Fürdőmánia

Fürdőmánia

Mire jók az ásványi anyagok a gyógyvizekben?

2017. október 06. - fürdőmánia

Magyarország gyógyvíz nagyhatalom, ám nem minden kútból folyik gyógyvíz, hiába jön mélyről a víz. Gyógyvíznek csak azt az ásványvizet vagy termálvizet szabad nevezni, aminek kémiai összetétele bizonyítottan gyógyhatású, és erről hivatalos bizonyítvánnyal is rendelkezik. Mivel a kémiai összetétele nagyon változatos lehet ezeknek a gyógyvizeknek, ezért csak arra a betegségre szabad alkalmazni őket, amire valóban hatásosak.

11_1.jpg

Kép

Természetesen az egyszerű melegvíz, vagy az a termálvíz is rendelkezik gyógyhatással, ami ásványi anyagokban nem gazdag, hiszen a melegvízben fürdőzésnek önmagában is stresszoldó hatása van, és a fürdőzés fizikai hatásai: a súlytalanság érzete vagy éppen a szövetekre nehezedő víznyomás is áldásos hatással bír.

Az igazi gyógyhatás viszont a vízben oldott nagymennyiségű ásványi anyagnak köszönhető, amit a mélyről feltörő víz azokból a kőzetekből old ki, amivel a mélyben találkozik. A hideg vagy meleg gyógyvizek ásványi anyag tartalma több gramm is lehet literenként. Ezek a bőrön át felszívódva fejtik ki gyógyhatásukat, de van olyan gyógyvíz, amit lehet ivókúraszerűen is fogyasztani, sőt némelyik gyógyvíz esetén az inhalálást, vagyis a belégzést javallják leginkább az orvosok.

Általános szempontok

Nem szabad gyors csodát várni a gyógyvizes kezeléstől! Egy hétvégi kúrától nem lehet teljes gyógyulást várni, legfeljebb kellemes ellazulást. A gyógyvízkúra tipikusan olyan betegségek kiegészítő kezeléseként alkalmazható, amik lassan alakultak ki, ezért nem is remélhető, hogy hipp-hopp megszűnnek. Ilyen betegségek a mozgásszervi betegségek, ízületi kopások, nőgyógyászati problémák, keringési és egyéb érrendszeri betegségek, idegrendszeri bántalmak vagy bőrbetegségek.  Egy tipikus gyógyvizes kúrát évente többször meg kell ismételni, és egy-egy kúra 10-15 alkalomból kell hogy álljon, csak így lehet számottevő hatást remélni.

A kúra előtt mindig konzultáljunk orvossal, ő segít kiválasztani a megfelelő gyógyvizet, sőt még beutalót is felírhat, ami által szerencsés esetben csökkenek a kezelés költségei. Aki mégsem kíván orvossal konzultálni a kúra előtt, legalább azokat az alapvető szempontokat tartsa be, hogy nem ajánlott gyógyvizes, termálvizes fürdőkúrát elkezdeni erős fájdalommal járó gyulladásos tünetek esetén, magas vérnyomás, érelmeszesedés esetén, infarktus után, terhesen vagy daganatos betegség esetén.

casey-clingan-325447.jpg

Photo by Casey Clingan on Unsplash

Kémiai anyagok és hatásuk
Lássuk tehát, hogy az egyes gyógyvíztípusok milyen betegségre alkalmazhatók, és hol találhatók ilyen fürdők?

Kénes gyógyvíz
(Harkány, Hévíz, Balf, Lukács és Rudas fürdő gyógyvize, Parádsasvár, Mezőkövesd)
A kénes gyógyvíz javítja a szervezet kénháztartását, fogyasztása akkor ajánlott, ha kevés gyomorsavat termel a gyomor, de a gyomorhurut kezelésében is hatékony. Nőgyógyászati betegségek, krónikus gyulladások és bőrgyógyászati panaszok esetén is eredményesen alkalmazható a kénes gyógyvíz. Inhalációs formában is használható.

Radon tartalmú gyógyvíz
(Rudas és Gellért fürdő, Hévíz, Eger, Miskolctapolca)
A radon tartalmú gyógyvíz értágító hatású, csökkenti a vérnyomást és érelmeszesedés esetén is alkalmazható, hatékony a cukorbetegség és a köszvény ellen. A radon felszívódik a bőrön keresztül, de inhalálva is alkalmazható. Legfeljebb csak 3-4 hetes kúra ajánlott a radon tartalmú gyógyvíz esetében!

