a szervezetünkre. A stressz és az emésztés kapcsolata ma még feltáratlan területe a fiziológiának, de egyre több jel utal arra, hogy az ember általános állapota leképeződik a belekben, amely a legtöbb idegsejtet tartalmazó szerv az agy után, megelőzve a gerincvelőt is!

Keserűvizek hatása

Az emésztési gondok közül az egyik legismertebb és legkellemetlenebb a székrekedés. Ennek orvoslására alkalmasak a különböző keserűvizek. A Ferencz József és a Hunyadi János keserűvizek glaubersót (nátriumszulfátot) és keserűsót (magnéziumszulfátot) is tartalmaznak. A szulfát ionok az ozmózis folyamata során magukhoz vonzzák a bélcsatorna falából a vizet, így lazítva és feloldva a székletet, megkönnyítve annak ürülését. A folyamatot segíti a gyógyvíz kéntartalmú vegyületeinek a redukciója, melynek során kénhidrogének keletkeznek, ezek az anyagok tovább serkentik a bélműködést. Természetesen az elfogyasztott keserűvíz mennyiségére nagyon oda kell figyelni, hiszen napi 1-2 deciliter bevitele esetén kíméletesen enyhíti a székrekedés okozta gondokat, viszont 2-3 deciliternél nagyobb mennyiségben fogyasztva már hasmenést is okozhat.

A keserűvizeknek egyéb hatásaik is vannak. A bélrendszer működésének serkentésével kitisztítják az ott képződött lerakódásokat, segítik a méregtelenítést, megszüntetik a hurutos tüneteket.

pasted_image_0.png

Kép

Kénes vizek hatása

Az emésztési problémák másik nagy csoportját a gyomor nem megfelelő működésének tudhatjuk be. Savtúltengés vagy éppen savhiány, mindkét állapot rossz közérzetet okoz, és hosszútávon komolyabb problémáknak a melegágya lehet. Teltségérzet és puffadás vagy éppen reflux, nagyon kellemetlen tünet mind. Érdekes, hogy a kénes gyógyvizek mind a savhiányos, mind a savtúltengéses állapoton segítenek attól függően, hogy a gyógyvizet étkezés előtt, vagy étkezés közben fogyasztjuk. Ha étkezés előtt két órával isszuk, akkor csökkenti a gyomornedvek termelődését, ha étkezés közben fogyasztjuk, akkor viszont serkenti a gyomornedvek és a gyomorsav kiválasztását. A pontos adagolást természetesen szakorvos segítségével kell beállítani!

Az epebántalmak megelőzésében is komoly szerepet játszhatnak a kénes gyógyvizek, hiszen fogyasztásuk után röviddel arra serkentik az epehólyagot, hogy kiürítse tartalmát, ezért csökken a pangásból fakadó betegségek - mint pl. az epekő - kialakulásának a veszélye.

 drinking-water-filter-singapore-1235578_1920.jpg

 

Források:

http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/

https://airmid.hu/blog/entry/fitoterapia/emesztest-javito-gyogynoevenyek-es-gyogyvizek.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ferencz_J%C3%B3zsef_keser%C5%B1v%C3%ADz

http://herba-fitt.hu/mira-gyogyviz-700ml;id:1131;l:hu

http://hvg.hu/magyarmarka/20050329asvanyviz

https://medaqua.hu/hu/gyogyviz/paradi-kenes

Reumára gyógyvíz...

Mi a reuma, és hogyan alakul ki? Miért gyógyítja a gyógyfürdő a reumás megbetegedések többségét? A reuma mely típusa esetén nem javallott gyógyvizes kúrába kezdeni?

Mi a reuma?

A reuma nem egyetlen betegség elnevezése, hanem általában a csontjaink találkozási pontjainál található ízületi porc betegségeit nevezzük reumának. Megjelenési formája és okai azonban nagyon sokrétűek lehetnek. Okozhatja egyszerű kopás, de lehet a háttérben autoimmun reakció, vírus, helytelen táplálkozás, helytelen testtartás, izomgyengeség, sokan pedig a pszichés okokat tartják mérvadónak.

