Fürdőmánia

Fürdőmánia

Mitől ötcsillagos egy fürdő?

2017. szeptember 22. - fürdőmánia

Akár strandol az ember, akár gyógyulni jár a fürdőbe, szereti magát kényelemben és biztonságban érezni. Szereti érezni, ha a fürdő megalkotói és működtetői minden zavaró tényezőt kiiktattak az ő kedvéért. Ezért fizetjük a belépőjegyet. Minden eldobott szemét, minden csúszós járólap, minden udvariatlan kiszolgáló csökkenti ezt az élményt, és minden tiszta öltöző, minden hibátlanul működő beléptető, minden okosan elhelyezett információs tábla megerősíti bennünk a döntést: jó, hogy ezt a helyet választottuk.

10_1.png 

A fürdőknek és strandoknak számos egészségügyi és egyéb rendeletnek kell eleget tenniük. Másként nem is működhetnének. Ezek azonban minimum feltételek, nem teljesülésük esetén bezárják vagy megbüntetik az uszoda működtetőjét. A vendégek számára természetes, hogy a legelemibb technikai és egészségügyi feltételek biztosítottak, de ő joggal szeretné tudni azt is, hogy hol érezheti maximálisan kényelmesen és kiszolgálva magát. Számos olyan minősítési rendszer működik Magyarországon, ami pozitívan diszkriminálja a minőségi szolgáltatást nyújtó fürdőhelyeket. Például a legjobb balatoni strandokat Kék Hullám Zászlóval jutalmazza a Balatoni Szövetség. A legrangosabb minősítő rendszert maga a magyar állam hozta létre, nevezetesen a Nemzetgazdasági Minisztérium 2013-ban, és a Magyar Fürdőszövetség működteti. A rendszer neve: Nemzeti Tanúsító Védjegy. Röviden összefoglaljuk, mire számíthat a látogató, ha egy ötcsillagos strandra lép be.

Kategóriák

Először is nem árt tudni, hogy a minősítést egymástól függetlenül öt kategóriában nyerhetik el a fürdők: gyógyfürdő, élményfürdő, wellneszfürdő, strandfürdő, uszoda. Tehát ha valamelyik strandnak megvan az öt csillag gyógyfürdő kategóriában, még nem biztos,hogy az uszodarészlege is ötcsillagos. A legjobb szolgáltatást tehát attól a fürdőtől remélhetjük, ami több kategóriában is megszerezte az összes csillagot. A fürdők általában a saját honlapjukon és a bejáratnál is büszkén hirdetik, ha van ilyen minősítésük, de a Magyar Fürdőszövetség honlapján is megtalálható a minősítést szerzett fürdők listája.

img_2143n.jpgRudas gyógyfürdő

Mit figyelnek a bírák?

A minősítés szempontjait és a kapható pontszámok rendszerét egyértelműen lefektették a védjegy megalkotói, tehát objektívnek tekinthető a szisztéma, és minden szempont a vendégek kényelmét vizsgálja. Vizsgálják a fürdő környékén a zaj mennyiségét, a tömegközlekedéssel vagy autóval való megközelíthetőséget. Vizsgálják a fürdő tisztaságát, parkosítottságát, a járdák minőségét, az öltözők, mellékhelyiségek minőségét, számát, az ott dolgozók nyelvtudását (!) és szakképzettségét, még öltözetét is. Figyelik, hogy mennyire gyermekbarát az épület, milyenek a büfék, a kukák, a víz minőségéről nem is beszélve.

10_2.png

Lukács gyógyfürdő

Önkéntesség

Fontos tudni, hogy amelyik fürdő elnyerte az öt csillagot, csak öt évig viselheti büszkén ezt a címet, utána újra kell minősíttetni magát. Lényeges még, hogy ha nincs csillaga egy fürdőnek, az még nem jelenti azt, hogy rossz a hely, hiszen a minősítést önként kérik a fürdők, ha erre alkalmasnak találják magukat, és bizony jónéhány fürdő csak a 3-4 csillagot éri el. Az első években csak a nagynevű budapesti fürdők tudták elérni az öt csillagot, de az utóbbi években már a vidéki fürdők is jól szerepelnek. Az a tény, hogy egyre több fürdő kéri a minősítését, jelzi, hogy az elmúlt években a fürdők számára fontos céllá vált elnyerni a minősítést, hiszen a vendégek is odafigyelnek arra, hogy ne elégedjenek meg középszerű szolgáltatásokkal.

 10_3.png

Kép

 

Forrás:

http://www.napfenyfurdoaquapolis.com/hu/5-csillagos-minosites/

https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/otcsillagos-minosites-a-gyulai-varfurdonek-1123229

https://www.termalfurdo.hu/furdozes/ot-csillagos-a-gyulai-furdo-3931

http://www.sostort.hu/hu/akciok-programok-hirek/ot-csillagos-furdominosites-harom-kategoriaban-ujabb-szakmai-siker-az-aquarius-elmeny-es-parkfurdo-eleteben

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20130621/balaton-legjobb-strand-lista-kek-hullam/

http://www.furdoszovetseg.hu/hu/vedjegy/dokumentumok/index.htm

 

süti beállítások módosítása