Szénsavas savanyú vizek
(Balatonfüred, Csopak, Kékkút, Macorka, Répcelak, Mihályi)
Ezek a gyógyvizek serkentik a gyomorsav termelődését, és az idegrendszerre nyugtatón hatnak. Fürdő esetén a szénsavgáz a bőrben mikromasszázst fejt ki, ezzel értágulatot hoz létre, javul a bőr vérellátása és anyagcseréje. Gyomorsav túltengés, gyomorfekély, valamint előrehaladott visszér esetén nem alkalmazható a savanyú vizes gyógyvíz!

Alkalikus gyógyvíz, Na, K, Hidrogén-karbonátos ásványvizek
(Balf, Bükkszéki Salvus víz, Fonyód, parádi Csevice, szegedi Anna forrásvíz, Békés, Gyopárosfürdő, Gyula)
Az alkalikus gyógyvíz nyákoldó és epehajtó hatású, gyomorsavtermelést csökkentő hatású, és gyorsítja a sejtek anyagcseréjét. Vesekő és coli fertőzések esetén nem alkalmazható!

Földes-meszes gyógyvíz, Ca, Mg, H-karbonátos ásványvizek
(Budapest, Balatonfüred, Kékkút, Székesfehérvár, mohai Ágnes és a parádi Szent István forrás, Bükkfürdő, Hegykő, Csopak)
A földes-meszes gyógyvíz gyulladáscsökkentő hatású, a csontritkulás kezelésére kiváló, mozgásszervi betegségek és nőgyógyászati betegségek esetén is javasolt. Vizelethajtó hatása révén segíti a vesehomok kiürülését. Székrekedés esetén nem javasolt ez a gyógyvíz!

Konyhasós gyógyvíz
(Alföldi fürdők, Parád, Sárvár, Pestszenterzsébet, Cserkeszőlő, Debrecen, Eger, Gyopáros, Nyíregyháza sóstó, Tamási)
A konyhasós gyógyvíz nyákoldó hatású, a gyomornedv termelését serkenti, mozgásszervi betegségekben és krónikus nőgyógyászati betegségekben szenvedőknek ajánlott. Pikkelysömör esetén és az immunrendszer erősítésére is ajánlott. Magas vérnyomás és vizenyő esetén nem alkalmazható!

Keserű sós gyógyvíz
(Alag, Tiszajenő - Mira víz, Hunyadi János víz, Nagyigmándi víz, Apenta ásványvíz, Ferenc József keserűvíz)
A keserűsós gyógyvíz gyomor- és bélhurut, illetve epepanaszok esetén ajánlott, hatására az epehólyag gyakrabban húzódik össze, ezáltal csökkenti az epe pangását. A keserűsós gyógyvíz hashajtó hatása jelentős. Gyomorfekély, savhiány, hányás, hasmenés esetén nem alkalmazható!

Vasas gyógyvíz
(parádi Clarissa forrás és István forrás, mohai Stefánia forrás)
A vastartalmú gyógyvíz vérszegénység esetén kiváló, nőgyógyászati betegségekben szenvedőknek is ajánlott.

Jódos, brómos gyógyvíz
(Sóshartyáni Jódaqua, pesterzsébeti gyógyvizek, Bükkszék, Hajdúszoboszló, Debrecen, Karcag, Berekfürdő, Kecskemét, Eger, Cegléd)
A jód a bőrön keresztül is felszívódik. A jódos, brómos gyógyvíz a pajzsmirigy jódhiányos állapotában, magas vérnyomás esetén, érelmeszesedés megelőzésére, klimax és menstruációs zavarok esetében, prosztatagyulladás, emésztőrendszeri gyulladásos megbetegedések esetén, illetve az epe és a hasnyálmirigy működésének fokozására ajánlott. A jódos , brómos gyógyvíz csökkenti a húgysav- és a vércukorszintet, gyógyítja a pikkelysömört és a kéz és a láb ízületi betegségeit.
Forrás:

http://www.origo.hu/egeszseg/20130717-gyogyfurdo-gyogyviz-asvanyi-anyagok-ivokura.html

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegturizmus/1738/gyogyvizeinkrol-mikor-alkalmazzuk-mikor-ne

http://people.inf.elte.hu/szptabi/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B3gyf%C3%BCrd%C5%91

http://termalonline.hu/gyogykezelesek/gyogyfurdok-es-a-mozgasszervi-betegsegek

süti beállítások módosítása