Elsősorban idős korban jelentkezik, de a fiatalabbak sincsenek teljesen védve a reuma ellen. Érdekes, hogy a reumás panaszok több nőt érintenek, mint férfit, ennek oka sem ismert, és a reuma sok más vonatkozása is még kutatás tárgya.

cristian-newman-63291.jpg

Photo by Cristian Newman on Unsplash

A tünetek is sokrétűek lehetnek. Általában bizonyos testrészek, pl. az ujjak, a térd reggeli merevségével, duzzanatával kezdődik, ami rövid átmozgatás után elmúlik, de a betegség előrehaladtával megjelenik a fájdalom számos fajtája: nyilall, szaggat, sugárzik, stb., végül a gyulladásos állapotban már ritkán múlik el a fájdalom, és komoly szenvedést okoz a reumás betegnek. Ilyen stádiumban gyakran az orvosok is csak erős gyulladáscsökkentőket és fájdalomcsillapítókat tudnak javasolni.  A legsúlyosabb stádiumban a kézfej, az ujjak, a lábak jól látható deformációja is tapasztalható.

pexels-photo-339620.jpeg

Photo by Matthias Zomer from Pexels

Hogyan gyógyítja a gyógyvíz a reumát?

Az ízületek fontos alkotóeleme a kén. A kén szerepet játszik az ízületeket felépítő porcsejtek felépítésének és lebontásának bonyolult folyamatának szabályzásában. Ebből következik, hogy elsősorban kéntartalmú gyógyvizeket érdemes látogatni reumás megbetegedések esetén. A kén felszívódik a bőrön át, és beépül az ízületeinket alkotó szövetekbe, így jelentős javulást hoz a mozgásszervi megbetegedésekben szenvedőknek. Azonban nem mindegy, hogy a kén milyen vegyületek formájában van jelen az adott gyógyvízben. A szulfát-ionban lévő kén nehezebben szívódik fel a fürdőkúra során, viszont ivókúra során könnyen beépül a szervezetbe.

A nem kéntartalmú gyógyvíz is előnyös lehet az ízületi bántalmakra bizonyos mértékig, hiszen a meleg vízben kialakuló súlytalan, ellazult állapot, a felgyorsult anyagcsere és intenzív vérkeringés segíti a szervezet öngyógyító folyamatait. Tehát nem minden esetben szükséges messzire utazni, hogy megtaláljuk a megfelelő gyógyvizet, egy általános termálvíz is hasznos lehet, különösen akkor, ha a terápia kiegészül gyógytornával.

mike-wilson-195742.jpg

Photo by Mike Wilson on Unsplash

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a legmegfelelőbb gyógyvíz esetén sem elegendő néhány fürdőt venni, hiszen a gyógyhatás eléréséhez hosszabb idő kell, ezért mindenképpen kúraszerűen alkalmazzuk a kénes fürdőt.

Mikor nem javasolt a gyógyvizes kúra?

Előrehaladott reumás állapotban óvatosan kell alkalmazni a melegvizes fürdőt, akármilyen kémiai összetételű is az. Ha a beteg testrész szinte folyamatosan fáj, duzzadt, esetleg érezhetően meleg és piros, akkor ott állandósult gyulladásos állapot sejthető, és a gyulladást még fokozhatja is a hosszantartó meleg fürdő, ezért nem javallott. A kúra megkezdése előtt mindenképpen érdemes konzultálni orvossal!

Kiegészítő kezelések

A fürdő hatása gyengül, ha a beteg nem csökkenti azokat a hatásokat, amik a reuma kialakulásához vezettek, ezért mindenkinek érdemes megfogadni a következő néhány tanácsot függetlenül attól, hogy milyen okból alakult ki nála a reuma.

Maguknak az izmoknak az erősítése is segít a csontozat stabilizálásában, így a kopások elkerülésében. A mozgás mindenképpen jó az egészségnek és az ízületeknek is, de csak akkor, ha nincs nagy terhelés az ízületeken. Azok a sportok, amik gyors irányváltásokat igényelnek, fokozottan koptatják az ízületeket. Ilyenek a labdajátékok, a síelés, de a hegyről lefelé túrázás is nagyon igénybe veszi a térdeket.

old-people-couple-together-connected.jpg

A táplálkozás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Akármilyen okból is vagyunk kitéve reumás panaszoknak, a táplálkozás segít a megelőzésben és a gyógyulásban. A sok folyadék, az ásványi anyagokban gazdag, változatos étrend mind javítják az esélyeinket. Az ízületi betegségek közül a köszvény szoros kapcsolatban van az állati eredetű zsírok, belsőségek és vörös húsok fogyasztásakor szervezetünkbe kerülő húgysavval, viszont a halakban található zsírsavak éppen hogy csökkentik a reumás betegségek kialakulásának valószínűségét.

