Fürdőmánia

Fürdőmánia

Melyik az ideális gyógyvíz-hőmérséklet?

2018. január 05. - fürdőmánia

Tudta, hogy nem mindegy, milyen hőfokú gyógyvízzel kezelteti a betegségét? Harkány, Hévíz, Budapest. Mindenütt termálvizek bukkannak elő a Kárpát-medence mélyéből, mindegyik hordoz valamilyen gyógyító potenciált, de mielőtt fürdőkúrára megy, a következő szempontokat érdemes alaposan végiggondolni!

A gyógyfürdő kúra során a számos tisztázandó kérdés közül a három legfontosabb, hogy milyen kémiai összetételű vizet válasszunk, mennyi időt töltsünk el benne, és milyen hőfokú legyen az a víz. A hőfok tisztázása azért nagyon fontos kérdés, mert bizonyos betegségek esetén ugyanaz a gyógyvíz magasabb hőfokon veszélyes is tud lenni, míg alacsonyabb hőmérsékleten gyógyulásunk záloga lehet. Általában elmondható, hogy a hűvösebb vizek kevesebb kockázatot jelentenek. Termálvízről akkor beszélünk, ha a mélyből feltörő víz hőmérséklete meghaladja a 30 C fokot. Magyarországon a termálvizek hőmérséklete gyakran ennél jóval magasabb, a budapesti gyógyfürdők közül a legmelegebb a Széchenyi fürdő II. számú, 1257 m mély kútja, ami 77 C fokos. Természetesen a fürdőkben a közönség nem találkozik a tűzforró termálvízzel, mivel a medencékbe jutás előtt még hűtik, ezért lehetséges választani különböző hőmérsékletű medencék között. Másutt eleve "hűvösebb" víz tör a felszínre, így szűkebb határok között mozog a gyógyvizes medencék hőmérséklete is.

szechenyi.png

Kép: http://www.szechenyifurdo.hu/galeria/szechenyi-galeria-9

Kockázatok

Ha túl forró a víz, akkor elsősorban azoknak kell óvatosnak lenni, akiknek ízületi problémáik vannak. A meleg víz hatására ugyanis fokozódhatnak a gyulladásos tünetek, és ez nem a hatás természetes része, hűvösebb vízzel elkerülhető. Ráadásul a nagyon meleg víz megnehezíti a gyógytorna végzését, ami az ízületi kezelések gyakori eleme. Tornázni mindenképpen hűvösebb vízben érdemes. Bizonyos betegségek esetén annyira fontos az ideális vízhőmérséklet, hogy a balneológus orvos egyedi kádas kezelést írhat elő, hogy lehetséges legyen pontosan beállítani az ideális hőfokot.

A túl meleg víz továbbá kockázatos a vérnyomás vonatkozásában is. Könnyen felléphet vérnyomás-ingadozás a forró fürdőben, ezért alaposan olvassuk el a medence mellett rendszerint elhelyezett tájékoztató táblán, hogy hány percig szabad benn tartózkodni, és ezt tartsuk is be! Ne gondoljuk azt, hogy majd mi megmutatjuk, mi a virtus! Általában igaz, hogy minél melegebb a víz, annál rövidebb ideig szabad benne fürdőzni, ez szívbetegek szempontjából fokozottan lényeges! Ha mindenképpen sok időt szeretnénk a melegebb medencében eltölteni, akkor legalább azt tegyük meg, hogy időnként megszakítjuk az ott tartózkodást, átmegyünk a hűvösebb vízbe, mozgunk egy kicsit, és később visszatérünk.

lukacs.png

Kép: http://www.lukacsfurdo.hu/galeria/lukacs-galeria-7

Mert kellemes…

Mégis, miért jó a melegebb, akár 37-38 fokos fürdő? Nem szabad elvonatkoztatni azoktól a szempontoktól sem, amik miatt - egészségesen - bátran vállalhatjuk az enyhén megterhelő élményt. A meleg víz jótékony hatásai legalább annyira lényegesek, mint az esetleges kockázatai. A meleg víz izmokat lazító, stresszoldó hatása napjaink rohanó életét élő emberének létfontosságú. A meleg hatására felgyorsuló anyagcsere serkenti a méregtelenítést, a nyirokkeringést. A melegebb gyógyvíz erősebben is párolog, tehát az inhalálás révén is találkozik szervezetünk a benne oldott ásványi anyagokkal, tehát hatása emiatt erősebb.

Fürdőkúra előtt mindenképpen konzultáljunk orvossal, mit javasol a szakember, melyik gyógyvíz és abból is a langyos, a meleg, vagy a forró a legmegfelelőbb a mi számunkra. Egészséges ember természetesen bátran kipróbálhatja bármelyik fürdő bármelyik medencéjét - betartva a medencére javasolt fürdőzési időt!
thermal.png

Kép

 

források:

http://www.budapestgyogyfurdoi.hu/

http://egeszsegturizmus.itthon.hu/gyogyviz-termalviz

http://termalonline.hu/gyogykezelesek/gyogyviz-miert-fontos-a-hofok

https://hu.wikipedia.org/wiki/Term%C3%A1lvizek_Magyarorsz%C3%A1gon

süti beállítások módosítása