A reuma sokszor a rossz testtartásnak vagy lábtartásnak, pl. lúdtalpnak az eredménye. Végezzünk gyakran lazító tornát, válasszunk ergonomikusan kialakított széket, ágyat, lábbelit, ügyeljünk a testsúlyunkra! A rossz testtartás hátterében pedig lelki okok is állhatnak, nem tudománytalan tehát összefüggést vélni a reuma kialakulása és a psziché állapota között.

 

 

források:

http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/

http://termalonline.hu/gyogykezelesek/reuma-mikor-arthat-a-gyogyfurdo

https://www.termalfurdo.hu/furdozes/gyulladt-izuletek-907

http://nepszava.hu/cikk/1072628-a-lassan-pusztulo-porcok-nyomaban?print=1

Mit jelent a wellness?

A wellness divatos szóvá nőtte ki magát az elmúlt években. Manapság minden magára valamit is adó szálloda vagy fürdő wellness-ként kínálja szolgáltatásait, mert valahogy a minőségi, az elit, a korszerű szinonimájává vált nálunk ez a szó. De tudjuk-e vajon, hogy mit is jelent a wellness tulajdonképpen? Honnan ered, és mi a története?

A wellness szó megalkotása egy amerikai orvos nevéhez fűződik: Dr. Halbert L. Dunn az ötvenes évek végén publikált egy cikksorozatot, melyben a  well-being (vagyis a jó közérzet) és a fitness (fizikai erőnlét) szavak összevonásával alkotott egy szót, mely mottója lett egészségkoncepciójának. Dunn rendszerét később magukévá tették a hatvanas-hetvenes években virágzó, spiritualitással is átitatott egészségmozgalmak, így a wellness egyik pillére a szellemi, mentális elcsendesedés lett, másik pillére az aktív, mozgásra épülő életforma, harmadik pedig a tudatos táplálkozás.

Jó esetben a wellness egy életmód, szemléletmód, amit követője minden nap gyakorol: igent mond az élet kihívásaira, de nem engedi magához közel a stresszt, késlelteti az öregedést, de elfogadja magát olyannak, amilyen, mozog minden nap, de nem hajtja túl a szervezetét.

matthew-kane-92229.jpg

Photo by Matthew Kane on Unsplash

Napjainkban is, és az elmúlt századokban is érdeke volt a társadalomnak, hogy a wellness áthassa a polgárok mindennapjait - akárhogy is hívták ezt az életformát -, hiszen az egészséges egyén erősíti a társadalmat, vitalizálja nem csak magát, de környezetét is, míg a mentálisan vagy testileg beteg ember erőforrásokat von el a környezetétől.

Összességében jó, hogy a wellness divattá lett, még akkor is, ha sokszor csak a nyaralásra és a szállodák szlogenjeire korlátozódik, és a hétköznapokat nem hatja át. Külön kérdés, hogy miért nem elégszünk meg mi magyarok a régi, jól bevált "egészség" szavunkkal, de ezt most hagyjuk...

Miből áll a wellness?

A wellness legfontosabb része a tudatosság. Tudni, mit és miért csinálok, mi történik velem a gyakorlataim során. Ezért visel a karján a wellness életmód követője mérőműszert, amivel méri a pulzusát, a vérnyomását, a léptei számát. Csak annyit és addig, amíg használ. A wellnessbe nem férnek bele olyan sportok és mozgásformák, amelyek nem aerob működésre késztetik a szervezetet, vagyis a túlterhelés miatt légszomj és tejsavasodás léphet fel, ennek következményeként pedig izomláz. A legjobb aerob mozgásformák az úszás, a séta, a lassú kocogás, a biciklizés és persze az aerobik.

haley-phelps-119782.jpg

Photo by Haley Phelps on Unsplash

A wellness elválaszthatatlan a víztől. A víz közelsége garancia a stresszoldásra. Fürdőzés, szauna, pezsgőfürdő, úszás, kinek mi a megfelelő, de a vízparti meditáció vagy jóga is megtisztítja az elmét a rossz gondolatoktól, az ember megtisztulva, megújulva folytathatja a napját. A stresszoldás másik bevett módja a masszázs. Masszázs során fellazulnak az izmok, a szövetekben megindul a nyirokkeringés, az értő kezek célzott gyógyító erővel is bírnak, de még egy laikus masszázsa is eltereli a létezésünk súlypontját a fejünk felől a testünk méltatlanul elhanyagolt tájai felé. A modern ember főleg a fejében éli meg a létezését, és ez komoly egyensúlyvesztések okozója. A masszázs persze kiegészülhet mindenféle pakolásokkal, bőrápoló metódusokkal, amiknek a hatásmechanizmusa kiegészíti a masszázst és fiatalítja a testet.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a wellness fontos része a tudatos táplálkozás, hiszen hiába törekszem a testi-lelki egészségre, ha közben nem megfelelő táplálékot juttatok a szervezetembe. A jelszó itt is a tudatosság. A wellness életmód követői figyelnek arra, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak az élelmiszerek, amit fogyasztanak, változatosan táplálkoznak, sok gyümölcsöt, zöldséget esznek, és rendszeresen tartanak léböjt kúrát vagy egyéb tudatosan választott diétát.

brooke-lark-229136.jpg

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Nos, ezek után lehet, hogy nem mindenki nevezi majd wellness nyaralásnak a szállodai pihenést, amire minden évben befizet, hiszen lehet, hogy a melegvízen kívül más elem nem jelenik meg a wellness életformából, viszont a pazar vacsorák és a cukrászdában elfogyasztott sütemény annál inkább. De talán majd a jövőben még többen igénybe veszik a fürdőhelyeken és szállodákban elérhető, képzett szakemberek által felügyelt és személyre szabott valóban wellness életmód részét képező lehetőségeket.Forrás:

http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/

http://www.vitalzone.hu/wellness.html#ixzz4tbO0vOeM

http://www.wellnessspa.hu/index.php/Aktualis/mi-a-wellness.html

http://www.pihenokartyaelfogadas.hu/wellness_fogalma.php

http://www.vitalzone.hu/wellness.html

Mire jók az ásványi anyagok a gyógyvizekben?

Magyarország gyógyvíz nagyhatalom, ám nem minden kútból folyik gyógyvíz, hiába jön mélyről a víz. Gyógyvíznek csak azt az ásványvizet vagy termálvizet szabad nevezni, aminek kémiai összetétele bizonyítottan gyógyhatású, és erről hivatalos bizonyítvánnyal is rendelkezik. Mivel a kémiai összetétele nagyon változatos lehet ezeknek a gyógyvizeknek, ezért csak arra a betegségre szabad alkalmazni őket, amire valóban hatásosak.

11_1.jpg

Kép

Természetesen az egyszerű melegvíz, vagy az a termálvíz is rendelkezik gyógyhatással, ami ásványi anyagokban nem gazdag, hiszen a melegvízben fürdőzésnek önmagában is stresszoldó hatása van, és a fürdőzés fizikai hatásai: a súlytalanság érzete vagy éppen a szövetekre nehezedő víznyomás is áldásos hatással bír.

Az igazi gyógyhatás viszont a vízben oldott nagymennyiségű ásványi anyagnak köszönhető, amit a mélyről feltörő víz azokból a kőzetekből old ki, amivel a mélyben találkozik. A hideg vagy meleg gyógyvizek ásványi anyag tartalma több gramm is lehet literenként. Ezek a bőrön át felszívódva fejtik ki gyógyhatásukat, de van olyan gyógyvíz, amit lehet ivókúraszerűen is fogyasztani, sőt némelyik gyógyvíz esetén az inhalálást, vagyis a belégzést javallják leginkább az orvosok.

Általános szempontok

Nem szabad gyors csodát várni a gyógyvizes kezeléstől! Egy hétvégi kúrától nem lehet teljes gyógyulást várni, legfeljebb kellemes ellazulást. A gyógyvízkúra tipikusan olyan betegségek kiegészítő kezeléseként alkalmazható, amik lassan alakultak ki, ezért nem is remélhető, hogy hipp-hopp megszűnnek. Ilyen betegségek a mozgásszervi betegségek, ízületi kopások, nőgyógyászati problémák, keringési és egyéb érrendszeri betegségek, idegrendszeri bántalmak vagy bőrbetegségek.  Egy tipikus gyógyvizes kúrát évente többször meg kell ismételni, és egy-egy kúra 10-15 alkalomból kell hogy álljon, csak így lehet számottevő hatást remélni.

A kúra előtt mindig konzultáljunk orvossal, ő segít kiválasztani a megfelelő gyógyvizet, sőt még beutalót is felírhat, ami által szerencsés esetben csökkenek a kezelés költségei. Aki mégsem kíván orvossal konzultálni a kúra előtt, legalább azokat az alapvető szempontokat tartsa be, hogy nem ajánlott gyógyvizes, termálvizes fürdőkúrát elkezdeni erős fájdalommal járó gyulladásos tünetek esetén, magas vérnyomás, érelmeszesedés esetén, infarktus után, terhesen vagy daganatos betegség esetén.

casey-clingan-325447.jpg

Photo by Casey Clingan on Unsplash

Kémiai anyagok és hatásuk
Lássuk tehát, hogy az egyes gyógyvíztípusok milyen betegségre alkalmazhatók, és hol találhatók ilyen fürdők?

Kénes gyógyvíz
(Harkány, Hévíz, Balf, Lukács és Rudas fürdő gyógyvize, Parádsasvár, Mezőkövesd)
A kénes gyógyvíz javítja a szervezet kénháztartását, fogyasztása akkor ajánlott, ha kevés gyomorsavat termel a gyomor, de a gyomorhurut kezelésében is hatékony. Nőgyógyászati betegségek, krónikus gyulladások és bőrgyógyászati panaszok esetén is eredményesen alkalmazható a kénes gyógyvíz. Inhalációs formában is használható.

Radon tartalmú gyógyvíz
(Rudas és Gellért fürdő, Hévíz, Eger, Miskolctapolca)
A radon tartalmú gyógyvíz értágító hatású, csökkenti a vérnyomást és érelmeszesedés esetén is alkalmazható, hatékony a cukorbetegség és a köszvény ellen. A radon felszívódik a bőrön keresztül, de inhalálva is alkalmazható. Legfeljebb csak 3-4 hetes kúra ajánlott a radon tartalmú gyógyvíz esetében!

Szénsavas savanyú vizek
(Balatonfüred, Csopak, Kékkút, Macorka, Répcelak, Mihályi)
Ezek a gyógyvizek serkentik a gyomorsav termelődését, és az idegrendszerre nyugtatón hatnak. Fürdő esetén a szénsavgáz a bőrben mikromasszázst fejt ki, ezzel értágulatot hoz létre, javul a bőr vérellátása és anyagcseréje. Gyomorsav túltengés, gyomorfekély, valamint előrehaladott visszér esetén nem alkalmazható a savanyú vizes gyógyvíz!

Alkalikus gyógyvíz, Na, K, Hidrogén-karbonátos ásványvizek
(Balf, Bükkszéki Salvus víz, Fonyód, parádi Csevice, szegedi Anna forrásvíz, Békés, Gyopárosfürdő, Gyula)
Az alkalikus gyógyvíz nyákoldó és epehajtó hatású, gyomorsavtermelést csökkentő hatású, és gyorsítja a sejtek anyagcseréjét. Vesekő és coli fertőzések esetén nem alkalmazható!

Földes-meszes gyógyvíz, Ca, Mg, H-karbonátos ásványvizek
(Budapest, Balatonfüred, Kékkút, Székesfehérvár, mohai Ágnes és a parádi Szent István forrás, Bükkfürdő, Hegykő, Csopak)
A földes-meszes gyógyvíz gyulladáscsökkentő hatású, a csontritkulás kezelésére kiváló, mozgásszervi betegségek és nőgyógyászati betegségek esetén is javasolt. Vizelethajtó hatása révén segíti a vesehomok kiürülését. Székrekedés esetén nem javasolt ez a gyógyvíz!

Konyhasós gyógyvíz
(Alföldi fürdők, Parád, Sárvár, Pestszenterzsébet, Cserkeszőlő, Debrecen, Eger, Gyopáros, Nyíregyháza sóstó, Tamási)
A konyhasós gyógyvíz nyákoldó hatású, a gyomornedv termelését serkenti, mozgásszervi betegségekben és krónikus nőgyógyászati betegségekben szenvedőknek ajánlott. Pikkelysömör esetén és az immunrendszer erősítésére is ajánlott. Magas vérnyomás és vizenyő esetén nem alkalmazható!

Keserű sós gyógyvíz
(Alag, Tiszajenő - Mira víz, Hunyadi János víz, Nagyigmándi víz, Apenta ásványvíz, Ferenc József keserűvíz)
A keserűsós gyógyvíz gyomor- és bélhurut, illetve epepanaszok esetén ajánlott, hatására az epehólyag gyakrabban húzódik össze, ezáltal csökkenti az epe pangását. A keserűsós gyógyvíz hashajtó hatása jelentős. Gyomorfekély, savhiány, hányás, hasmenés esetén nem alkalmazható!

Vasas gyógyvíz
(parádi Clarissa forrás és István forrás, mohai Stefánia forrás)
A vastartalmú gyógyvíz vérszegénység esetén kiváló, nőgyógyászati betegségekben szenvedőknek is ajánlott.

Jódos, brómos gyógyvíz
(Sóshartyáni Jódaqua, pesterzsébeti gyógyvizek, Bükkszék, Hajdúszoboszló, Debrecen, Karcag, Berekfürdő, Kecskemét, Eger, Cegléd)
A jód a bőrön keresztül is felszívódik. A jódos, brómos gyógyvíz a pajzsmirigy jódhiányos állapotában, magas vérnyomás esetén, érelmeszesedés megelőzésére, klimax és menstruációs zavarok esetében, prosztatagyulladás, emésztőrendszeri gyulladásos megbetegedések esetén, illetve az epe és a hasnyálmirigy működésének fokozására ajánlott. A jódos , brómos gyógyvíz csökkenti a húgysav- és a vércukorszintet, gyógyítja a pikkelysömört és a kéz és a láb ízületi betegségeit.
Forrás:

http://www.origo.hu/egeszseg/20130717-gyogyfurdo-gyogyviz-asvanyi-anyagok-ivokura.html

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegturizmus/1738/gyogyvizeinkrol-mikor-alkalmazzuk-mikor-ne

http://people.inf.elte.hu/szptabi/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B3gyf%C3%BCrd%C5%91

http://termalonline.hu/gyogykezelesek/gyogyfurdok-es-a-mozgasszervi-betegsegek

Mitől ötcsillagos egy fürdő?

Akár strandol az ember, akár gyógyulni jár a fürdőbe, szereti magát kényelemben és biztonságban érezni. Szereti érezni, ha a fürdő megalkotói és működtetői minden zavaró tényezőt kiiktattak az ő kedvéért. Ezért fizetjük a belépőjegyet. Minden eldobott szemét, minden csúszós járólap, minden udvariatlan kiszolgáló csökkenti ezt az élményt, és minden tiszta öltöző, minden hibátlanul működő beléptető, minden okosan elhelyezett információs tábla megerősíti bennünk a döntést: jó, hogy ezt a helyet választottuk.

10_1.png 

A fürdőknek és strandoknak számos egészségügyi és egyéb rendeletnek kell eleget tenniük. Másként nem is működhetnének. Ezek azonban minimum feltételek, nem teljesülésük esetén bezárják vagy megbüntetik az uszoda működtetőjét. A vendégek számára természetes, hogy a legelemibb technikai és egészségügyi feltételek biztosítottak, de ő joggal szeretné tudni azt is, hogy hol érezheti maximálisan kényelmesen és kiszolgálva magát. Számos olyan minősítési rendszer működik Magyarországon, ami pozitívan diszkriminálja a minőségi szolgáltatást nyújtó fürdőhelyeket. Például a legjobb balatoni strandokat Kék Hullám Zászlóval jutalmazza a Balatoni Szövetség. A legrangosabb minősítő rendszert maga a magyar állam hozta létre, nevezetesen a Nemzetgazdasági Minisztérium 2013-ban, és a Magyar Fürdőszövetség működteti. A rendszer neve: Nemzeti Tanúsító Védjegy. Röviden összefoglaljuk, mire számíthat a látogató, ha egy ötcsillagos strandra lép be.

Kategóriák

Először is nem árt tudni, hogy a minősítést egymástól függetlenül öt kategóriában nyerhetik el a fürdők: gyógyfürdő, élményfürdő, wellneszfürdő, strandfürdő, uszoda. Tehát ha valamelyik strandnak megvan az öt csillag gyógyfürdő kategóriában, még nem biztos,hogy az uszodarészlege is ötcsillagos. A legjobb szolgáltatást tehát attól a fürdőtől remélhetjük, ami több kategóriában is megszerezte az összes csillagot. A fürdők általában a saját honlapjukon és a bejáratnál is büszkén hirdetik, ha van ilyen minősítésük, de a Magyar Fürdőszövetség honlapján is megtalálható a minősítést szerzett fürdők listája.

img_2143n.jpgRudas gyógyfürdő

Mit figyelnek a bírák?

A minősítés szempontjait és a kapható pontszámok rendszerét egyértelműen lefektették a védjegy megalkotói, tehát objektívnek tekinthető a szisztéma, és minden szempont a vendégek kényelmét vizsgálja. Vizsgálják a fürdő környékén a zaj mennyiségét, a tömegközlekedéssel vagy autóval való megközelíthetőséget. Vizsgálják a fürdő tisztaságát, parkosítottságát, a járdák minőségét, az öltözők, mellékhelyiségek minőségét, számát, az ott dolgozók nyelvtudását (!) és szakképzettségét, még öltözetét is. Figyelik, hogy mennyire gyermekbarát az épület, milyenek a büfék, a kukák, a víz minőségéről nem is beszélve.

10_2.png

Lukács gyógyfürdő

Önkéntesség

Fontos tudni, hogy amelyik fürdő elnyerte az öt csillagot, csak öt évig viselheti büszkén ezt a címet, utána újra kell minősíttetni magát. Lényeges még, hogy ha nincs csillaga egy fürdőnek, az még nem jelenti azt, hogy rossz a hely, hiszen a minősítést önként kérik a fürdők, ha erre alkalmasnak találják magukat, és bizony jónéhány fürdő csak a 3-4 csillagot éri el. Az első években csak a nagynevű budapesti fürdők tudták elérni az öt csillagot, de az utóbbi években már a vidéki fürdők is jól szerepelnek. Az a tény, hogy egyre több fürdő kéri a minősítését, jelzi, hogy az elmúlt években a fürdők számára fontos céllá vált elnyerni a minősítést, hiszen a vendégek is odafigyelnek arra, hogy ne elégedjenek meg középszerű szolgáltatásokkal.

 10_3.png

Kép

 

Forrás:

http://www.napfenyfurdoaquapolis.com/hu/5-csillagos-minosites/

https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/otcsillagos-minosites-a-gyulai-varfurdonek-1123229

https://www.termalfurdo.hu/furdozes/ot-csillagos-a-gyulai-furdo-3931

http://www.sostort.hu/hu/akciok-programok-hirek/ot-csillagos-furdominosites-harom-kategoriaban-ujabb-szakmai-siker-az-aquarius-elmeny-es-parkfurdo-eleteben

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20130621/balaton-legjobb-strand-lista-kek-hullam/

http://www.furdoszovetseg.hu/hu/vedjegy/dokumentumok/index.htm

 

Fürdők a boldog békeidőkben

Szórakozás, tisztálkodás, gyógyulás. E három céllal jártak és járnak ma is a népek fürdőbe, bár a hangsúlyok manapság eltolódni látszanak a szórakozás felé. Érdemes egy pillanatra megállni és végignézni, hogy jutottunk idáig. Vajon hogyan múlatta az időt a boldog békeidők polgárosodó társadalma az egyre nagyobb számban megjelenő fürdők medencéiben? Miben különbözött ez a világ a ma is egyre fejlődő fürdőkultúrához képest?

Fürdők már a római kor óta voltak szerte a Kárpát-medencében, de a fürdőkultúra igazi aranykora a XIX. században kezdődött. A 48-as szabadságharc előtt, a reformkorban is egyre-másra jelentek meg az úri és a polgári lakosság szórakozására szánt fürdőépületek, és a történelmi viharok után is folytatódott ez a tendencia. Buziásfürdő, Borszék, Herkules-fürdő, Balatonfüred, Karlsbad, Hévíz, Bártfa. Ezek voltak a Monarchia legnevesebb fürdőhelyei, de a budapesti fürdőkkel egyik sem versenghetett. Népszerűségük növekedését csak az Adria felé kiépített vasút elkészülte törte meg, mikor is az arisztokraták Abbáziába, a mai Opatijába kezdtek járni.

A kor társadalmi rétegződésének megfelelően különültek el az arisztokráciának, a polgárságnak és a szegényebb közembereknek szánt fürdők. Persze mindenki az eggyel magasabb osztály fürdőibe vágyott, vagy legalábbis utánozta azok szokásait. Mégis kijelenthető, hogy a polgárosodás jelentette ennek a kulturális szegmensnek is a motorját. Az egyre tehetősebb és műveltebb polgárság virágoztatta fel a Monarchia számos fürdőhelyét.

7_1.jpg

A fürdőzés akkoriban elsősorban a pihenésre és a gyógyulásra kínálkozó lehetőségként élt a köztudatban. A szezon kezdetén, általában június elején megjelentek a gyógyulni vágyók a fürdőhelyen, bejelentkeztek a fürdőorvosnál, akit az elsőosztályú fürdőhelynek kötelező volt alkalmazni a helytartótanács rendelete értelmében. A vendég ezután kifizette a társadalmi pozíciójától függő kurtaxát - vagyis a díjat, amiből működött a fürdő, ezután a neve felkerült a kurlistára, amit évente újság formájában megjelentetett a fürdő, hiszen egy-egy prominens személyiség neve a kurlistán volt a legjobb reklám. A közismert személyiségeknek ezért mentességet is adtak a kurtaxa megfizetése alól. Arany János 1875-től részesült Karlsbadban ilyen figyelmességben, a megtakarított pénzt természetesen jótékonysági célra ajánlotta fel.

7_2.jpg

A budapesti Császár fürdő 1870-ben

Az adminisztratív formaságok után kezdődhetett a kezelés. Persze a fürdőorvos elrendelt a megfelelő fürdők mellett ivókúrákat is a megfelelő arányban. Igen, a gyógyvizek rendszeres iszogatása legalább annyira része volt a regeneráló kúrának, mint a vízben mártózás. Első szempont a gyógykezelés, csak második a szórakozás. Nem csúszdákon visongó kisgyerekektől hangos a korabeli "strand", hanem csendben gyógyuló polgárasszonyok és urak sétálgatnak a számukra kijelölt medencék felé a parkban, udvariasan köszöngetnek, ha illik. Persze a fürdőélet nem csak komorságból állt, a vendégek ismerkedtek, tekéztek, biliárdoztak, egyleteket hoztak létre, amiknek keretén belül bálokat, tombolát, koncerteket és kirándulásokat szerveztek. A füredi Anna bál is egy ilyen fürdőegyleti hagyomány.

Maga a fürdőzés gyakran privát kádakban folyt. Egy-egy fürdőhelyen többtucat magánfülke várta a tehetősebb vendégeket, ahol a mai megszokott fürdőszobához hasonló helyiségben élvezhették a meleg vagy éppen langyos víz hatásait. A közös medencékben is elképzelhetetlen volt a férfiak és nők közös fürdőzése. Külön részlegeket biztosítottak a férfiak és a nők számára, és a fürdőszabályzat pontosan rendelkezett arról, hogy mennyire lehetett megközelíteni az ellenkező nemnek szánt részleget. Tilos volt a fröcskölés, ugrálás, köpködés (!) - hiába, a fürdő egy csendes, nyugodt hely volt még akkoriban.

A fürdőruha forradalma is erre a történelmi időszakra tehető. Különösen a nők viselete ment át komoly változáson. A teljes testet fedő, úszásra alkalmatlan ruha nem csak az erkölcsök miatt nem volt furcsa, hanem azért sem, mert úszni sem nagyon tudtak az emberek abban az időben. A testkultúra fejlődésével, a női emancipációval egyre fogyott az anyag a női fürdőruhákból és kisebb-nagyobb botrányok után eljutott a világ a XX. század derekára a bikiniig és a szabadon látogatható strandokig, ahol már a nem a csendes üdülés a módi.

7_3.jpg

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0019_furdokultura/ch11.html

http://mindennapoktortenete.blog.hu/2014/07/21/furdok_pest_reformkor

http://www.life.hu/trend/20120712-legyel-olyan-szexi-a-strandon-mint-marilyn-monroe-a.html